Jump to content


Photo
- - - - -

Na zivotnom raskrscu...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 Lord_Slawe_

Lord_Slawe_
  • Members
  • 2,550 posts

Posted 09 June 2009 - 01:53

Pozdrav svima
Ja sam vec slican post iskucao pre odredjenog vremena na ovom forumu, doduse ne u ovoj sekciji (u sekciji drustvo), mozda je neko naleteo, procitao... Ovo je izgleda meni kao neka vrsta terapije, izbaciti sve sto me muci na tastaturu... Voleo bih da neko prokomentarise sledece redove, da mi pomogne savetima, predlozima.. Elem..

Imam 26 godina, rodom sam iz malog sela u srcu Backe. Od 15-te godine sam se odvojio od porodice, otisao da ucim skolu u Novom Sadu. Nakon skole upisao fakultet. Koji jos nisam zavrsio. Svojom krivicom. Pre otprilike godinu dana sam se vratio u roditeljsku kucu, zbog neuspeha na fakultetu, sve losijeg finansijskog stanja u porodici. I dalje pokusavam da privedem fax kraju, ali mi nikako ne ide. Ali nikako. Ne znam. Zarekao sam se na pocetku 2009 da cu to uraditi kako treba, a od tada rokovi prolaze, zadnji vagon mi odmice a mene izgleda to ne zanima previse. Iako nije tako.
E sad. Moji su previse tolerantni i popustljivi. Nisu oduvek bili takvi. Srednju skolu sam muski odradio. Odlican. Ponosni su bili. Oduvek su polagali mnogo na mene i moje obrazovanje. JA MORAM DA ZAVRSIM FAKULTET i tacka. to je oduvek vazilo. Mladji brat je probao jednu godinu, video da to nije za njega i ostavio. Sada radi. Pametan covek. Ja ne smem da ostavim. Ne na polovini, ne i zbog toga sto imam tu obavezu. Kako je zivot izuzetno tezak na selu u zadnjih par godina, pogotovo za 4-clanu porodicu sa dva muska deteta, tako su malo olabavili sa pritiskom. Nije im svejedno. Ali se sada vode mucne i zestoke rasprave. Ne moram da vam opisujem, mozete pretpostaviti.
Mama mi je bolesna. Pre par godina imala je slog, pre par nedelje umalo jos jedan. Stigli smo na vreme. Pre par dana sam cuo da preko telefona zakazuje mamografiju. Nece nista da mi kaze oko toga. Ona je oduvek bila uz mene. Studirala sa mnom. Branila me, bodrila me, slusala moje zalopojke, lazi, obecanja, prazne price. Delila sa mnom srecu zbog polozenog ispita, izborene poslednje sanse na faxu, slala mi pare krisom, hranila i prala me.. Sada kada je pogledam u kuhinji suze mi idu na oci. Ne smem u oci da je gledam. Samo je grlim i smirujem nekim novim pricama. A osecam da je njen zagrljaj duzi, zabrinutiji. Sramota me je pred njom, osecam da nisam onakav covek kakav bi ona volela da budem. Iako znam da nije tako, znam da me voli i postuje, ali sam je izneverio. Big time.
Otac je izgubio zivce. Covek gvozdenih emocija, oduvek me je posmatrao kao investiciju, brojao kirije, overene semestre. Tu je da kritikuje, vice, upozorava, predvidja propast i meni i porodici. Takav je i tacka. Naucio sam sa njim kao i svi mi ali me boli sto mi je ispostavio racun vec sada. Ni na koji nacin ne uspevam da doprem do njega jer se svaki razgovor sa njim uvek zavrsi sa mojim neuspesnim studiranjem i kolicinom evra koje sam spiskao tokom studija. Vredan i radan, izgubice zdravlje u polju jer ima tezak slucaj prosirenih vena na nogama koje je iz dana u dan sve gori. Da, iz dana u dan.
Kao sto sam rekao, imam 26 godina. Junski rok mi pocinje na fakultetu i ako sada ne pocnem uciti, a to ce biti prvi put nakon dobre 3 godine da uzimam knjigu u ruke, meni vise spasa nema. A i ovako, 12 ispita za 2 ispitna roka niko nije uspeo da polozi.
Osecam se letargicno, bezvoljno, beznadezno. Vise nemam volju ni da spavam. Ne spava mi se. Sutrasnji dan nista novo, nista dobro ne donosi. Vise ne osecam zadovoljstvo ni u cemu. Ni u sportu, ni u devojkama, ni u cemu. Pobegao sam u neke svoje izmastane univerzume, gde sam taj i taj, sa lovom i curama i gotovo mogu da osetim sve to nocima kada sklopim oci pred spavanje. Gotovo da provodim ceo dan cekajuci samo taj momenat kada ce poceti taj film u mojoj glavi. Promasen, lenj, bezvredan. Ususkan u toplinu svoga doma, gde nema problema, gde nema fakulteta, neka parica tu i tamo kane, zivot prolazi ali me ne povredjuje i ne izaziva i to mi je lakse nego da izadjem i da se borim za jos bolje i jos vise. A hocu bolje i vise.
Klinci ne znaju koliko su srecni. Moja skolska drugarica je rodila trece dete nedavno. Ja ni ozbiljnu vezu nemam. Ni u najavi.
A sada se to od mene trazi. Posao, zenidba, zivot. Na stranu sto jos nisam ni prethodni korak presao a to je zavrsetak fakulteta, ne osecam se nimalo spremnim za zasnivanje moje porodice.
A da zamislim svoj zivot ako ne uspem na fakultetu ne mogu. A da zamislim moj zivot cak i ako uspem sve to, nekim cudom da ostvarim i zavrsim, opet ne mogu. Verovatno cu biti godinama na birou, ili na nekom slabo placenom poslu, gde ni u snu necu moci da ispunim svoje ambicije i da stvorim zivot kakav zelim.
Sve vise mi se dopada ideja odlaska na brod, da radim na tim krstarenjima, sto je, provalio sam, metaforicni izraz mog bezanja od problema i nemoci da se uhvatim u kostac sa preprekama.
Da li da vam se svima izvinem zbog ovog posta, ili da molim za komentar, ni to ne znam, jer nisam siguran da ovo spada u temu "porodica i deca".


IZGUBLJEN

Edited by Lord_Slawe_, 09 June 2009 - 02:15.


#2 Gogy

Gogy
  • Members
  • 7,469 posts

Posted 09 June 2009 - 07:43

Hmmm, pročitavši tvoj post, video sam u njemu priču, sličnu mom drugaru iz srednje škole. U srednjoj školi uvek marljiv, učtiv i bez problema nauči sve. Nakon srednje škole upisao je fakultet, gde su vremenom počinjale muke. Slično kao i kod tebe, otac mu je bio strog (ali pravedan) i više se ložio na rad ruku, kojima je osigurao svojoj porodici eksistenciju. Ali se ipak nije imalo nešto mnogo para, pa je i taj moj školski drugar več u srednjoj školi često dvaput prebrojavao, gde će da potroši pare a kako je došao na fakultet, to je postalo još više očito. Sečam se, da mu je negde na polovini, ili možda čak i više pred kraj samog studiranja 'puko film' i požalio mi se, da će sve da pusti, pošto mu je dosta svega jer je stalno bez para, što mu je nekako najteže padalo. Nije mu otac prebacivao ništa, ali drugaru dosadilo, da čak i za sokić ili cigare treba da moli starce, da mu daju pare. Srećom, nakon našeg razgovora ipak je odlučio da sasluša moj savet i nastavi sa studiranjem. Jednostavno sam mu rekao, neka izračuna, koliko je para več do tada uložio u svoje obrazovanje i da bi tek to bilo bacanje para, ako bi tada, pred kraj sve bacio u đubre. Neka izdrži još malo, utoliko više, jer je ispite polagao dosta lagano i bez nekih većih poteškoća.
Nakon nekoliko dana zvao me, kako mu se sve lepo sredilo i čak je i našao posao kojim će ubiti dve muhe - dobio je posao noćnog čuvara u jednom manjem trgovačkom centru, pa je tako došao do svojih para i kako noču nema toliko posla, imao je i dosta vremena za učenje.

