Jump to content


Photo

psihoneuroimunologija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
57 replies to this topic

#1 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 November 2002 - 02:12

(Otcepilo se od topika "Zivot, hand-made")

Dr. Deepak Chopra
(ranije sa Harvarda i Bostonskog univerziteta)

Radio je u praksi kao lekar i kaze osecao se kao "legalni diler droge" - jer mu se posao na to svodio. Kada bi pacijentima rekao, cekaj ako bi ste promenili ishranu, smanjili alkohol, smrsali, ostavili duvan, mogli bi smo da vas "skinemo" sa nekih od ovih lekova. A pacijenti bi mu na to rekli: "doktore, moja tasta kaze to isto, ali mi ne uzima 50 dolara za to!"

Medicina ima odgovore ali ne tehnologije da navede ljude da ZELE da se promene. Rodjen u Indiji, ali nikakvog pravog kontakta sa Ajurvedom nije imao tamo. 1980 (u Americi) je poceo da vezba transcedentalnu meditaciju i tako dosao do Ajurvede, mada je gajio veliki otpor prema nekom "misticizmu". Kasno se za to zainteresovao, kada je vec bio chief of staff na univerzitetskoj bolnici u Bostonu (na shock kolega, naravno).

On svedoci o pojedinim remisijama pod uticajem ajurvede (kojih nije bilo uz "regularno" lecenje).

Deepak kaze da je ljudsko telo samo po sebi farmaceutska fabrika, koja prakticno proizvodi sve komercijalne lekove samo po sebi (i vise od toga). I to boljeg kvaliteta, u tacnoj dozi, tacno za odredjeni organ, bez sporednih efekata. I mnogo jeftinije, naravno. Dzabe!

Mi mozemo proizvesti odgovarajuce antitelo protiv nekog patogena sami, zahvaljujuci par milijardi godina evolucije koja je to usavrsila. Zasto ne koristiti ovu dzinovsku biblioteku informacija? Ono sto nas sprecava u tome se zove SOCIAL HYPNOSIS, ili hipnoza drustvene kondicioniranosti.

Misao, na svom veoma sustinskom elementarnom nivou, ne verbalnom ili lingvisticki strukturiranom, vec u vidu "network"-a komunikacije i razmene informacija dolazi u dodir sa jednostavnim procesima koji cine nas zivot (jedenje, disanje, varenje, metabolizam, praznjenje).

Snaga verovanja, osecaj sigurnosti u dubini srca ima snagu da promeni fiziologiju.

Nasa najveca zabluda, po Deepaku, je PRAZNOVERJE MATERIJALIZMA. Ovo praznoverje nas uci da je ovaj svet sacinjen od "fizickih objekata" koji se nalaze u prostoru i vremenu i da, i ako postoji takvo nesto sto se zove "misao" ili "svest" - onda je to epifenomen materije. Dakle, to je verovanje da smo mi fizicke masine koje su nekako naucile da misle.

Sustina je najverovatnije obratna. Mi smo misli koje su naucile kako da stvore fizicke masine. Mi smo impulsi inteligencije u vecem univerzumu inteligencije koji su naucili kako da stvore materiju. Mi cak stvaramo i nas um, mi sami nismo um. Stvaramo i telo. Kroz sve to, mi na kraju stvaramo iskustvo sveta. Sam po sebi, svet je inace "kvantna supa". To je samo neodredjeni fluid svih mogucnosti. Od svih tih mogucnosti mi stvaramo sta hocemo.

Fizika kaze da je ljudsko telo (ne posmatrano kroz licno iskustvo), ono sto ono stvarno jeste, dinamicno polje energije, informacije i inteligencije.

Ono se konstantno obnavlja svakog sekunda. Mi napravimo novo telo svake godine. DNK (dakle elementi C, H, N, O) se u potpunosti fizicki zameni svakih 6 nedelja, bez obzira sto u sebi sadrzi milione godina informacija.

Interesantno, to bi isto vazilo i za recimo kancerozni tumor. Znaci, u toku vremena jedan isti tumor u stvari uopste nije isti. Dakle impulsi energije su ti koje cine taj rak, dakle ne-fizicki aspekti tumora ("duh" tumora).

Kazu da covek ima oko 60.000 misli dnevno - 95% od tih su iste svaki dan! Dakle, mi smo smotuljci kondicioniranih refleksa i reakcija, tako postajemo veoma predvidljiv biohemijski i fizicki produkt.

