Jump to content


Photo

Gorani Goranci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
89 replies to this topic

#76 Lorenz

Lorenz
 • Banned
 • 5,827 posts

Posted 01 June 2010 - 21:29

E, moram primetiti da ti primedba u ovom momentu i na ovom topiku nije na mestu.
Tema su Goranci, poreklo, jezik, kultura, obicaji itd itd... mislim da ga mozes "prozivati" na mestu gde je to i napisao, a ne ovde.
Trolujemo topik na taj nacin. Izvini, ali morala sam da primetim :ph34r: . Najvise iz razloga sto tema zacas ode u potpuno drugom pravcu.


T^ema o Goranima, i mene interesuje, a nikud nece "odlutati" ako se nekom ucesniku skrece paznja na jednako posten prilaz osetljivoj temi porekla, drzavnosti i tako dalje.

Etnicki Gorani u najvecem delu zive na Kosovu te su oni svoji na svome u drzavi Kosovo!

#77 GordanaZ

GordanaZ
 • Members
 • 5,533 posts

Posted 01 June 2010 - 21:31

Bilo je prećutkivanja u sredinama gde žive, a razlog tome inače veoma miroljubiva komponenta kod Goranaca i svest da su "mali", pa su takvim činom izbegavali konflikte i često su prećutkivanjem prelazili preko tih uvreda.
Inače iz izkustva znam da im te uvrede veoma teško padaju.


Da, veoma miroljubivi... sad si mi prizvao uspomene na rano detinjstvo :ph34r: . Rekoh vec, imala sam skolske drugove i drugarice, Gorance. Bili su velika porodica i drzali su dve poslasticare u mom mestu. Mnoga od dece i dan danas zive tamo, oformili su svoje porodice, i dalje se bave istim poslom, ali su mnogi otisli na skolovanje i sada zive sto po Evropi, sto po Srbiji, Makedoniji ili na Kosmetu...

Edited by Gordana_64, 01 June 2010 - 21:34.


#78 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 01 June 2010 - 21:40

Da pretežno.
Razlog tome je da je taj naziv "Torbeš" od onih koji su ga upućivali bio veoma negativno tumačen.
Kao bili su mahom prosjaci koji su iišli od sela da prose
Prodali su veru za torbu brašna(ovo su samo dva primera a ima ih više)

Bilo je prećutkivanja u sredinama gde žive, a razlog tome inače veoma miroljubiva komponenta kod Goranaca i svest da su "mali", pa su takvim činom izbegavali konflikte i često su prećutkivanjem prelazili preko tih uvreda.
Inače iz izkustva znam da im te uvrede veoma teško padaju.

Hajde sad da vrlo obazrivo pitam, a ne lupim. Mozda je od drugih, tj vjerovatno jeste upucivan u negativnom, posprdnom kontekstu izraz ''Torbeshi" prema njima, Gorancima. Ali ja imam u Makedoniji neke rodbine i vrlo su izmijesani, sa Turcima, Albancima i izvini na izrazu Torbeshima. Naime, oni sami za sebe u razgovoru kazu da su Torbeshi. Jesu li to oni jednostavno, jer su u manjini, eto tako, zbog mira u kuci prihvatili da se sami tako nazivaju? Mislim ovako, ako nista u obicnom razgovoru? Zet, muz jedne dalje rodjake za sebe kaze da je Torbesh. Inace, nije da ih ovom prilikom hvalim, ali vrlo marljivi, rukati, jako dobri gradjevinari, cijela ta njegova sira familija. I naravno govore cisti makedonski. Neki od njih i turski i albanski-toska dijalekt. Za kraj da kazem jos, primijetio sam, a bio sam stvarno davno, da nisu ustvari (bili) omiljeni ni medju Albancima ni medju Makedoncima, Turaka je ionako malo, tj ja sam ih rijetko susretao.

#79 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 01 June 2010 - 22:26

kada sam bio dijete svake godine su u cg dolazili svojevrsni pecalbari, nadnicari, koji su se bavili iskljucivo seganjem drva za ogrev. mislim da bi to mogli biti goranci?
ostao vic/anegdota kada je neka punasna gospodja/drugarica dobila ovakvu ponudu: "ces ti segam, ces ti ga ubacim - sve za pet banki". :ph34r:
inace dobro su, ljudski, bili tretirani. kasnijijih godina su neprimjetno iscezli...
nama djeci su, onako snazni s izrazenim bicepsima, a niskog rasta, izgledali kao neki mini herkuli.
satima smo ih znali gledati, donosili im vode, a i hljeba sa nekim mrsom...
bili su dobronamjerni, smjerni i veoma blagonakloni prema nama, djecurliji.

#80 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 02 June 2010 - 01:00

Nemam sto pametno dodati, samo bih htio ovdje zahvaliti Pristevcu na odlicnom topicu koji je jos jedan pokazatelj silnog etnoloskog/etnografskog bogatstva tih nasih (nekad zajednickih) prostora.

A, kao sto netko rece ranije, fotke bi bile dobrodosle - nosnje, arhitektura itd...

