Jump to content


Photo

Lokalni izbori na Kosovu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
268 replies to this topic

#16 fahox

fahox
  • Members
  • 3,634 posts

Posted 24 June 2009 - 11:28

Ne javlja se niko.


Pa mozes da im pises email. Drugo, imas kontakt adrese i brojeve telefona opstinskih CIK-ova. Verujem da mozes dobiti informacije i od Ministarstva za zajednice i povratak: http://www.mkk-ks.org/?page=3,1

Neko ce ti odgovoriti. Medjutim mislim da ce ljudi na vreme znati o svim mogucnostima.

Ne bi bilo loše osnovati neku stranku nas raseljenih,mogli bi i neki sa ovog foruma da uzmu učešće?
bilo je raznih poziva od trenutno aktuelnih stranaka koje "predstavljaju"Srbe na KOsovu ali oni slabo zastupaju interese raseljenih!


Pa ja sam vec rekao da Srbi u institucijama Kosova nisu zapravo legitimni predstavnici jer tesko je to biti sa 1000 glasova od birackog tela koji ima vise od 150,000 glasaca. Oni jesu legalni ali posto nemaju legitimitet biraca oni ne mogu ni uciniti mnogo. S druge strane oni koji imaju legitimitet biraca (premestene SO) nisu legalni ni prema vlastima Kosova ni prema MZ a cak ne priznaju vlasti Kosova.

Da bi se ova situacija prevazisla onda predstavnici Srba moraju imati legitimitet i legalnost kako bi punom snagom krenuli ka resavanju svih problema koje muce srpsku zajednicu na kosovo.

Sto se osnivanja stranaka tice ne verujem da je to neki veliki problem.

#17 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 24 June 2009 - 11:45

Sto se osnivanja stranaka tice ne verujem da je to neki veliki problem.



Pa nije baš ni tako jednostavno.

ZAKON O OPĆIM IZBORIMA U REPUBLICI KOSOVO

POGLAVLJE III

REGISTRACIJA POLITIČKIH PARTIJA I CERTIFIKACIJA POLITIČKIH SUBJEKATA





Član 11.

Opće odredbe



11.1. CIK, u okviru SCIK-a, osniva Kancelariju za registraciju i certifikaciju političkih partija (Kancelarija). Kancelarija je odgovorna za održavanje registra političkih partija, certifikaciju svih političkih subjekta koji će se nalaziti na glasačkom listiću i ograničenje troškova kampanje i odredbe ovog Zakona u vezi sa prikazom finansijskog stanja.

11.2. Kancelariju vodi izvršni direktor koji podnosi izvještaj CIK-u.

11.3. Sve registracije koje je izvršila Kancelarija za registraciju političkih partija, osnovana kao dio UNMIK-ovog Stuba III (OEBS), u vrijeme stupanja na snagu ovog Zakona smatraju se registriranim ovim Zakonom u skladu sa članom 18.1. ovog Zakona.

11.4. Politička partija se smatra automatski certificiranom u vrijeme izbora i nakon što je ispunila uvjete člana 15.3. ovog Zakona, osim ako je drugačije obavijestila Kancelariju u skladu sa ovim Zakonom.

11.5. Registrirana politička partija ili bilo koji drugi podnosilac zahtjeva za certifikaciju u skladu sa ovim Zakonom, smatra se političkim subjektom. Kancelarija uspostavlja i održava poštansko sanduče za svaki politički subjekt certificiran od strane CIK-a. Sva službena prepiska sa političkim subjektom vodi se preko kontakt osobe i relevantnog poštanskog sandučića. Subjekti su dužni redovno provjeravati svoje poštansko sanduče koje se nalazi u CIK-u.



Član 12.

Registracija političkih partija



12.1. Zahtjev za registraciju političkih partija podnosi se Kancelariji, u bilo koje vrijeme tokom redovnog radnog vremena.

12.2. Zahtjev za registraciju podnesen Kancelariji u periodu od dana objavljivanja izbora od strane predsjednika Kosova do dana žrijebanje za redoslijed političkih partija na glasačkom listiću razmatra se samo ako je zahtjev za certifikaciju političkog subjekta podnesen u skladu sa ovim Zakonom.

