Jump to content


Photo
- - - - -

SPC Gvantanamo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
534 replies to this topic

#1 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 21 May 2009 - 13:41

Posted Image

Posted Image Posted ImageU Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka, čiji je upravnik protojerej Branislav Peranović, zavisnike “leče“ tako što ih tuku, piše nedeljnik “Vreme“.

Pored toga što štićenike prebijaju lopatama, postavlja se pitanje imaju li medicina, psihijatrija i zakonodavstvo bilo kakav smisao ako lekove dozira Peranović, koji je studirao poljoprivredu, "medicinske sestre" su ovlašćeni batinaši, a čuvari pitbul terijeri i dobermani, navodi “Vreme“.

Duhovno-rehabilitacioni centar Crna Reka nalazi se u blizini Novog Pazara, a zvanično je registrovan 2005. godine.

Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, "što uključuje lakše i malo teže batine". Potom su potpisali papir u kojem stoji da je period lečenja šest meseci, po ceni od 350 evra mesečno", piše “Vreme“.

"U dvorištu poređaju ovisnike u krug da gledaju kako tuku ’nevaljalog’. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu", tvrdi bivši štičenik Duhovno-rehabilitacionog centra.

Prema njegovim rečima, i Peranović "zna da bije, često su mu ruke krvave".

"Kad udara rukama i nogama leti mu mantija na sve strane. Trenira borilačke veštine", kaže bivši štićenik.

Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar crkve kao institucije i crkvenim licima na službi u Novom Pazaru i okolnim mestima može se zaključiti da je centar imao drugačiju namenu.

To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je video da se sve otrglo kontroli, on je digao ruke, navodi “Vreme“.
Vreme - VIdeo
B92.net

Edited by BlackDog, 21 May 2009 - 13:43.


#2 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 21 May 2009 - 14:03

Poslati policiju i razbucati bagru. Zatvoriti protu, kao glavnog, ostale u duševnu bolnicu. Imovinu nacionalizovati, a sajt za početak uhakovati i okačiti ovaj klip u video galeriju. Ja ne znam, ali ako ima neko ko se razume u to, neka izvoli.
Amin.

#3 maara

maara
  • Members
  • 1,465 posts

Posted 21 May 2009 - 14:09

Na ovo treba hitno da reaguju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, tužilaštvo i policija.

#4 Erestor

Erestor
  • Members
  • 2,150 posts

Posted 21 May 2009 - 14:19

Auh! :ph34r:

Koja bi kazna bila dovoljna za ovo? Ovo je... bolest, uopšte ne znam šta da kažem.

#5 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 21 May 2009 - 14:28

Pa ne u teruju bas Boga, vec isteruju drogu. :ph34r: A da ima posla za tuzilastvo i policiju, ima.

#6 Gwydion

Gwydion
  • Members
  • 1,336 posts

Posted 21 May 2009 - 14:36

Pa ne u teruju bas Boga, vec isteruju drogu. :ph34r: A da ima posla za tuzilastvo i policiju, ima.


O tom centru se priuča već jako dugo i ovo nijeprva priča na tu temu. Ali naravno to nikog i nije briga. Evo vesto sa B92 iz aprila 2006-3:

Kome verovati?

7. april 2006. | 16:22 | Izvor: B92
Beograd -- U „Crnoj Reci“, pravoslavnom rahabilitacionom centru za pomoć narkomanima na Mokroj gori pre nedelju dana dogodio se incident.

Naime, Željko Vasić, austrijski državljanin, tvrdi da ga je brutalno pretukao upravnik Centra, protojerej Branislav Peranović, kada je došao po svog sina koji je tu boravio dve nedelje. S druge strane, Peranović, poznat i po tome da je pre deset godina napustio vranjsku eparhiju i vladiku Pahomija kad je prijavljeno prvo zlostavljanje, kaže da to nije tačno, već da su Vasića pretukli štićenici koji se leče.

Željko Vasić s porodicom živi u Beču, a na Mokru Goru u rehabilitacioni centar za pomoć narkomanima „Crna reka“, svog sina je doveo 18. marta. Dvadesetčetvorogodišnji mladić se tamo nije uklopio, jer kako kaže, trpeo je fizičku i psihičku torturu. S druge strane, upravnik Branislav Peranović za B92 kaže da ne može biti govora ni o kakvoj torturi i navodi da su samo prošle godine imali oko 120 štićenika i da sa svim roditeljima imaju odličan odnos.

