Jump to content

Photo
- - - - -

Bankrot Srbije?

• Please log in to reply
4703 replies to this topic

#16 No7

No7
  • Members
  • 3,108 posts

Posted 09 April 2009 - 22:50

Ima razloga zasto je vodjena losa ekonomska politika a tu je kriva velika vecina naroda.
Kada je 2000 izvrsena smena svi su to proglasili za nekakvu revulociju sto je grska jer je poznata stvar da "revolucija jede svoju decu" i to iz razloga sto svaka revolucija donosi nerealna ocekivanja zato su revolucije lose. Ljudi u Srbiji su zbog velkih obecanja ocekivali mnogo a nisu dobijali bas puno pa se to pumpalo tamo gde je moglo kroz dizanja plata u oblastima koje su bile ili su i dalje vezane za drzavu. To je radila svaka vlast a sto je vreme prolazilo to je bilo teze to promeniti i poceti sa zdravih osnova. Problem je sto je narod tako zeleo i sto stanovnistvo ove zemlje i dalje ne vidi realnu situaciju u ovoj drzavi a tu veliku ulogu imaju mediji koji su pod kontrolom partija i krupnog kapitala.
Drugi problem su banke koje su imale i imaju prevelik uticaj na desavanja u NB, korupcija i ima toga. Cak ni to ne bi bio problem kada bi se konacno stalo sa time i znalo sto ko radi i koji su planovi i da se za to preuzme odgovornost u slucaju uspeha ili neuspeha.

Edited by No7, 09 April 2009 - 22:51.

• 0

#17 headhunter

headhunter
  • Members
  • 6,691 posts

Posted 09 April 2009 - 23:07

Problem je sto je narod tako zeleo i sto stanovnistvo ove zemlje i dalje ne vidi realnu situaciju u ovoj drzavi a tu veliku ulogu imaju mediji koji su pod kontrolom partija i krupnog kapitala.

Da nije sek-a,mi krizu ne bismo ni osetili :ph34r: Ko je pomislio o nekoj racionalizaciji državne uprave,krao je ko je stigao i koliko ga nije bio stid.Da budemo iskreni nisu mediji krivi,prvi signal je bio kod formiranja vlasti posle izbora raspodela funkcija u JP.Koliko sutra prvi potez vlasti bi trebalo biti razvlašćenje ,o tom potom....
  • 0

#18 Marko

Marko
  • Members
  • 2,046 posts

Posted 10 April 2009 - 08:51

Slozio bih se sa ovim drugim tekstom koji je postovao dekss.

Uporedimo sa madjarskim premijerom Djurcanjom, koji je prije par godina (sjecate se) na zatvorenom sastanku rekao nesto tipa: "Bili smo uzasno glupi, nijedna zemlja u Evropi nije napravila ovoliko gluposti. Uprskali smo, za$%&bali smo stvar i samo zahvaljujuci ogromnim kolicinama kesha u svjetskoj ekonomiji jos uvijek uspijevamo da drzimo privredu i drzavne finansije na nogama.".

U Srbiji (i CG) kao da niko nije bio ni svjestan problema. Dok se neobicno velika kolicina kesha valjala okolo i prelivala u Srbiju, dinar je bio stabilan, plate u drzavnoj administraciji solidne, i svi su mislili da je to otprilike to, da tako i treba i da ce tako uvijek biti. Kada se visak kesha povukao iz svjetske ekonomije, u Srbiji su pomislili da su zrtva SEK-a. A dogodilo se samo da se plima povukla, kako je rekao Buffet.

Tako da problem Srbije nije u tome sto ne moze prodati ono sto stvori, vec sto ne moze trositi vise nego sto stvori. Madjarska vlast svakako nije bas primjer na koji bi se trebalo ugledati, ali ispada da su oni makar bili svjesni problema. U Srbiji nisu imali pojma sta se desava.

