Jump to content


Photo
- - - - -

Istorija tenisa


  • Please log in to reply
113 replies to this topic

#16 enamat

enamat
  • Members
  • 7,507 posts

Posted 16 June 2009 - 19:51

Ja razumem i poštujem da si ti Anglofil i da ti moj sarkazam na račun Engleza smeta i da pokušavaš uzvratiti istom merom ali obratiti pažnju...

link

Ako se nešto zove "igra dlanom" ne mora nužno značiti i da se igralo dlanom. Ovo što ja vidim je reket. Jeste da više liči na pingpong reket ali je reket i podseća na teniski dubl meč...


Ja jesam Anglofil, sto mi nikad nije smetalo da pljunem po Englezima (vidi pod: slucaj Marejmania). nisam slepa kod ociju u takvim situacijama.
ok, then, Francuzi su otac i majka tenisa!!!!

Edited by enamat, 16 June 2009 - 19:52.

  • 0

#17 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 17 June 2009 - 08:08

Francuzi napravili tenis? Jedva sam se pomirio sa cinjenicom da su Englezi, kako sada da zivim majku mu? :ph34r:
  • 0

#18 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 17 June 2009 - 12:10

Ма најбољи су Италијани што играју онај спорт са неким мањим рекетима у неком кавезу па се лопта одбија са свих страна а још при томе стоји и мрежа. Стварно не знам како се зове спорт али сам виђао да га само Италијани играји :ph34r:
  • 0

#19 M.S.25.

M.S.25.
  • Members
  • 16,255 posts

Posted 17 June 2009 - 20:02

Evo teme o istoriji tenisa, nije loše da je imamo pri ruci.
  • 0

#20 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 18 June 2009 - 00:52

Jedan zanimljiv članak o početcima lawn tennisa i uticaju vulkanizirane gume (uzeo sam deo članka iz konteksta za naš topic, ko želi da čita sve nek klikne na link)...Link
Vulcanized Rubber

The true history of tennis does not begin until the 1850’s, when the first “modern” tennis balls were invented and used. Before this point, the history of tennis is the history of a completely different game – real tennis.
Real tennis is played on indoor courts. In fact, real tennis cannot be played outside – the players use the angled walls of a real tennis court to strategically hit and return the ball to their opponents. Yes, real tennis is very similar to today’s modern tennis, or “lawn tennis,” but only in the same way that handball, badminton, croquet, and racquetball are similar to lawn tennis!
Tennis as we know it today is referred to as "lawn tennis," and it did not diverge from real tennis until the 1850’s. It was in the 1850’s that Charles Goodyear, of Goodyear tire fame, invented vulcanized rubber. Vulcanized rubber is a process that prevents natural rubber from deteriorating so quickly (without the vulcanization process, natural rubber could deteriorate within just a few days.)
So, with the vulcanization of rubber came rubber tennis balls. The rubber tennis balls could be used outdoors on lawn courts. These rubber tennis balls were a nice change from the wads of wool, hair, wool, or cork wrapped in leather or string and cloth – these are what had been used in real tennis.
And because these vulcanized rubber tennis balls could be used outdoors, on lawn courts, without walls to bounce them of, new rules had to be invented for this new game of lawn tennis.
Walter Clopton Wingfield is usually the man who is given credit for the invention of modern tennis, or lawn tennis. Around 1874, Wingfield actually patented the game. And the game became popular among the leisured classes throughout the end of the 1800s.
The popularity of tennis spread relatively quickly. Tennis clubs were set up around this time. The first tennis championships were held in 1877 in Wimbledon… a precursor to the Grand Slam tournament held in Wimbledon every year, even today.
The rules of tennis changed gradually throughout the later 1800s, changing the shape of the court and the height of net and thereby changing the history of tennis in the process...



Edited by Dhx77, 18 June 2009 - 00:57.