Međutim, prava drama je nastala kad su 1. aprila roditelji došli u Centar po sina. Otac mladića, Željko Vasić tvrdi da ga je pretukao upravnik protojerej Branislav Peranović sa štićenicima, samo zato što je tražio priznanicu da je njegov sin tu boravio dve nedelje i da se vrati 200 evra, jer je za mesec dana boravka platio 400 evra.

S druge strane, upravnik Centra Branislav Peranović kaže da to nije tačno, već da su ih napali isprovocirani štićenici, a da je on pokušao da ih razdvoji: „Kad smo tražili priznanicu i pola pare, on je reagovao brutalno. Izgubio je svaku kontrolu, počeo je nekontrolisano da bije moju suprugu, mene i sina. Rekao je pobiće nas i opsovao majku cigansku. Priskočili su svi ostali narkomani, udarali su nas rukama, nogama i čime su stigli.“

"Bili su vrlo nervozni i majka njegova i otac njegov. I oni su u stvari bili krajnje neprijatni. Ja sam bio normalno, profesionalno obazriv. Istina da su oni govorili o nekom novcu. Mi nemamo cenu boravka ovde, mi imamo preporuku da ko može plati, jer jednostavno postoje troškovi koje mi moramo da pokrijemo. I tu smo se i razišli, na kraju sam ih izbacio, rekao sam – odlazite odavde! Krenuli su i dalje su nešto gunđali, galamili. Neko od narkomana im je rekao, ajde zaveži više, prekini, dosta više tvoje galame, beži odavde. I onda su oni uputili, pre svega supruga a onda i muž, uputili su uvrede narkomanima. I tada sam ustvari ja i video da veliki broj naših štićenika, izvinjavam se što sam rekao narkomana, trči prema njima. Njegova supruga je dobila neke šamare, a on je dobio ozbiljne batine, više puta je udaren. Svestan sam da sam odgovoran kao upravnik ovog centra što nisam sasvim vladao situacijom, međutim, to se zove stapedo. On je dobio batine vređajući narkomane, i mene je vređao. Ovo se završilo ovako kako je, žao mi je zbog njihovog stradanja, ali sve je moglo da se završi još mnogo gore“.

Branislav Peranović kaže da je znao da će biti raznih iskušenja, ali da mu nije palo napamet da će biti iskušenja od strane roditelja. Kaže da, do ovog događaja, nikad nije bilo problema, ali da je sada sve na policiji koja sprovodi istragu.

S druge strane, Željko Vasić, koji je imao potres mozga i mnogobrojne povrede rekao je da će tužiti upravnika i centar.

#7 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 21 May 2009 - 14:38

Crkva... Najvece zlo Srbije.

#8 Gwydion

Gwydion
  • Members
  • 1,336 posts

Posted 21 May 2009 - 15:34

Zašto je na snimku B92 prikazan samo prvi deo, a drugi deo gde su batine pesnicama, udarcima nogom u glavu i kolenom nije prikazan? B92 je tako ublažio snimak, tako reći snimak je cenzurisan. Pri temo voditeljka nije ni pomenula da postoji i drugi deo, još špkantniji, snimka.

#9 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 21 May 2009 - 15:43

Zato sto tako nesto ne smes da pustis u vesti bez da srocis da sledeci snimak sadrzi brutalne scene te se preporucuje osobama sa slabim srcem/stomakom i deci da ne gledaju. Bice verovatno u kasnijim vestima i ceo snimak.

Inace ono sto mi nikada nece biti jasno kako dozvole ljudi da ih tako prebijaju a da ne uzvrate? Mislim da na mene naleti doticni vladika otkinuo bih mu grkljan ili slomio vrat, on ionako ne ocekuje otpor pa bi posao bio laksi... Zatvor je u odnosu na ovo hotel s pet zvezdica, a i mogao bi da se vadi na sudu da je nastupao u samoodbrani. Jos mi nece biti jasnije koji kakvi to roditelji svoje dete posalju tamo i jos potpisu da mogu slobodno da ga prebijaju? Pa ja bih te roditelje poslao u zatvor pre nego ove batinase.

