Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Beograd je Srbija-sve ostalo je nista

• Please log in to reply
3816 replies to this topic

#3811 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 24 July 2017 - 20:34

Kako ne dajemo? Subvencije po otvorenom radnom mestu. Što bi značilo da i pored tih para, investitoru treba radna snaga, infrastruktura, itd. Koja opet, ako se i izgradi, nije isključivo u interesu investitora. A da se baci ogromna lova u bunar, dakle tamo gde se pouzdano zna da će nakon isteka ugovora investitor otići, jer nema uslove, sve pazeći da nema prevelike troškove - sumnjam da se može desiti i u ovoj šklopociji od države. Eto ga i taj nesretni aranžman s Fiatom, kakav je da je, opet nismo MI ispunili bar dve stavke, autoput do Batočine (grade ga već 10 godina) i elektrifikacija pruge na istoj deonici. A ja lično bi bar malo ućario da je izgrađen, pa makar Fiat i otišao sutra. Ne bih tvrdio pouzdano jer nemam podatke, ali čini mi se da sam negde čitao kako su i Slovačka i Poljska davale izdašne subvencije. Možemo se neslagati s određenim ekonomskim modelom, ali ipak ga nismo izmislili mi, ali kod nas izgleda ne funkcioniše. S druge strane, mislim da bi potpuna liberalizacija i debirokratizacija, 'u nas' dovela do anarhije, bunta i revolucije. I ništa onda od poreza za opštinu.

Gotovo sve industrijske zone u CZ, a ima ih na stotine, su nastale uz pomoć subvencija, iz državnog, krajskog ili opštinskog budžeta, a dobrim delom iz dotacija EU.

Subvencija je direktna ili indirektna (možda se nespretno izražavam), direktna je finansijski aranžman za otvoreno radno mesto ili poreski "raspust" od x godina, indirektna je kompletna infrastruktura na ivici parcele i likvidacija ekoloških bremena u slučaju brownfields. O potonjem pričamo o redu veličina cca 200 milijardi CZK. Kao uporedjenje služi da je godišnji budget CZ cca 1200 Mrd CZK.

• 3

#3812 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 July 2017 - 20:51

...

... tip iz Cajetine je potpuno identicno predstavnik drzavne politicke oligarhije kao sto je to i Aleksandar Vucic ... 

Nije.

On je samo predstavnik lokalnih razobrucenih 'skeledzija' (Ilic) koji su umislili da je nastupilo njihovo vreme, dok ih knj. Milos nije poskracivao za glavu.

A i % na izborima su mu pateticni.

Samo jos jedan od glupih 'uzickih knezova' koji je na papir iz Bgd, da posalje dva 'regruta' bio zblanut nepoznatim pojmom, pa posle ceskanja po glavi poslao 'dva debela vola'.

Pa mu je Milos objasnio.

I ovome ce.

PS.

Treba malo poznavati taj gorstacki / hajducki mentalitet, sa kojim je jos i knj. Milos imao problema.

Recimo, jedne godine kad su turci napustali uzicku nahiju, a neki lik posalje knjazi pismo i zamoli da mu se da imanje nekog vlasnika - turcina.

Gde knjaz naredi da se imanje proceni u pravoj vrednosti i da lik, ako ga bude hteo - isplati iznos vlasniku.

Normalno da je lopuza odustala, a imanje je kupio neki lokalni, uzicki, trgovac.

Btw, davno je, srecom, proslo vreme Minica, Krcuna, Rankovica, Ljubicica, Bakocevica i ostalih fuzbaljersko-sportskih 'likova'.

;)

PS.

A i likovi su odavno bili poznati po tome da bi ocas promenili reci pesme.

'Kralju Petre, bijela lica, kad ces doci do Uzica?'

'Druze Tito ...'

Pa su one 'vode' preimenovali od 'kraljevih' do 'partizanskih' a sada se ne zna.

Niti me interesuje.

Mislim, nosili su stafetu i kr. Petru i Titi.

Mnogo smesno.

Btw, to je jedan vrlo prepreden, da ne kazem lopinski 'ercovski' svet.

No, to sto ovi naganjaju na Zlatiboru - to se malo tice ostalog dela okruga. I tamo ima 'lokalnih knezova'.

Ona Sjenica ima bolje uslove za zimske sportove - no o tome malo ko govori.

A i druge opstine imaju itekako dobre turisticke kapacitete.

No, gura se Zlatibor kao fensi-shmensi gluparija.

Neko ko je jednom otisao tamo - samo moze biti zgranut od kolicine nehigijene (nemaju kanalizaciju), neuredjenosti, haosa i lopinskih 'gazda' koji bi da izdaju i svoju zadnjicu / poslednju supu.

To je haos.

Tako da Stamatovicu, 'Stamatu' kako mu tepaju - nimalo nije jedanstavno.

'Neprestalna ofanziva na vise frontova!'

