Evo, Daytrader, shta u tvojim postovima izaziva konfuziju kod mene i donekle iritira na topiku - Kraj Dolara. Ochigledno je da znash veoma dobro o chemu prichash, mada chesto izlazesh u nekom rebus zargonu za nas obichne smrtnike. Koliko si u pravu, koliko nisi, koliko pogadjash, a koliko prorichesh ili predvidjash, uopshte nije bitno, niti ja mogu o tome da sudim s obzirom na moju nekompetentnost i neupucenost u ekonomiju. Ako izuzmemo one koji ti se dive iz ideoloshko-religioznih razloga, znachi levichare i pripadnike nebeskog naroda, ima tu nekoliko ljudi chije mishljenje cenim i koji imaju jako pozitivno mishljenje o tebi, pa se i ja njemu priklanjam ... medjutim .....
Prvo, mislim da preterano i bespotrebno potcenjujesh kreatore ekonomske politike USA.
Stiche se utisak iz tvojih postova da najjachu svetsku ekonomiju vec 100 godina vode ne chobani, vec totalno retardirani ljudi, shto je veoma, veoma teshko poverovati. Chak i ako uzmemo da si u svemu shto napishesh u pravu, a u nekim stvarima cak i mi koji pojma nemamo o tome vidimo da jesi, da li ti je ikada palo na pamet da ti ljudi ne rade uvek ono shto bi oni zeleli i mislili da treba da urade, vec ono shto je u tom trenutku moguce, izvodljivo, iz nama nepoznatih razloga bolje ili chak, verovatno ima i toga - naredjeno da urade. Ja da zivim josh tri zivota ne mogu da poverujem da se izlaz iz krize najjache svetske zemlje nalazi bash ovde na forumu B92, a da oni, neuki dripci, to ne znaju i da to nema ko da im kaze. Yebote, pa nije to neki Dinkic i ekipa, ogradjujem se, ne znam nishta o tom choveku, vec ga samo uzimam za primer, to su bre timovi jako sposobnih ljudi, potpomognuti u svakom trenutku profesorima i struchnjacima svih profila iz najeminentnijih americhkih institucija i univerziteta koji su imperiju i napravili, a sada odjednom postali vodoinstalateri i dunsteri ... pa mislim, nece moci tako da bude.
Znachi malo vishe respekta i razumevanja za njihove poteze, pa makar ti mislio da su totalni luzeri.
Drugo, tvoja nedoslednost i pristrasnost.
Kao shto sam rekao, Kanada je juche ulozila 10,5 milijardi u GM i neshto pre toga 3,8 u Chrysler. Premijer Kanade se na pitanje novinara o tom troshenju para poreskih obveznika izrazio ovako:
"Clearly taxpayers will get some money back when the day comes that we begin to sell our equity share but, to be frank, we are not counting on that."
U igri je pokushaj da se spasi 85 000 radnih mesta, a verovatno i neke sentimentalne veze, 100 godina je taj GM u Kanadi, praktichno je izgradio ceo Ontario, niko se ne buni, pa ni ja, shto je mojih recimo 50 ili 100 dolara u toj gomili umesto da se upotrebi za neshto drugo, shto mozda ima vishe smisla. Znachi taj potez je jednostavno iznudjen i u zemlji gde se zna dici velika frka oko utroshenih par stotina dolara na pogreshan nachin niko se ne buni, niko ne protestuje. Solidarnost sa ljudima koji bi izgubili poslove i zahvalnost prema nashim partnerima i komshijama.
Ti to nazivash teshkom gluposhcu i promashajem pominjuci neki prototip hybrida koji je duplo skuplji od Priusa. OK .....
Medjutim, na drugoj strani, objavljujesh sa ochiglednim bezrazloznim ushicenjem, na granici likovanja, kako je neka nepoznata fabrika meshalica iz nekih kineskih planina kupila Hummer. Pa chekaj .... osim shto se ispostavilo da nisu nikakve planine, vec razvijeniji i perspektivniji deo Kine, ti bi morao da zadrzish isti stav koji
imash i prema GM-u i da kazesh za Kineze doslovno:
"Gledaj ove budale, kupuju ono shto je najgori deo GM (iako se radi o sjajnom vozilu) i kojeg GM zeli da se prvo otarasi."
Znachi da si iz nekog razloga pristrasan, a to u ekonomiji nije dobra stvar, zar ne

. Shta ce ti Kinezi, sa iskustvom u proizvodnji meshalica za cement sada da urade na tom Hummerui da ga naprave atraktivnijim na trzishtu? Da mu ugrade meshalicu?
Dakle, ako su Ameri budale shto pokushavaju da GM povrate iz mrtvih, onda su Kinezi josh vece budale zato shto kupuju deo GM-a koji ima najmanje shanse da se izvuche.
Toliko za vecheras, peace brother.
E da, pretpostavljao sam da zivish u USA, ali eto ti si u Beogradu. Potpuno sam smetnuo sa uma da su nam Ameri i njihova tehnologija omogucili da je tako neshto sasvim normalno, utoliko se vishe chudim da ih vodi gomila budala koji nemaju veze sa ekonomijom i berzom koju su osnovali pre 220 godina.
Edited by down with the sickness, 05 June 2009 - 06:24.