Kako ne dajemo? Subvencije po otvorenom radnom mestu. Što bi značilo da i pored tih para, investitoru treba radna snaga, infrastruktura, itd. Koja opet, ako se i izgradi, nije isključivo u interesu investitora. A da se baci ogromna lova u bunar, dakle tamo gde se pouzdano zna da će nakon isteka ugovora investitor otići, jer nema uslove, sve pazeći da nema prevelike troškove - sumnjam da se može desiti i u ovoj šklopociji od države. Eto ga i taj nesretni aranžman s Fiatom, kakav je da je, opet nismo MI ispunili bar dve stavke, autoput do Batočine (grade ga već 10 godina) i elektrifikacija pruge na istoj deonici. A ja lično bi bar malo ućario da je izgrađen, pa makar Fiat i otišao sutra. Ne bih tvrdio pouzdano jer nemam podatke, ali čini mi se da sam negde čitao kako su i Slovačka i Poljska davale izdašne subvencije. Možemo se neslagati s određenim ekonomskim modelom, ali ipak ga nismo izmislili mi, ali kod nas izgleda ne funkcioniše. S druge strane, mislim da bi potpuna liberalizacija i debirokratizacija, 'u nas' dovela do anarhije, bunta i revolucije. I ništa onda od poreza za opštinu.
Gotovo sve industrijske zone u CZ, a ima ih na stotine, su nastale uz pomoć subvencija, iz državnog, krajskog ili opštinskog budžeta, a dobrim delom iz dotacija EU.
Subvencija je direktna ili indirektna (možda se nespretno izražavam), direktna je finansijski aranžman za otvoreno radno mesto ili poreski "raspust" od x godina, indirektna je kompletna infrastruktura na ivici parcele i likvidacija ekoloških bremena u slučaju brownfields. O potonjem pričamo o redu veličina cca 200 milijardi CZK. Kao uporedjenje služi da je godišnji budget CZ cca 1200 Mrd CZK.