Jump to content


Photo
- - - - -

Lovci u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
418 replies to this topic

#406 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 02 July 2009 - 23:29

Nadam se i ja i da posle 27 strana konacno moze da pocne tema.

Porast divljih svinja je malo diskutabilan, jer se desava da pomlate celo krdo ako ga nahvataju u obruc, tako da i ako su se oporavile malo, vrlo brzo ce ih vratiti nazad.

Fazani i nisu divljac...to je kao domaca kokoska sada i steta je sto je ta vrsta uopste unesena u zemlju.

Clanstvo se osipa, sve je starije i starije a to je zato sto nece da placaju clananrine a da cele godine ne vide ni fazana na nisanu, zato je krivolov u porastu i lovacka elita se siri...

#407 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 03 July 2009 - 07:32

POmenuto sve nekoliko strana ranije....ali se ovde najmanje pise o onome sto jeste tema topica: lovci U SRBIJI!

I u više navrata gomila postova sasvim opravdano obrisana od strane moderatora.

Ispričaću se ljudima sa zapadne hemisfere i onima koji odande učestvuju na ovoj temi, da nije ista slika cele ove priče; tamo i ovde.
U obraćanju njima, samo razvrstajte ono, šta se kod vas ne može, a šta se u Srbiji može.
Kao što rekoh, selektivna primena zakona.
Da sada marginalizujemo životinje, pričamo o ogromnom profitu.
Jesam li već rekao da sutra idem da kupim, ženu, ranč, džip,...pa odoh u lovce Srbije, čuvare prirode.

#408 svracak

svracak
  • Banned
  • 290 posts

Posted 04 July 2009 - 14:29

Moze li neka turisticka ponuda kod nas da ne podrazumeva destrukciju i ubijanje maltene iscezlih vrsta na ovim prostorima. Na Goliji nude lov na velikog tetreba. Sto se tice tih stvari, jos smo u 19. veku.



Šumsko gazdinstvo Golija
Sreda, 25 februar 2009 12:25 


 

Zapadno-moravsko lovište

"Zapadno-moravsko lovište" se prostire dolinom reke Zapadne Morave, izmedju planinskih masiva Jelice, Vujna, Bukovika i Ostrice. "Zapadno moravsko lovište" je od Beograda udaljeno 148 km, a od Čačka 14 km. Lovište je ravničarskog tipa, sa veoma povoljnim rasporedom biljnih zajednica, gde dominiraju poljoprivredne kulture, livade, pašnjaci i šume. Površina lovišta je 9.101 hektara.

U ovom lovištu svoje stanište su pronašli zec, fazan i poljska jarebica. Pored glavnih vrsta sitne divljači mogu da se love i divlja patka, divlja guska, prepelica, grlica, šljuka i divlji golub. Smeštaj lovaca omogućen je u lovačkoj kući koja se nalazi u samom lovištu i u objektima u Čačku (hoteli "Beograd", "Morava" i "Prezident", moteli "Jugoprevoz", "Kole" i "Livade").

Gosti "Zapadno-moravskog lovišta" mogu da posete manastire Ovčarsko-Kablarske klisure, manastire Vujan i Stjenik, arheološka nalazišta iz vizantijskog perioda na planini Jelici, kao i obližnje banje Gornju Trepču i Ovčar Banju. Najpoznatije kulturne manifestacije u ovom kraju su "Sabor trubača" u Guči i "Sabor frulaša" u Prislonici, koji se poklapaju sa lovnom sezonom.

Golija

Lovište "Golija" se prostire na masivu planine Golija, 20 km južno od Ivanjice. Obuhvata površinu od 32.507 hektara, nadmorska visina je od 600 -1833, pa se ubraja u grupu visoko planinskih lovišta

U "Goliji" je zastupljena krupna i sitna divljač, od kojih su najznačajnije vrste divlja svinja, srna, medved, veliki tetreb, zec, vuk, lisica i kuna. Smeštaj lovaca omogućen je u motelu "Golijska reka".

 

Izvor: www.serbia-tourism.org

Edited by svracak, 04 July 2009 - 14:30.


#409 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 04 July 2009 - 16:56

Moze li neka turisticka ponuda kod nas da ne podrazumeva destrukciju i ubijanje maltene iscezlih vrsta na ovim prostorima. Na Goliji nude lov na velikog tetreba. Sto se tice tih stvari, jos smo u 19. veku.


