Jump to content


Photo
- - - - -

Bankrot Srbije?


 • Please log in to reply
4703 replies to this topic

#4696 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 24 January 2018 - 17:27

Nisam bas siguran od koga i kakav odgovor ocekujete na osnovu rasta globalne ekonomije, ali u Srbiji je situacija sledeca:

 

1. Rast BDP-a 1,9% - uz najvece infrastrukturno ulaganje u prethodnih 20 godina - uglavnom autoputevi (+ BGH2O i jos ponesto)

 

2. Smanjenje javnog duga racunatog u odnosu na BDP - iskljucivo na osnovu kursnih razlika: https://www.b92.net/...&nav_id=1328368

 

3. Prosecna Neto plata je krajem 2017 oko 400 Evra - evo kako se kretalo tokom godina https://www.blic.rs/...-godine/f6nb554 - ovde takodje treba uzeti u obzir kursne razlike dinar je sa 124 dosao na 119 - otprilike

 

4. Zaposlenost je veca za 4,3% u odnosu na proslu godinu - https://www.b92.net/...&nav_id=1326012

 

Dakle, ovo su podaci sa kojima se vlada hvali i istice kada se povede prica o privredi. Uz sve infrastrukturne projekte i dotirana radna mesta (uglavnom nekvalifikovana radna snaga). Nigde nisam cuo i video smislene planove za buduci razvoj i u kom segmentu se ocekuje rast.

 

Da li na osnovu ovoga treba da budemo optimisti sto se tice ekonomskog razvoja Srbije?

Naravno da ne, ali to je izraz mentalnog deficita srpskih ekonomskih kadrova (ili nepovoljne strukture ljudskih resursa, ako hoces lepse) i dominacije politike nad ekonomijom u lokalu. Pitanje je bilo namenjeno onima koji su kukumavcili na globalnom nivou, sigurno ne tebi koji razumes stvari. 


 • 1

#4697 Alfred J. Kwak

Alfred J. Kwak
 • Members
 • 4,233 posts

Posted 25 February 2018 - 01:13

Treba li Srbija da uvede evro kao nacionalnu valutu?
 • 0

#4698 Hamilton

Hamilton
 • Members
 • 7,473 posts

Posted 25 February 2018 - 06:57

Lepo bi bilo.
 • 1

#4699 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 25 February 2018 - 12:46

Od toga nema ništa. Za uvođenje evra potrebno je i odobrenje, a teško da bi se ono moglo dobiti. Izuzeci su Crna Gora i Kosovo kao mala tržišta koje su imale i snažnu političku potporu da se to desi, mada evro jeste de facto valuta za mnoge veće transakcije. Bilo bi lepo i da je prosečna plata 2000 evra, pa makar je isplaćivali u valuti vezanoj za krompir, ali to ne biva.


 • 1

#4700 Alfred J. Kwak

Alfred J. Kwak
 • Members
 • 4,233 posts

Posted 26 February 2018 - 03:52

Kapiram za odobrenje. Ali me zanima sa strucne strane sta donosi.

Svi razlozi protiv koje sam do sada cuo me uopste nisu ubedili.
 • 0

#4701 sreta-steta

sreta-steta
 • Members
 • 291 posts

Posted 31 March 2019 - 12:27

Shvatam da je ovo post star godinu dana, ali sam isto tako siguran da 90% ljudi ima istu dozu nerazumevanja. Dakle, pitanje je zasto se zemlji sa izrazenim deficitom ne isplati uvodjenje EURa. Prvo da vidimo sta je deficit: razlika izmedju uvezene robe i usluga i izvezenih roba i usluga moze ici na dve strane. Ako je uvoz veci, radi se o deficitu, ako je izvoz veci - radi se o suficitu. Recimo da je Srrbija uvezla robe od 200EUR a izvezla za 100EUR. Posto se radi o medjunarodnoj trgovini svi racuni se ispostavljaju i placaju u tvrdoj valuti, predpostavimo da je to EUR. Srbija treba da nekako "nabavi" tih 100EUR i ima 5 nacina kako to moze da uradi od cega su 4 ista kao i da se radi o ljudima: 

- Povecati izvoz za 100EUR. Ovo je jedini ispravan nacin: ako hoces/moras/trebas da potrosis 200EUR, onda zaradi 200EUR. Medjutim za zemlju od 6M stanovnika, sa stanovnistvom koje je sve starije i gde postoji relativno losa struktura radne snage to nije bas i lako. Pogotovo kada je ta zemlja geografski blizu najveceg trzista sa jako razvijenim mehanizmima zastite to postaje jos teze. Te zemlje pribegavaju ovome sto i Srbija radi: prodajom onoga cega ima a to nisko kvalifikovana radna snaga. To je sve druga tema, zekljucak je smanjivanje deficita povezanjem izvoza. 