#81 LordLights

LordLights
 • Members
 • 3,102 posts

Posted 02 June 2010 - 18:02

Hajde sad da vrlo obazrivo pitam, a ne lupim. Mozda je od drugih, tj vjerovatno jeste upucivan u negativnom, posprdnom kontekstu izraz ''Torbeshi" prema njima, Gorancima. Ali ja imam u Makedoniji neke rodbine i vrlo su izmijesani, sa Turcima, Albancima i izvini na izrazu Torbeshima. Naime, oni sami za sebe u razgovoru kazu da su Torbeshi. Jesu li to oni jednostavno, jer su u manjini, eto tako, zbog mira u kuci prihvatili da se sami tako nazivaju? Mislim ovako, ako nista u obicnom razgovoru? Zet, muz jedne dalje rodjake za sebe kaze da je Torbesh. Inace, nije da ih ovom prilikom hvalim, ali vrlo marljivi, rukati, jako dobri gradjevinari, cijela ta njegova sira familija. I naravno govore cisti makedonski. Neki od njih i turski i albanski-toska dijalekt. Za kraj da kazem jos, primijetio sam, a bio sam stvarno davno, da nisu ustvari (bili) omiljeni ni medju Albancima ni medju Makedoncima, Turaka je ionako malo, tj ja sam ih rijetko susretao.Da potvrdim. I ja imam puno prijatelja i poznanika u MKD koji sebe zovu "Torbesh'. Cak se vredjaju ako ih bilo kako drugacije zovesh . Mozda je to neka regionalna razlika medju Kosova i Makedonije?

Edited by LordLights, 02 June 2010 - 18:08.


#82 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 02 June 2010 - 18:31

Da potvrdim. I ja imam puno prijatelja i poznanika u MKD koji sebe zovu "Torbesh'. Cak se vredjaju ako ih bilo kako drugacije zovesh . Mozda je to neka regionalna razlika medju Kosova i Makedonije?

Jeste Lord. U Makednoji je sasvim drugačije i to znam zato što imam rođake u Tetovu.Znam pouzdano da mešovitih brakova u Tetovu između Albanaca , Turaka i Torbeša ime previše, i da se u Tetovu oko toga i ne pravi nekakva razlika, dok je na Kosovu sasvim drugačije.
Naziv Torbeš se najviše upotrebljava(o) u Prizrenu, dok po ostalim kosovskim gradovima veoma retko.

#83 LordLights

LordLights
 • Members
 • 3,102 posts

Posted 02 June 2010 - 18:46

Znam pouzdano da mešovitih brakova u Tetovu između Albanaca , Turaka i Torbeša ime previše, i da se u Tetovu oko toga i ne pravi nekakva razlika, dok je na Kosovu sasvim drugačije.

U Tetovu brak medju Alb., Tur. Torbesha je toliko cesta pojava da se cak i ne racuna za 'mesani brak'.

#84 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 02 June 2010 - 18:58

U Tetovu brak medju Alb., Tur. Torbesha je toliko cesta pojava da se cak i ne racuna za 'mesani brak'.

Pa zato ti i kažem. U Makedoniji je naziv Torbeš shvaćan kao nešto normalno, dok je na Kosovu(ranije) posle naziva "Torbeš" uvek ulsedilo i "Prodao si veru za džak brašna".Ja tačno mogu da prepoznam sa kakvom me pozadnom neko tako oslovljava.U biti se ne osećam uvređenim ovim nazivom, ali mnogi(pogotovu u Prizrenu) se osećaju uvređenim.U poslednjih par godina, je i to skoro i iščezlo iz upotrebe.
Zato mi je i teško palo da se pokupim i idem da prodajem semenke.Da li te to asocira na nekog koj je dobar da samo pravi sladoled i bozu?

#85 chilli

chilli
 • Members
 • 946 posts

Posted 03 June 2010 - 22:00

Горо, душава ми га изгоре,
срцево ми го разболе,
свзе ми очи исцедија,
за тебе Горо зелена.
Какве времина имале,
љуђи од глађ и бољес измреле,
а ти си, Горо, трпела,
со песма си се ранила
често си себе зборила:
"Све ће пројде, ГОРО зелена,
учини сабур, ка шо си чинила!"
Тешка времина пројдоа,
ново те с'нце огрија,
нов џенет за тебе се створи,
ој, Горо, Горо зелена.Novi Sad zove Prištinu.. :ph34r:

#86 chilli

chilli
 • Members
 • 946 posts

Posted 04 June 2010 - 18:58

Hvala na fotografijama shopsky. Planine su prelepe, no čini mi se - surove..

