Jump to content


Photo
- - - - -

SAD vs. Kina - dominacija ili propast ekonomije?!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
948 replies to this topic

#946 noskich

noskich
  • Members
  • 1,351 posts

Posted 06 July 2011 - 10:00



#947 Black Dog

Black Dog
  • Members
  • 1,255 posts

Posted 28 July 2011 - 10:48

China train crash: Signal design flaw blamed

Serious flaws in a signalling system caused a fatal collision on China's high-speed rail network, officials say.
Thirty-nine people died when a train ran into the back of another which had stalled on a viaduct near Wenzhou after lightning cut its power supply.

The system "failed to turn the green light into red", said An Lusheng, head of the Shanghai Railway Bureau.
Chinese Premier Wen Jiabao, who has been visiting the crash site, vowed to "severely punish" those responsible.
http://www.bbc.co.uk...acific-14321060

made in china..

#948 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 20 July 2013 - 07:47

Poslednji u nizu priloga o `ghost cities` u Kini:

http://www.youtube.com/watch?&v=wm7rOKT151Y

 

U medjuvremenu su prosle 2 godine a kineska vlada je nastavila da gradi te 'gradove duhova'. Sada ih ima valjda 11, od cega najveci grad duhova moze da primi 1.000.000 ljudi a u njemu zivi manje od 30.000. Ceo grad ima samo jednog taksistu. Ja sam se iznenadio kad sam procitao da oni takvu izgradnju kvadrata racunaju u GDP (dakle ne prodate kvadrate) i da takav 'rast' cini cak 50% njihovog gdp-a. Poredjenja radi kada je americki balon pukao housing development je cinio nekih 16% americkog gdp-a.

 

Ma kakvo logično objašnjenje. Nekretnine su balončina koji kad pukne napraviće frku po celom svetu. A male su šanse da ne pukne. Ili da budme precizan, ne mora to da bude pucanje, može biti polagano i dugotrajno kontrolisano izduvavanje, a ot nece biti dobro ni za kinesku ni za svetsku privredu.
I ne prave ih u sred ničega. Mrzi me da kopam, ali verovatno su svi napravljeni pored nekih već postojećih gradova. Na par klipova sam gledao, ako se dobro sećam, da je baš ta situacije u pitanju: recimo neki rudnik, postoji grad, a pored njega na par km izgradjen kompletan grad koji trenuto zvrji prazan.
Kina jednostavno ne moze da raste ovako velikim stopama unedogled. A kad stane bice frke ne samo u Kini.

 

Najludje su one replike Pariza, Londona, Amsterdama etc. oko Pekinga i Sangaja u kojima niko ne zivi i sluze samo za svadbene fotografije:

 

http://www.youtube.com/watch?v=qPjGWcM3Awc

 

Fino, Kina ima "ghost towns", doduse ima i USA (Detrit i tako to), al da vidimo kako stoji sa deficitom:

 

Ne radi se o prepisavanju i ciji je duzi, covek je pokusao da ti objasni gore u cemu je problem i da se ne radi samo o Kini (ili samo o Americi). Svetska ekonomija je toliko povezana, a narocito Kineska i Americka, da su oni vise saveznici nego suprotstavljene strane kako ih neki predstavljaju. Ekonomska kriza u Kini = nova svetska ekonomska kriza.

 

"Ipak, znaci su nepogrešivi: Kina je u velikoj nevolji. Mi ne govorimo ovde o nekom manjem posustajanju, već o nečemu fundamentalnijem. Ceo poslovni model i ekonomski sistem te zemlje, koji su bili pogon neverovatnog trodecenijskog rasta, dostigli su svoje limite. Mogli bismo reći da je kineski model pred udaranjem u Veliki kineski zid, a jedino pitanje je koliko će žestok taj sudar biti"...

 

sada kada su zapadne ekonomije u ovakvom stanju, poslednje što nam je potrebno jeste šok u Kini. On bi mogao da isprovocira globalni pad", navodi Krugman.

 

Krugman: Kina je u velikoj nevolji


Edited by st.maurice, 20 July 2013 - 08:00.


#949 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 26 July 2013 - 13:20

Posto je topic -Kraj dolara- zakljucan, evo da postujem ovaj link ovde http://www.marketora...ticle41572.html.  

 

Interesantan mi je kao jedan od mogucih scenarija u razvoju ekonomske krize. Btw, da li postoji prevedana knjiga-Currency war od Jim Rickardsa