  • 0

#21 tuta bugarin

tuta bugarin
  • Banned
  • 750 posts

Posted 18 June 2009 - 19:22

praistoria tenisa
štos tiče praistorie a i šire
mora daje bilo zanimnjivo spraistoriju
na primer kreneš digraš vinmblbdon
digneš se ranom zorom dabome
pogledaš štati je gocpoja spremila u torbu za otput
i
kreneš
atam stigneš
dogodine prekogodine
usput izedeš pešes dinosaurusa legneš otpočineš dodmoru
napecaš se ribe kad izbiješ uz kakav potok baru reku more
nekade i zaplivaš jar koj more diščeka skeledžiu svakipu
a akote potera sabljasti tigar jal neko divljačko pleme
ondak mal ubrzaš potrču tui tam a pre ćeš i dustigneš
tosuti tzv toes u prevodu tezeve kondcijone pripreme
noge otome i nepitaj otpadoše ododanja
ondak kadođeš tam aono
odgođeto prvo kolo zbog kiše
pa doklen nađeš dubiješ vreme kakvu trtošnu praistorisku manekenku u publikumu doklen probereš
Attached File  praistoria__kanibalizam___pro_i_kontra.jpg   67.29KB   28 downloads
slušai
datikam
sveu svemu
pai nije bilo lošo


tuta bugarin
poučne priče na temu
i tata bi sine
  • 0

#22 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 18 June 2009 - 19:24

:ph34r: :) :D :D :D

genijalno... tuta at his best
  • 0

#23 axl203

axl203
  • Members
  • 157 posts

Posted 19 June 2009 - 13:20

E,da postavimo topic posvecen Pitu Samprasu??
  • 0

#24 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 19 June 2009 - 14:36

E,da postavimo topic posvecen Pitu Samprasu??


Da ponovim još jednom. Svi su slobodni da otvaraju topice za koje misle da bi mogli poboljšati kvalitet ovog foruma.Nije potrebna nikakva posebna dozvola.
Ukoliko se odlučiš da otvaraš topic o Samprasu ja te molim da to učiniš ozbiljnije nego što si otvorila onaj o Wimbledonu. Pete je toliko zaslužio...
  • 0

#25 axl203

axl203
  • Members
  • 157 posts

Posted 23 June 2009 - 10:33

1. U ranim fazama tenisa umesto pravih reketa kakve danas poznajemo, koristili su se drveni štapovi. Kasnije su oni dobili oblik koji je sličan današnjem reketu, s tim što je udarna površina bila nešto manja. Vremenom se ta površina povećavala, a reketi su postajali sve kvalitetniji. Žice su postajale jače i otpornije a drške reketa mekše i komfornije.

2. Reč “reket” potiče od arapske reči “rahat”, koja znači dlan.

3. Tenis se iz Francuske proširio po Evropi, naročito u Engleskoj, gde je kao i u Francuskoj postao sport kraljeva, pa je tako i Henri VIII napravio teren u Hempton Kortu, koji se i danas koristi od strane teniskih entuzijasta.

4. Pravila tenisa koja danas važe uspostavio je Englez Valter Klopton Vingfild, koji je proizvodio i prodavao tenisku opremu širom sveta.

5. Sve do 1933. godine, tenis se igrao u dugim, belim pantalonama (muškarci) i u dugim belim suknjama (žene), a onda je usledila promena koju su uveli Amerikanci.

6. Prvi teniser koji je u šortsu izašao na teniski teren bio je Beni Ostin iz SAD i to u Vimbldonu 1933. godine, čime je šokirao javnost.

7. Prvi pobednik, odnosno pobednica jednog međunarodnog turnira u tenisu bila je Amerikanka Mej Saton i to 1905. godine.

8. Godine 1875, tenis je doživeo najveći razvoj. Klub pod imenom “All England Croquet Club” u želji da privuče dovoljno posetilaca, odlučio je da ponudi tenis kao dodatnu atrakciju. Nova igra doživela je veliki uspeh. Nešto kasnije organizovan je prvi teniski turnir ikad. Tako je rođen prvi Gren slem poznatiji kao Vimbldon.