Inace za ovo se zna vec godinama, i nije jedino SPC mesto za fizicko isterivanje droge i nasilno uterivanje bajki (cudna mi cuda sto imaju `uspeha`, zamenis jednu zavisnost drugom) uz dobru deviznu podlogu. I kao i do sada, ovo ce biti `svaka vest za tri dana...`

#10 Nesh

Nesh
  • Members
  • 2,750 posts

Posted 21 May 2009 - 15:49

Ministarstvo zdravlja ce sutra poslati inspekciju (setili se na vreme kad je snimak objavljen na svim televizijama, pa nemaju kud), a ja se pitam da li ce nadlezni javni tuzilac, posle ovog snimka, pokrenuti postupak protiv nasilnika.

Edited by Nesh, 21 May 2009 - 15:50.


#11 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 21 May 2009 - 15:58

Neće, neće, prota ima da mardelja za ovo, naročito pošto je tako naivno, pak kurčevito, potvrdio u fono izjavi za vesti B92 kako će to i dalje činiti, sa ili bez blagoslova roditelja, sasvim svejedno... Gazdinstvo lepo ugasiti, konfiskovati po osnovu Legijinog zakona, životinje pokloniti nekoj instituciji koja se bavi decom, a one kerove na eutanaziju.

PS: prave kerove...

#12 Capt.Primetime

Capt.Primetime
  • Banned
  • 250 posts

Posted 21 May 2009 - 16:02

Crkva... Najvece zlo Srbije.

Ima i gorih!

Edited by Capt.Primetime, 21 May 2009 - 16:02.


#13 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 21 May 2009 - 16:20

Ma qrac ce da mardelja, 'di sme neko da udari na SPC, pa ti su jaci od BIA-e... Docice inspekcija, konstantovace da 'sticenici' imaju povrede od glave do pete, sticenici ce dobrozorno da priznaju da su se spotakli o koru banane, slucajno pali sa skele dok su pravili brvnaru, zavrtelo im se u glavi usled nedostatka narkotika pa sleteli niz stepenice i tako nesto iz tog repertoara, a batinasi ce da nastave da batinaju... Nije vam ovo Danska pa da se odgovara za ubistvo 12 ribica, tek kad pocnu da iznose `sticenike` u kesama mozda drzava uzme to za ozbiljno, a i tada verovatno ostrom preporukom da se smanji brutalnost sto mu dodje na istom nivou kao zalaganje misica za `Mir u svetu`

Ima i gorih!


Individualno, da... Organizovano/kolektivno, niko im nije ni do kolena...

Edited by incognito, 21 May 2009 - 16:22.


#14 serb_pagan

serb_pagan
  • Banned
  • 924 posts

Posted 21 May 2009 - 16:39

Raspitujući se o Crnoj Reci čuli smo da je "otac Branislav prek i nezgodan, i da mu ne nedostaje samopouzdanja". U centru je prebijena cela romska porodica Vasić kad su pokušali sina da izvuku odatle. Oni su tvrdili da ih je tuklo njih tridesetak zajedno sa Branislavom. Branislav je tvrdio da su psovali i vređali; medijska prašina – kako se digla tako se i slegla.
Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar crkve kao institucije i crkvenim licima koji su na službi u i oko Novog Pazara može se zaključiti da je taj centar imao drugačiju namenu, i osnovna ideja je bila drugačija. To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je video da se sve otrglo kontroli, on je digao ruke. Otac Nikolaj, starešina manastira Crna Reka, i dalje je žestok protivnik metoda koje koristi Branislav, ali njemu niko ništa ne može, a ovog niko ništa ne pita. Radi šta hoće; rukopoložio ga je Pahomije kog je napustio nakon afere pedofilije.

leglo zmija,sve sam go bolesnik, psihopata i manijak..sve je jasno kad se vidi ko je oca baneta rukopolozivao, i ko ga je blagoslovio..

Edited by serb_pagan, 21 May 2009 - 16:40.


#15 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 21 May 2009 - 17:03

Inace za ovo se zna vec godinama

Sam Branislav se potrudio da se za to zna gostujuci po raznim emisijama gledanih TV stanica poput RTSa i B92 (bio u Utisku na primer) i niko od nadleznih nakon njegovog priznanja (da ne kazem kurcenja) da sticenici po koji put dobiju i koju batinicu, nije reagovao. Javnost je pak sa odusevljenjem prepricavala price "ludog pope".