Jump to content


Photo
- - - - -

Štrajkovi u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
22 replies to this topic

#1 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 20 May 2009 - 22:57

Zastava Elektro - Rača kragujevačka

Ova firma je već 2 meseca u štrajku. Račun blokiran duže od 6 meseci. Radnici nisu primili plate od februara. Konzorcijum vlasnika (Ranko Dejanović, Dragan Mostić, Nebojša Banković) je nakon izgubljenog posla sa kompanijom Delfi, obećavao i obećavao nove poslove, ali ništa. Ugovor su strani partneri raskinuli upravo zbog blokiranog računa i nemogućnosti da uplaćuju plate za radnike Zastave Elektro.

U kancelariji predsednice opštine prekjuče je održan sastanak sindikalaca, opštinara i jednog od vlasnika (Ranka Dejanovića), postignut je neki sporazum. Glavne zaključke možete čuti u ovom snimku

Youtube Video ->Original Video
.

Sastanak je trajao oko 3 sata, vlasnik se nije obratio radnicima, koji su na kraju bili prinuđeni da upadnu u opštinu, već se obratio samo jedan od opštinara i sindikalci.

Od juče je štrajk navodno radikalizovan. Radnici su krenuli u svakodnevne šetnje ulicama Rače. Najavljen je štrajk glađu, oko 100 ljudi se prijavilo do sada. Pozvani su mediji, pretpostavljam samo lokalni, kragujevački. Predsednica opštine je obećala da će pomoći. A bio bi i red jer to je jedina velika firma koja je do sada nekako preživela.

Do sada je samo B92 objavila kratak prilog o štrajku pre 2 meseca i nakon toga ništa. Kao da je stavljen veto na izveštavanje iz Rače. Nakon toga je objavljen i članak u listu Pravda, ali i odgovor na taj članak gde je neki od vlasnika ispljuvao radnike, kao da su radnici krivi za blokirani račun .

Inače, prošle godine u ovo vreme je radilo blizu 800 radnika, a sada je ostalo samo 350.

Na ovom linku imate priču i video prilog sa TV B92, od 18. marta:
http://www.b92.net/i....&nav_id=350826

Danas su dve lokalne televizije napravile prilog o štrajku, radi se o TV K9 i RTK. Ali, mene zanima kako ponovo pozvati B92.

Edited by MillanS, 20 May 2009 - 23:12.


#2 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 26 May 2009 - 14:37

Zastava Elektro, 25. maj 2009.

Rača kragujevačka (25.05.2009) - Tokom današnjeg protesta predstavnici štrajkačkog odbora ’’Zastave Elektro’’ iz Rače kragujevačke doneli su odluku da od Agencije za privatizaciju zatraže (vidi ovde) da u što kraćem roku izvrši kontrolu izvršenja ugovorne obaveze investiranja i pokrene raskid kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnicima „Zastave elektro“, čime bi se stvorili uslovi za oporavak fabrike i ponovno uspostavljanje poslovne saradnje sa strateškim partnerom.

Istovremeno, radnici ''Zastave Elektro'' pozvali su predsednicu opštine i odbornike lokalne skupštine da se aktivnije angažuju u rešavanju problema ove fabrike i da podrže zahtev za raskid privatizacije kako bi se sačuvala jedina fabrika u Rači koja još uvek nije upropašćena bezakonjem u privatizaciji.


Saopštenje za medije

Saopštenje za javnost predstavnika Štrajkačkog odbora ''Zastava Elektro'' Rača


Danas smo uputili zahtev Agenciji za privatizaciju da u što kraćem roku izvrši kontrolu izvršenja ugovorne obaveze investiranja i pokrene raskid kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnicima „Zastave elektro“, čime bi se stvorili uslovi za oporavak fabrike i ponovno uspostavljanje poslovne saradnje sa strateškim partnerom, kompanijom „Delphi“.

Osnov za raskid kupoprodajnog ugovora je sledeći:

Tačka 5.2.1. Ugovora o kupoprodaji kapitala metodom javne aukcije predviđa ulaganje kupca u proizvodni program preduzeća u iznosu 26.085.000,00 dinara u roku od godinu dana. Vlasnici 70% kapitala „Zastave elektro“ su ugovornu obavezu investiranja izvršili na sledeći način: firma „Dama-M“ iz Šapca, vlasništvo Dragana Mostića, jednog od članova konzorcijuma Ranka Dejanovića, nabavila je mašine od preduzeća TAS iz Bosne i Hercegovine, da bi ih potom, po ceni višestruko većoj od realne, preprodala „Zastavi elektro“. Ova oprema nikada nije stavljena u funkciju, tako da obavezno ulaganje nije izvršeno u skladu sa ugovorom ni u pogledu visine iznosa, ni u smislu funkcionalnosti. Pred Opštinskim sudom u Rači u toku je krivični postupak protiv odgovornih za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke opreme iz BiH.