Evo, baš pre neki dan smo se opet videli na piću sa još nekoliko drugara iz srednješkolskih dana i baš mi je bilo drago za ovog gore pomenutog, koji je pričao, kako pravi kuču, svake dva, tri meseca ide službeno u London, kupuje nova kola i intenzivno radi na potomcima... :ph34r: Sve u svemu, život mu se sredio i baš je bilo lepo videti ga, kako uživa u životu, koji mu se tada činio toliko crnim..

Ne znam za tebe, kakvo je stanje tačno, ali, možda ti ta priča pomogne, da uhvatiš neke opcije. Ne znam, pokušaj možda i ti, da sebi pronađeš neki posao. Pa makar posle, nakon nekoliko meseci, možda čak i godina, opet nađeš smisao, zašto bi studirao. Znam mnogo ljudi ovde, koji su se zaposlili, pa tek onda, nakon nekoliko vremena odlučili se za studiranje. Da ne kažem, koliko ih je baš u poslu dobilo poticaj - kako zbog službenog napredovanja, koliko zbog vlastite želje i mogućnosti.

Mislim, da svako jednom dođe u položaj, u kakvom si ti sada. Bez obzira na situaciju. Dal' studiraš, dal' radiš, jednom doživiš tu krizu, gde ne znaš, šta i kako dalje. Evo, ja sam radio; imam dobar posao, pa ipak, desilo mi se jednom, da mi je svega bilo dosta. Jednostavno sam se svega zasitio i postao sem bezvoljan. Trajalo je nekih pola godine i najviše mi je pomogla promena. Promena okoline. Meni je dosta bilo dve nedelje van mog kraja. Srećom, poklopio mi se odmor, pa mi je razbilo rutinu i monotoniju, koja me je bacala u očaj.

Sad je ok.

NAdam se, da sam ti barem malo pomogao. Nije sve crno, mada sad izgleda. Promeni sredinu, promeni navike, i gledaj pravo napred. Pokušaj da napraviš usporedbe između života ako dostudiraš ili života bez titule.. Pa odmeri, koji bi bio bolji i piči prema tome...
Sve najbolje

#3 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 09 June 2009 - 16:47

Uzmi papir i olovku.
Na papiru napisi: NECU ZAVRSITI FAKULTET.
Ispod toga napishi: Da bih sebi i porodici obezbedio egzistenciju i ziveo pristojno (u)radicu pod 1. ..... pod 2. ....
Kada napishesh ostavi papir. Sutradan prochitaj shta si napisao i ako treba prochitaj to najboljem prijatelju.

Moj savet. Zavrshi fakultet. Napustanje fakulteta sebi mogu da priushte samo oni koji imaju rezervnu varijantu.

BTW Koji fakultet je u pitanju?

Edited by Shedou, 09 June 2009 - 16:48.


#4 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 10 June 2009 - 12:24

Imam 26 godina..


Svako ima svoju pricu i nema univerzalnog saveta.Ja bih ti rekao da nastavis jer ces se kajati, a opet i Sam sam prekidao a vratiti se...jako je tesko.U stvari i ne moras da nastavis, mozes da se zaposlis, u velikom gradu imas vece sanse za posao i generalno je lepsi i ispunjeniji zivot.Znaci radi malo, pa ce sam da se vratis.Mozes i da menjas faks, mozda te taj davi, tako sam ja, vise njih
Najvaznije je onu sto sam ti stavio u kvout...vreme je na tvojoj strani, mada ti mozda tako ne izgleda

Mozes da napravis neki bend il da otvoris kladionicu

#5 heineken

heineken
  • Members
  • 842 posts

Posted 10 June 2009 - 13:24

slicna prica

kada sam se vratio kod matorih imao sam 13 ispita do kraja
resio sam da se za 3 godine vratim u Beograd kako god znam
zaposlio se u propaloj drzavnoj fabrici, gde su imali razumevanja za moje odlaske na ispite, ali nisu mogli da plate ono sto sam mogao i hteo da pruzim

uspeo sam da svedem na 4 ispita, i posle 3 godine nasao posao u Beogradu
taj prvi posao je bio bedan, za bednu platu, stanovao sam u "devojackoj sobici" sa bubasvabama, i hranio se na bonove za studentsku menzu koje mi je nabavljako mladji brat

