Jump to content


Photo
- - - - -

Štrajkovi u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
22 replies to this topic

#16 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 26 June 2009 - 23:01

Saopštenje štrajkačkog odbora ’’Zastave elektro’’, 26. jun 2009.



Na sastanku radnika ’’Zastave elektro’’ sa predstavnicima Ministarstva Ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, predstavnica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Mišela Nikolić najavila je da država navodno intenzivno traga za strateškim partnerom ’’Zastave Elektro’’. Zatražila je od radnika da obustave protest do 7. jula kada će neimenovani strateški partner započeti poslovnu saradnju sa našom fabrikom. Međutim, smatramo da ’’Zastava elektro’’ nema budućnost ukoliko njeni vlasnici ostanu Ranko Dejanović i druga dva člana konzorcijuma, kojima je dozvoljeno da krše zakon i ugrožavaju najosnovnija prava radnika. Mi znamo da se na njih zakon ne odnosi jer je Ranko Dejanović suprug predsednice parlamenta, Slavice Đukić Dejanović, koja se još nijednom nije oglasila povodom ugrožavanja egzistencije velikog broja radničkih porodica.

Zahtevamo da se započne hitno procesuiranje krivične prijave podnete protiv Dragana Mostića zbog falsifikovanja investicije na koju je bio obavezan kupoprodajnim ugovorom. Zahtevamo da se Okružni Javni tužilac hitno oglasi povodom ovog slučaja. Da se radi o falsifikovanoj investiciji jasno je svima osim korumpiranim službenicima Agencije za privatizaciju. Zahtevamo i da se započne provera finansijskog poslovanja firme od strane finansijske policije i službe za praćenje tokova novca. Ili možda njima nije dozvoljen pristup u fabriku koja je u vlasništvu supruga Slavice Đukić Dejanović?

Ukoliko državni zvaničnici žele da doprinesu rešenju problema u ’’Zastavi elektro’’ zahtevamo da primoraju Agenciju za privatizaciju da poštuje Zakon o privatizaciji i raskine kupoprodajni ugovor sa Rankom Dejanovićem, koji je upropastio fabriku pred očima neodgovornih i verovatno korumpiranih službenika Agencije. Već nakon 7. jula mogu se očekivati radnički protesti ispred Agencije za privatizaciju, kada ćemo doći da se borimo za pravdu zajedno sa svojim kolegama iz Lapova, Zrenjanina, Niša, itd. Takođe, blokiraćemo sve opštinske institucije.

26. juna 2009. u Rači kragujevačkoj



#17 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 13 July 2009 - 07:53

evo i nase muke na ovom forumu. pre nego sto krenemo, kako bi se popularno reklo u "radikalizaciju protesta", jos jedno saopstenje nasim zvanicnicima. puna su im usta salasa u medijima, a kada treba nesto konkretno da se uradi niko da se zauzme za njihovo ocuvanje. mada nasa politicka elita je puna praznih obecanja.

Spoiler! --Click here to view--


#18 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 10 August 2009 - 11:36

’’Zastava elektro’’, Rača

Štrajkački odbor



PROTEST ISPRED AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU DO ISPUNJENJA ZAHTEVA

U utorak 11. avgusta 2009. godine u 11 časova, radnici ''Zastave elektro'' započeće protest ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, sa zahtevom da se raskine ugovor o prodaji fabrike konzorcijumu na čijem čelu je Ranko Dejanović. Naš protest će svojim prisustvom solidarno podržati radnički pokret ''Ravnopravnost'' iz Zrenjanina, Pokret za slobodu, radnici ''Ikarbusa'' iz Beograda i ''Niteksa'' iz Niša. Protest će trajati do ispunjenja zahteva.

Dejanović i njegovi partneri su pre godinu dana Agenciji za privatizaciju dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su izvršili ugovornu obavezu investiranja u ''Zastavu elektro''. Umesto da se uvere da je navodna investicija zapravo staro gvožđe uvezeno iz BiH, predstavnici Agencije su prihvatili lažni izveštaj, da bi se sada izgovarali kako više ne mogu da raskinu ugovor jer su istekli rokovi za kontrolu. Rokovi su istekli zbog nesavesnog rada Agencije, koja je po zakonu jedina ovlašćena da kontroliše izvršenje ugovora u privatizaciji.

Posledice nezakonitosti u privatizaciji ''Zastave elektro'' su katastrofalne po našu fabriku. Zbog lošeg poslovanja Dejanovićeve uprave izgubili smo ugovor sa strateškim partnerom, multinacionalnom kompanijom ''Delphi''. Predstavnici ove kompanije su u svim kontaktima sa menadžmentom i sindikatima bili izričiti da se saradnja sa ''Zastavom elektro'' neće obnoviti sve dok je vlasnik fabrike Dejanovićev konzorcijum.

Zato zahtevamo da Agencija što hitnije nađe način kako će ispraviti greške koje je napravila prilikom konrole izvršenja ugovornih obaveza u ''Zastavi elektro'', to jest da raskine ugovor sa Dejanovićem dok još nije kasno da se proizvodnja u fabrici ponovo pokrene. Mi nećemo odustati od protesta ispred Agencije do ispunjenja ovog zahteva. Rešeni smo da ostanemo u Beogradu koliko god bude potrebno, jer se radi o našem opstanku.

Nakon protesta 11. avgusta, sa početkom u 17.00, Pokret za slobodu i Štrajkački odbor ''Zastave elektro'' će u Domu sindikata organizovati tribinu na kojoj će se govoriti o mogućnostima i pravcima solidarne radničke borbe na rešavanju katastrofalnih problema izazvanih bezakonjem u privatizaciji u Srbiji. Pored članova zrenjaninskog pokreta ''Ravnopravnost'', radnika ''Ikarbusa'', ''Niteksa'' i ''Zastave elektro'', na tribini će učestvovati i urednik časopisa ''Republika'' dr. Nebojša Popov, predsednik sindikata ''Zastava automobila'' Zoran Mihajlović, i drugi ugledni gosti.

U Rači, 10. avgusta 2009. godine,

Predsednik Štrajkačkog odbora

Slobodan Gajić

#19 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 August 2009 - 21:42

Milojevič tvrdi da nije predsednik UO

B92 juče je objavio da je Nebojša Milojević, koji je svojevremeno bio zaposleni u Agenciji za privatizaciju, u međuvremenu postao predsednik Upravnog odbora fabrike “Zastava elektro”.

Međutim, gospodin Milojević se javio televiziji B92 kako bi pojasnio da on nije postavljen za predsednik UO već da ga je vlasnik preduzeća Ranko Dejanović angažovao samo da organizuje Skupštinu “Zastave elektro” AD.

Međutim, televizija B92 je ranije emitovala snimak gde lično Dejanović predstavlja Milojevića kao predsednika UO.

Podsetimo da je upravo Milojevićevo angažovanje bilo sporno za radnike u protestu jer je on bio na poziciji direktora regionalne agencije za privatizaciju.


#20 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 August 2009 - 23:33

Protest radnika Zastave Elektro ispred Agencije za privatizaciju

Youtube Video ->Original Video

Youtube Video ->Original Video


#21 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 31 August 2009 - 13:52

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани грађани и поштоваоци Ченејских салаша, овим путем Вас обавештавамо да ћемо 01.09.2009. тачно у подне испред Градске куће, на Милетићевом тргу одржати једночасовни протест за спас Ченејских салаша. Овим протестом желимо да спречимо даље уништавање нашег села, даље издавање сумњивих грађевинских дозвола за разне индустријске и ненаменске објекте у селу, који су издавани протеклих година.

Наши захтеви су јасни:
1. преиспитивање свих датих УТУ за изградњу индустријских и других објеката који нарушавају и угрожавају опстанак салаша на просторима града,
2. поштовање Плана генералне регулације насеља Ченеј,
3. поништење свих УТУ који нису у складу са Планом генералне регулације насеља Ченеј.

Знамо да је протест заказан у незгодно радно време, жетва свих ратарских усева се полако заукава, али се надамо да ћете успети да издвојите два сата и подржите овај протест, како бисмо нашој деци успели да оставимо здраву животну средину и наше ченејске салаше.

ГГ МЗ ЧЕНЕЈ

Доле можете прочитати наше саопштење за јавност.
Spoiler! --Click here to view--


#22 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 09 September 2009 - 20:23

Evo obaveštenja radnicima Zastave Elektro koje im šalje srdačno njihov R.D. Smešno!!!

Posted Image

#23 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 13 September 2009 - 08:34

ovo je žalosno, ako je istinito. ne zelim da kazem da ne verujem, ali stvarno...
puna podrška ljudima iz zastave elektro sa cenejskih salasa.
uskoro pocinjemo da se spremamo za novi protest, jos razmisljamo da li 5. ili 6. oktobar. koji datum bi imao vecu težinu? komsija ima i bagere, mozda ih poteramo u centar grada. sa bagerima su dosli izgleda da samo tako mogu i da odu.