Doktor "ljubi ga majka" doneo juce malu sovu, nashao u okolini grada, tzv 'ritovima", napusteno polj, gazdinstvo u cijim su se ambarima, izgleda, zapatile sove. Ova sovica je stajala pored puta, u niskoj travi, sklopljenih ociju, na suncu. Prvo smo mislili da je mladunce u pitanju a posle smo na Goooglu videli slicicu i u pitanju je Pigmejska sova, ima stanista na Balkanu. Elem, sovica je u losem stanju, levo oko je jako oteceno i podliveno krvlju, jako je mrshava i ocigledno iscrpljena. Desno oko ima bistru ocnu jabucicu ali je i ono zaklopljeno. Sovica nije htela sama ni da pipne ponudjenu vodu i sveze (odledjen) komadic curetine. Napravili smo rastvor Orosal 65 za bebe i spricem sam uspela da je nateram da popije malo. Otecen kapak sam namazala sa 1 cm Hloramfenikola 1% ali je kapak otekao jos vishe pa sam na oba oka (zatvorena) pocela da stavljam obloge od vate natopljene cajem od Zalfije, uspela sam malo da joj tog caja ukapam u same okice. Pojim je na 4 sata sa po 3 kubna cm onog fizioloskog rastvora a danas smo joj nabavili Roxacin 10% i pre 2 h je dobila 1 kap tog leka. Danas, oko 16 h sam uspela da joj u kljun ubacim komadic (velicine jedne debele muve) sveze pilece dzigerice i to je progutala. Hranicu je ponovo oko 22 h, ona je nocna ptica i mozda ce biti vishe raspolozena za jelo.
Sovica je mala, stane na dlan, slikacu je sutra, sad bas jadno izgleda. Mirna je i tiha, ni glasa ne pusta i samo cuci na jednom mestu. Trenutno joj je kuca jedna pletena fotelja, na severnoj terasi, medju zelenilom.
Sve do sada primenjeno, osim Zalfije, pronashli smo na Googlu, naravno, ne pishe da je to bas terapija za Pigmejske sovice vec za ptice uopste. Ako imate neki savet, pishite i pomozite. Jako je vazno da ovo malo svorenjce ozdravi jer sam neuteshna posle odlaska moje Debele.
P.S. Sovica je vec 2 puta izbacila izmet i mokracu, mislim da je to o.k. kod ptica to ide zajedno i mislim da je to dobar znak da joj stomacici radi. Kucni doktor misli da ima jak konjuktivitis i slaze se da ne primenjujemo Hloramfenikol do daljnjeg, misli da levo oko izgleda bolje nego juce, da Zalfija ima efekta. Ovako otecene okice sam lecila kod jedne mackice, pre nekoliko godina, ali sam tamo kombinovala ispiranje Kamilicom i Hloramfenikol i za 2 nedelje su okice bile izlecene, potpuno.
Edited by highlanderka, 06 July 2009 - 18:21.