Upekkha, zanimljivo je da je skoro svaki argument kojim se sluzis univerzalan - tj. moze se upotrebiti i za i protiv smrtne kazne.
....
Sa druge strane, ljudski mozak je cesto u stanju da svom telu omoguci da zivi na nacin koji minimizuje nepotrebnu patnju drugih, ne ugrozavajuci pri tom svoj zivot i zdravlje, te se pojavljuje eticko pitanje da li onda to treba i da radi.
....Mozes ti i bolje od toga. Mozes recimo da uporedis zdravlje baba pusaca i baba nepusaca - npr stope teskog kriminala americkih drzava koje su ukinule SK i onih koje nisu.
....
Definicija inicijacije nasilja je prilicno jasna. Nasilnik je inicirao nasilje i predstavlja pretnju sve dok je na slobodi. Primena minimalnog nasilja koje ga efikasno onemogucava u daljem nasilju nije inicijacija nasilja niti se radi o retributivnom gestu, vec je u pitanju samo-odbrana. Onog momenta kada je zlocinac inkarceriran njegova dalja nasilnost je onemogucena, te SK predstavlja gest inicijacije nasilja. Jasnije? Ovo je inace jubilarni stoti put da na ovoj temi mutis vodu neuzimanjem u obzir sustinske razlike izmedju nasilnika na slobodi i nasilnika koji je inkarceriran.
....A ja ti na to po ko zna koji put na ovoj temi odgovaram u istom takvom straw-man maniru da SK treba ukinuti jer su na meti crnci i sirotinja.
....
mutis vodu neuzimanjem u obzir sustinske razlike izmedju nasilnika na slobodi i nasilnika koji je inkarceriran?
....
Zagovaras SK zato sto se brines zbog ireverzibilnosti gresaka sistema? Zar zaista ne vidis ironiju velicine osrednje galaksije u tome?
Od vrha:
1. "Mozak je u stanju...?" Da li to vrijedi i za mozak zlocinca? Ili su zlocinci "bioloski determinirani" a mi ostali nismo, pa za njih i nas vrijede razlicita pravila?
2. Incidencija kriminala u razlicitim drzavama moze, ali i ne mora imati veze sa SK. Mislim da postoji mnostvo drugih, prvenstveno socijalnih faktora.
Nisam analizirao statistiku, no cini mi se da tvrdis da kriminala ima manje u drzavama koje su ukinule SK.
To se moze tumaciti na dva dijametralno suprotna nacina:
a) ukinuta je smrtna kazna, pa kriminala ima manje
b) kriminala ima manje, pa nam ne treba smrtna kazna
Kako dokazati da je jedno od ta dva tumacenja ispravno, ne znam.
3. Pises "...mutis vodu neuzimanjem u obzir sustinske razlike izmedju nasilnika na slobodi i nasilnika koji je inkarceriran..." ali grijesis. Meni je ta razlika sasvim jasna.
Razliku pravim drugdje: nasilnik koji je inkarceriran se moze naci na slobodi, kad-tad, ovako ili onako. Nasilnik nad kojim je izvrsena smrtna kazna, ne moze.
4. Ne znam da li su "na meti Crnci i sirotinja," kako si napisao. Mozda su te kategorije cesce osudjivane jer se vise bave kriminalom? Nije to samo kriminal - i u vojsci imas vise "sirotinje" nego ljudi porijeklom iz srednje i vise klase. Vojska ti nudi krov nad glavom i skolovanje, ali zasto bi se gnjavio s tim ako ti to mogu ponuditi i roditelji? Ista stvar sa kriminalom: ako mi tata kupi auto, ja nemam motivaciju da ga ukradem.
Rasizam nema veze sa SK. I nakon ukidanja SK, rasizam se moze ispoljiti tako da za isto djelo Crnac dobije 20 godina zatvora, a bijelac 12. Dakle, eliminacija rasizma nema veze sa ukidanjem SK.
5. Eh, tu bih te parafrazirao.
Upekkha: "Zagovaras SK zato sto se brines zbog ireverzibilnosti gresaka sistema? Zar zaista ne vidis ironiju velicine osrednje galaksije u tome?"
Zoran: "Zagovaras ukidanje SK zato sto se brines zbog ireverzibilnosti gresaka sistema? Zar zaista ne vidis ironiju u tome?"