9. Godine 1927, turnir u Vimbldonu je po prvi put bio prenošen preko radija, prvi televizijski prenos u boji održan je 1967. godine, a 1986. prvi put su u tenisu prihvaćene žute loptice, delimično i zbog toga da bi se povećala vidljivost za televizijske kamere.


11. Kupovina jagoda sa šlagom pred samim ulazom na centralni teren jedna je od najvećih Vimbldonskih tradicija. Svake godine se naruči oko 24 tone jagoda!

12. Najmlađi šampion Vimbldona u muškoj konkurenciji je Boris Beker. Kada je osvojio ovaj turnir, imao je samo 17 godina. On je ujedno prvi Nemac koji je postao šampion Vimbldona.

13. Najmlađa osvajačica Vimbldona u ženskoj konkurencij je Martina Hingis.

14. Da li ste znali da je drugi naziv za Otvoreno prvenstvo Francuske, Rolan Garos, zapravo ime francuskog avijatičara koji je živeo za vreme Drugog svetskog rata, kao i to da njegovo ime zapravo nema nikakave veze sa ovim sportom, ali su ga Francuzi ipak uzeli za naziv turnira, njemu u čast.

15. Najbrži servis u istoriji tenisa postigao je američki teniser Endi Rodik. On je servirao brzinom od 153 milja na sat, odnosno 244km/h.

16. Nagradni fond nije isti za tenisere i teniserke. Šampioni u muškoj konkurenciji dobijaju nagradu veću od one koju dobijaju šampioni u ženskoj konkurenciji. Neke od teniserki, kao što je Venus Vilijams, uložile su žalbu zbog toga.

17. Prvi nagradni fond od milion američkih dolara u muškoj konkurenciji dodeljen je 2003. godine na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država, tadašnjem pobedniku Endiju Rodiku.

18. Rekord u ukupnom broju osvojenih Gren slemova drži Pit Sampras sa 14 osvojenih titula.

19. Najduži meč u istoriji tenisa odigrali su Fabris Santoro i Arno Klemen. Meč je trajao 6 sati i 33 minuta. Samo poslednji set, trajao je 2 sata i 52 minuta.

20. Jedan od najpoznatijih tenisera bivše Jugoslavije Slobodan – Boba Živojinović ostao je upamćen po tome što je otišao u publiku i počeo da jede sendvič dok se Džon Mekinro svađao sa sudijom u čuvenom meču na Otvorenom prvenstvu Australije 1985. godine.
  • 0

#26 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 23 June 2009 - 10:42

...
14. Da li ste znali da je drugi naziv za Otvoreno prvenstvo Francuske, Rolan Garos, zapravo ime francuskog avijatičara koji je živeo za vreme Drugog svetskog rata, kao i to da njegovo ime zapravo nema nikakave veze sa ovim sportom, ali su ga Francuzi ipak uzeli za naziv turnira, njemu u čast.

...
18. Rekord u ukupnom broju osvojenih Gren slemova drži Pit Sampras sa 14 osvojenih titula.


Tačka 18. jelte treba mali update

Što se tiče tačke 14 ja sam čitao sledeće... Čitav taj teren na kome se odigrava Roland Garros je bio vlasništvo , sad nisam sto posto siguran ali mislim da je bilo neko francusko nacionalno udruženje za konjičke sportove čiji je istaknuti član bio spomenuti avijatičar. Teren je ustupljen teniskom savezu uz uslov da novoizgradjeni kompleks i turnir koji su francuzi imali u planu da naprave nosi njegovo ime...
  • 0

#27 axl203

axl203
  • Members
  • 157 posts

Posted 23 June 2009 - 11:11

Ролан Гарос (фр. Roland Gaross; Сен Дени, Реинион, 6. октобар 1888. - поред Вузијеa, Француска 5. октобра 1918), је француски пилот.

Ролан Гарос је био пилот у раном периоду, како француског, тако и светског ваздухопловства. У историји ваздухопловства остао је упамћен по својој храбрости исказаној у Првом светском рату као војни пилот.

<script type="text/javascript">//


Биографија
Гарос је рођен у граду Сен Дени на острву Реинион.

