Kako ja da naucim madjarski? Ucim ga, ali je uzasno tezak. Znam jako puno reci, sigruno par hiljada, ali osim nekih prostih recenica ne znam skoro nista..
Uzasno tezak jezik, tj. gramatika je uzasno teska. Negde sam cula da je to jedan od najtezih jezika u Evropi, ako ne i najtezi.
Volela bih da ga naucim konverzirati kada vec znam toliko reci, ali ne znam kako...
Prvo, gramatika nije užasno teška, lakša je od naše. Ne treba znati ne znam koliko deklinacija i konjugacija. Dovoljno je poznavati standardne aglutinativne sufikse, pravila njihova slaganja i pravila vokalne harmonije, a toga nema tako mnogo. Iznimaka od pravila ima vrlo malo; u tom je pogledu jednostavniji jezik samo turski (koji, navodno, ima samo jednu iznimku).
Teško je, međutim, naučiti mađarski način razmišljanja, jer se upravo u tome mađarski razlikuje od indoeuropskih jezika. U slavenskim je jezicima najvažnija vrsta riječi glagol. U mađarskom je, rekao bih, važnija imenica.
Teško ćeš naučiti jezik sama, lakše je uz dobra učitelja ili "živu gramatiku". A ako živiš u Mađarskoj, ne će biti teško naći ni jedno ni drugo.
Meni se, na primjer, čini mnogo teži jezik nizozemski (Englezi čak zlobno kažu da to nije jezik, nego "throat disease").