4 godine kasnije radio sam mnogo bolji posao, imao pristojnu platu, i jos samo 1 ispit koji nisam mogao da polozim nikako,

ozenio se, dobio dete, i nekako skupio dovoljno inata da ne odustanem
placao sam privatne casove da me klinac 10 godina mladji od mene spremi da polozim taj jebeni "poslednji" ispit,
ali nisam odustao

i diplomirao
i nisam nista pametniji nego sto sam bio pre toga
ali sam dokazao samome sebi da mogu

druze nemoj da odustajes, jer nedovrseni poslovi te prate dok si ziv

koji fakultet studiras?
mozda neko ovde zna nesto sto moze da ti pomogne,
secam se kako sam se sokirao kada sam se posle nekoliko godina pauze pojavio na fakultetu i ukapirao da vise niko ne fotokopira rokove, vec se rokovi unazad nekoliko godina skidaju sa interneta, sa sve skupa literaturom, skriptama, savetima ...

#6 Lord_Slawe_

Lord_Slawe_
  • Members
  • 2,550 posts

Posted 10 June 2009 - 21:48

S obzirom da su vas dvoje pitali koji je fakultet u pitanju odgovoricu, iako nisam zeleo vise da odgovaram da ne bih pretvorio ovo u nesto kao kolektivno sazaljevanje i slicno jer to ne zelim da se desi.

U pitanju je Fakultet Tehnickih Nauka u Novom Sadu. Smer Inzinjerski menadzment.
Jedan vrlo moderan smer, kombinacija vise nauka, pa od svega po malo. Sam Fakultet je po meni najnapredniji u celoj Srbiji pocev od uslova studiranja, cinjenice da se Bolonjska deklaracija uveliko primenjuje i to veoma uspesno, fantasticnog nastavnog kadra a posebno se odnosi na asistente koji su fenomenalni iz vecine predmeta.

Fax kao fax, nije nikakav problem. Svu literaturu ja mogu da pronadjem. Kao sto sam vec rekao sa vecinom asistenata iz predmeta koje moram sada da polozim sam u kontaktu e-mailom. Par puta sam ispalio ljude koji su hteli da mi pomognu da polozim pre roka...

Problem sam Ja. Licno. Moja apsolutna nesposobnost da shvatim, da uradim to sto ste rekli, to sto ja ZNAM DA MORAM a sto je najbitnije i ZNAM DA MOGU, jer ruku na srce, predmeti su prilicno lagani (bolonja je ucinila svoje).
Nesposobnost da organizujem vreme za ucenje.

Glavni razlog zbog kojeg sam postovao u "Porodica i deca" temu su sledece teze -
-Kevino zdravstveno stanje
-Ucestale prepirke sa ocem
-Ideja da ce se svi porodicni problemi resiti mojim diplomiranjem (koje nije blizu) i uporno, nerazumno, bezargumentovano forsiranje ovoga.
-Moje nesnalazenje u svemu ovome. Strah. i ranije sam imao strah od neuspeha, ali kako je situacija postajala ozbiljnija, kako su stvari u mom zivotu se izmenile na gore taj strah me potpuno paralise.

Da Vas ne davim vise.
Hvala svima koji su posvetili vreme..

#7 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 10 June 2009 - 22:39

Ne davis vec si ocigledno u nekakvoj krizi. A mi anonimni eto imamo vremena da ti bacimo par reci.

Osvrnucu se na jednu stvar. Vreme pristojnih ili profitabilnih poslova na blef je (skoro) proslo . U vecini firmi je veza, diploma pa ostala boranija. Klinci sa asfalta su presli/osnovali privatne firme i zauzeli pozicije. Tu mesta vise nema.

Izgledas mi kao ok momak i mislim da nisi zasluzio da sada kreces od nule, zivis u cumezima i radis slabo placene poslove.

Ali nisam ti rekao nista novo. Drzanje mini predavanja je moja profi deformacija, sta da radim.

Kao i sto sam spominjes ti si svestan svega toga ali ti je problem kako sebe da nateras da zavrsis to sto si zapoceo. Ispricacu ti neke anegdote a ti vidi jel moze sta da posluzi.