:lol+:

...

Edited by Kinik, 24 July 2017 - 21:11.

• 1

#3813 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 24 July 2017 - 21:32

Evo konkretnog predloga (stalno se sere da samo kritikujemo, a nista od konstruktivnih predloga kako da se stanje poboljsa): neka nase politicke oligarhije lepo uvedu poreske olaksice za preduzetnike koji su voljni da prenesu svoje biznise iz BG i NS negde u unutrasnjost. I to moze da se uradi tako da su olaksice utoliko vece ukoliko je target okrug siromasniji.

To bi bio istinski smislen patriotizam, onoliko koliko to moze biti. Samo sto je slaba sansa da se ti neprijatelji Srbije (mislim na sve politicare, iz svih stranaka) toga sete...

ovako nesto?

https://vlada.gov.hr...sljavanje/15191

...

mada ni to nije dovoljno. da se mene pita, ja bih totalno oslobodio privrednike / investitore u tim sjebanim podrucjima bilo kakvog poreza drzavi. nesto kao u USA, gdje (ako ne grijesim) porezna uprava dozvoljava pokretanje biznisa bez ikakvog mijesanja administracije. tek ako neko uspije / razvije posao, oni se jave.

Edited by Vjekoslav, 24 July 2017 - 21:38.

• 0

#3814 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 July 2017 - 21:42

...

Ovde su se firme prodavale po 1E i nista se nije postiglo.

Sarena laza je da ce u lopinskom sistemu lopine da rade u 'drustvenu korist'.

Oni to treba da rade u 'Zabeli'.

;)

...

• 0

#3815 Harun el Rašid

Harun el Rašid
  • Members
  • 153 posts

Posted 16 November 2017 - 20:00

PS.

Treba malo poznavati taj gorstacki / hajducki mentalitet, sa kojim je jos i knj. Milos imao problema.

Кнез Милош у анегдотама

Племство

Кад је кнез Милош ослободио Србију и завео неки ред у земљи, онда они који су полагали неко право на заслуге у земљи, а веле да их је било пет или шест, дигну се па Кнезу Милошу у Крагујевац. Кнез Милош их лепо прими и упита их што су дошли.

• Па, Господару, рећи ће један од њих, дошли смо да те молимо да поделиш Србију на спахилуке, те да и нама даш по који спахилук, јер и ми имамо заслуге за ову земљу, па је право да будемо спахије.
  • Какве спахије, оца вам вашег, зар се ми борисмо и крв проливасмо док истерасмо спахије из земље. Турци су били спахије у овој јадној земљи, па сад да дам народу крштене спахије да му крв сисају.

Дуго су ћутали ти народни трудбеници, па ће онда тек један од њих рећи:

• Па, Господару, кад то не даш, а ти нам дај титуле грофова, барона...
  • Јес, јес, отац ти је био козар ти требаш да будеш гроф... јок море, батали.
  • Па, кад нам ни то не даш, а ти нам бар допусти да се зовемо као они Руси - Корзаков, Горчаков, Дондуков...
  • Е, то море, одговори кнез Милош. Ето, ти се зови, указујући прстом на сваког, Шаров, ти * Зељов, ти - Белов, ти - Гаров, ти - Мургов (имена волова).

Edited by Harun el Rašid, 16 November 2017 - 20:02.

• 0

#3816 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 04 January 2019 - 14:15

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je prvorođene bebe u Novoj godini u GAK “Višegradska” i “Narodnom frontu” i uručio novčani poklon prvorođenom dečaku i devojčici u vrednosti od 300.000 dinara.

U ime grada Leskovca, pomoćnica gradonačelnika Mina Cvetanović je Danijeli Veličković uručila vaučer na 20.000 dinara za bebi opremu, a preostalih 9 je predala u ruke načelnice Stojanović.

• 0

#3817 KRAJ RADA FORUMA B92!

KRAJ RADA FORUMA B92!
  • Members
  • 1,316 posts

Posted 26 April 2019 - 12:29

Za sve one koji ne znaju, forum b92 prestaje sa radom.

https://forum.b92.ne...ada-foruma-b92/

To ne znaci i kraj naseg druzenja, posto se samo selimo na novu adresu.

https://forum.b92.ne...-za-novi-forum/

Forum smo mi i forum ostajemo mi. Za slucaj da nas ugase pre recenog roka, ostavite svoj kontakt (mejl, FB ili telefon) na PM

Zoe

Barakudi

Metalhedu

Zoltanu

i meni

da vam javimo novo mesto okupljanja, bez obzira na to da li ste u mogucnosti da pomognete novcano kreiranje novog foruma ili ne. Forum ostaje besplatan i ostaje nas.

Javite se svi.

Nadam se da ce svako bar jednom videti ovu poruku, a cilj je postignut ako se ona smuci svima posle 3 dana. :D

• 0