12.3. Zahtjev za registraciju političke partije podnosi se u skladu sa pravilima CIK-a na zahtjev Kancelarije, i sadrži:

a) ime, prezime, adresu i broj telefona predsjednika partije;

b) ime, prezime, adresu i broj telefona ovlaštenog finanijskog predstavnika partije;

c) ime, prezime, adresu i broj telefona lica ovlaštenog za komunikaciju, u ime partije, sa CIK-om;

d) telefonski broj i poštansku adresu sjedišta partije;

e) izjavu, potpisanu od strane predsjednika partije, o poštovanju i pridržavanju Kodeksa o ponašanju političkih partija;

f) statut partije;

g) akronim ili pečat partije;

h) ažurirani finansijski izvještaj partije;

i) datum posljednjeg okupljanja partije;

j) imena i adrese najmanje 500 članova partije koji žive na Kosovu i koji se nalaze na biračkom spisku Kosova.

12.4. Kancelarija pregleda zahtjeve za registraciju u roku od deset (10) dana od dana njihovog primitka i obavještava ovlaštenog predstavnika partije u roku od pet (5) dana od dana završetka provjere bilo kojeg pitanja koje zahtijeva razjašnjenje i promjenu u obrascu zahtjeva.

12.5. U roku od trideset (30) dana od dana dobivanja zahtjeva, Kancelarija obavještava CIK o statusu zahtjeva za registraciju, preporučujući registraciju, odbijanje registracije ili navodeći one oblasti za koje su neophodna dalja objašnjenja.

12.6. Svaka registrirana politička partija dostavlja obrazac, kako je propisano pravilima CIK-a, radi produženja registracije, najkasnije 31. marta svake kalendarske godine.

12.7. U slučaju da ponovnu registraciju ne izvrši u skladu sa ovim Zakonom, partija se isključuje iz registra političkih partija.

12.8. Kancelarija se obavještava o svim promjenama koje se odnose na predsjednika ili službenika za finansije političke partije u roku od pet (5) radnih dana od dana nastanka promjene


Član 15.

Certifikacija političkog subjekta

15.1. Da bi učestvovao na izborima, politički subjekt mora biti certificiran u tu svrhu od strane CIK-a.

15.2. Zahtjev za certifikaciju podnosi se u bilo koje vrijeme tokom radnog vremena, do šezdeset (60) dana prije izbora. Kancelarija ne uzima u razmatranje nijedan zahtjev podnesen u periodu između šezdeset (60) dana prije izbora i dana izbora.

15.3. Registrirana politička partija je automatski certificirana, ali je dužna obavijestiti Kancelariju, u roku od petnaest (15) dana od dana objavljivanja datuma izbora od strane predsjednika Kosova, o svim izmjenama u vezi sa predsjednikom partije, ovlaštenim predstavnikom partije ili finansijskim predstavnikom partije, te svim neophodnim informacijama u vezi sa ovim izmjenama.

15.4. Registrirana politička partija koja ne želi da se certificira za izbore dužna je obavijestiti Kancelariju, u roku od petnaest (15) dana od dana objavljivanja datuma izbora od strane predsjednika Kosova, da ne želi da učestvuje na izborima ili da želi da bude certificirana kao koalicija u skladu sa ovim Zakonom.

15.5. CIK certificira politički subjekt s pravom učešća ako on dostavi ispunjen zahtjev u propisanom obliku i u roku predviđenom pravilima CIK-a. Uz zahtjev se prilaže sva neophodna propratna dokumentacija u skladu sa ovim članom, kao što slijedi:

a) certifikat o registraciji (broj lične karte u slučaju nezavisnog kandidata);

b) ime, prezime, adresa i broj telefona predsjednika subjekta, gdje je primjenljivo, i ovlaštenog predstavnika, te telefonski broj sjedišta političkog subjekta;

c) kopiju pečata partije ili, u slučaju koalicije, kopiju pečata svih političkih partija koje su u koalicije i pečat same koalicije;