- Smanjiti uvoz za 100EUR ili pruzi se koliko si dugacak. Ovo na prvi pogled izgleda lako, ali je u praksi malo teze. Dakle taj uvoz nisu samo automobili, bizuterija i firmirane farmerke. To su i licence, oprema za bolnice, masine i know how kojim pokusavas da povecavas izvoz izmedju ostalog. Dakle tu treba biti oprezan: smanjivanje uvoza smanjivanjem robe siroke potrosnje nije toliko lose. Smanjivanje uvoza koji utice na organski rast je lose. 

- Prodaja drzavnih preduzeca. Ovo je isto jasno: prodaj ono sto si stvarao i zakrpi rupu. Cinjenica je da su drzavna preduzeca jako neefikasna, ali da samom njihovom prodajom radi se dobra stvar je mantra koja je pogresna. Problem je u monopolu: drzavna preduzeca postoje u granama koje su jako kapitalno intezivne i stoga sklone monopolu. I jedini monopol koji je gori od drzavnog je privatni monopol. Opet, druga tema i zakljucak je da prodajom drzavne imovine moze se u kratkom roku zakrpiti deficit. 

- Uzimanje kredita. Ovo drzave jako vole jer predstavlja sustinski kick the rock down the road princip. Slicno kao i CHF krediti: kada je sve ok, to je ok. Kada shit hit the fan - onda bezte u brda. 

- Stampanje para. E ovo mi kao gradjani ne mozemo a drzava moze. Devize moraju da se kupe da bi mogli da se vrate dugovi. One mogu i da se kupe dinarima na domacem trzistu. E sada, drzava moze te pare i da - izmisli. Predpostavimo da su jedini dinari koji postoje oni koji su nabavljeni izvozom i njih ima 12000. Drzava moze da nastampa jos 12000 da namiri deficit, ali to ce automatski smanjiti vrednost jer te pare su pale sa neba - nemaju nikakvo realno uporiste. I to vodi do inflacije. Tu dolazimo do onog finog balansa koji je cilj stampanja para: inflacija pogoduje izvozu: za 100EUR se dobija vise para, a posto neke stvari drzava moze da kontrolise (plate u drzavnoj sluzbi, penzije, itd...) time moze da se da vise iz prakticno nicega. Ono sto je losa stvar je sto drzave jaaaako lako to zloupotrebe i malo preteraju u stampi. Onda ceo proces gubi smisao. 

 

Dakle, ukoliko je EUR tvoja valuta - ti ne mozes da stampas pare i time si oduzeo jedan instrument drzavi da ubrazava rast ili maskira probleme. Kada bismo imali EUR kao valutu, sve nase mane kao privrede bi izletele na povrsinu. Sve bi bilo realno i nasa realnost bi bila svima jasna: sada nam treba 150 godina da stignemo Nemacku, tada bi nam 150 godina trebalo da stignemo Madjarsku. Sto bi nasa drzava probala da resi na slican nacin kao Grcka, samo sto niti smo mi bitni kao Grcka (pa nas ne bi pustili da se zaigramo) niti to sada moze da se radi.

 

valjda je jasnije. 


 • 0

#4702 mrblaf

mrblaf
 • Members
 • 476 posts

Posted 02 April 2019 - 13:23

Nova ekonomska kriza samo sto nije, a Srbi ce je docekati sa 3,5 milijardi eura kesh kredita, prakticno isto tolilko koliko iznose i stambeni krediti:

 

https://www.b92.net/...&nav_id=1525214

 

Ne treba biti prorok da bi se predividelo kakav ce to efekat imati kad krene kriza...


 • 0

#4703 AgroUrban

AgroUrban
 • Members
 • 4,027 posts

Posted 16 April 2019 - 13:31

Šta će biti uzrok nove krize? Već par godina se priča o sledećoj krizi koja će biti jača od prethodne, pa me interesuje, da li nacionalne i medjunarodne fin. institucije rade nešto po tom pitanju, ako se već tako nešto zna.
 • 0

#4704 brusli

brusli
 • Members
 • 962 posts

Posted 16 April 2019 - 21:12

1. Mehur nekretnina

2. Inflacija (tj podizanje kamatnih stopa)

 

Ne rade uglavnom nista, dok traje zurka nek traje... Mada i ne mogu mnogo da urade, sistem je tako ustrojen.


 • 0