6 milijardi celija se u telu stvori svaki dan, a 1% od ovih su mutacije - dakle, u odredjenom smislu reci, SVAKO OD NAS IMA RAK SVE VREME! Ali, vecinom se mi uspesno oslobodimo ovih celija koje su mutirale.

-----------

Interesantno je, na kraju, zapazanje da, u stvari, sve u sta smo mi sigurni, u sta verujemo sa krajnjom sigurnoscu - to i JESTE realnost naseg zivota! Mi tu realnost proizvodimo. (Moja opaska: zato se verovatno tako strastveno i glozimo, jer mi zaista i jesmo svedoci svojih realnosti. Ali, nase realnosti nisu iste). Razlika izmedju smrti i zivota se neretko svodi samo na razliku u interpretaciji onog sto se dogadja. U krajnoj analizi - smisao koji dajes jednom dogadjaju JE taj dogadjaj. Etiketa koju "zalepis" na iskustvo, sama postaje to iskustvo.

#2 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 27 November 2002 - 03:19

>Mi smo misli koje su naucile kako da stvore fizicke masine.

pazi sad ovo. nematerijalne misli su stvorile materijalna tela. od cega i cime?

a pazi ovaj non sequitur:

>Znaci, u toku vremena jedan isti tumor u stvari uopste nije isti. Dakle impulsi energije su ti koje cine taj rak, dakle ne-fizicki aspekti tumora ("duh" tumora).

iz banalne opservacije da se celija tumora menjaju odjednom sledi da su impulsi energije (kakve energije, sta to uopste znaci) ti koji cine rak. neverovatno.

takodje mi nije jasno kako cinjenica da u svakom od nas sve vreme postoje kancerozne celije ista pokazuje o vezi izmedju nekakve svesti i toka bolesti.

#3 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 November 2002 - 03:23

Sioran, nisam uopste iznenadjen da ova prica za tebe nema nikakvog smisla. Zanimaju me komentari nekoga sa manje predrasuda.

#4 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 27 November 2002 - 03:37

prica nema nikakvog smisla, ali ne zato sto ja imam predrasude vec zato sto je nelogicna, lose organizovana i puna pridike. a predrasude naravno imam i one sve svode na rado upraznjavanje okamove britve.

#5 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 November 2002 - 03:56

Sioran:
prica nema nikakvog smisla, ali ne zato sto ja imam predrasude vec zato sto je nelogicna, lose organizovana i puna pridike. a predrasude naravno imam i one sve svode na rado upraznjavanje okamove britve.

Meni prica ima smisla i logicna mi je sasvim dovoljno. Pomalo jeste lose organizovana zato sto to i jest niz zbrda zdola prikupljenih misli. Licno ne vidim nikakve pridike u prici, niti je meni licno namera da bilo kome pridikujem. Tvoje predrasude su dobro poznate svima koji citaju ovaj forum - ne bih se na ovom mestu njima bavio. Hajde malo da vidimo i sta drugi misle.

#6 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 27 November 2002 - 04:04

kao sto rekoh, prica ima niz nelogicnosti (tipa zato sto celija raka nisu istovetne sve vreme, ili zato sto se ne razviju sve kancerogene celije u rak, nesto sledi o uzrocima raka).

a ako je cilj ove teme bio da diskutujes sa istomisljenicima, onda nije trebalo da je ostavljas na javnom forumu. ja nikome ne branim da se javlja niti da diskutuje, pa te lepo molim da se i ti od toga uzdrzavas.

#7 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 November 2002 - 05:43

Sioran:
a ako je cilj ove teme bio da diskutujes sa istomisljenicima, onda nije trebalo da je ostavljas na javnom forumu. ja nikome ne branim da se javlja niti da diskutuje, pa te lepo molim da se i ti od toga uzdrzavas.

Nisam ti ja nista "branio", niti ja to mogu - niti zelim. Rekao sam da me zanima sta misle ostali - posto mi je tvoj generalni stav dobro poznat iz nasih ranijih diskusija. U gornjoj tvojoj recenici ti meni u stvari branis da ostavljam poruke na forumu. Sta tebi smeta ako ja diskutujem sa mojim tzv. "istomisljenicima" (ja nijednog takvog dosad nisam uspeo da nadjem, by the way)? Postoje ljudi otvoreni za drugacije ideje i postoje oni drugi, koji ih sasecaju nekakvim virtuelnim "britvama".