d) ime, prezime, adresa i broj telefona finansijskog službenika subjekta;

e) ime, prezime, adresa i broj telefona lica ovlaštenog za izborni proces u ime subjekta;

f) izjavu potpisanu od strane predsjednika partije ili nosioca liste ostalih subjekta, da će poštovati i pridržavati se Kodeksa ponašanja, kako je propisano ovim Zakonom;

g) političku izjavu, koja ne sadrži više od 150 riječi, na jeziku ili jezicima po svom izboru, u svrhu njenog prosljeđivanja biračima van Kosova koji će glasati na izborima. Politička izjava je u skladu sa Kodeksom ponašanja predviđenog ovim Zakonom i potpisana od strane predsjednika ili ovlaštenog lica političkog subjekta;

h) u slučaju koalicije, izjavu koju potpisuje predsjednik svake registrirane političke partije u koaliciji da će učestvovati na izborima, naglašavajući način na koji će kandidati koalicionih partija biti raspoređeni na glasačkom listiću, te da će poštovati i pridržavati se Kodeksa ponašanja predviđenog ovim Zakonom.

i) u slučaju građanske inicijative, broj lične karte lidera inicijative, ovlaštenog predstavnika i ovlaštenog finansijskog predstavnika. U slučaju nezavisnog kandidata ili građanske inicijative, kandidat ili lider inicijative može raditi i kao ovlašteni predstavnik i finansijski predstavnik;

j) ime, prezime, adresa i broj telefona lidera liste koalicije, predstavnika i finansijskog predstavnika;

k) u slučaju koalicije, kopiju bilo kojeg pečata koalicije;

(l) Kancelarija se obavještava o eventualnoj promjeni predsjednika ili finansijskog službenika političke partije u roku od pet (5) radnih dana od dana nastanka promjene.

15.6. Politički subjekt uz svoj zahtjev dostavlja i potvrdu o plaćenoj taksi za certifikaciju, kako je propisano članom 23. ovog Zakona.

15.7. Izuzev slučajeva iz stava 8. ovog člana, svaki zahtjev za certifikaciju političkog subjekta sadrži određen broj potpisa kako je predviđeno pravilima CIK-a.

15.8. Politička partija koja je dobila najmanje jedno (1) mjesto u Skupštini Kosova na posljednjim izborima iste vrste nije dužna dostaviti potpise kao prilog svom zahtjevu za certifikaciju za izbore za Skupštinu Kosova.

15.9. Svako lice može dati svoj potpis kao podršku samo jednoj političkom subjektu na izborima.

15.10. Svaki politički subjekt dužan je, u svom zahtjevu za certifikaciju, potvrditi pisanim putem i potpisom da će poštovati Kodeks ponašanja političkih subjekt kako je propisano Poglavljem VI ovog Zakona.

15.11. Svaki politički subjekt u svom zahtjevu naglašava da li želi da učestvuje na izborima za neko od mjesta rezerviranih za predstavnika srpske i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, shodno članu 64. Ustava.

15.12. Nepoštovanje odredbi ovog člana rezultira odbijanjem zahtjeva do strane CIK-a. Pored uvjeta za certifikaciju predviđenih ovim Poglavljem, CIK će, nakon primanja zahtjeva za certifikaciju od strane političkog subjekta, uključujući registriranu političku partiju, od IKŽM-a tražiti pisano uvjerenje da je politički subjekt koji je podnio zahtjev podmirio sve obaveze koje se odnose na sve prethodne izbore i da potvrdi da nema nikakvih nepodmirenih finansijskih obaveza.

15.13. Svi zahtjevi o povlačenju certificiranog političkog subjekta iz izbora podnose se CIK-u.



#18 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 24 June 2009 - 12:45

Sigurno se niko neće javiti jer si zvao u vreme pauze za ručak. U to vreme (između 12-13h) nikog nećeš naći po kacnelarijama.


Javili su mi se na telefon, i rekli da informacije potražim na broju 044372968.
Kad okrenem broj javlja mi se automatska poruka Birate nepostojeći broj.
Kako pozvati ovaj broj iz Beograda, da li treba neki pozivni broj za Kosovo ?

