Jump to content


Photo
- - - - -

Samohrani učenik na meti države


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 Vietnow

Vietnow
  • Members
  • 291 posts

Posted 01 April 2009 - 00:48

Политика, 28. март 2009.

Порезници исељавају самохраног ученика

Posted Image
Због дуга покојног оца порезници покушавају да узму кућу дечаку; Никола Костић (Фото С. Лазаревић)

НишСамо до пре неколико година Никола Костић, сада ученик трећег разреда Прехрамбено-хемијске школе у Нишу, живео је с родитељима у малој и трошној кући, на нишкој Трошарини. Онда је остао сам – мајка Зорица преминула је 2006. године, а већ наредне године умро је и отац Радомир. Тада је овај дечак добио право на социјалну помоћ од 2.500 динара и то су једина средства од којих живи. Наставио је уредно школовање, припрема се за пекарски занат, за занимање којим су се бавили и његови родитељи.

Недавно се, међутим, Никола суочио с новом тешком невољом. На врата трошне кућице закуцали су порески извршитељи. Због дуга његовог покојног оца, који је са каматом достигао цифру од три милиона динара, порезници покушавају да одузму овом дечаку кућу. Једино што има.

– Тај дуг, како сам недавно сазнао, настао је од неплаћеног пореза за некадашњу бурегџијску, пекарску радњу, коју је водио отац. Радња одавно не постоји, пред смрт отац се био и пропио... Не знам шта ћу да радим. Држава хоће да ми одузме кућу, а ја заиста ништа друго немам. Једва састављам крај са крајем са ових 2.500 динара, колико добијам социјалну помоћ. Од тих пара купим најосновније што ми треба – прича Никола.

Овог седамнаестогодишњака пронашли смо на школској пракси у пекари „Чаир”. Ведар је и насмејан, али носи на души велику муку. У његовој школи су нам рекли да је веома добар ђак, нема изостанака, дечак за пример.

– Свакоме нуди помоћ, а сам се о себи стара у кући која ни купатило нема. Треба га посетити, многе породице би се постиделе од тога како је његов кућерак сређен и чист. И увек је у школи најуреднији, најчистији и највреднији. Знамо да у старој машини пере свој веш и гардеробу, да сам пегла и сам кува – испричали су нам Николини професори.

– Није ми тешко, скувам себи пасуљ, купус, спремам и друга јела. Све сам научио од мајке. Никада нисмо живели у изобиљу, знам шта је тежак живот, али од ових тренутака у којима сам сада, притиснут очевим дугом, тежих нема. Заиста не знам ни где ћу, ни шта ћу – јада се овај голобради момак.

Неће Никола милостињу. Понешто заради радећи код пријатеља његових покојних родитеља Горана Јовчића, који има пекарску радњу и пун је речи хвале за Николу.

– Иако знамо да нема, Никола никада није хтео да посегне за туђим, никада за понуђеним. Само оно што заради, то и потроши, на храну највише. Држава ово нипошто не сме да учини. Никола је и поред свих недаћа и мука изабрао најбољи пут: да заврши школу, запосли се и постане успешан човек. И убеђен сам да ће истрајати на том путу – каже Јовчић.

Градски већник Ниша Душица Давидовић јуче је позвала све људе добре воље, успешне привреднике и јавне личности да помогну Николи Костићу у отплати дуга од три милиона динара.

– У питању је златан младић, поштен и вредан због чега држава не сме да дозволи да крене странпутицом и остане на улици – рекла је за „Политику” већник Душица Давидовић.

Никола наставља да учи, да усавршава пекарски занат. И да се нада.

Тома Тодоровић
[објављено: 28/03/2009]



Taman kad pomisliš da si u ovom cirkusu sve video, pojave se oni... izvršitelji Superhika lično kao gratis atrakcija. I dok se još ne zna hoće li ubicama, kriminalcima i ostalim Velikim Srbima država da oduzme imovinu stečenu kriminalom, neko se dosetio starih dugova i njihovih naslednika kao što je Nikola Kostić.

Da nije istinito, pomislio bih da je u pitanju odlomak iz "Stradije".

Edited by Vietnow, 01 April 2009 - 00:53.


#2 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 01 April 2009 - 06:36

"Градски већник Ниша Душица Давидовић јуче је позвала све људе добре воље, успешне привреднике и јавне личности да помогну Николи Костићу у отплати дуга од три милиона динара."
Kakav bezobrazluk! Otpis duga gospođo Davidović!
Ovakvi i slični slučajevi me odavno ne iznenađuju. Primera kao ovaj ima bezbroj, ali mi se čini da je ovde pravi problem visina duga. Koliko je realna? Zašto država nije reanije reagovala za prinudnu naplatu? Sve i da oduzmu nekretninu, koja je njena vrednost?
Ja bih, i ovo, nazvala potezom koji doprinosi državnom udaru.

#3 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 01 April 2009 - 07:12

To tako funkcionise. Svojevremeno su poreski organi rekli jednom drugaru koji je dugovao porez za radnju koju je prijavio ali nikad nije ni poceo da radi - cekacemo da ti umre otac pa da uzmemo kucu taman ce je kamata do tada poklopiti. Svako ko bez preke potrebe udje u ovakav poreski sistem je lud covek. Ako neko ima kakvu radnju koja traljavo radi krajnje je vreme da je zatvori ako je uopste moguce iskobeljati se jer su mnogi uslovljeni kreditima i nekakvim poreskim povlasticama koje prilikom gasenja treba vratiti u gotovini i sa kamatom u petostrukom iznosu.

Edited by rory, 01 April 2009 - 07:13.


#4 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 01 April 2009 - 08:20

Meni nikako nije jasna praksa da se poreznici sete nekog duga od pre više godina za koji u međuvremenu nisu slali nikakva rešenja ili opomene i gde je kamata i po 30-40 puta veća od osnovice...

#5 drmr

drmr
  • Members
  • 667 posts

Posted 01 April 2009 - 10:19

Nesto mi pale na pamet Grcka i Rumunija... mi smo ovce a ovi ce da nas shishaju sve dok budemo bili ovce.

#6 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 01 April 2009 - 10:29

E sad treba gradjanska inicijativa pa da se (ako nista drugo) skupi jedno milion potpisa gradjana zemlje Srbije i da se vlast odlucnom akcijom podseti da ne moze da radi sta hoce i dokle hoce. Da li je to moguce u toj zemlji? A mogao bi i neki od onih silnih lovatora stipendiju da mu da.

Edited by cyberwor/L/d, 01 April 2009 - 10:30.


#7 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 01 April 2009 - 12:09

E, ovo je stvarno da se čovek rasplače. Ili da pobesni!

Ovu udžericu da mu uzmu? Samo što se nije srušila!
Pa ima li iko od tih ljudi dušu?!?
Pameti očigledno nemaju!

#8 bucket011

bucket011
  • Banned
  • 66 posts

Posted 01 April 2009 - 13:04

Mozda da ga usvoje kovacevici?