Svako u krajnoj liniji radi sta zeli i pise sta zeli. Ti si u svakom slucaju dobrodosla da pises na ovom topiku stagod zelis, bez obzira sto se meni tvoje ideje ne dopadaju.

#8 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 27 November 2002 - 06:29

2 Indi...

Juriti neke metode koje su se pokazale uspjesne po "eto neki tamo se izlijecio" mi lici kad bi umjesto da odes hirurgu zbog slijepog crijeva sam skocio na noz u nadi da ces podsvjesno znati gdje te boli i pogoditi pravo mjesto za rez...

A proucavanje istih na poboljsanje tehnike skoka i ugla u kom ces fiksirati noz na zemlju.

Ako se nekim slucajem desi da me medicina otpise sa spisak onih za koje ima nade onda cu pravo pod Ostrog koji je "dokazanije" uspjesan.

#9 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 27 November 2002 - 07:21

Jr:
Juriti neke metode koje su se pokazale uspjesne po "eto neki tamo se izlijecio" mi lici kad bi umjesto da odes hirurgu zbog slijepog crijeva sam skocio na noz u nadi da ces podsvjesno znati gdje te boli i pogoditi pravo mjesto za rez...

Tvoje shvatanje ajurvede je vrlo interesantno i mogao bih reci originalno.

#10 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 27 November 2002 - 08:36

Svojim celokupnim zivotom (39) i iskustvom potpisujem vecinu onoga sto je Indy naveo u gornjem tekstu. Kao sto rekoh preko 90% svih bolesti je psihosomatskog porekla sa naglaskom na psiho.
Ne ulazeci u filozofsko pitanje da li duh postoji i da li je on odvojen od materije zadrzacu se samo na emotivno-misaonoj sferi.
Stvari se odvijaju otprilike ovako:
ono sto mislimo i osecamo materijalizuje se posle nekog vremena i u fizickom telu. Odredjena vrsta misli i emocija, kroz duzi vremenski period upraznjavana,dovesce sa sigurnoscu do odredjenih promena i u fizickom telu. To znaci i da je tako izazvana bolest u principu izleciva putem promene emotivno-mentalnog sklopa.
Kazem u principu jer je potrebno uracunati sledece:
- potrebno je tacno poznavati koje su misli/emocije dovele do bolesti (sto nije nemoguce)
- potrebno je odredjeno vreme da bi se novi misaono/emotivni nacin funkcionisanja naucio i usvojio (sto podrazumeva i promenu nama tako dragih navika)
- ako se bolest vec materijalizovala onda samo jedna ovlasna misao/emocija nece promeniti nista i to je polje gde se javljaju najveci nesporazumi – materija ima svoju inerciju i da bi se u njoj nesto promenilo potrebno je vreme i ista ona koncentrisanost i ulaganje psihicke energije kao i pri nastanku bolesti. Ljudi su veoma uporni u svojoj ljutnji godinama tako da cir na zelucu ne bi trebao previse da ih iznenadi, medjutim malo je onih koji mogu i jedan minut da misle samo jednu misao a kamoli da u nju usmere i svoju emotivnu energiju. Dakle ono sto lekari rade sa lekovima je samo tretiranje posledica izvesnog dubljeg poremecaja – ali za one koji ne umeju drugacije to je svakako jedna od mogucnosti da se “izlece”.
- Za one koji zaista zele biti zdravi neophodna je preventiva i duhovno nastojanje. Sve ostalo je sarena laza.
Oni koji su gorenavedeno svesno ili potsvesno shvatili i primenjuju su generalno zdraviji od ostalih – u zdravom duhu zdravo telo.

Molio bih Sioran i Jr, ako je ikako moguce, da preskoce ovaj moj post – jednostavno vas komentar za mene nece imati nikakovog smisla (dobro, mozda ce drugima nesto znaciti). :smile:

PS
Podrazumeva se da se na komleksnijim bolestima kao sto je rak "radilo" malo duze te su one takoreci postale deo karaktera. Tesko je onda tako nesto promeniti za obicno kratko vreme koje je na raspolaganju (ljudi se zaista sete Boga tek kad im dogori do noktiju) mada nije nemoguce jer postoje brojni primeri ljudi koji su se izlecili nekom novom ishranom, molitvom, verom i sl. Sve ovo naravno nije u razmerama da bi se moglo preporuciti kao put izlecenja za vecinu bolesnika (iz gorenavedenih razloga) ali je za mene nesumljivo dokazano da je moguce. U svakom slucaju alternativna medicina sve vise nalazi svoje mesto i vec sada moze da se uzme kao snazno pomocno sredstvo klasicnoj medicini.