Uzgred, zemlje kao sto su Madjarska ili Hrvatska ce, mozda, bankrotirati, ali one su makar iskoristile ekonomski mjehur da mnogo poboljsaju svoje infrastrukture.
Srbija nije ni to: nije izgradjen cak ni auto-put Horgos-BG, niti su zeljeznice poboljsane, niti je izgradjen neki most u BG, ili (ne daj Boze) neka linija metroa, da ne pricamo o auto-putu do Pozege ili izmjestanju beogradske zeljeznicke stanice, zavrsetku koridora BG-Nis-Makedonija, itd. Ili tek o elektronapajanju i vodosnabdijevanju.
Cudno, ali Srbija je nakon 2000. imala ravnomjerno nesposobnu, glupu i alavu vlast.
  • 1

#19 M. Fury

M. Fury
  • Members
  • 587 posts

Posted 10 April 2009 - 09:20

Kovačević redovno priča o argentinskom scenariju još od 2002. godine (bar toliko se ja sećam, moguće i duže). To mu je već postalo neka vrsta uzrečice. Sličan članak od prošle godine:

http://www.blic.rs/e...ja.php?id=43634

Slična tema iz 2005. godine:

http://forum.b92.net...amp;pid=1609552

:ph34r:

Edited by mjeftic, 10 April 2009 - 09:24.

• 0

#20 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 10 April 2009 - 10:48

Ima razloga zasto je vodjena losa ekonomska politika a tu je kriva velika vecina naroda.
Kada je 2000 izvrsena smena svi su to proglasili za nekakvu revulociju sto je grska jer je poznata stvar da "revolucija jede svoju decu" i to iz razloga sto svaka revolucija donosi nerealna ocekivanja zato su revolucije lose. Ljudi u Srbiji su zbog velkih obecanja ocekivali mnogo a nisu dobijali bas puno pa se to pumpalo tamo gde je moglo kroz dizanja plata u oblastima koje su bile ili su i dalje vezane za drzavu. To je radila svaka vlast a sto je vreme prolazilo to je bilo teze to promeniti i poceti sa zdravih osnova. Problem je sto je narod tako zeleo i sto stanovnistvo ove zemlje i dalje ne vidi realnu situaciju u ovoj drzavi a tu veliku ulogu imaju mediji koji su pod kontrolom partija i krupnog kapitala.
Drugi problem su banke koje su imale i imaju prevelik uticaj na desavanja u NB, korupcija i ima toga. Cak ni to ne bi bio problem kada bi se konacno stalo sa time i znalo sto ko radi i koji su planovi i da se za to preuzme odgovornost u slucaju uspeha ili neuspeha.

Sa ovim se apsolutno slažem. Država je imala odgovornost da izvrši restrukturiranje celokupne privrede. Umesto toga, zauzet je stav da se restrukturiranje obavlja samo kroz privatizaciju. Bankarski sektor je dobro sasečen, kao i još nekoliko sektora i to su oni delovi privrede koji i danas funkcionišu normalno. Nasuprot tome, privreda je ostala zatvorena i nepromenjena u velikom delu što nam sada daje lošu strukturu.

Što se banaka tiče i tu mislim da si u pravu. Monetarnom politikom i uticajem na NBS napravljen je neodrživo brz rast bankarskog sistema. Banke su rasle stopama od 30, 40 pa i 50% godišnje, dok je realni sektor rastao oko 5% godišnje.

U Srbiji (i CG) kao da niko nije bio ni svjestan problema. Dok se neobicno velika kolicina kesha valjala okolo i prelivala u Srbiju, dinar je bio stabilan, plate u drzavnoj administraciji solidne, i svi su mislili da je to otprilike to, da tako i treba i da ce tako uvijek biti. Kada se visak kesha povukao iz svjetske ekonomije, u Srbiji su pomislili da su zrtva SEK-a. A dogodilo se samo da se plima povukla, kako je rekao Buffet.

Možda bismo svi razmišljali na isti način. Greška bi bila i reagovati inertno prema količini keša koja dolazi spolja. Tačno mogu da zamislim kako se kritikuje Vlada zato što ne vrši korekcije dok se u zemlju uliva 3, 4, 5 milijardi evra stranih investicija.