Napominjemo da je kompanija „Delphi“ investirala značajna sredstva u obuku radnika „Zastave elektro“, i da sa njihove strane i dalje postoji zainteresovanost za nastavak saradnje koja je prekinuta isključivo zbog loše poslovne politike većinskih vlasnika i njihovog menadžmenta, tako da još uvek postoji realna šansa da se spreči dalje proladanje i da se saniraju posledice nesavesnog postupanja sadašnje uprave „Zastave elektro“.

Loše poslovanje većinskih vlasnika dovelo ih je u sukob sa „Delphijem“. Pošto strateški partner nije uspeo da izdejstvuje promene u menadžmentu „Zastave elektro“ koje bi omogućile izvršavanje ugovornih obaveza, krajem prošle godine „Delphi“ je prekinuo saradnju, odnevši sa sobom mašine i posao od kog zavisi dalja sudbina preduzeća, više od tri stotine radnika i preko pet stotina mladih radnika koji su u periodu saradnje sa „Delphijem“ bili angažovani na osnovu ugovora o delu. Pritom ističemo da ino partner nikada nije imao probleme sa radnicima fabrike, već isključivo sa kršenjem ugovora od strane menadžmenta. Takođe napominjemo da je nova uprava „Zastave elektro“ za prethodne tri godine prekinula poslovnu saradnju sa svim partnerima sa kojima je preduzeće sarađivalo pre privatizacije, oslanjajući se isključivo na ugovor sa „Delphijem“, što nas je nakon njihovog odlaska dovelo u dodatno nepovoljan položaj. Na isti način na koji su izigrali poverenje strateškog partnera, vlasnici „Zastave elektro“ su kršili i obaveze iz ugovora o privatizaciji, što je razlog zbog kog zahtevamo da Agencija za privatizaciju preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi se ovaj ugovor raskinuo.

U Rači, 25. maja 2009. godine,

Štrajkački odbor, Slobodan Gajić ; Nezavisnost, Goran Stevanović; ASNS, Dragiša Gajić; SSSS, Zoran Mitić

#3 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 27 May 2009 - 22:40

Priča koju je B92 uradio danas u Rači.

http://www.b92.net/v...p;nav_id=362803

isti video postavljen na youtube



I 2 najvažnija zahteva koji su ispušteni:

- raskid privatizacionog ugovora
- traženje novog strateškog partnera, u saradnji sa opštinom

Edited by MillanS, 27 May 2009 - 22:45.


#4 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 28 May 2009 - 00:14

Moje srce je uz radnike iz Zastave Elektro.

#5 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 29 May 2009 - 01:08

Hvala puno. Preneću radnicima. Nažalost previše je fabrika koje su dovedene na rub propasti, ili potpuno upropaštene.


Prilog RTS-a u Dnevniku 2:

Youtube Video ->Original Video


#6 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 13 June 2009 - 17:02

10. jun

Radnici ''Zastave Elektro'' iz Rače i ''1. maja'' iz Lapova danas su, na sat vremena, blokirali međunarodnu železničku prugu koja prolazi kroz Lapovo, a zatim ih je kordon policajaca sprečio da blokiraju autoput Beograd-Niš. Tokom protesta došlo je do sukoba i dvojica radnika su lakše povređena. Jedan od mlađih policajaca, gušeći se u suzama, usled pritiska svojih pretpostavljenih, našao se na ivici nervnog sloma.

Radnici ''1.maja'' će narednih dana u Rači uzvratiti podršku radnicima ''Zastave Elektro''.

Snimci sa protesta:



Youtube Video ->Original Video


#7 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 14 June 2009 - 02:07

Jedan od mlađih policajaca, gušeći se u suzama, usled pritiska svojih pretpostavljenih, našao se na ivici nervnog sloma.


Aha... :ph34r:

#8 ilke_etf

ilke_etf
  • Members
  • 942 posts

Posted 14 June 2009 - 11:29

Predlazem da Lapovo promeni ime u Lopovo!!!

#9 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 15 June 2009 - 17:29

Aha... :ph34r:


Fora je u tome što mu je ćale bio sa druge strane, kao radnik 1. maja.

sva mesta u Srbiji bi mogla da promene ime u Lopovo, komotno.

