Jump to content


Photo
- - - - -

Seca lipa u Vrscu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 09 June 2009 - 21:01

Attached File  DSC00071.JPG   149.1KB   49 downloads

Snimljeno danas u 15 h u buducem "bulevaru", pravac prema Beloj Crkvi

Attached Files


Edited by highlanderka, 09 June 2009 - 21:39.


#2 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 09 June 2009 - 21:11

Kakvi divljaci.

Ovde gde ja živim ne smeš da pipneš drvo u periodu izmedju 20.3. i 20.11., pa sve da ima sto dozvola za seču. Mora da se sačeka da prodje vegetacijsko doba - doba rasta. Za prekršioce su izuzetno visoke kazne.

#3 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 09 June 2009 - 21:14

Ovo je nastavak iste ulice koji jos nije posecen i Milikerova ulica, tek da vam pokazem kako su izgledale ulice naseg grada pre nego sto je pocela realizacija novog urbanistickog plana. Oni koji su ga videli kazu da je u planu seca Ruskog parka u centru grada, parka ispred pozorista i pretvaranje jezgra grada u pesacku (citaj: parking) zonu.

Nisam urbanista ali jesam zitelj ovoga grada u kojem vetar pirka ili razbija 300 dana u godini i sa Brega (u cijem je podnozju grad) raznosi silikatnu prashinu najstarijeg balkanskog planinskog venca. Moji preci su poshumljavali banat (Deliblatska pescara) bagremom, lipom, kestenom da nas vetrovi ne bi oduvali a ovi danashnji - seku. I niko ne sme ni da zucne: proslog leta je u jednom parku u centru grada tokom letnje oluje grana ubila decaka od 4 godine a pre 2 nedelje je, takodje tokom oluje, drvo palo na parkirani automobil i ubilo mladica. I sad seku i pustoshe grad ostavljajuci ga koshavi na milost i nemilost.
Ja bih da pitam: kako to da samo u Vrscu drvece ubija ljude? Bila sam u Somboru i Apatinu i videla i gushce i starije drvorede od ovih posecenih a nisam cula da je iko stradao od polomljenih grana.
Evo jos slika: bagrem u punom cvetu, desetak stabala u neposrednoj blizini kuce u kojoj zivim, slikala sam pre nepunih mesec dana jer su blistali u svojoj lepoti, opijali mirosom a vishe ih nema, poseceni su u punom cvetu da bi se napravio prilaz jednoj novokomponovanoj zgradurini.

Attached Files


Edited by highlanderka, 09 June 2009 - 22:03.


#4 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 09 June 2009 - 23:19

Deliblatska peščara ostaće možda u najlepšim uspomenama mog detinjstva, jer smo tamo dok je deda bio živ nosili pčele na bagrem. Kao dete čuo sam ih ja dok su pričale nekim pčelinjim jezikom, govoreći da su to najslađa drva koja su ikada probale. Siguran sam da je tako, jer ti se od tog meda kad ga probaš u glavi zavrti. No o tome sigurno znaš bolje nego ja. Samo spomenuh još neko malo divno stvorenje, kome će ta drva takođe nedostajati :ph34r:
Posted Image