Jump to content

Photo
- - - - -

Bankrot Srbije?

• Please log in to reply
4703 replies to this topic

#46 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 14 April 2009 - 11:38

Da, predlazem prvi deo ovoga sto si napisao - da gradjani Srbije moraju da se pomire sa tim da je nasa zeemlja jako siromasna, i da je prvi korak da postane malo manje siromasna, pa siromasna, pa prosecna. Tek kada sami shvatimo da nam je to cilj, naci ce se neko koga cemo i da biramo da nas ka tome vodi

Kako to da je pomenuto gradjanima js uvek nejasno?
  • 0

#47 IVANN

IVANN
  • Banned
  • 269 posts

Posted 14 April 2009 - 16:13

Ko ce vracati ove silne kredite?
Mi i nasa deca!

Ko ce trositi ove silne kredite?
Mi i nasa deca sigurno NE,

A ko onda ?

Nezajazljiva politicka vrhuska.

DOKLE BRE?
  • 0

#48 kezman

kezman
  • Members
  • 5,051 posts

Posted 14 April 2009 - 18:05

Ko ce vracati ove silne kredite?
Mi i nasa deca!

Ko ce trositi ove silne kredite?
Mi i nasa deca sigurno NE,

A ko onda ?

Nezajazljiva politicka vrhuska.

DOKLE BRE?

mislim da gresis jer kredit od MMF ako mislis na to ide u devizne rezvere a ne u potrosnju tako da vracamo fakticki kamatu ... tako da si u pravu da pare necemo koristiti ali ce pomoci stabilnosti valute .... u kakvom su stanju drugi nek ti posluzi podatak da Rumuni i Madjari su dobili preko 20 milijadi za te potrebe a mi 3 za 2 godine ...
  • 0

#49 de.jian

de.jian
  • Members
  • 143 posts

Posted 14 April 2009 - 18:13

Cenim da je realno jeftinije i dugoročno bolje da uvedemo euro nego da se balansira kurs pozajmicama koje tek što su krenule..
  • 1

#50 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 14 April 2009 - 19:20

Cenim da je realno jeftinije i dugoročno bolje da uvedemo euro nego da se balansira kurs pozajmicama koje tek što su krenule..

kako mislis to da izvedes?
  • 0

#51 de.jian

de.jian
  • Members
  • 143 posts

Posted 14 April 2009 - 19:40

The IMF report, prepared about a month ago, suggests that the euro zone relax entry rules, and let nations from the European Union adopt the euro without gaining a seat on the board of the European Central Bank, the FT said. Full story at http://www.ft.com/cm...144feabdc0.html

• 0

#52 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 14 April 2009 - 20:05

ok, kapiram, izgleda da sve može.
a sad je pitanje kakvu bi korist i, posebno, kakvu štetu bi od uvodjenja evra imala srbija.
i kakvu korist bi imala eu tj euro monetarna unija?
  • 0

#53 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 15 April 2009 - 00:27

mislim da gresis jer kredit od MMF ako mislis na to ide u devizne rezvere a ne u potrosnju tako da vracamo fakticki kamatu ... tako da si u pravu da pare necemo koristiti ali ce pomoci stabilnosti valute .... u kakvom su stanju drugi nek ti posluzi podatak da Rumuni i Madjari su dobili preko 20 milijadi za te potrebe a mi 3 za 2 godine ...

Ostavi se ti ekonomije :ph34r: .

ok, kapiram, izgleda da sve može.
a sad je pitanje kakvu bi korist i, posebno, kakvu štetu bi od uvodjenja evra imala srbija.
i kakvu korist bi imala eu tj euro monetarna unija?

Izgleda da se ne moze. MMF je to napisao, ali to nije stav same EU i ona je protiv toga.

Edited by Thanatos, 15 April 2009 - 00:30.

• 0

#54 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 15 April 2009 - 01:15

The IMF report, prepared about a month ago, suggests that the euro zone relax entry rules, and let nations from the European Union adopt the euro without gaining a seat on the board of the European Central Bank, the FT said. Full story at http://www.ft.com/cm...144feabdc0.html

Treba prvo stici do EU pa onda dobiti sansu za €.
  • 0

#55 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 15 April 2009 - 11:57

Treba prvo stici do EU pa onda dobiti sansu za €.

To sto IMF pise u "reportu" su obicna baljezganja nekog birokrate. Nitko nitkome ne treba "dozvoliti" uvodjenje eura kao nacionalne valute...uostalom CG ju ima vec godinama. Ako Srbija zeli kao sredstvo placanja koristiti euro u tome je nitko ne moze sprijeciti.

Ocito se "gospodin" koji je sastavljao taj "IMF report" malo previse uzivio.

Edited by josip, 15 April 2009 - 12:01.

• 0

#56 kezman

kezman
  • Members
  • 5,051 posts

Posted 15 April 2009 - 18:25

Ostavi se ti ekonomije :ph34r: .

Izgleda da se ne moze. MMF je to napisao, ali to nije stav same EU i ona je protiv toga.

EU je protiv toga iz prostog razloga sto banke u srbiji najvise zaradjuju na kursnim razlikama _ zato sto kredite vezuju u valuti a pustaju u dinarima .... razlika u stambenom kreditu od 40 000 eura je koliko i kamata za isti kod banke od 2 godine po sistemu pUstenja kupovni vracanje prodajni ako ti jasno .... Takodje se i Srbija zaduzila u stranoj valuti i odatle prica za nas i jos neke zemlje o uvodjenju eura zbog kursnih razlika kod otplate anuiteta ..... Takodje mnoge nase firme imaju cross bord kredite koje su povukli a drastican pad vrednosti dinara i to sto moraju da kupuju euro da otplacuju kredite pritiska kurs .... i jos nesto mnogi znaju ti ne ko je 1 javio pobedu na precednickim izborima ovde cak sam i dobio brisanje warna kao i rez republickih izbora ... prema tome nemoj da pocenjujes nikog jer mogu jos mnogo toga da ti objasnim iz ekonomije a sportski topik su emocije a ne razum i pamet SHVATIO UKAPIRAO ..... :)

Edited by kezman, 15 April 2009 - 18:28.

• 0

#57 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 16 April 2009 - 08:47

Češka ponovo odlaže uvođenje evra

Ministar finansija u ostavci Miroslav Kalousek kazao je da se ne očekuje da će vlada, kao što je prošle godine obećao odlazeći premijer Mirek Topolanek, saopštiti 1. novembra rok i plan za ulazak Češke u evro zonu.

Češki ministar veruje da je realno da Češka udje u evrozonu 2013. ili 2014. godine, kako se ranije najavljivalo. Privrednici međutim, a pre svega izvoznici, vrše pritisak da se što pre uvede evro jer im jaka kruna smanjuje konkurentnost na stranim tržištima, posebno zbog velikog kolebanja kursa.

"Ti rokovi su stvar političke odluke, ali ako ona bude doneta Češka je u stanju da poštuje postavljene kriterijume", rekao je Kalousek.

Češka prošle godine nije ispunila dva od pet kriterijuma Ugovora iz Mastrihta. Ispunjavanje svih uslova neophodno je za ulazak u zajedničku evropsku monetarnu zonu. Ta zemlja nije imala stabilan kurs, a i stopa inflacija bila je veća od dozvoljene. Ove godine Češkoj preti da zbog recesije ne ispuni ni uslov da budžetski deficit ne pređe tri odsto bruto društvenog proizvoda.

http://www.blic.rs/svet.php?id=88637

Slovenačka tajna služba upozorava na prodaju Merkatora

Slovenačka tajna služba Sova upozorila je danas vlasti da je italijanska centralna banka odobrila kredit hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću za preuzimanje slovenačke strateške prehrambene kompanije Merkator.

O tom danas raspravlja vlada Boruta Pahora, a kasno noćas je bio održan sastanak kod ministra finansija, jer nove okolnosti nalažu preduzimanje mera najvećih vlasnika Nove Ljubljanske banke (NLB) odnosno vlade i države.
Vlasnici NLB, naime, treba da donesu odluku o produžavanju roka za otplatu kredita od 130 miliona evra najvećeg vlasnika Merkatora - Pivovare Laško, čiji predsednik uprave Boško Šrot namerava da proda četvrtinu Merkatora.
Kako je danas javila Pop televizija Šrotu je rok za otplatu kredita produžen za 54 dana, zbog čega se procenjuje da još nije sve izgubljeno.
Slovenačka vlada, naime, procenjuje da Merkator, od kojega zavisi čitava prehrambeno-prerađivačka industrija Slovenije i sudbina oko 30 hiljada slovenačkih porodica, treba da ostane u slovenačkim rukama i ne bude prepuštena strancima.

protekcionizam?
nacionalizam?

ali bez brige, ovako nesto se u srbiji ne moze desiti :ph34r:

Edited by headhunter, 16 April 2009 - 21:53.

• 0

#58 headhunter

headhunter
  • Members
  • 6,691 posts

Posted 16 April 2009 - 21:53

dekss,ako je tema bankrot srbije zamolio bih te da se krećeš u tim okvirima.

inače,prihvatljivo je da sumnjaš u razloge neuvođenja evra u češkoj ili monopolu vrhuške u sloveniji na mercator ali,složićeš se to je druga tema.
  • 0

#59 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 16 April 2009 - 22:09

dekss,ako je tema bankrot srbije zamolio bih te da se krećeš u tim okvirima.

inače,prihvatljivo je da sumnjaš u razloge neuvođenja evra u češkoj ili monopolu vrhuške u sloveniji na mercator ali,složićeš se to je druga tema.

delimično si u pravu.

obzirom da je neko pomenuo eventualno uvodjenje evra u srbiju, članak koji govori o odlaganju uvodjenja evra u češku je odgovor na taj predlog, ali istovremeno se u tom članku pominje problem jake krune koji slabi češke izvoznike. Moje mišljenje je da je vlada srbije vodjenjem politike jakog dinara katastrofalno naudila srpskoj privredi, tako da ovaj članak govori u prilog i ovot tezi.