#10 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 17 June 2009 - 23:16

Štrajkački odbor Zastave elektro

Agencija za privatizaciju odbija da postupi po zakonu



Na sastanku sa Štrajkačkim odboraom Zastave elektro održanim 15. juna, predstavnici Agencije za privatizaciju su odbili da postupe po zakonu, odnosno da pokrenu postupak za raskid ugovora o prodaji preduzeća.

Prilikom kontrole izvršenja ugovora u Zastavi elektro, Agencija je prihvatila lažni izveštaj revizorske kuće Fineks, u kom stoji da je investicija izvršena u skladu sa ugovorom. Mašine koje je konzorcijum Ranka Dejanovića uneo u fabriku kao investiciono ulaganje nikada nisu stavljene u funkciju, a njihova vrednost je daleko ispod one koja je bila predviđena ugovorom.

Prosto rečeno, ova „investicija“ je staro gvožđe, koje je samo korupcijom moglo da postane „ulaganje u osnovna sredstva“!

Pritom je važno napomenuti da je službenik Agencije koji je bio zadužen za privatizaciju naše fabrike, muž direktorke proizvodnje Zastave elektro Marice Dašić, koju je nakon privatizacije angažovao Ranko Dejanović. Međutim, i nakon što smo Agenciji predočili ove činjenice, oni se i dalje kriju iza lažnog revizorskog izveštaja, tvrde da nisu nadležni da raskinu ugovor sa Dejanovićem i odbijaju da govore o suštini – da li je Dejanović investirao u skladu sa ugovorom, ili ne? Ovakvim stavom Agencija samo pokazuje da zapravo nije prevarena od strane kupaca i revizorske kuće, već da je umešana u kršenje zakona prilikom privatizacije naše fabrike. Naime, Agencija je po zakonu jedina nadležna da kontroliše postupak privatizacije (član 6. stav 4. Zakona o Agenciji za privatizaciju), a sa kupcem koji nije investirao u skladu sa ugovorom, ugovor se po zakona smatra raskinutim (član 41a stav 2 Zakona o privatizaciji).

Dakle, svi mehanizmi da se u zastavi elektro uspostavi red nalaze se u rukama Agencije za privatizaciju.

Radnici Zastave elektro će ubuduće radikalizovati svoje proteste kako bi primorali Agenciju za privatizaciju da postupi po zakonu i raskine ugovor sa kupcima koji su upropastili fabriku i ostavili bez posla više od 700 radnika.



U Rači, 15. juna 2009. godine

#11 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 19 June 2009 - 16:06

Novi protest radnika iz Lapova i Rače Petak, 19. jun 2009. 13:51

Radnici privatizovanih firmi Zastava elektro iz Rače, GIK 1. maj iz Lapova i trgovinskog preduzeća Morava iz Jagodine danas su održali protest na kojem su zatražili da im se isplate zaostale zarade i pokrene proizvodnja.

Oni su juče blokirali železničku prugu kod Lapova, a železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš je bio blokiran satima.

Radnici Zastave elektro kazali su da dosadašnji razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju "nisu urodili plodom" i da je cilj protesta da se izvrši pritisak na državne institucije da ispune zahteve štrajkača.

Prema proceni policije, na skupu je bilo između 400 i 450 ljudi, a dve žene su tokom protesta pale u nesvest i odvedene su u hitnu pomoć.

Štrajkači su nosili transparente "Mi gladujemo devet meseci", "Smrt je lakša od gladovanja", "Hoćemo plate" i "Ubi nas glad".

Na brojnim transparentima pominje se i suprug predsednice Skupštine Srbije Ranko Dejanović, koji je jedan od vlasnika Zastave elektro, a primer takvog transparenta je onaj "Slavicin muž pokrao radnike".

Radnici Zastave elektro i proizvođača građevinskog materijala GIK iz Lapova najavili su da će u ponedeljak tokom celog dana blokirati prugu Beograd-Niš kod Lapova i pozvali su građane da im se pridruže. Oni su najavili da će pokušati da blokiraju i autoput.

Predsednik štrajkačkog odbora proizvođača elektroopreme Zastava elektro Slobodan Gajić rekao je da su kupci te fabrike "upropastili fabriku i ostavili bez posla više od 700 radnika".

Štrajk u Zastavi elektro traje tri meseca, tokom prethodnih 20 dana štrajkači su u prostorijama Skupštine opštine Rača, a u štrajku je 250 od 305 zaposlenih.