1. Ja sam studirao vise fakulteta. Ono vreme, moglo se tako bezbrizno. Prvi, tras okliznuh se na godinu 2x. Onda drugi, mobilizacije, bezanja i skrivanja (ne ja nego drugi :) ) i od toga nista. Vidim otac mi se pojede ziv. Upisem treci i zavrsim ga. Tada sam vec radio i bilo je poprilicno tesko sve uskladiti ali radio sam kod prijatelja pa je bilo razumevanja. Dodjem kuci, gledamo se knjiga i ja pa nekako uvek ja prvi popustim pa odem da spavam. E onda odlucim da primenim sistem malih koraka. Makar crko al' ima da to veche/noc procitam makar jednu stranu. Pa dve, pa tri.... Trebalo je jedno mesec dana dok nisam usao u stos i posle pojeo fakultet. Posle toga poslediplomske itd itd da se ne bacam titulama. Sad radim na private fakultetu u inostranstvu.

2. Kad sam mladjan brucos bio ja, beshe tu neki nocni zivot, nikotin 4 brekfast, bus pa na fax itd. Stizem ja u citaonicu da pisem/prepisujem neke radove i pozalim se kolegi (prvi red na predavanjima, vezbe vise na tabli nego u klupi, razbija) da mi je zorom muka i da ne mogu da doruckujem a onda mi posle muka jerbo nisam doruckovao. A on mi kaze "pa NATERAJ SE". Simple as that. Bager i ruska pesadija sistem. Sto se mora nije tesko i o tome se ne raspravlja.

3. Gledam mog matorog kako se igra sa unukom, oboje ciche od srece pa racunam kol'ko ko ima godina, sa kol'ko je ko dobio decu pa shvatim da cu biti verovatno slep, gluv i nepokretan i da nece biti shanse da ja moje unuche bacam i hvatam. Da bacim josh kojekude al da prihvatim jok. Okasnilo se. Prokockao sam dosta godina i neki vozovi su definitli otishli. Hocu reci na kraju ove balade....gledaj malko unapred i racunaj.

Ovo shto napisah verovatno vise sluzi meni nego tebi al ebiga... :ph34r:

#8 caka

caka
  • Members
  • 130 posts

Posted 10 June 2009 - 22:58

Glavni razlog zbog kojeg sam postovao u "Porodica i deca" temu su sledece teze -
-Kevino zdravstveno stanje
-Ucestale prepirke sa ocem
-Ideja da ce se svi porodicni problemi resiti mojim diplomiranjem (koje nije blizu) i uporno, nerazumno, bezargumentovano forsiranje ovoga.
-Moje nesnalazenje u svemu ovome. Strah. i ranije sam imao strah od neuspeha, ali kako je situacija postajala ozbiljnija, kako su stvari u mom zivotu se izmenile na gore taj strah me potpuno paralise.



Po citavom tvom prvom postu stekla sam utisak da je tebi zaista dosta vecite obaveze koju ti neko drugi namece,u ovom slucaju,tvog tate.Ucinilo mi se da ti krivis i sebe zbog mamine bolesti ili ti to neko sugerise.Naravno da ti ne mozes biti kriv za ono sto se dogadja drugim ljudima i ne trebas dozvoliti da ti namecu osecaj krivice.Kada bi tvoj tata malo popustio u ocekivanjima prema tebi islo bi ti sve lakse jer ne bi osecao konstantni pritisak JA MORAM.Roditelji su nekada prestrogi prema svojoj deci i neke svoje,ne ostvarene snove pokusavaju da prozive kroz njih,ne pitajuci pri tom da li to dete,u ovom slucaju,ti moze i zeli tako da zivi.Da li si se nekada zapitao sta TI zelis od zivota?Nemoj se truditi da uvek budes onaj koji nesto MORA to ce te odvesti u druge probleme.Normalno je da ne mozes da ucis ako si pod stalnim pritiskom i pod brigom za majkom.Da li si probao da svom ocu otvoreno kazes kako se osecas?Da tim pritiskom i napadima nece nista postici.Nemoj se plasiti njegove reakcije.Zamisli da je on pored tebe i onda mu u mislima sve kazi.Sta je najgore sto ti se moze desiti?Koliko se ti plasis njegove reakcije?Sve i da hoces,neces moci vecito ovako.Fakultet ces zavrsiti ali onda ce biti-Kad ces da se ozenis sine?Kad se budes ozenio bice-Kad ce unuce sine?I,tako to moze beskrajno ali samo ako ti to dozvolis.Shvatam mentalni sklop tvog tate-nikad nije dovoljno dobro-i,bas zbog toga nemoj biti nicija zrtva i nista nemoj raditi zbog drugih nego zbog sebe.Nemoj imati strah od neuspeha jer da nema neuspeha ne bi znali sta je uspeh.Nadam se da sam ti bar malo pomogla.Ja bih tako uradila da sam na tvom mestu a tosam naucila iz licnog iskustva.Fakultet koji sam ja zavrsila mom,pokojnom ocu je bio glupost i uvek mi je kroz neku salu to nabacivao.Namerno sam napisala da je pokojni jer tek sada,kada njega vise nema vidim koliko su mi znacili njegovi saveti,mada mi se nije uvek tako cinilo i,koliko mi sada nedostaje da se bar malo posvadjamo.Pisem ti ovo,jer i ako si sada ljut na njega,zao ti je mame,krivis sebe zbog nekog izmisljenog neuspeha ,jednoga dana ces uvideti da je sve to tako nevazno i da se na kraju pamte samo lepe stvar.