[ Izmena poruke: Dragan na dan 2002-11-27 08:59 ]

#11 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 27 November 2002 - 10:47

>>Deepak kaze da je ljudsko telo samo po sebi farmaceutska fabrika, koja prakticno proizvodi sve komercijalne lekove samo po sebi (i vise od toga).<<

jedini “lek” za koji ja znam da humani organizam proizvodi jesu imunoglobulini

>>Mi mozemo proizvesti odgovarajuce antitelo protiv nekog patogena sami, zahvaljujuci par milijardi godina evolucije koja je to usavrsila. Zasto ne koristiti ovu dzinovsku biblioteku informacija? Ono sto nas sprecava u tome se zove SOCIAL HYPNOSIS, ili hipnoza drustvene kondicioniranosti.<<

oh my…
ne mozemo produkovati antitela za sve patogene.
Uzmi da ce virus mutirati tako da nash imuni sistem ne moze da ga prepozna. To se deshava zato shto evolucija nasheg imunog sistema kasni za evolucijom virusa a ne zbog “hipnoze socijalne kondicioniranosti” shta god pa to znachilo

>>Snaga verovanja, osecaj sigurnosti u dubini srca ima snagu da promeni fiziologiju.<<

ovo je kao egzaktna stvar…

>>Ono se konstantno obnavlja svakog sekunda. Mi napravimo novo telo svake godine. DNK (dakle elementi C, H, N, O) se u potpunosti fizicki zameni svakih 6 nedelja, bez obzira sto u sebi sadrzi milione godina informacija.<<

je l to podatak kojim baratash ili si to preuzeo od tog lika?
Zaboravio si P.
I nije tachno da napravimo novo telo svake godine.
Potrebno je 6 godina da se svi atomi u telu zamene.

>>nteresantno, to bi isto vazilo i za recimo kancerozni tumor. Znaci, u toku vremena jedan isti tumor u stvari uopste nije isti. Dakle impulsi energije su ti koje cine taj rak, dakle ne- fizicki aspekti tumora ("duh" tumora).<<

oh zaboga.
Nije u pitanju duh tumora vec to shto ce atom istog elementa doci na mesto svog prethodnika I preuzeti njegovu ulogu u sistemu.

>>6 milijardi celija se u telu stvori svaki dan, a 1% od ovih su mutacije - dakle, u odredjenom smislu reci, SVAKO OD NAS IMA RAK SVE VREME! Ali, vecinom se mi uspesno oslobodimo ovih celija koje su mutirale.<<

I ovo mi je prevelika cifra.
Znash li ti koliko je energije za to potrebno?!
Nemoguce je da se toliko celija stvori za dan, tim pre shto iz trke izbacujesh nervne I mishicne celije.

Anyway, ovo za rak je najveca gloopost koju sam chula.
Obichno samo ljudi koji nemaju nikakvih dodira sa medicinom ili biologijom mogu da tvrde da je svaka mutacija shtetna I da svaka mutacija izaziva kancer.
To je valjda neshto shto povuku iz srednjeshkolskog ili josh gore, osnovnoshkolskog obrazovanja, tezu da su sve mutacije shtetne.

Mehanizam nastajanja kancera je mnogo komplexniji od toga kako to opisujesh, deoba-kix-mutacija-kancer.

Dragan:
>>Kao sto rekoh preko 90% svih bolesti je psihosomatskog porekla sa naglaskom na psiho.<<

e sad…

>>ono sto mislimo i osecamo materijalizuje se posle nekog vremena i u fizickom telu.<<
eto, ja tako mislim svaki dan o dolarima pa mi se josh nijedan nije stvorio u organizmu.

>>Odredjena vrsta misli i emocija, kroz duzi vremenski period upraznjavana,dovesce sa sigurnoscu do odredjenih promena i u fizickom telu. To znaci i da je tako izazvana bolest u principu izleciva putem promene emotivno-mentalnog sklopa.<<

a priori gloopost.
Prichash kao da si apsolutno ubedjen u to, tj kao da si doziveo i proziveo.
pa chak i da jesi, opet ne mozes biti siguran u to shta te je izlechilo.