intermezzo
Youtube Video ->Original Video


#87 Constantin

Constantin
 • Members
 • 21,867 posts

Posted 05 June 2010 - 11:14

Globočica

Krstac

Rastelica

Vranište


#88 gorslav

gorslav
 • Members
 • 18 posts

Posted 12 February 2012 - 12:40

Ah, u toj Gori i u toj Restelici sam sluzio vojni rok i zaista proputovao sam dosta sveta, ziveo po kipru, francuskoj, nemackoj...ali nikad bas nikad nisam ni priblizno video cistiju prirodu, netaknutiju, lepsu i isto takve ljude...divljastvo cije god a ima ga svacijeg ne trpi sklad i harmoniju koju je ovaj narod postigao u sebi i oko sebe vec nastoji i sve cini da to unisti...citao sam da su bacali radioaktivni otpad i sta sve je taj narod pretrpeo i preziveo jednako kao i razne stare civilizacije i narodi stradali od svakakvih osvajaca...zaista su mu ti ljudi vrlo svetla uspomena i zaista su mi ova sva desavanja i nesrece tuga i zalost...ali nesrece cine ljude boljima, ne uzdizu se i ne osiljavaju a i ta velicanstvena priroda uvek vas podseca koliko ste mali beznacajni i prolazi...ipravo sve kod njih potice skromnost, mir i dobrotu kakve sam samo tamo doziveo...svaki respekt i ljubav za taj narod

#89 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 26 February 2012 - 17:56

Gorance ubijaju zar ne?

Nožem izboden Goranac u Beogradu…

Rekao je: „Vidim da si ...“ i nožem ga ubo u vrat i potiljak

- Dželima Limana su izboli na pravdi Boga! Samo zato što je slučajno kesom zakačio jednog od tih huligana po ruci i bez obzira na to što se istog časa izvinio zbog toga. Čak ga je tri puta zagrlio i zamolio da mu oprosti. Jednom od tih huligana je, međutim, zasmetalo kako Dželim govori, što izgovara mekše „č“, pa je odmah skočio na njega: “Vidim da si ...”. Dželim mu je odgovorio da nije Albanac, već Goranac, ali je ovaj nastavio da ga maltretira i počeo da ga udara. Zatim je izvadio nož i ubo ga u vrat i potiljak – priča za “Blic” M. J., komšija Dželima Limana (34) koga su preksinoć u autobusu na liniji 43 tukli i nožem izboli vandali Zlatko M. (19) i Miloš M. (20) iz Koteža, koji će zbog nasilničkog ponašanja biti privedeni istražnom sudiji.
Naš sagovornik je inače komšija teško povređenog Dželima, prekjuče po podne ga je zamolio da sa njim krene do “Tempa” kako bi mu pomogao da kući donese sve potrepštine.
– Pristao je bez pogovora. Posle kupovine ušli smo u autobus na liniji 43, i to na početnoj stanici. Bila je gužva, ljudi su se gurali i slučajno je kesom zakačio tog huligana, koji je bio u društvu sa još jednim, svetlijim mladićem.

Taj vandal je reagovao unezvereno, počeo da udara mog komšiju bez ikakvog razloga. Putnici su vikali: “Pusti mladića, skloni se, šta ti je uradio?”. Postao je još nervozniji, izvadio je nož i dva puta ubo Dželima.

Jednom rukom sam ga držao za vrat da ne iskrvari, a drugom pokušavao da ga zaštitim od huligana. U autobusu je nastala vriska, zvali su policiju, a vozač je zatvorio vrata da ti dripci ne bi pobegli. Putnici su odmah uhvatili tog svetlijeg mladića, ali je huligan koji je ubo Dželima razvalio vrata i pobegao.

Pošten i vredan mladić – Dželim je divan, pošten i vredan mladić. Nikada nije nikoga povredio i mi komšije ga zaista volimo. Uvek je spreman da priskoči, pomogne. Otac mu je umro odavno, a majka pre nedelju dana. Jedinac je, živi kao podstanar, povremeno radi na građevini i od toga se izdržava. Kada mu je majka umrla u Novom Bečeju, dao sam mu novac da ode na sahranu, jer nije imao para. Sad lekar kaže kako više neće smeti da radi na građevini. Šta će biti sa njim, ne znam. Ja ću mu pomoći koliko god mogu – kaže M. J.
Jedna žena je iz torbe izvadila peškir, pritisli smo Dželimovu ranu na vratu da ne bi iskrvario – priča M. J.
Dok su čekali Hitnu pomoć, jedan od putnika sustigao je napadača kod Palmotićeve ulice i vratio ga do autobusa, gde ga je kasnije preuzela policija Naš sagovornik je juče povređenog komšiju Dželima Limana posetio u Urgentnom centru, gde je teško povređeni mladić smešten na intenzivnoj nezi. Dželima je posetila i devojka. – Ima dve ubodne rane u potiljak, a jednu u vrat. Lekar mi je rekao kako je malo falilo da povrede budu smrtonosne, milimetri su bili u pitanju. Dželim je svestan, može da govori, ali usporeno priča. Odneo sam mu neke osnovne stvari, malo voća… Nadam se da će se oporaviti.

Ta baraba ga je napala bez ikakvog povoda. Nije mi jasna takva razbojnička reakcija jednog mladog čoveka koji zbog slučajnog dodira kesom, uprkos izvinjenju koje dobije zbog toga, reaguje tako divljački i pokuša da ubije – konstatuje naš sagovornik.

E Srbijo...

#90 Escalade

Escalade
 • Members
 • 15,598 posts

Posted 26 February 2012 - 18:00

...

Edited by Escalade, 26 February 2012 - 18:01.