#19 fahox

fahox
  • Members
  • 3,634 posts

Posted 24 June 2009 - 12:54

Pa nije baš ni tako jednostavno.


Verovatno mislis zbog onog uslova o potpisima 500 clanova koji zive na Kosovo. Ali to ne vazi za pozitivnu diskriminaciju. U poslednjim izborima je ucesvovalo oko 4-5 Srpskih stranaka koje ukupno su dobile oko 1000 glasova sto znaci imaju po 200 clanova.
Da ti dam i primer policije. Ako jedan Albanski policajac ne javi se sluzbi 3 dana bez razloga, on/ona automatski dobija otkaz. Istovremeno 300 Srpskih policajaca ne javljaju se na posao bez razloga (politicki motivisani) vec vise od 500 dana i nisu jos dobili otkaz. I sto se tice izbora uvek je bilo "prekrsenih" pravila kada je bilo rec o Srpskim strankama u smislu da za njih nikada nisu vazila neka ogranicenja, rokovi i slicno. Evo pise recimo da stranka mora da se prijavljuje 60 dana pre izbora ali ja verujem da bi jednu Srpsku stranku registrovali cak i 10 dana pre izbora.

#20 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 24 June 2009 - 13:03

Da ti dam i primer policije.


Mani se policije. To je političko pitanje.
Šta je sa hiljadama Srba koji se isterani sa svojih radnih mesta nakon juna 1999. godine ?

#21 fahox

fahox
  • Members
  • 3,634 posts

Posted 24 June 2009 - 13:05

Javili su mi se na telefon, i rekli da informacije potražim na broju 044372968.
Kad okrenem broj javlja mi se automatska poruka Birate nepostojeći broj.
Kako pozvati ovaj broj iz Beograda, da li treba neki pozivni broj za Kosovo ?


Brojevi sa 044 su od Vala i idu preko Monaka. Kada zoves iz gradova Srbije ti je isto kao da zoves Monako.

Taj broj mozes pozvati sa +37744372968, znak + moze biti 00 ili 99. Znaci isto ti je kao da zoves nekoga iz Monaka.

Ja bih te savetovao da pozoves brojeve sa 063 i ostale provajdere iz Srbije koji rade na Kosovo kod onih CIK kontakata opstina:

Leposavić /Leposaviq
Milosav Marković
Tel: +381 63 857 6839
Adresa: Dom kulture, prvi sprat
E-mail: Milosav.markovic@cec-ko.org

Štrpce/ Shtërpcë
Milan Janičijević
Kuvendi komunal, kati dytë
Tel: +381 63 780 1377
E-mail: milan.janicijevic@cec-ko.org

Zubin Potok/Zubin Potok
Dušica Stojanović
Tel: +381 63 816 1974
E-mail: dusica.stojanovic@cec-ko.org

Zvečan/Zveçan
Srđan Kostić
Adresa: Privatna kuca centar
Tel: +381 63 8225 528

Misli da ti je jeftinije nego pozvati Vala sa 044 jer to se racuna kao medjunarodni poziv.

#22 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 24 June 2009 - 13:08

mi se fahox očito ne razumemo baš najbolje,nas ne interesuje da učestvujemo na izborima za opštinu Štrpce,Novo brdo,Lešak,mi raseljeni Srbi iz prištine hoćemo da učestvujemo na lokalnim izborima za opštinu(grad)Priština,pa koliko osvojimo mesta da toliko budemo zastupljeni u gradskoj vlasti!

#23 Oya

Oya
  • Members
  • 778 posts

Posted 24 June 2009 - 13:14

Perkose, ja krenula da objasnim da je 044 mobilni broj sa predznakom +377 ali me fahox preteče. Mislim da ti je ove brojeve dao u najboljoj namjeri - da što jeftinijim pozivom saznaš kako registrovati stranku bilo gdje na Kosovu. Možda je bolje da se mejlom obratiš direktno Centralnoj izbornoj komisiji.