>>- potrebno je tacno poznavati koje su misli/emocije dovele do bolesti (sto nije nemoguce)<<

jedino shto se menja sa nashim emocijama su nivoi odredjenih hormona i to je sve

>>- Za one koji zaista zele biti zdravi neophodna je preventiva i duhovno nastojanje. Sve ostalo je sarena laza.<<

eto, Markes umire od kancera garant zato shto nema dovoljno duhovne snage da se izbori sa boleshcu.

>>Podrazumeva se da se na komleksnijim bolestima kao sto je rak "radilo" malo duze te su one takoreci postale deo karaktera.<<

oh zaboga
znachi kolerik lakshe dobija rak zeluca?
Jedina korelacija za koju sam ja chula jeste izmedju nekih vrsta kancera I krvnih grupa shto se objashnjava specifichnim antigenima na odredjenim tipovima celija raka koje imuni sistem ne moze da prepozna jer su slichni antigenima na eritrocitima odredjenih krvnih grupa.
That’s all



_________________
My bed is pulling me, gravity, Daysleeper...

[ Izmena poruke: DUNADAN na dan 2002-11-27 10:53 ]

#12 natasha

natasha
  • Banned
  • 3,104 posts

Posted 27 November 2002 - 12:21

Odlicna tema, bravo komsija.:smile:


Dr. Deepak Chopra
(ranije sa Harvarda i Bostonskog univerziteta)

"Radio je u praksi kao lekar i kaze osecao se kao "legalni diler droge" - jer mu se posao na to svodio. Kada bi pacijentima rekao, cekaj ako bi ste promenili ishranu, smanjili alkohol, smrsali, ostavili duvan, mogli bi smo da vas "skinemo" sa nekih od ovih lekova. A pacijenti bi mu na to rekli: "doktore, moja tasta kaze to isto, ali mi ne uzima 50 dolara za to!"
Savremena terapija-tabletomanija je prozaicna, bas kao dilovanje droge-proizvode se tablete, onda dodjes kod lekara on ti kaze tri puta po jednu i to je happy-end koji se ponavlja. Stvarno prozaican nacin da se osecas bolje. Ja npr. nikada ne pijem bensedin. Zatvorim oci i zamislim crveni lotos, sneznu mecavu ili egzoticne ptice. Imam i pesmu umesto bensedina:
Flower of red lotus
Nurtured by thy hands,
Shall burn away all evil.
Six Stars, victorious
Will vanquish all in its path.
A svuda oko mene su slike lotosa i snezne oluje. A jos kada dodam Motzarta-jadni mi pacijenti...

"Medicina ima odgovore ali ne tehnologije da navede ljude da ZELE da se promene. Rodjen u Indiji, ali nikakvog pravog kontakta sa Ajurvedom nije imao tamo. 1980 (u Americi) je poceo da vezba transcedentalnu meditaciju i tako dosao do Ajurvede, mada je gajio veliki otpor prema nekom "misticizmu". Kasno se za to zainteresovao, kada je vec bio chief of staff na univerzitetskoj bolnici u Bostonu (na shock kolega, naravno)."
Ja mislim da ne postoji interes da se navedu ljudi da zele da se promene, tehnoligije nisu problem. Opet se vracam na tezu sa prethodnog topica. Tablete su pre svega veliki profit I ko je onda lud da popularise Ajurvedu.

"Deepak kaze da je ljudsko telo samo po sebi farmaceutska fabrika, koja prakticno proizvodi sve komercijalne lekove samo po sebi (i vise od toga). I to boljeg kvaliteta, u tacnoj dozi, tacno za odredjeni organ, bez sporednih efekata. I mnogo jeftinije, naravno. Dzabe!"
To je neispitano. Fascinantno je da proizvodimo endofine kosi su kao unutrasnji sedativi (hemijska struktura analgetika napravljena je po ugledu na endorfine). Bilo bi sjajno kada bismo znali kako i na koji nacin se podstice proizvodnja endirfina i uopste pozitivnih supstanci u nama. Kako bi nam zivot bio laksi.
AKUPUNKTURA je jedan takav pokusaj!

