Jump to content


Photo
- - - - -

Preporuke ...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 07 May 2009 - 12:04

Ja zapravo preporucujem knjige samo najblizima jer im znam afinitete. Poklanjam knjige i (moram da se pohvalim) nikada ne omanem. Ostalima imam obicaj da opisem o cemu se radi jer ne volim da silim nekoga. Imam veliki respekt i za knjige a i razumevanje za to da se odnos prema knjizevnosti razlikuje od coveka do coveka. Takodje verujem da postoji knjiga za svakog. Ali i znam da mnogi to nisu otkrili.

Malocas mi zapala za oko jedna knjiga koju sam procitala pre par godina dva puta (tako ja ponekad). Vredna je preporuke.

Rohinton Mistry, Fine balance - pravi knjizevni pacvork. Mistry je, prema kriticarima, indijski Dickens koji poput Balzaka mikroskopskim pogledom oslikava indijsko drustvo u periodu 1940-80. Cak bih rekla da Mistry poput Williama Goldinga zadire u najdublju intimu coveka.

Ovo nije politicki roman iako, izmedju ostalog, opisuje period vanrednog stanja koje je zavela Indira Gandi. Ovo je roman o cetiri ljudske sudbine, sa totalno razlicitim background, koje se na neocekivan Nalin srecu i prozimaju prkoseci kastnom sistemu koji je u Indiji neprikosnoven. Realizam, siromastvo, beskucnici a kroz sve to citalac oseca puls i mirise jednog velikog grada. Ovaj roman je iskustvo vredno truda. Ovo je ono sto se zove lepa knjizevnost u pravom smislu te reci. Oda ljudskoj snazi. Ovo treba da procitaju svi koji vole knjige! Obimno delo u kome pisac ni za trenutak ne gubi crvenu nit. Citajuci ovu knjigu covek se prosto nalazi u Indiji. Tolika je snaga pisceve reci i knjizevnog oblikovanja.

Preporucite nam nesto, opisite nam dozivljaj i podelite sa nama … :ph34r: