Jump to content


Photo
- - - - -

Madjarski jezik


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
44 replies to this topic

#16 mbabuskovc

mbabuskovc
 • Members
 • 6 posts

Posted 18 September 2009 - 14:17

Danas u nekim lokalnim sredinama razmisljaju da se ponovo pokrene ucenje jezika drustvene sredine ali po separatno na nivou opstina, ne u celoj Pokrajini, i to kao faklultativni predmet. Po meni je to mnogo bolje resenje za decu od ucenja veronauke.. ali hvala bogu pa svako ima pravo izbora.


Pa bilo bi pravo izbora kada bi moglo da se bira Veronauka vs Jezik sredine, ali koliko znam to nije tako. U svakom slučaju misim da bi bilo mnogo korisnije, jer neko ko je pobožan svakako ide u crkvu i u krugu porodice već sve nauči i pre polaska u školu, tako da je Veronauka totalno gubljenje vremena i resursa.

#17 KANDAhar

KANDAhar
 • Members
 • 5,117 posts

Posted 18 September 2009 - 15:20

Madjarski je vrlo lep ali poprilično težak jezik. Ja ga govorim solidno, razumem sve, ali bih baš voleo da ga malo obnovim pošto mi polako zakržljava usled nekorišćenja. Naučio sam ga kroz govor, živeći u sredini sa dominantnim madjarskim življem, ali ga nikad nisam učio formalno, po pravilima, iz nekih udžbenika. Voleo bih da dođem do nečeg upotrebljivog, pošto planiram da ga vratim u redovnu upotrebu.

#18 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 25 October 2013 - 19:44

Kako ja da naucim madjarski? Ucim ga, ali je uzasno tezak. Znam jako puno reci, sigruno par hiljada, ali osim nekih prostih recenica ne znam skoro nista.. 

Uzasno tezak jezik, tj. gramatika je uzasno teska. Negde sam cula da je to jedan od najtezih jezika u Evropi, ako ne i najtezi. 

Volela bih da ga naucim konverzirati kada vec znam toliko reci, ali ne znam kako...#19 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 25 October 2013 - 19:55

Da li bi neko mogao da mi da neki savet. Nasla sam neki on line kurs, ali smatram da to nije dovoljno. Znaci, osim sto znam reci, koje se u recenici do te mere izmene da ih skoro ne mozes ni prepoznati. Znaci, meni je najvaznije da pocnem razumeti madjarski. Ako neko ima neki savet, dobro bi mi dosao.. Hvala. #20 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 25 October 2013 - 20:00

Generalno ucenje jezika van jezickih familija govornika mi se cini da ide teze - Slovenima je teze uciti neslovenske jezike od slovenskih, a opet, i njima i ostalim Indoevropljanima teze uciti neindoevropske jezike nego one na kojima su progovorili. Ja muku mucim sa semitskim jezicima - iako razumem/pricam pet indoevropskih (sto romanskih, sto germanskih, sto slovenskih), lakse mi je da razlozim recenicu u glavi na recimo norveskom koji nikada nisam ucio i da ubodem znacenje, nego recimo na arapskom ili hebrejskom. Sa svahilijem sacuvaj boze - mogu da naucim reci i da ih ponavljam kao papagaj, znam i sta znace i kad da ih kazem, ali nikakvu inherentnu vezu izmedju zvuka ili konstrukcije i znacenja ne mogu spontano da napravim. Aglutinativne jezike kao madjarski, turski itd, slicno - znam sta znaci po koja rec, ali u recenici ne mogu spontano da ih razlozim i analiziram, manje vise kao japanski da gledam (ne insinuiram nikakvu altajsku vezu ovde u slucaju da ovo cita neki lingvista - ista situacija je i sa baskijskim ili kineskim). 


Edited by Nimrod, 25 October 2013 - 20:00.


#21 Vepar

Vepar
 • Members
 • 133 posts

Posted 31 October 2013 - 20:51

Kako ja da naucim madjarski? Ucim ga, ali je uzasno tezak. Znam jako puno reci, sigruno par hiljada, ali osim nekih prostih recenica ne znam skoro nista.. 

Uzasno tezak jezik, tj. gramatika je uzasno teska. Negde sam cula da je to jedan od najtezih jezika u Evropi, ako ne i najtezi. 

Volela bih da ga naucim konverzirati kada vec znam toliko reci, ali ne znam kako...

Prvo, gramatika nije užasno teška, lakša je od naše. Ne treba znati ne znam koliko deklinacija i konjugacija. Dovoljno je poznavati standardne aglutinativne sufikse, pravila njihova slaganja i pravila vokalne harmonije, a toga nema tako mnogo. Iznimaka od pravila ima vrlo malo; u tom je pogledu jednostavniji jezik samo turski (koji, navodno, ima samo jednu iznimku).

Teško je, međutim, naučiti mađarski način razmišljanja, jer se upravo u tome mađarski razlikuje od indoeuropskih jezika. U slavenskim je jezicima najvažnija vrsta riječi glagol. U mađarskom je, rekao bih, važnija imenica.

Teško ćeš naučiti jezik sama, lakše je uz dobra učitelja ili "živu gramatiku". A ako živiš u Mađarskoj, ne će biti teško naći ni jedno ni drugo.

Meni se, na primjer, čini mnogo teži jezik nizozemski (Englezi čak zlobno kažu da to nije jezik, nego "throat disease").#22 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 04 November 2013 - 16:08

Meni se, na primjer, čini mnogo teži jezik nizozemski (Englezi čak zlobno kažu da to nije jezik, nego "throat disease").

:) To kazu maliciozni Englezi. Ja nikad nisam ucio holandski, ali ga pisanog (a malo i govornog) razumem, sto zbog nemackog, sto zbog engleskog. Jako je slican srednje-engleskom, tj. jeziku koji je prelazio sa starih germanskih osnova na ono sto se sada cuje u modernom engleskom. #23 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 05 November 2013 - 18:38

Ja bih bas volela da ga naucim, ali iz ove perspektive, to mi se cini gotovo nemoguce... Stvarno ne znam kako da ga ucim, imam na kompijuteru, imam recnike, imam neke prirucnike, ali nista.. Znam da ga citam, znam gro reci, ali eto.. Dzabe!!! Dalje od proste recenice (nepravilne) ne umem da sklopim...#24 Sunshine State

Sunshine State
 • Members
 • 1,505 posts

Posted 05 November 2013 - 20:09

Ja bih bas volela da ga naucim, ali iz ove perspektive, to mi se cini gotovo nemoguce... Stvarno ne znam kako da ga ucim, imam na kompijuteru, imam recnike, imam neke prirucnike, ali nista.. Znam da ga citam, znam gro reci, ali eto.. Dzabe!!! Dalje od proste recenice (nepravilne) ne umem da sklopim...

 

Hajd' prvo da savladamo nas kako treba...#25 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 05 November 2013 - 21:00

Ajde, molim vas, prekinte vi spameri... Mislim, sta imas od toga sto si mi to napisao? Jesi li sada nesto postigao time? Jesi li sada neka faca ovde na ovom forumu, ili sta? Mani me, obidji me u sirokom krugu... 

T R O L U !!! Niko te nista nije pitao, tako da ako nemas nesto pametno da kazes, bolji lepo i pametno CUTI !!! #26 Ibiza

Ibiza
 • Members
 • 1,487 posts

Posted 05 November 2013 - 21:34

Hajd' prvo da savladamo nas kako treba...

A zasto bi kad se oni, I ovoiko pismeni, razumeju?


Edited by Ibiza, 05 November 2013 - 21:36.


#27 Mala Suncica :)

Mala Suncica :)
 • Banned
 • 201 posts

Posted 11 November 2013 - 16:34

E da vas sve obavestim, krenula sam na casove madjarskog jezika. Ici cu 3 puta nedeljno kod jedne profesorice. Kaze mi i ona da jako puno znam reci, ali da to nije dovoljno za konverzaciju. Kaze mi da je madjarski jezik 2 najzezi jezik u Evropi. Da li je to istina?#28 Ibiza

Ibiza
 • Members
 • 1,487 posts

Posted 11 November 2013 - 17:14

E da vas sve obavestim, krenula sam na casove madjarskog jezika. Ici cu 3 puta nedeljno kod jedne profesorice. Kaze mi i ona da jako puno znam reci, ali da to nije dovoljno za konverzaciju. Kaze mi da je madjarski jezik 2 najzezi jezik u Evropi. Da li je to istina?

Finski I madjarski,da!

Srecno sa ucenjem!#29 Upekkha

Upekkha
 • Members
 • 3,058 posts

Posted 11 November 2013 - 19:15

Ne bih da obeshrabrujem ali niko nije postao ronilac u bazenu - i niko nije naucio jezik pohadjajuci casove tri puta nedeljno. I za jedno i za drugo mora dublje da se roni. Madjarski je neverovatan jezik koji sam cudnim spletom okolnosti naucio u detinjstvu - cak sam jedan razred osnovne skole pohadjao na madjarskom (i zavrsio :) ). Od jezika kojima se sluzim madjarski ima ubedljivo najbolji humor - potpuno neizdrziv. Pretpostavljam da je to izmedju ostalog i zbog unikatne igre visestrukih sufiksa koja je u stanju da potrefi najurnebesniju mogucu nijansu znacenja. Jedno od bezbednosnih pravila u saobracaju kojeg se striktno pridrzavam je to da ne pristajem da vozim sa madjarskim saljivdzijom kao suvozacem. Prevelik rizik od naprsnuca slezine - sto od sletanja sa druma, sto od nekontrolisanog smeha koji bi se nastavio i na nosilima. Ko je citao jednog Rejtoe Jenoe-a u originalu zna da ne preterujem.

 

Rejtoe Jenoe, taj neponovljivi genije humora, je stradao kao zrtva fasizma pre 70 godina.

 

Madjarski uopste nije tezak jezik.

 

Samo je pretezak za fasiste - kao i svaki drugi jezik uostalom.#30 NightHunter

NightHunter
 • Members
 • 13 posts

Posted 13 November 2013 - 23:27

ja kada sam ucio madjarski jezik sa devojkom stigli smo do

agy (krevet) sa crticom na slovo a, znaci nije agy (mozak)  nego ono prvo

ha ha ha  ;)