Još od prvih godina tranzicije, liberalno usmereni ekonomisti predlagali su da se državna administracija smanjuje po stopi od oko EUR 500-1000 mln. godišnje, da se budžet balansira smanjenjem poreza i carina, a da se prihodi od privatizacije usmere samo u dva pravca: infrastrukturu i servisiranje postojećih dugova prema inostranstvu.
  • 0

#21 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 10 April 2009 - 11:52

Glavniproblem po meni jeste nekompetentnost domace elite koja je zdrav razum zamenila jednoumnim preslikavanjem liberalnih ekonomskih dogmi.
Liberalikoji vadaju Srbijom poverovali su u reganivski monetarizam. Jedino cime su se bavili jeste ovuvanje stabilnosti dinara koje ej bilo neophodnao da bi cela sema koja je donosila profit stranim bnkama i domacim tajkunima - uvoznicima funkcionisala.
  • 0

#22 sreta-steta

sreta-steta
  • Members
  • 291 posts

Posted 10 April 2009 - 12:23

Dajte narodu nesto drva i benzina pa da zavrsimo sa tim liberalima. Ajde medju narikacama postoji valjda i poneki ekonomista, pa imam samo tri pitanja u vezi kursa:
- kako to da sve ekonomije u okruzenju koje nemaju evro za valutu imaju neku formu fiksiranog kursa? Ako ne ovakav, kakvu formu kursa mi treba da imamo i kako bi to izgledalo?
- koji je "realan" kurs i kako ste ga sracunali?
- kako bi "realan" kurs pomogao Srbiji?
  • 0

#23 No7

No7
  • Members
  • 3,108 posts

Posted 10 April 2009 - 13:22

Znam za Hrvatsku i ona zvanicno ima "plivajuci" kurs e sada sto je radjeno lose sa kreditima pa moraju da stite kurs zbog socijalnih nemira i sto im privreda zbog toga puno ispasta je drugi problem. Mi trebamo da imamo ovakav kurs ali sa sto manjim uticajem drzave na isti.
Kurs koji se formira na trzistu bez konstatnih upada NBS i drzave je realan. NBS je proslih godina iz raznih razloga uletala na trziste da bi oborila kurs i uopste manipulisala sa njime od projektovanih inflacija do bankarskih usluga itd.
"Plivajuci kurs" ima smisao sto on regulise prevelik trgoivnski deficit tako sto smanjuje vrednost valute pa onda uvozni proizvodi poskupe a izvoz postane isplativiji isto vazi i obnuto ali daleko smo mi od toga. Neke drzave idu na svesno obaranje kursa zbog veceg izvoza poput Kine a i Amerika ume to nekad da uradi ali je $ van te kategorije zbog njegove "safe haven currencies" kategorije pa onda kada americka ekonomija slabi on jaca, barem je do sada billo tako, ali to je posebna kategorija koja ne moze da se poredi sa nama.

Edited by No7, 10 April 2009 - 13:27.

• 0

#24 Marko

Marko
  • Members
  • 2,046 posts

Posted 10 April 2009 - 13:48

Sa ovim se apsolutno slažem. Država je imala odgovornost da izvrši restrukturiranje celokupne privrede. Umesto toga, zauzet je stav da se restrukturiranje obavlja samo kroz privatizaciju. Bankarski sektor je dobro sasečen, kao i još nekoliko sektora i to su oni delovi privrede koji i danas funkcionišu normalno. Nasuprot tome, privreda je ostala zatvorena i nepromenjena u velikom delu što nam sada daje lošu strukturu.

Što se banaka tiče i tu mislim da si u pravu. Monetarnom politikom i uticajem na NBS napravljen je neodrživo brz rast bankarskog sistema. Banke su rasle stopama od 30, 40 pa i 50% godišnje, dok je realni sektor rastao oko 5% godišnje.

Možda bismo svi razmišljali na isti način. Greška bi bila i reagovati inertno prema količini keša koja dolazi spolja. Tačno mogu da zamislim kako se kritikuje Vlada zato što ne vrši korekcije dok se u zemlju uliva 3, 4, 5 milijardi evra stranih investicija.