#24 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 24 June 2009 - 13:21

Javili su mi se na telefon, i rekli da informacije potražim na broju 044372968.
Kad okrenem broj javlja mi se automatska poruka Birate nepostojeći broj.
Kako pozvati ovaj broj iz Beograda, da li treba neki pozivni broj za Kosovo ?

To je mobilni operater "Vala 900" i iz Monaka je.Iz Srbije se ovako bira taj broj:
00(ili 99)377 44 235 36 80

#25 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 24 June 2009 - 13:23

mi se fahox očito ne razumemo baš najbolje,nas ne interesuje da učestvujemo na izborima za opštinu Štrpce,Novo brdo,Lešak,mi raseljeni Srbi iz prištine hoćemo da učestvujemo na lokalnim izborima za opštinu(grad)Priština,pa koliko osvojimo mesta da toliko budemo zastupljeni u gradskoj vlasti!

Imaš još vremena da registruješ stranku ili se nekoj pridružiš.Ako registruješ novu stranku moraš da to učiniš dva meseca pre početka lokalnih izbora.Možda budeš predsednik MZ Kacallar :ph34r: :) :D

#26 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 24 June 2009 - 13:24

Leposavić /Leposaviq
Milosav Marković
Tel: +381 63 857 6839
Adresa: Dom kulture, prvi sprat
E-mail: Milosav.markovic@cec-ko.org


Zvao sam ovog gospodina, i on mi je odgovorio da mi ne vredi da se obraćam njemu, ili

Zubin Potok/Zubin Potok
Dušica Stojanović
Tel: +381 63 816 1974
E-mail: dusica.stojanovic@cec-ko.org

Zvečan/Zveçan
Srđan Kostić
Adresa: Privatna kuca centar
Tel: +381 63 8225 528

jer kancelarije CIK na severu Kosova ne rade zbog političke situacije, kao i da sumnja da će biti moguće organizovanje izbora na severu Kosova.

#27 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 24 June 2009 - 13:30

Imaš još vremena da registruješ stranku ili se nekoj pridružiš.Ako registruješ novu stranku moraš da to učiniš dva meseca pre početka lokalnih izbora.Možda budeš predsednik MZ Kacallar :ph34r: :) :D

i ne tražim više :D
ko je pratio moje pisanje zna da sam uvek zagovarao da Srbi moraju da izađu na izbore na KOsovu,no ima izgleda pametnijih kao Rada i ranđel oni uvek znaju gde se treba okrenuti na vreme i uvek su tu,da priskoče kad zatreba vlastima!

#28 PRESHEVARI

PRESHEVARI
  • Members
  • 6,122 posts

Posted 24 June 2009 - 13:52

mi se fahox očito ne razumemo baš najbolje,nas ne interesuje da učestvujemo na izborima za opštinu Štrpce,Novo brdo,Lešak,mi raseljeni Srbi iz prištine hoćemo da učestvujemo na lokalnim izborima za opštinu(grad)Priština,pa koliko osvojimo mesta da toliko budemo zastupljeni u gradskoj vlasti!


Poshteno.
Ali ima jedan problem , ti u Beograd a hocesh da ucestvujesh u lokalnim izborima mislim da nema smisla..u Prishtinu nisi hteo da dodjesh ni kao toliko prizheljkivani gost da ne kazhem "beli medved".

#29 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 24 June 2009 - 13:57

Ali ima jedan problem


Znamo mi, Srbi proterani sa Kosova, da smo za neke još uvek problem.
Predloži nam šta da radimo.
U Beogradu nemamo pravo glasa ni na izborima za skupštine opština, ni na izborima za skupštinu grada Beograda.
Dakle, šta smo mi po tebi.
Građani drugog reda ?

#30 PRESHEVARI

PRESHEVARI
  • Members
  • 6,122 posts

Posted 24 June 2009 - 14:00

Znamo mi, Srbi proterani sa Kosova, da smo za neke još uvek problem.
Predloži nam šta da radimo.
U Beogradu nemamo pravo glasa ni na izborima za skupštine opština, ni na izborima za skupštinu grada Beograda.
Dakle, šta smo mi po tebi.
Građani drugog reda ?


Vratite se svojim kucama.
I onda na izbore.