Zastava elektro ne radi od februara, radnici ne dobijaju plate, preduzeću je blokiran račun zbog duga od 176 miliona dinara, a isključeni su i struja i voda, kazali su štrajkači. Zastava elektro je prodata u februaru 2006. godine tročlanom konzorcijumu iz Srbije za 27,7 miliona dinara.

Predsednica opstine Rača Dragana Živanović kazala je da radnici imaju podršku lokalne uprave i zatražila je od Agencije za privatizaciju da proveri da li kupci ispunjavaju obaveze iz ugovora.

Ona je pozvala Vladu Srbije da pomogne da se sačuva proizvodnja i da radnici ne ostaju bez posla i dodala je da povodom privatizacije niko nije konsultovao lokalne vlasti, a da se sada svi obraćaju lokalnim vlastima da reše probleme.

Prema rečima Živanovićeve, u opštini Rača sada ima posao samo 300 ljudi i to su uglavnom budžetski korisnici.

Preduzeće GIK 1. maj traži devet zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje u toj firmi, u kojoj se ne radi od decembra.

#12 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 24 June 2009 - 01:11

Zastava Elektro, blokada puta

Youtube Video ->Original Video

Zastava Elektro, blokada pruge, Lapovo

Youtube Video ->Original Video

Blokada pruge, reakcija policije

Youtube Video ->Original Video

Pruga je odblokirana, večeras oko 24h. Nakon dolaska ministra Ljajića i njegovog obećanja da će u Zastavu Elektro ući sve nadležne inspekcije. One bi trebalo da provere sva poslovanja. Ako se to dogodi, doći će do raskida privatizacije, neko od odgovornih za propadanje firme završiće u zatvoru i vratiće se ino-partner Delfi. To je upravo ono što smo hteli. Videćemo da li će ministar održati svoje obećanje i pokrenuti taj proces.

#13 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 24 June 2009 - 06:11

Izjava ministra Ljajića televiziji B92, nakon što su štrajkači pristali da odblokiraju prugu.

Youtube Video ->Original Video


#14 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 24 June 2009 - 09:52

valjda ce uspeti radnici da se izbore za svoja prava. ali problem je sto u ovoj drzavi pravo niko ne postuje. saslusao sam izjavu ministra ljajica koji je rekao da drzava nema instrumente, ona je samo posrednik i sumnjam da ce doci do ponistenja ugovora o privatizaciji do kog bi trebalo doci bar po svemu navedenom i procitanom ovde.
ovakvim postupkom radnika jedino se u srbiji moze doci do medija i visokih drzavnika, koji kao da mogu nesto uciniti za radnike i gradjane srbije.
moram da priznam da i mi u nasem malom mestu se borimo protiv izgradnje farme u neposrednoj blizini stambenih objekata u ovom slucaju salasa. da je lokalna mesna zajednica vise puta upucivala zahteve gradskim vlastima da se ne dozvoli izgradnja u tom delu jer se narusava ruralni ambijent, ali da smo samo naisli na verbalnu podrsku od politicara. svi nas oni potapsu po ramenu, u pravu ste, ali sve ostaje na tome. isao je i prilog na lokalnoj tv stanici, nakon cega su odmah pozvali novinara koji je radio prilog i pitali ga kako je smeo uopste da objavi taj prilog. jedino sto nam na kraju preostaje jeste da i mi radikalizujemo protest, odnosno da blokiramo medjunardni put E-70, kako bi se neko pozabavio sa nasim problemom.
postupkom radnika zastave elektro vidimo kako jedino mozemo da delujemo na ovu neodgovornu vlast, koja nas svakim danom sve vise vodi u propast. dosta je bilo cutanja i klanjanja.
ova tema je prava za trenutnu situaciju u drzavi i mogli bi je prosiriti tako sto bi se javljali ljudi iz svih krajeva srbije i pisali o strajkovima i protestima u njihovim mestima i pravima za koja se bore.

#15 MillanS

MillanS
  • Members
  • 17 posts

Posted 25 June 2009 - 08:52

ova tema je prava za trenutnu situaciju u drzavi i mogli bi je prosiriti tako sto bi se javljali ljudi iz svih krajeva srbije i pisali o strajkovima i protestima u njihovim mestima i pravima za koja se bore.


Tema je i otvorena zbog toga. I stvarno bi bilo dobro da vidimo šta se dešava i u ostalim mestima u Srbiji. Ako znate nešto o firmama koje su u vašoj blizini, a u štrajku su, napišite nešto.

Evo snimka Ljajićevog obraćanja radnicima:

Youtube Video ->Original Video