Još od prvih godina tranzicije, liberalno usmereni ekonomisti predlagali su da se državna administracija smanjuje po stopi od oko EUR 500-1000 mln. godišnje, da se budžet balansira smanjenjem poreza i carina, a da se prihodi od privatizacije usmere samo u dva pravca: infrastrukturu i servisiranje postojećih dugova prema inostranstvu.

Ja se slazem da je drzavna administracija morala da se smanjuje, a da se prihodi od privatizacije koriste uglavnom za infrastrukturu i spoljni dug.
No, ekonomska politika u Srbiji je bila jako daleka od onoga sto ja podrazumijevam pod istinski liberalnom politikom.

Sa ovim tvojim postom se uglavnom slazem, ali moram primijetiti da si upravo ti jedan od ucesnika sa cijim se ranijim postovima na pdf Ekonomija nikako nisam slagao. Na primjer, kada se radi o nerealnom kursu dinara i prezaduzenosti privrede. Upravo ova dva faktora sada nose Srbiji velike ekonomske nevolje, a to se moralo sprijeciti ozbiljnijom ekonomskom politikom.

Takodje, takve stvari kao sto je solidna prehrambena industrija i slicno su garant stabilnosti srpske privrede. Vlada je ucinila jako malo da pomone ove sektore, pocev od deviznog kursa, nemogucnosti (dinarskog) kreditiranja, pa sve do nepotrebne liberalizacije uvoza, cak i bez potpisanog SSP.
  • 0

#25 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 11 April 2009 - 14:44

Dajte narodu nesto drva i benzina pa da zavrsimo sa tim liberalima. Ajde medju narikacama postoji valjda i poneki ekonomista, pa imam samo tri pitanja u vezi kursa:
- kako to da sve ekonomije u okruzenju koje nemaju evro za valutu imaju neku formu fiksiranog kursa? Ako ne ovakav, kakvu formu kursa mi treba da imamo i kako bi to izgledalo?
- koji je "realan" kurs i kako ste ga sracunali?
- kako bi "realan" kurs pomogao Srbiji?

1. zato sto se takodje radi odrzavam sa ogranicenim suverenitetom u kojima se liberalna i nacionalisticka elita bavi jedino svojim bogacenjem
2. relan je kours bez intervencija
3. snizenjem kreditne zaduzenosti, povecanjem izvoza, snizenjem potrosnje i time i ekoloskog zagadjenja, eliminacijom i smanjenjem srednjem menadzerskog sloja koji ne bi mogao da opstane u uslovima realno niziih plata.
  • 0

#26 IVANN

IVANN
  • Banned
  • 269 posts

Posted 11 April 2009 - 17:50

Ostavimo se Rusije, Amerike , Hrvatske i drugih drzava.
Ovde se razglaba o njima kao da tamo zivimo, dobro neki i zive.

Ali zar nije bitnija Srbija i njena vlada?
Pa je i moje pitane da li ce Srbija uskoro bankrotirati ili vec jeste?
Definitivno ova vlada je najgora, totalno nesposobna jednostavmo ne zna sta treba da se radi.
Preti nekakvim porezima pa posle povlaci, luta.

Da li i vi imate slicno misljenje?
  • 0

#27 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 11 April 2009 - 18:00

Definitivno ova vlada je najgora, totalno nesposobna jednostavmo ne zna sta treba da se radi.

Uh kakav tajming za novi topik, prosto se zapitam da li ima ikakve veze sa ovim :ph34r:

Ne. Jedino što je gore od ove vlade je ona prethodna.
  • 0

#28 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 11 April 2009 - 19:50

tema o bankrotu srbije vec postoji na ekonomiji jer je to (valjda) ekonomska tema. mada, dotice se i politike...
  • 0

#29 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 April 2009 - 20:14

Da li je to tendencija da se podgreje Kostunicin politicki les?
  • 0

#30 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 11 April 2009 - 20:53

meni prismrde nešto...
  • 0