Још пре Првог светског рата је био запажен пилот. 1913. је постао славан захваљујући првом непрекидном лету преко Средоземног мора од Фрежиса на југу Француске до Бизерте у Тунису, који је извео 23. септембра за 7 сати и 53 минуте. Идуће године се придружио француској војсци. Након неколико одрађених мисија за војску, сватио је да је истовремено летење и пуцање претешко, па је причврстио аутоматску пушку (митраљез) на предњи део свог борбеног авиона, а не на бочну страну. Тако је себи олакшао гађање и погађање противника, а да би заштитио дрвену елису авиона од оштећења непријатељских метака, на њу је причврстио металне клинове. Дана 1. априла 1915. је почео обарати немачке авионе. У кратком року их је срушио три, те је стекао велики углед.

18. априла 1915., Гарос је срушен и одвучен на немачки део ратишта. Из заробљеништва је успео побећи тек после три године (1918.) Чим је побегао, поново се пријавио у француску војску, али 5. октобра 1918., опет је срушен поред градића Вузије, у Арденима. Овај пут с трагичним последицама.

Posted Image Posted Image Гроб Ролана Гароса у градићу Вузије


Места која су добила име по Гаросу [уреди]
У 20-им годинама 20. века
, тениски стадион је добио име по Гаросу (Stade de Roland Garros). На том стадиону се одржава Гренд слем турнир, Отворено првенство Француске, још назван, Ролан Гарос.

Међународни аеродром на острву Реинион, је такође назван по њему.




Занимљивости
Иако је по њему добио име један од највећих светских <a href="http://sr.wikipedia....org/wiki/Тенис" title="Тенис">тениских турнира, Ролан Гарос током свог живота никада није играо такмичарски тенис! Иако се често бавио спортом, па је забележено да је био и првак Француске у бициклизму 1906. године, тенис је играо само рекреативно, и никад није наступио на једном турниру.
  • 0

#28 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 23 June 2009 - 11:19

14. Da li ste znali da je drugi naziv za Otvoreno prvenstvo Francuske, Rolan Garos, zapravo ime francuskog avijatičara koji je živeo za vreme Drugog svetskog rata, kao i to da njegovo ime zapravo nema nikakave veze sa ovim sportom, ali su ga Francuzi ipak uzeli za naziv turnira, njemu u čast.


Sa sajta Serbian Opena?

Za Roland Garrosa, koji je živeo i umro u vreme prvog a ne drugog svetskog rata sam im napisao dva maila da isprave to 3 nedelje pre početka turnira i očekivao barem VIP kartu za ceo turnir. Normalno nisu ni ispravili a ja sam ga se nagledao preko interneta...eh, Familija... :ph34r:
  • 0

#29 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 23 June 2009 - 11:23

Sa sajta Serbian Opena?

Za Roland Garrosa, koji je živeo i umro u vreme prvog a ne drugog svetskog rata sam im napisao dva maila da isprave to 3 nedelje pre početka turnira i očekivao barem VIP kartu za ceo turnir. Normalno nisu ni ispravili a ja sam ga se nagledao preko interneta...eh, Familija... :ph34r:


Šta očekivati od Familije kad je njihov najistaknutiji član za vreme prošlogodišnjeg RG-a odgovarao na kviz gde su pitanja striktno vezana za tenis pa je na pitanje da nabroji musketare krenuo sa Atos , Portos , Aramis...a za spomenutog pilota je znao da se nije bavio tenisom a čime tačno to nije bio siguran...
  • 0

#30 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 23 June 2009 - 11:34

Šta očekivati od Familije kad je njihov najistaknutiji član za vreme prošlogodišnjeg RG-a odgovarao na kviz gde su pitanja striktno vezana za tenis pa je na pitanje da nabroji musketare krenuo sa Atos , Portos , Aramis...a za spomenutog pilota je znao da se nije bavio tenisom a čime tačno to nije bio siguran...

Pa dobro, barem je musketare pogodio, mora da je znao pitanja i odgovore u napred pa je jedan odgovor potrefio a ostalo se nije setio... :ph34r:
  • 0