što se tiče drugog članka, ni on nema naizgled veze s ovom temom. ali samo naizgled. taj članak govori o tome kako se, konkretno, u sloveniji veoma ozbiljno pristupa zaštiti svakog slovenačkog preduzeća. moj komentar da se to u srbiji ne možedesiti govori o odnosu srpske političke i ekonomske elite prema srpskim preduzećima i opet itekako ima veze sa mogućim bankrotom - takav odnos je takodje jako doprineo katastrofalnom, po mom misljenju, stanju srpske privrede.

a sad pitanje za tebe: kako je moguce da si napisao ovo upozorenje iako je na staklenim nogama (gore sam napisao zasto mislim da oba clnaka imaju veze s temom), a ladno dozvoljavas skretanje sa mnogih tema na pdf ekonomija na kojem si moderator. i ne samo to. dozvoljavas najgore moguce trolovanje - uzgred receno: po mom misljenju trolovanje je najgora moguca pojava koja se desava na ovom forumu.
postoji par forumasa kojima je, cini mi se, zivotna filozofija trolovanje i spr*anje na ovom forumu. ne pratim detaljno, ali mi se cini da nisu niti opomenuti (bar ovako javno kao ja), a kamoli da su doziveli neke jace sankcije.
ok mozda lazem: jedan od njih je magripa - baovan je ma par dana, ali po mom misljenju je to jako malo kad se uzmu sve baljezgarije koje je pisao na forumu - kako bi inace dobio titulu najaktivnijeg forumasa.
  • 0

#60 headhunter

headhunter
  • Members
  • 6,691 posts

Posted 16 April 2009 - 22:41

obzirom da je neko pomenuo eventualno uvodjenje evra u srbiju, članak koji govori o odlaganju uvodjenja evra u češku je odgovor na taj predlog, ali istovremeno se u tom članku pominje problem jake krune koji slabi češke izvoznike. Moje mišljenje je da je vlada srbije vodjenjem politike jakog dinara katastrofalno naudila srpskoj privredi, tako da ovaj članak govori u prilog i ovot tezi.

I ja sam svojevremeno izrazio mišljenje oko evroizacije ili valutnog odbora kao najpodesnijeg režima valute u ovoj državi oko eliminisanja valutnog rizika i percepcija da jaka valuta pogoduje uvoznicima a slaba svim ostalima.Ali to su sve spekulacije i mišljenja,ništa više.

što se tiče drugog članka, ni on nema naizgled veze s ovom temom. ali samo naizgled. taj članak govori o tome kako se, konkretno, u sloveniji veoma ozbiljno pristupa zaštiti svakog slovenačkog preduzeća. moj komentar da se to u srbiji ne možedesiti govori o odnosu srpske političke i ekonomske elite prema srpskim preduzećima i opet itekako ima veze sa mogućim bankrotom - takav odnos je takodje jako doprineo katastrofalnom, po mom misljenju, stanju srpske privrede.

Moj odgovor je da slovenci imaju pravo zaštititi svoje tržište kao i mi svoje favorizovanjem određenih lanaca ali da to ne vodi boljitku potrošača,običnih građana,kupaca jer monopolizacija označava diktiranje cena jednog privrednog subjekta a postojanjem konkurencije postiže se efekat korekcija cena,ali to zahteva dublju elaboraciju.

a sad pitanje za tebe: kako je moguce da si napisao ovo upozorenje iako je na staklenim nogama (gore sam napisao zasto mislim da oba clnaka imaju veze s temom), a ladno dozvoljavas skretanje sa mnogih tema na pdf ekonomija na kojem si moderator. i ne samo to. dozvoljavas najgore moguce trolovanje - uzgred receno: po mom misljenju trolovanje je najgora moguca pojava koja se desava na ovom forumu.

očekujem da primerima obrazložiš tvoje optužbe jer u slučaju da ih ne budeš znao objasniti ,možeš očekivati one way ticket
na destinaciju koju sam odabereš,ja imam par ideja.

postoji par forumasa kojima je, cini mi se, zivotna filozofija trolovanje i spr*anje na ovom forumu. ne pratim detaljno, ali mi se cini da nisu niti opomenuti (bar ovako javno kao ja), a kamoli da su doziveli neke jace sankcije.
ok mozda lazem: jedan od njih je magripa - baovan je ma par dana, ali po mom misljenju je to jako malo kad se uzmu sve baljezgarije koje je pisao na forumu - kako bi inace dobio titulu najaktivnijeg forumasa.

otkud tebi pravo da insinuiraš i deliš uputstva moderaciji /da se ograničimo na mene/? Na ovom pdf-u magripa je dobio 7 dana zbog trolovanja.ja nisam uzeo u obzir njegov doprinos na celom forumu i ne želim da propišem jedinstvenu kaznu ali neću ni tebi ni drugima dozvoliti da se bavite vanekonomskim temama na ovom pdf-u.ti bi mogao razmisliti o svojoj ulozi u narednom periodu gledajući tvoj doprinos podforumu ekonomija koji se mahom odnosi na copy/paste i trolovanje.ali ozbiljno!
  • 0