Zapadno-moravsko lovište

"
U ovom lovištu svoje stanište su pronašli zec, fazan i poljska jarebica. Pored glavnih vrsta sitne divljači mogu da se love i divlja patka, divlja guska, prepelica, grlica, šljuka i divlji golub.
Golija

U "Goliji" je zastupljena krupna i sitna divljač, od kojih su najznačajnije vrste divlja svinja, srna, medved, veliki tetreb, zec, vuk, lisica i kuna. Smeštaj lovaca omogućen je u motelu "Golijska reka".

 

Izvor: www.serbia-tourism.org


Kao sto vidite moze...sve moze u srbiji. :ph34r:


POred tetreba na spisku vidim da je u ponudi i lov na divlju gusku (Anser anser) koja je takodje zasitecena Uredbom o zastiti prirodnih retkosti, Naredbom o lovostaju divljaci itd..itd...

Mrki medved (Ursus arctos) pise samo da je prisutan ...

Ali znam jedno loviste gde je u ponudi za odstrel iako je ugrozena vrsta zasticena 2002.god. brojno stanje u stalnom opadanju, trenutno u Srbiji nema vise od 50 jedinki.

Edited by vmechanin, 04 July 2009 - 16:58.


#410 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 11 July 2009 - 08:27

:ph34r: Ta divna stvorenja...
Youtube Video ->Original Video


#411 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 12 July 2009 - 01:55

:ph34r:


Edited by vmechanin, 12 July 2009 - 02:14.


#412 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 12 July 2009 - 17:43

:ph34r:

Verovatno trolujem temu... ali rizikujem:
Hvala za lepotu.

#413 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 12 August 2009 - 15:35

Brutalan noćni lov na jelene

12. avgust 2009. | 09:31 | Izvor: Večernje novosti
Temerin -- Zbog sumnje da su odstrelivši devet srndaća i srnu počinili nezapamćen pomor divljači, u Temerinu uhapšeni Nebojša Dž, državljanin BiH, i meštanin Mihalj G.

Oni su uhapšeni dok su u dvorištu Mihaljeve kuće u temerinskoj Maloj ulici drali kože s pobijene divljači, vredne oko sedam miliona dinara, spremajući je za prodaju, pišu Večernje novosti.

Iako navikli na svakakve scene, pripadnici Žandarmerije, koji su izveli akciju hapšpenja banuvši u Mihaljevo dvorište, na trenutak su zastali pred prizorom: na betonu su ležale razbacane krvave kože nekoliko već odranih životinja, dok su dvojica osumnjičenih ubrzano "obrađivali" ostale. U providnim najlonskim džakovima bilo je spakovano meso životinja, po svemu sudeći, spremno za transport.

U zamrzivaču u Mihaljevoj kući, u najlonskim džakovima bilo je meso još tri srndaća, ubijena dan ranije. Pretpostavlja se da je divljač bila namenjena za nekoliko eksluzivnih restorana u Beogradu i okolini koje su uhapšeni snabdevali.

Nebojša i Mihalj su divljač tokom noći nezakonito odstrelili u ataru Temerina, i to puškom "remington", za koju nemaju dozvolu, da bi je potom odneli u Mihaljevu kuću, u nameri da je tu spreme za prodaju. Uz pomenuti "remington" kojim je izvršen pokolj, u kući su pronađeni još jedna lovačka puška i manja količina municije, takođe bez dokumentacije.

Navodno, Nebojša i Mihalj su već duže vremena pod sumnjom da se bave krivolovom, pa je policija odlučila da organizuje akciju praćenja, da bi se trag, u noći između ponedeljka i utorka, najzad završio u kući ovog drugog. Po nalogu istražnog sudije u Temerinu, urađen je pretres kuće i drugih prostorija, a pronađeno meso i kože životinja policija je zaplenila, i oni će biti predati Lovačkom udruženju "Temerin".

O krivolovu je obaveštena i lovna inspekcija, koja će, kako nam je rečeno, preduzeti sve zakonom predviđene mere.

Link
:ph34r:


Koliko ovakvih priča još treba da se desi da u ovoj Srbiji zakon počne da se poštuje!!!