"Mi mozemo proizvesti odgovarajuce antitelo protiv nekog patogena sami, zahvaljujuci par milijardi godina evolucije koja je to usavrsila. Zasto ne koristiti ovu dzinovsku biblioteku informacija? Ono sto nas sprecava u tome se zove SOCIAL HYPNOSIS, ili hipnoza drustvene kondicioniranosti."
Psihosomatska skola o kojij sam govorila na prethodnom topicu je bila originalna upravo zbog ideje da se pokrenu mehanizmi proizvodnje antitela koja ce ojacati imunoloski sistem. To je kvaka 22. Ne zna se kako mozemo naterati telo da proizvodi pozitivne supstance i antitela, a eliminise negativne. Ja sam ubedjena da to ide iz glave (kao i ova Pariska skola). Oni su mislili da se razgovorom, slobodnim asocijacijama, stvaranjem pozitivnih slika u glavi pokrecu imunoloski mehanizmi.Terapije su takodje isle u pravcu jacanja racionalnih spoznaja, kao kada se vezbaju umni misici.

"Misao, na svom veoma sustinskom elementarnom nivou, ne verbalnom ili lingvisticki strukturiranom, vec u vidu "network"-a komunikacije i razmene informacija dolazi u dodir sa jednostavnim procesima koji cine nas zivot (jedenje, disanje, varenje, metabolizam, praznjenje)."
Ova Pariska skola je coveka delila na svesni deo psihe, a ostatak tela je nesvesno. Kada postoji konflikt koji se ne moze resiti na nivou svesnog uma, javljaju se telesne manifestacije, tj. bolest.

"Snaga verovanja, osecaj sigurnosti u dubini srca ima snagu da promeni fiziologiju."
Kakva briljantna alhemija. Sjajno profesore!

"Nasa najveca zabluda, po Deepaku, je PRAZNOVERJE MATERIJALIZMA. Ovo praznoverje nas uci da je ovaj svet sacinjen od "fizickih objekata" koji se nalaze u prostoru i vremenu i da, i ako postoji takvo nesto sto se zove "misao" ili "svest" - onda je to epifenomen materije. Dakle, to je verovanje da smo mi fizicke masine koje su nekako naucile da misle.

Sustina je najverovatnije obratna. Mi smo misli koje su naucile kako da stvore fizicke masine. Mi smo impulsi inteligencije u vecem univerzumu inteligencije koji su naucili kako da stvore materiju. Mi cak stvaramo i nas um, mi sami nismo um. Stvaramo i telo. Kroz sve to, mi na kraju stvaramo iskustvo sveta. Sam po sebi, svet je inace "kvantna supa". To je samo neodredjeni fluid svih mogucnosti. Od svih tih mogucnosti mi stvaramo sta hocemo."
Sjajno. I dodajem. Kada bi ono prvo o masinama bilo tacno, lako bi stvorili novi zivot iz kase DNK, proteina, minerala. Ali ne moze.

" U krajnoj analizi - smisao koji dajes jednom dogadjaju JE taj dogadjaj. Etiketa koju "zalepis" na iskustvo, sama postaje to iskustvo."
Dopada mi se ovo-davati smisao. Alhemijska magija :smile:

[ Izmena poruke: natasha na dan 2002-11-27 12:23 ]

#13 natasha

natasha
  • Banned
  • 3,104 posts

Posted 27 November 2002 - 12:58

Sioran:
mozda o ovome treba da nastavimo na drugoj temi. ali ovde ukratko: ne postoje cuda, ili nema razloga da ih vidimo tamo gde postoje jednostavna i logicna objasnjenja."
Ali ja bas mislim da se u slucaju ovakvih izlecenja radi o cudu jer nema racionalnog jednostavnog i logicnog objasnjenja, nije nesto sto je tipicno i siroko rasprostranjeno.

