Prema nekim tvrdnjama, moguci uzrok nestanka aviona i gotovo sigurno njegovog pada u atlantski okean, je udar groma i nevreme. Medjutim, strucnjaci navode da je Airbus jedna od najsigurnijih komercijalnih letelica do sada (imao je pre ove katastrofe samo jedan pad prilikom testiranja jos 1994. godine pre nego sto je pusten u saobracaj, i poginulo je mislim 7 ljudi), testirana na tu vrstu elementarne nepogode, te da je potpuno normalno da grom udari u avion i da to svakako ne moze biti jedini uzrok njegovog nestanka. Takodje, s obzirom na to da je stigla automatska poruka o kvaru elektronike na avionu, tvrdi se da, koliko ja to mogu laicki da prepricam, ovakav tip aviona ima nekoliko mogucnosti komunikacije s kontrolnim tornjevima, nekoliko izvora napajanja strujom itd. itd. Pojavile su se naravno i teorije zavere o teroristickom napadu, no tu mogucnost svi iskljucuju iz vise raloga. Da se dogodio prasak, ne bi bilo poruke o kvaru na sistemu, kao i to da bi moguci napad najverovatnije bio izveden prilikom uzletanja ili sletanja, a ne negde daleko iznad okeana, jer je teroristima obicno cilj i da se o tome cuje.
Postavlja se pitanje da li je moguce da je sve, usled nevremena, otkazalo? I da li treba potpuno iskljuciti ljudsku gresku? Najverovatnije nikada necemo saznati jer se crna kutija verovatno vec uveliko nalazi na dnu okeana.
U avionu je bilo najvise Francuza i Brazilaca, ali ukupno drzavljana 33 razlicitih zemalja, medju kojima sedmoro dece i jedna beba.
Ono sto je meni porazavajuce, pored cinjenice da su ovakve nesrece po default-u katastroficne zbog broja ljudi koji u njima strada, je prilicno sturo obavestavanje nasih medija o slucaju. Ok, jeste brejking njuz i jeste na prvom mestu, ali pored Tanjugovih uglavnom sada vec zastarelih prvih informacija, gotovo da se niko nije potrudio da podrobnije izvestava o ovome, pozove neke nase strucnjake (uprkos krs avionima i menadzmentu srbija erlajnsa, nasi piloti jesu zaista dobri, kao i aviomehanicari, sto pokazuje drzanje visoke pozicije na listi sigurnih aviokompanija sa sve smecem od aviona koji su pre za muzej nego za komercijalnu upotrebu). Prica se manje vise zavrsava na cinjenici da nijedan drzavljanin Srbije nije bio u avionu. Sve ostalo je gotovo nebitno... kao da svet van Srbije jednostavno ne postoji