#414 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 25 October 2009 - 23:57

Nacrt Zakona o divljaci i lovstvu konacno se nalazi na sajtu ministarstva:

http://www.minpolj.g.....2010 2009.pdf


p.s. neverovatno ... :ph34r:
jos ce iz budzeta da placaju lovacku komoru??? To mu izgleda dodje kao neki "vazan" deo sistema gde sve hoda i komore imaju uticaj na profesije itd...
No, treba procitati ceo nacrt, inace je ordinarna laz da je nacrt bio na javnoj raspravi i da je bilo ko od NVO ucestvovao u radionicama osim par odabranih iz Lovackog saveza srbije i lovackog saveza vojvodine koji su bili u radnoj grupi za izradu nacrta.
Jedva ga konacno stavise na sajt da moze da se vidi, kad, ima i sta da se vidi. :)

#415 Bluealek

Bluealek
  • Members
  • 23 posts

Posted 28 October 2009 - 11:40

Kao što u Srbiji generalno napuštanje raznih varvarskih praksi branjenih nekakvim mačizmom i "nacionalnom herojskom tradicijom" ide teško i mukotrpno, ni lov nije izuzetak. Zato je Srbija trenutno meka za evropske bogate varvare, koji je vide kao oazu gde nekažnjeno mogu da rade stvari koje kod kuće ne bi mogli ni da pomisle. Srbijašume od toga imaju enorman profit i dokle god im je takvih koji će za "legalno ubijanje" biti spremni da iskeširaju na desetine hiljada evra, zabole ih da investiraju u bilo kakav miroljubivi vid eko turizma, stvarnu zaštitu ugrožene flore i faune i otvaranje prostora kojima gazduju za prave ljubitelje prirode.

Civilizacijska evolucija je jedan nezaustavljiv proces, koji bojim se (u stvari tačnije bi bilo reći da se tome radujem) ne ide na ruku legalnim ubicama. Kao što se u civilizovanom delu sveta više ne seku ruke za krađu niti odrubljuju glave za teže prestupe, tako će i lov vrlo brzo biti izjednačen sa ubistvom čoveka i stavljen van zakona. Brže nego što se "lovci" nadaju. Ovaj nacrt zakona, čak i ako bude usvojen, biće kratkog veka, jer će približavanje Evropi i potreba za usklađivanjem zakonske regulative u procesu priključenja EU to diktirati. Mislm da je vrlo blizu dan kada će vodeće članice EU potpuno zabraniti lov, uostalom takve inicijative već postoje u evropskom parlamentu i imaju sve više pristalica. Zabrana korišćenja mesa i krzna foka koja je stupila na snagu u zemljama EU je pravi odgovor na ekstremni varvarizam prema ovim bespomoćnim životinjama, a zabrana lova na lisice u Britaniji je očigledan znak da su takve stvari moguće čak i u zemljama koje imaju jaku "tradiciju lova".

Jasno je da smo mi koje takva praksa zgražava u Srbiji u ubedljivoj manjini (ja lično se trudim da dam maksimalan doprinos tako što već 28 godina ne jedem hranu nastalu ubijanjem, bilo divljih ili domaćih životinja) i da ćemo se još načekati da svest stanovništva evoluira do stadijuma da se stvori kritična masa za tako nešto. Jasno je i da se lov ne može i ne treba izdvojiti iz konteksta sveukupnog civilizacijskog osvešćivanja i odustajanja od čitavog niza varvarskih praksi i šablona mišljenja koji predstavljaju lokalni "folklor". Ali, evolucija kuca na vrata, samo treba da odlučite da li ćete sami da ih otvorite ili da pustite da ih razvali.

#416 Atanaca

Atanaca
  • Members
  • 95 posts

Posted 31 October 2009 - 04:58

Kasno sam se uključila, ali sam sve pročitala. Zaista, trebalo je mnogo strana da se učesnici rasterete emocija, pa je zato bolje što nisam temu pratila od početka, jer imam vrlo negativne emocije kada je lov u pitanju i veoma konkretno sam se zalagala (i uvek ću) protiv jednog takvog načina da se "lepo provede dan u prirodi". Radila sam u prirodi, o prirodi, provodim i dosta slobodnog vremena u prirodi, planinareći i loveći prelepe kadrove fotoaparatom. Osećala sam se privilegovano svaki put kada bih imala bliske susrete sa tim divnim stvorenjima.
Nije problem ko šta od učesnika diskusije jede, gde živi, čak bismo radi jasnijeg sagledavanja i britkog iznošenja svojih stavova mogli isključiti emocije (bar na kratko). Lakše se razgoliti suština, koja je načeta konačno. A činjenice na žalost ne daju previše prostora za optimizam. Jer, ok što je u kulturnim zemljama u mnogo toga zabranjeno pucati, ali KADA? Nakon popriličnog uništenja raznih vrsta (vuk je odlična ilustracija).
Ne verujem (ne umem, ne mogu, neznam kako) da će pruključenje Srbije ostatku sveta da donese išta revolucionarno jer OPROSTITE, ali ovo rade u jednoj vrlo uređenoj zemlji:




Skandinavci su prestali da upucavaju vukove kada su došli do brojke od nekoliko desetina. Neko je spomenuo zemlje gde se vrste koje štite njihovi zakoni mogu jedino videti još u zoo-vrtovima.
Teško je sprečiti nešto što donosi profit. Ovu našu civilizaciju pokreće upravo to i ako je to najzad ne uništi, ništa neće.