#9 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 10 June 2009 - 23:08

-Moje nesnalazenje u svemu ovome. Strah. i ranije sam imao strah od neuspeha, ali kako je situacija postajala ozbiljnija, kako su stvari u mom zivotu se izmenile na gore taj strah me potpuno paralise.


Ja ću da se uhvatim za ovaj tvoj strah od neuspeha i osećaj krivice jer ih u potpunosti razumem. Ta sam! Jedina razlika je što sam skoro duplo starija od tebe i što sam naučila da živim s tim i da se ne predajem. Sve svoje uspehe postizala sam na gurku, na oruk, na mišiće. I to samo zato što sam se plašila neuspeha. U međuvremenu sam naučila da moram da se suočim sa tim svojim strahom i da se pitam zašto se tako osećam, da li je taj specifičan strah opravdan a ako jeste šta da radim da ga se oslobodim. Svoje neuspehe (koje svako ima) trudim se da posmatram iz drugog ugla. Ako ne uspem da postignem cilj, to ne znači da sam neuspešna - to samo znači da nisam postigla cilj. Ni manje, ni više.
Stalno sebi ponavljam da iako možda ne uspem da postignem cilj, postoje brojne koristi koje ću imati od samog rada i kretanja ka tom cilju. Jedna korist je svakako sticanje nekog praktičnog znanja, druga je mogućnost praktikovanja određenih veština, a treća, i možda najvažnija, je da postizanje nekih ciljeva a nepostizanje drugih, predstavlja sastavni deo plime i oseke života. Nema savršeno prave linije ka uspehu. Bez neuspeha nikad ne možeš da postigneš značajne ciljeve. Svaki neuspeh je jedinstvena mogućnost učenja koja doprinosi ličnom napretku. To je moja mantra. A postoji i ona izreka da je „strah od neuspeha - najveći neuspeh“.

Što se tiče krivice, zdravstveno stanje tvojih roditelja i njihova briga za tebe (koju ispoljavaju na različite načine) - nema veze s tobom. Mada te i tu potpuno razumem. I sama se ponekad osećam kriva i za I i za II svetski rat. I to je nešto s čim mora da se živi - treba samo naučiti kako. Uz odgovarajuću pomoć i to se može.

Osecam se letargicno, bezvoljno, beznadezno. Vise nemam volju ni da spavam. Ne spava mi se. Sutrasnji dan nista novo, nista dobro ne donosi. Vise ne osecam zadovoljstvo ni u cemu. Ni u sportu, ni u devojkama, ni u cemu. Pobegao sam u neke svoje izmastane univerzume, gde sam taj i taj, sa lovom i curama i gotovo mogu da osetim sve to nocima kada sklopim oci pred spavanje. Gotovo da provodim ceo dan cekajuci samo taj momenat kada ce poceti taj film u mojoj glavi. Promasen, lenj, bezvredan. Ususkan u toplinu svoga doma, gde nema problema, gde nema fakulteta, neka parica tu i tamo kane, zivot prolazi ali me ne povredjuje i ne izaziva i to mi je lakse nego da izadjem i da se borim za jos bolje i jos vise. A hocu bolje i vise.


Meni ovo izgleda kao školski primer opisa depresivne osobe koja ne veruje u sebe i koja je negde izgubila sve one osobine koje počinju na "samo" (npr. samopouzdanje). Da sam na tvom mestu, otišla bih kod nekog psihologa ili psihijatra na razgovor. Znam da to nije popularno na ovim prostorima ali može da bude od velike koristi. Svako ima svoje specifične probleme i ne postoje univerzalni saveti - psiholog može da te podstakne na novi način razmišljanja i da ti pomogne na tom putu. I, da se razumemo, ne osećam sažaljenje prema tebi - tvoja "boljka" nije neizlečiva i nema potrebe da te žalimo, a prvi korak je da je prepoznaš i prihvatiš. I da doneseš neke odluke i staneš iza njih.

#10 Cecily

Cecily
  • Members
  • 175 posts

Posted 11 June 2009 - 16:08

Ja ću da se uhvatim za ovaj tvoj strah od neuspeha i osećaj krivice jer ih u potpunosti razumem.
...
Meni ovo izgleda kao školski primer opisa depresivne osobe koja ne veruje u sebe i koja je negde izgubila sve one osobine koje počinju na "samo" (npr. samopouzdanje). Da sam na tvom mestu, otišla bih kod nekog psihologa ili psihijatra na razgovor.
...

Slažem se sa Rahelinom sugestijom, meni tekodje zvučiš kao da si u depresiji. Mislim da prethodni lični primeri ostalih forumaša nisu slični tvom ni da ti u sadašnjem stanju pomažu.

Imam utisak da je ta priča o fakultetu ustvari paravan. Za razliku od ostalih forumaša (i tvojih roditelja) rekla bih ti: ako ti se ne dopadaju te studije (ne privlači te materija, ne inspiriše...) odustani što pre. Ali onda se otvara pravo pitanje: šta sa sobom? Šta te zaista zanima, koji posao te ispunjava, raduje, šta te privlači? Ne mora to biti nešto što bi tvoji roditelji ili sredina cenili, niti da je potreban fakultet. Besmisleno mi je to mučeničko studiranje koje treba da se zavši novom apatijom zbog posla koji ne voliš. Ovako, kao da podsvesno bežiš od najvažnijeg pitanja i imaš paravan kojim održavaš status quo u kome si ti samo dete svojih roditelja koje treba da ispuni njihova očekivanja. Odugovlačenje i rastezanje je vrsta tvog otpora takvoj vrsti neslobode. Odrastanje je proces (bez obzira koliko imaš godina) u kome se suočavaš sa tim da tvoji pravi izbori neće biti po volji oca/okoline. Ali sloboda se plaća time što nećeš više moći da realno besposličariš dok tvoji roditelji teško rade i izdržavaju te. Kažeš Na stranu sto jos nisam ni prethodni korak presao a to je zavrsetak fakulteta - i to je tvoja odbrana od ostalih njihovih očekivanja: posao, ženidba... Uzmi svoj život u svoje ruke i izaći ćeš iz depresije. Opet indikativno: A da zamislim svoj zivot ako ne uspem na fakultetu ne mogu. A da zamislim moj zivot cak i ako uspem sve to, nekim cudom da ostvarim i zavrsim, opet ne mogu. Verovatno cu biti godinama na birou, ili na nekom slabo placenom poslu, gde ni u snu necu moci da ispunim svoje ambicije i da stvorim zivot kakav zelim. - pitanje: koje su to ambicije? kakav život želiš?

Možda je u pitanju i strah od uspeha? Pročitaj članak Strah od uspeha a i ostali članci i kolumne na tom sajtu (www.poticaj.net) mogu ti biti od pomoći da se prepoznaš i pomogneš sebi (tekstovi iste autorke izlaze i u jednom našem časopisu). Ili bar da vidiš koliko "tvoj slučaj" nije nešto poseban pa ni nerešiv. Ako želiš da se otrgneš. A verovatno hoćeš zaista želeti pre ili kasnije, kad ti dosadi letargija/depresija/džabalebarenje. Šalim se, upadam i ja u takve faze, ali mi brzo dosade... medjutim razumem te: takes one to know one :ph34r: Hej, zdrav si i prav - samo pomisli na one koje muči invaliditet ili teške bolesti - neki nas sve mogu postideti svojom životnom energijom. Život je jedan, a samo tvoja stvar je kako ćeš ga provesti, ako odlučiš možeš biti stalno u depresiji.

#11 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 14 June 2009 - 01:02

Pa nije valjda ceo život u fakultetu, a što ne bi išao sa ćaletom na polje, pa proizvodnja hrane, pa proizvodnja zdrave hrane, pa dotacije EU, itd, itd, itd. Zar ti stvarno misliš da je diploma rešenje svih tvojih problema?

#12 Lord_Slawe_

Lord_Slawe_
  • Members
  • 2,550 posts

Posted 14 June 2009 - 13:16

Pa nije valjda ceo život u fakultetu, a što ne bi išao sa ćaletom na polje, pa proizvodnja hrane, pa proizvodnja zdrave hrane, pa dotacije EU, itd, itd, itd. Zar ti stvarno misliš da je diploma rešenje svih tvojih problema?


Ne mislim, znam da nije ceo zivot U fakultetu. Ceo svoj fakultetski zivot on nikada meni nije bio na prvom mestu. Uvek su bili drugari, druzenje, devojka, sport itd.
Mnogo vremena razmisljam o ovome sto si rekao, za rad kod kuce i stvaranje nekog zivota na selu. To i nije toliko nerealno, ali je u ovom momentu, par godina unazad, pa i ove gotovo nemoguce izvesti. Moja porodica nije neki veliki zemljoposednik, imamo onoliko koliko je potrebno da sastavljamo kraj sa krajem, tj godinu za godinom. Istina, i sam sam se raspitivao, dokument o pridruzivanju EU ima vise od 300 tacaka koje se odnose na poljoprivredu i svim pametnim i vrednim ratarima ce omoguciti veliki progres i napredak kada bude donesen. Kljucna stvar je sto ja sebe nikako ne vidim u toj prici i to mi je poslednja opcija. Nece mi biti zao ako na nju spadnem ali mi je trenutno poslednja opcija.
Nije diploma resenje SVIH problema. Ali to ne shvataju moji roditelji. Gore od tog pritiska koji mi oni stvaraju je taj pritisak koji sam sebi stvaram.
Ne mogu sad ostaviti kada sam na pola puta. Ispao bih kukavica.

Veliko Hvala damama koje su napisale prethodna 2,3 posta. Mozda ce Vas sve zanimati da sam udario glavom u zid i poceo da se spremam za naporni Junski ispitni rok. Uhvatila me je jos veca frka nego dok nisam ni ucio i vodim veliku bitku sa sobom ali valjda ce biti dobro...

#13 kastigulja

kastigulja
  • Members
  • 107 posts

Posted 19 June 2009 - 18:37

.....
Klinci ne znaju koliko su srecni.
. . .


taman tako ! spremaju im papice , sokice , peru im robu , kupuju igracke , menjaju pampers .

ne moraju da placaju racune , da se brinu za "leba i s'leba" , da donose tamo neke odluke i snose posledice / ili pozanju uspehe ... nego milina jedna - igranje i pustanje filmova u glavi.

#14 Nikola S.

Nikola S.
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 22 June 2009 - 09:12

1. Nadam se da će majci da bude dobro.

2. Ako već fakultet nije problem, ispiti laki, asistenti carevi, Bolonja....ZAVRŠI GA. Just do it. Uzmi u obzir da je to puno teže uraditi kad se FIZIČKI odvojiš od fakulteta, od te sredine, od tih aktivnosti, kad ti svakodnevica postanu domaća problematika i vremenski uslovi i prinosi po hektaru...umesto knjiga, skripti, pitanja i puškica. Pa prodje rok, pa prodju dva...Verovatno nisi imao izbora kada si se vratio iz NS, prema tome budi svestan da ćeš morati da uložiš veći napor sada, što se tiče volje i rešenosti da se to privede uspešno kraju. To "veći napor" na znači i "nemoguće". Prosto više truda treba i to je to.

3. Psiholog, psihijatar...predlog odozgo. Razmisliti i o tome. Ne biti gadljiv ni na hemiju koju eventualno predlože.

#15 heineken

heineken
  • Members
  • 842 posts

Posted 22 June 2009 - 11:30

Dzemper za Vinograd
Spoiler! --Click here to view--