"postoji hiljadu nacina na koji slucaj koji opisujes moze da se objasni - dijagnoze nisu tacne 100%, delom zato sto medicina nema sva moguca znanja, delom zato sto lekari, kao i svi ostali, prave greske."
Nemoguce da je greska. Bilo je jako puno pregleda na raznim USA klinikama. Osim toga, covek je i sam lekar-patolog, sto celoj prici daje ozbiljnost, nije neki sarlatan sto hoce da mlati pare.
" ne postoji nikakav dokaz da je promena nacina zivota dovela do izlecenja. lece se i ljudi koji uopste ne promene zivot."
Tacno nema cvrstih dokaza, ali je velika verovatnoca, jer se po pravilu ne izlece spontano ljudi sa terminalnim karcinomom.
sto bi rekao ovaj Indyjev alhemicar, pitanje je samo kakav smisao cemo dati dogadjajima

"osim toga, pitanje je koliki procenat ljudi koji sa terminalnim rakom krenu u alternativni zivot prezivi."
Mnogi ne krenu, padnu u ocaj i predaju se zloj sudbini..
" odgovor je najverovatnije beznacajan, zato alternativna medicina i jeste alternativna, zato sto ne radi. ako i kad se pokaze da radi ona ce postati deo medicine."
Nisam ja, Sioran protiv zvanicne medicine, genske terapije, drug delivery sistema, pa sta sam radila onda sve ove godine, ako ne verujem. Verujem, naravno, uz sve pocasti i respekt. Ali me to ne sprecava da postavljam pitanja i sumnjam. Osim toga,danas postoje trendovi spajanja modernog i alternativnog. Koliko je najboljih strucnjaka sa zapada specijaliziralo akupunkturu ili ajurvedu? Zasto da ne?
Da li bolje radi alternativna ili moderna medicina je relativno. Kod mene npr. bolje radi Motzart nego bensedin :wink:. Osim toga, alternativna medicina je vise preventiva, ne terapija bolesti. Kada je potrebna ozbiljna terapija moderna medicina je zakon, to nije sporno.

#14 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 27 November 2002 - 13:23

2 DUNADAN & posredno Indy

>>Snaga verovanja, osecaj sigurnosti u dubini srca ima snagu da promeni fiziologiju.<< 

ovo je kao egzaktna stvar… 


Da je egzaktna – jeste. Istina moras da se malo bavis planinarenjem ako hoces da dodjes do experata…
Ali Cika Indi ima tu malih boldovanih problema…
Ima ih koji dizu 250 kila…
Ima I onih koji su u stanju se zakopaju u zemlju citav dan I da ih sjutra iskopaju ko nove.
Ali… Ne bih se kladio da I ja mogu… Sad ces da mi kazes da se to moze rijesiti bildovanjem? E to mi lici na ono carobnjastvo iz prvih pracetovih knjiga…

>>6 milijardi celija se u telu stvori svaki dan, a 1% od ovih su mutacije - dakle, u odredjenom smislu reci, SVAKO OD NAS IMA RAK SVE VREME! Ali, vecinom se mi uspesno oslobodimo ovih celija koje su mutirale.<< 

I ovo mi je prevelika cifra. 
Znash li ti koliko je energije za to potrebno?! 
Nemoguce je da se toliko celija stvori za dan, tim pre shto iz trke izbacujesh nervne I mishicne celije. 


Malo statistike… Huge numbers
Ovo je prvo sto sam iskopao… Indijeva cifra je manja od realnosti izgleda… Mada slaze se sa nekom pricom koju sam davno cuo da je jedna kasicica nas uspe svakog dana…

Ali ostatak price o kolicini mutacija ne pije vodu… Sanse da neka celija postane opasna su otprilike jednake da mi neka brljotina na disku pretvori Netscape u explorer (dobro ne bas ali…). 99. ko zna koliko 9-ki % mutacija rezultuje istim sto bi prouzrokovalo I nasumicno mijenjanje bajtova u Netscate.Exe… Ilegal Operation & Close Window…

eto, ja tako mislim svaki dan o dolarima pa mi se josh nijedan nije stvorio u organizmu. 

Pokusaj prvo sa dinarima “) Mozda je lakse?


_________________
Svako od nas jeste jedinka, ali ako si resio (nije bitno da li si zeleo ili morao) da zivis u odredjenom kolektivu, drzavi, to znaci da moras i sam da preuzmes deo sledovanja, i onda kada se placa i onda kada se naplacuje. Ne razumem sta je tu sporno?!

[ Izmena poruke: Jr na dan 2002-11-27 13:27 ]

#15 danijela

danijela
  • Members
  • 353 posts

Posted 27 November 2002 - 13:45

Moj jezivo pragmaticni um bolesnima kaze: Misli pozitivno, probaj sve sto mislis da moze da ti pomogne - a za sta je dokazano da je neskodljivo, i - ne zaboravi lek! :smile: