Jump to content


Photo

Ko su pravi četnici?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
110 replies to this topic

#91 ObiW

ObiW
  • Members
  • 5,684 posts

Posted 07 July 2009 - 17:32

Ja nema nikakav problem sa njima niti sa njihovim saradnicima, nacistima i fasistima - samo hocu da naglasim da je to slabo bila organizovana "vojska".


A pa znas kako je, i jesu bili dobro organizovani a i nisu. Zato u onom dokumentu koji qmedic pominje Draza naredjuje svojim cetnicima u Bosni da individualno potpisu sporazume sa NDH. :ph34r: Ne izdaje naredjenje da saradjuju, nego da svaki komandant individualno potpise saradnju sa drzavom NDH. Sto je sigurno-sigurno. Da ne bude posle da ako neki partizan nadje potpis lokalnog cetnickog vojvode na dokumentu NDH da istoricari muku muce da provale kako su to cetnicki komandanti potpisivali indivudalno sporazume i zasto to Draza nije uradio u njihovo ime. :)

#92 byron22

byron22
  • Members
  • 330 posts

Posted 07 July 2009 - 18:53

Ko je zabranio napad na Jasenovac kada je na vreme moglo da se spase gomila ljudi?


Ko je zabranio? Ima li o tome nekih dokumenata i fotografija?



O cemu mi govorimo ovde?


O tome da se četnički pokret nije borio protiv nemaca, što je ključna činjenica iz koje impliciraju sve posledice WW2 na ex-yu teritoriji.



Izazivati gradjanski rat u vreme kada je zemlja napadnuta, i tu nesrecu iskoristiti kako bi se doslo na vlast, to je bio cilj titoista.


Zar cilj svake partije i političkog pokreta nije da dođe na vlast? Zameraš nekom što je pokušao i uspeo da dođe na vlast? Diskutabilno je ko je započeo građanski rat.

Mason i branilac kapitalizma od sovjetskog medveda.


Mason mejbi, ali branilac kapitalizma...

Zasto? Da bismo dobili sistem u kome je svako sa nekim obelezjem drzave na sebi mogao da maltretira narod.


Danas ne može?

Gde su svi dobili i previse, na racun Srbije.


Nijedna nacija nikad nije bila, niti će biti skromna. Pa tako ni mi Srbi. Kad dobijemo Vojvodinu na račun Mađarske, to je u redu. Kad izgubimo Kosovo, onda nije. Kad smo većina u RS i RSK, onda je to naše. Kad smo manjina na Kosovu, opet naše. Znači kombinujemo teritorijalni i etnički princip kako nam u trenutku odgovara.



 Pa je i mrtvi Dragoljub Mihajlovic za to mozda kriv?


Kriv je što se nije borio protiv nemaca. Da jeste, sigurno bi ishod WW2 na Balkanu bio drugačiji, mada je sa ove distance teško pogoditi u kojoj meri i koliko. Da ga saveznici nisu sa pravom napustili...eh, ko zna...

Do skoro nije se ni smelo doci sa bilo kakvim dokazima protiv titoista.


Danas sme. Zato izvoli, podnesi dokaze.

To sto je u pitanju Institut za savremenu istoriju, ne znaci da je matematicar koji kaze da su 2+2=5 u pravu.  


Ne mora da znači da je naučnik uvek u pravu. Naš ANUS je stecište tvrdokornih šovinista, kao i Udruženje književnika. Mogu da budu sto puta naučnici, ako su loši ljudi, džaba im. Intelektualni i moralni kvaliteti ne idu uvek ruku pod ruku. Zato ne uvažavam intelektualca ako ujedno nije i Čovek.

U institucijama koje su se bavile istorijom, od 1945 vlada mrak i jednoumlje, tako da bilo kakvo pozivanje na to mora biti pod sumnjom.

Ali dosta se stvari promenilo u zadnjih 20 godina. Odavno više ne vlada jednoumlje. U istorijskoj nauci validni su dokumenti i fotografije. E na tom polju su "novokomponovani" istoričari tanki.


Samo struka mora biti jedini princip, a ne ideoloska obojenost.


Ovo je 100% tačno. Znaš kako treba, ali si prilično ideološki obojen. Apsurd, zar ne?

Edited by byron22, 07 July 2009 - 18:59.


#93 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 07 July 2009 - 19:05

O cemu mi govorimo ovde? Izazivati gradjanski rat u vreme kada je zemlja napadnuta, i tu nesrecu iskoristiti kako bi se doslo na vlast, to je bio cilj titoista.


narodnooslobodilački rat, narodnooslobodilački!

kad je zemlja napadnuta, nego kad! sto prije to bolje


Gde su svi dobili i previse, na racun Srbije.


ovo svi naci-sovinisti non stop mantraju, nasi isto tako guslaju kako smo mogli taktizirati, pa kao italija prijeci na pravu stranu i zadrzat bosnu. Hrvatska do Zemuna i slicne spike

#94 mlatko

mlatko
  • Members
  • 1,159 posts

Posted 07 July 2009 - 19:16

O tome da se četnički pokret nije borio protiv nemaca, što je ključna činjenica iz koje impliciraju sve posledice WW2 na ex-yu teritoriji.

...

Kriv je što se nije borio protiv nemaca. Da jeste, sigurno bi ishod WW2 na Balkanu bio drugačiji, mada je sa ove distance teško pogoditi u kojoj meri i koliko. Da ga saveznici nisu sa pravom napustili...eh, ko zna...

...

Danas sme. Zato izvoli, podnesi dokaze

...

Ne mora da znači da je naučnik uvek u pravu. Naš ANUS je stecište tvrdokornih šovinista. Mogu da budu sto puta naučnici, ako su loši ljudi. Zato ih ne uvažavam . Ali dosta se stvari promenilo u zadnjih 20 godina. Odavno više ne vlada jednoumlje. U istorijskoj nauci validni su dokumenti i fotografije. E na tom polju su "novokomponovani" istoričari tanki.


Kad smo već kod dokaza, tvoji su veoma čvrsti :ph34r:

Na osnovu čega tvrdiš da se četnički pokret nije borio protiv nemaca? Na osnovu dokaza da je sarađivao sa njima? Ko nije? Rat nije trajao jedan dan.
Optužuješ ih za sve posledice na ex-yu teritoriji, to mi je smešno. Trudim se da budem objektivan, jer znam šta znači građanski rat...

Dali je Draža prevario saveznike ili su saveznici izneverili Dražu?
Šta je starije? jaje ili kokoška... svako može imati svoju teoriju...
Svi znamo da je istorija zasnovana na činjenicama... ali onima koje pobednik odobri.

#95 byron22

byron22
  • Members
  • 330 posts

Posted 07 July 2009 - 21:49

Kad smo već kod dokaza, tvoji su veoma čvrsti :ph34r:



Na četničkim "istoričarima" je da dokažu nama ostalima da se ovi jesu borili. To što nas za sada nisu u to ubedili je njihov problem. Postoje dokazi da se NOP borio protiv nemaca. 

Na osnovu čega tvrdiš da se četnički pokret nije borio protiv nemaca?



Na osnovu toga što je draža tvrdio da još uvek nije vreme za borbu. To je ponavljao do kraja rata.

Na osnovu dokaza da je sarađivao sa njima? Ko nije? Rat nije trajao jedan dan.


Kako tumačiš činjenicu da su na Sutjesci i Neretvi s jedne strane bili nemci, ustaše i četnici, a sa druge partizani? 

Optužuješ ih za sve posledice na ex-yu teritoriji, to mi je smešno. Trudim se da budem objektivan, jer znam šta znači građanski rat...



Ne za sve posledice, ali je činjenica da su svojim činjenjem i nečinjenjem doprineli raspletu u kojem su bili gubitnici. Za to im nisu krivi ni partizani, ni rusi, ni englezi, ni ameri...Niko, sem njih samih.

Dali je Draža prevario saveznike ili su saveznici izneverili Dražu?



Pokušao je da ih prevari lažno se predstavljajući kao antifašista. Kad su ga pročitali, nije mogao da očekuje ništa drugo nego da mu okrenu leđa. Ne misliš valjda da su saveznici bili baš toliko naivni da bi neko (bilo tito ili draža) mogao da ih prevari?

Šta je starije? jaje ili kokoška... svako može imati svoju teoriju...
Svi znamo da je istorija zasnovana na činjenicama... ali onima koje pobednik odobri.

Neosporno, ali izgleda da nisu lagali da su se oni (pobednici) jedini borili protiv nemaca. A istorijska distanca od 60 godina pomaže da se događaji sagledaju realnije.

#96 qmedic

qmedic
  • Members
  • 1,144 posts

Posted 07 July 2009 - 22:37

Dogovore sa Nemcima Draža je otpočeo već u avgustu 1941. godine /sa Nedićem ranije/ preko jednog nemačkog pukovnika iz Beograda. Ako nekog posebno zanima, mogu da se prisetim i detalja. Pregovori su privedeni kraju sredinom oktobra i znalo se da će se tokom novembra sastanak održati negde u okolini Valjeva.

Da bi učvrstio svoju pregovaračku poziciju Mihailović sredinom oktobra izdaje naredjenje za opšti napad na jedinice NOV. Napad je usledio negde oko 20 10.1941. godine. I ovo, ako nekog zanima može detaljno da se dokumentuje.

Napad nije uspeo. Partizani su počistili četnike i u borbenim dejstvima su došli u poziciju da unište Mihailovića na Ravnoj gori. Borbe su se vodile na svega nekoliko kilometara od Dražinog glavnog štaba. Naredjenje da se dejstva obustave izdao je lično Josi Broz uz obrazloženje da ne želi da preuzme odgovornost za otpočinjanje gradjanskog rata u Srbiji, s tim da je prethodno Draža molio prekid dejstava i novi sastanak.

Na sastanak sa Nemcima Mihailović odlazi 11.11.1941. godine očekujući, jer je sastanak u tom pravcu pripremljen, oružje, municiju, cokule i pare od Nemaca.

Medjutim, sastanak nije protekao onako kako je to Mihailović očekivao jer je Nemac došao na satsnak besan zbog masakra koji su četnici izvršili nad mrtvim nemačkim vojnicima /poginuli u borbama sa jedinicama NOV kod Kragujevca/. Na tom sastanku je Draža izgovorio svoju čuvenu rečenicu: "Mi se sa vama nećemo tući i ako nam borba bude nametnuta".

---------------------------

Što se tiče bombardovanja Beograda, pre godinu dana je vojni istoričar pukovnik Terzić izdao zbirku dokumenata koja nedvosmisleno dokazuje da je sve ciljeve u Jugoslaviji, sa Amerikancijma usaglašavao Draža, i to već negde od sredine 1942. godine. Prema dokumentaciji, plan je potpuno ispunjen, izuzev što Amerikanci nisu hteli da bombarduju Zagreb. Po tom planu su 1944. godine sravnjeni sa zemljom Podgorica i Zadar.

Prema stanju na terenu, jasno se vidi da su planovi poštovani i na teritoriji Beograda.

Jedino bombardovanje koje se odigralo 1944. godine a da ga nema u Dražinim i američkim planovima je bombardovanje Leskovca. Dokumentacija je slaba ali se zna da je na dan bombardovanja u Leskovcu držana vojna parada u čast rodjendama Milana Nedića. Leskovac, kako se danas često izmišlja, nije uništen. Bombardovan je samo uži centar. Ubijeno je više od 1000 vojnika iz paradnih kolona i gostiju na proslavi rodjendana.

--------------------------

Ne postoji ni jedan dokument kojim se može potvrditi da su četnici planirali i izveli neku borbenu akciju protiv Nemaca ili Italijana tokom WW2. Naprotiv, postoji obimna dokumentacija koja potvrdjuje da je saradnja četnika sa Nemcima bila skoro na nivou one sa Italijanima.

Nekoliko meseci pre odluke da se u Jugoslaviji promeni politika u odnosu na dostavu pomoći, Englezi su bukvalno molili Mihailovića da izvrši makaj jednu jedinu diverziju na strateškom železničkom pravcu Beograd - Solun. Mihailović nikada nije naredio neku takvu akciju.

Naprotiv, posle nekoliko rakija popijenih na jednoj svadbi u Crnoj Gori, pred engleskim generalom koji je poslat u Jugoslaviju da raščisti stvari sa Dražom, onako pijan, a često je to bio, izgovorio je sledeće. "Meni je saveznik onaj ko me naoružava da se tučem sa komunistima. Kada vi /Britanci/ počnete da nam šaljete ozbiljne količine naoružanja i opreme, onda ćete nam vi biti glavni saveznici"

Edited by qmedic, 07 July 2009 - 22:46.


#97 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 07 July 2009 - 23:07

Na četničkim "istoričarima" je da dokažu nama ostalima da se ovi jesu borili. To što nas za sada nisu u to ubedili je njihov problem. Postoje dokazi da se NOP borio protiv nemaca. 


Da li je biografija ovog čoveka dovoljna potvrda da su se četnici borili protiv nemaca ?

http://www.independe...ves-483534.html

#98 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 07 July 2009 - 23:38

Da li je biografija ovog čoveka dovoljna potvrda da su se četnici borili protiv nemaca ?

Isto koliko bilo koja citulja u Politici moze da se smatra za neki istorijski dokaz.

#99 byron22

byron22
  • Members
  • 330 posts

Posted 07 July 2009 - 23:41

Da li je biografija ovog čoveka dovoljna potvrda da su se četnici borili protiv nemaca ?


Nije. Iz ovog teksta jedino može da se zaključi da je bilo nekih 6 mrtvih nemaca, ali se ne kaže ko ih je ubio ni kako. Sve ostalo (sloboda ili smrt, neobrijani likovi) je irelevantno. Pouzdani dokazi su samo i jedino PRIMARNI ISTORIJSKI IZVORI. Sve ostalo može da bude (ali ne mora nužno da bude) rekla-kazala. Ako je taj britanski oficir npr. ostrašćeni antikomunista, to je dovoljno da se svrsta u četnikoljupce. Partizane nije ni video, slušao je samo četničke izvore, jer je među njima boravio. Mnogo je relevantnija činjenica da je Čerčil kao osvedočeni antikomunista i imperijalista odbacio rojalistu i antikomunistu dražu. Zašto? Nije slučajno. Imao je SOE agente i kod jednih i kod drugih. Prišao je onom ko mu je ideološki bio miljama daleko. Da nije zato što se onaj prvi nije borio protiv nemaca? Da, najviše zbog toga. Svi ostali eventualni razlozi su manje značajni.

#100 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 08 July 2009 - 08:16

Isto koliko bilo koja citulja u Politici moze da se smatra za neki istorijski dokaz.


Pokojni major SOE Charles Hargreaves je običan gibaničar. Mora da su mu četnici dali lošu rakiju od koje mu se pričinjavao zatvor Gestapoa i mrtvi Nemci.

#101 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 08 July 2009 - 08:20

Kalabić je izdao Dražu



 NIKOLA Kalabić je ipak izdao Dražu Mihailovića. Državna komisija za otkrivanje groba najpoznatijeg četničkog vojvode, nedavno je u arhivu BIA pronašla pisma, fotografije i dokumenta, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Kalabić odigrao ključnu ulogu u hapšenju đenerala Draže.
- U srpskoj javnosti već decenijama postoji otpor prema verziji da je komandant Gorske garde Kalabić imao presudnu ulogu u hvatanju Draže Mihailovića. Pretpostavljalo se da je cela priča komunistička izmišljotina i da je namerno plasirana. Ipak, arhivski materijal koji smo pronašli, upravo potvrđuje pretpostavke o izdaji Kalabića - otkriva istoričar Bojan B. Dimitrijević, član komisije za pronalaženje groba generala Mihailovića.
U arhivu BIA otkrivena su pisma, koja je Kalabić pisao svojim specifičnim i lako prepoznatljivim rukopisom, a zatim ih upućivao najvišim čelnicima OZNA.
- Pronašli smo i nekoliko fotografija Kalabića sa ljudima koji su uhvatili Dražu. Jedna fotografija je postojala još od ranije, ali je bila veoma sumnjiva i mnogi su pretpostavljali da se radi o montaži. Sada možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su te slike verodostojne.
Kalabić u pismima iznosi stavove oko svog učešća u ratu, ali i otkriva podatke infiltriranja pripadnika OZNA u njegovu četničku grupu u Valjevu.
- Posebno su interesantna pisma posle hapšenja Draže Mihailovića. Kalabić se na njima potpisivao kao Slobodan Ranković, koristeći pseudonim sastavljen od imena i prezimena Slobodana Penezića - Krcuna i Aleksandra Rankovića. Tada je uglavnom tražio pomoć za svoj status, ali je jednom prilikom čak pozvao čelnike OZNA da dođu kod njega na krsnu slavu! Ova pisma potvrđuju da je Kalabić bio živ dva meseca posle hapšenja đenerala Draže - objašnjava Dimitrijević.
Pronađeni dokazi poklapaju se i sa zvaničnom verzijom događaja, koju je državna bezbednost obelodanila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.
- Pravim istoričarima se i dalje malo veruje, jer su oni ranije bili partijski istoričari. Otkrivanje dokumenata o Kalabićevoj izdaji do sada je najznačajniji rezultat komisije za pronalazak groba generala Draže Mihailovića. I pored toga, pretpostavljam da će deo javnosti i dalje verovati u ono što želi da veruje - zaključuje Bojan Dimitrijević.

USMENA ISTORIJA
- Kada god otvorite neko pitanje u Srbiji, uvek će se naći ljudi koji će reći „ne znaš ti šta je bilo“. Kod nas postoji veliki problem što se najviše veruje usmenoj istoriji i subjektivnim shvatanjima određenih događaja - kaže Bojan Dimitrijević.

Edited by slowmotion, 08 July 2009 - 08:20.


#102 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 08 July 2009 - 09:27

s'obzirom kako su komunisti pisali istoriju morao je narod usmeno da se obavestava kako ne bi ostala "zvanična"verzija o partizanima i četnicima!

#103 qmedic

qmedic
  • Members
  • 1,144 posts

Posted 08 July 2009 - 14:19

Kao što se na Kalabićebom slučaku potvrdilo da su 50 godina govorili istinu, potvrdiće se i na svakom sledećem. Postavlja se pitanje da li će se takvi kao vi makar malo, nekada, postideti što su ispali naivni i glupi poslednjih 20.

Da je nešto do mene, bilo bi tu opet kandidata za ćorku.

Posebno je u Srbiji opasno i ja mislim da je to planirani neprijateljski akt prema gradjanima Srbije, ovo što se sada objavljuje vezano za "žrtve komunističkog terora". Za par godina će se ispostaviti da su "istoričari" iz Instituta za savremenu istoriju namerno lagali, ali će opet da bude, na žalost, pojeo vuk magarca, nikom ništa.

Inače, lažovčine su izmislile da su komunisti tokom 1945. godine pobile 80.000 srpskih intelektualaca i domaćina.

Bedno i sramno, neprijateljski, teroristički akti prema državi Srbiji i njenim gradjanima. Ali šta ćeš, dok je ovakvih kao što su neki na forumu, lažovčine ostvaruju svoje ciljeve.

#104 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 08 July 2009 - 21:53

U poslednje vreme rado čitam Novosti. imaju odličan kulturni dodatak, toplo ga preporučujem.

#105 mlatko

mlatko
  • Members
  • 1,159 posts

Posted 08 July 2009 - 23:23

Baš sam hteo da okačim malo dokaznog materijala...
Predupredili me.

Ovaj forum ima čudne kriterijume...