a koji je pravi nachin?
shta mislish npr, kad bi postojala realna shansa za svakog lekara da, ukoliko se utvrdi da je bio nesavestan, izgubi lekarsku dozvolu, da li bi bio oprezniji?
Mislim da je to dobra ideja.
shta ti pokushavash da kazesh navodjenjem tog jednog sluchaja? da postoje i nepravedno optuzeni lekari? u to niko ne sumnja, ali onih drugih je daleko vishe. i shta je sa svim onim lekarima opshte prakse koji su ti prva stepenica do specijaliste, a koji ne reaguju na vreme, ne prepoznaju simptome, praktichno ne rade nishta.
Pokušavam da skrenem pažnju da ovakav način vođenja borbe sa lošim iz lekarske profesije nije dobar, gledano u dva pravca:
1. Oni koji su loši, njih neće promeniti ova histerija. Kada je neko nestručan, ne možeš štapom da ga teraš da bude bolji, nije to fizički rad. Bacite pogled šta se dešava na medicinskom fakultetu, gde se kupuju kolokvijumi i podmićuju profesori. Tu je koren problema.
2. Oni koji su dobri, njih ova histerija može samo da pomete i načini greške izglednijim. Znam, znam, oni su
nedodirljivi sa svim ličnim problemima koje svi imamo, sa gomilom računa koji treba da se plate, sa nedovoljnom platom, sa rastegljivim radnim vremenom, regularnim pritiskom zahtevnog posla, sa medijskom hajkom... Pokušajmo da razumemo tu
nedodirljivost. ajde kazi, za koliko sluchajeva lekarskog nemara znash da su procesuirani with due process?
Ne bavim se evidencijom, ne znamo ni ti ni ja, pošto ne izlazi svaki takav slučaj u javnost. Pored sudova, postoje i disciplinske komisije, kako rade - nisam upoznat.
znash shta sam ja videla u ochima svih ljudi u svim chekaonicama: svi ti ljudi u lekare gledaju kao u bogove i svu svoju veru i nadu polazu u njihove ruke. pa jebem mu misha, najmanje shto mozesh da uradish je da radish svoj posao kao da ti je pacijent najblizi rod, a ne da zbrzavash svoj posao kako bi shto pre zavrshio ionako beneficirano radno vreme. bruka.
Gledam i ja kao u boga ženu sa šaltera, ali nekako ,,padne sistem'' baš kad sam ja na redu. Ovo nije normalno društvo, ovo je srpsko društvo. Ne sme se tolerisati kad zbog ležernog odnosa lekar napravi krupniju grešku, ali to što neki u svakodnevnom odnosu sa pacijentima ne pokazuju veliku zainteresovanost, to je ružno - ali to već prevazilazi probleme lekarske struke. Letargija je na sve strane.
koji pravni sistem?
Ja sam naivan, pa se nadam da neki sistem postoji. Podvlačim,
neki, ne onaj koji procesuira sve prestupnike, ali neke valjda stiže...