Jump to content


Photo
- - - - -

Fizika nemoguceg


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 03 June 2009 - 18:33

U knjizi koja je dosegla 10 mesto na listi bestselera New York Times-a, Michio Kaku objasnjava svoju podelu tehnologija za koje se danas veruje da nisu moguce (verovatno inspirisan Kardashev skalom) kao:

Nemogucnosti I klase - "tehnologije koje su nemoguce danas, ali koje ne krse poznate zakone fizike." Kaku spekulise da ove tehnologije mogu postati dostupne u nekoj ogranicenoj formi u narednim decenijama ili veku.
  • energetsko oruzje, polja sile kao stitovi, nevidljivost, teleportacija, svemirski brodovi, anti-materijski pogon, telepatija, vestacka inteligencija...
Nemogucnosti II klase - “tehnologije koje su na smom rubu naseg razumevanja fizickog sveta," za koje ce nam verovatno biti potrebne hiljade godina da ih savladamo.
  • vremenske masine, medjudimenzionalno putovanje
i Nemogucnosti III klase - “tehnologije koje krse poznate zakone fizike" Kaku nabraja samo nekoliko njih, i razvoj bilo koje od tih tehnologija ce predstavljati sustinski zaokret u covekovom razumevanju fizike.
  • perpetum mobile
U danasnjem svetu eksponencijalnog rasta tehnoloskog progresa, kako mnogi prosiruju pojam Murovog zakona udvostrucavanja procesorske moci silicijumskih cipova i na naucna otkrica, Michio Kaku mozda bolje od svih teoretskih fizicara popularizuje i 'grebe' povrsinu najnovijih naucnih otkrica koja u osnovi dokazuju mogucnosti takvih tehnologija i najavljuju svet koji nas ocekuje u skoroj i dalekoj buducnosti, uz realan osvrt na ljudsku prirodu:
Youtube Video ->Original Video
Youtube Video ->Original Video
Youtube Video ->Original Video
Youtube Video ->Original Video
Youtube Video ->Original Video
Youtube Video ->Original Video

Krilatica kvantnih fizicara koja mozda najbolje sumira glavobolje studenata koji se po prvi put srecu sa savremenim teorijama, glasi: "Everything not forbidden is mandatory"

Njegovo predavanje "SCI FI or SCI FACT" na Arizona State University:


http://www.youtube.com/watch?v=9Llt4GhGnRk
http://www.youtube.com/watch?v=to9Ht2NRQ3o

Edited by st.maurice, 03 June 2009 - 20:56.