Znam da je Kanada daleko od Srbije, ali ovo se radi zbog novca:



A pošto sam sarađivala sa IFAW, verujte da ti ljudi ginu od posla da ovome stanu na put - i ništa! Godine 2004. su mi poslali videodokument i moje dete je ušlo u moju sobu i jednostavno kriknulo (ne zaplakalo). Trebale su mi nedelje da ih smirim. E to je najbolji pokazatelj da li je nešto ok ili ne. Ko nezna, neka sluša i pita decu.

Lov jeste prevaziđen, kada to kažem mislim na lov - odlaženje u prirodu sa oružjem i pucanje u divlje životinje. Ostaje problem KAKO evolutivno iskoračiti da to shvati većina ljudi.
Pušačima je zabranjeno pušenje i to je ok; primetila sam da su toliki bili glasni u vezi gej parade, a za lov treba da se objašnjavamo još koliko svetlosnih godina, da bismo pokazali bar neku homogenost u nivou svesti o tome.
Da budem još konkretnija: ŽELIM DA NIVO SVESTI DRUŠTVA BUDE TAKAV DA SE LOVCI POČNU STIDETI NAČINA KAKO PROVODE SLOBODNO VREME, JER TO IZGLEDA OVAKO:

http://www.youtube.c...feature=related

Uopšte se ne ustručavam da to iznesem kada sam u društvu gde je prisutna osoba koja voli da lovi, ma šta mi ta bila. Ja imam stav koji je ispravan bar koliko i onaj zakon koji zabranjuje pušenje u javnim prostorijama. A ovo poređenje možda i daje neku nadu: ako se vode tako glasne kampanje protiv pušenja i lekari pričaju kako je to štetno, onda zaista ne vidim razlog da se bar slična kampanja ne sprovodi protiv lova.

PS Naravno da ne upoređujem pušenje cigareta sa lovom - akcenat je na zakonu

#417 Timoshenko

Timoshenko
  • Members
  • 125 posts

Posted 06 November 2009 - 16:59

Nisam znao da je ova tema jos ziva, ali me raduje da se o ovome jos uvek pise. ja sam, na zalost, jedan od onih koji su uskocili u nju u sred burne rasprave koja je bila napakovana emocijama.

Hvala za postavljene linkove, ali ja ih necu otvarati posto sam ih vec nebrojeno puta gledao i samo dizao pritisak sebi bez potrebe. Nista se time ne dobija - oni koji bi trebalo da ih gledaju, od toga okrecu glavu i nalaze raznorazne debilne izgovore tipa - "pa ti si sinoc ubio komarca" ili "bas cemo mi sad odavde iz Srbije da pricamo Kanadi sta ce ona da radi sa fokama ili Japancima da ne jedu kitove i delfine".

Dete ti se mozda smirilo posle par nedelja, ali se do kraja nece smiriti nikada, veruj mi, znam o cemu ti pricam. Ni ne treba da se smiri, i treba da zna sta neki ljudi rade zbog novca a sta neki drugi nose na sebi zbog sujete ili nemara. Kad vidi "gospodzu" na ulici sa oderotinom na sebi, bar ce znati sa kim ima posla.

#418 Atanaca

Atanaca
  • Members
  • 95 posts

Posted 16 November 2009 - 12:05

Možda će ovaj snimak da ufejduje grozomoran utisak spotova iz mog prethodnog posta, i ako se bazira na realnoj osnovi:



PS
Najviše mi se sviđa ono kad kaže "Kakav lovac, ne može doma ni muhu ubit, ali optika bato... :-)"

#419 Hamiltonian

Hamiltonian
  • Members
  • 26 posts

Posted 26 June 2012 - 20:31

Mislm da je vrlo blizu dan kada će vodeće članice EU potpuno zabraniti lov,


Voleo bih da vidim ko je taj ko će Šveđanima zabraniti lov na losove.

A što se teme tiče - (krivo)lov i (krivo)lovci u Srbiji su odraz opšteg stanja društva, i nerealno je od njih očekivati da budu bolji od ostalog sveta.