Jump to content

Photo

Zašto

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
179 replies to this topic

#166 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 17 February 2009 - 08:44

Ma ustvari vise mi ne odgovaraju neki primjeri, recimo iz one knjige iz koje si naveo citat. Sve mi to malo peglativno i neprimjenjivo na nasu djecu, (nas) odnosno nase podneblje pa mi automatski primjeri nisu ok. Dojadilo mi je da se na osnovu ucenja (pisanja) cesto isfrustriranih zapadnjaka stalno ja nesto "pronalazim". Jer iz onih primjera ja sebe nisam mogao pronaci a s odgojem sam skoro pa zavrsio pa sam mozda zato i povrsan. Moguce da zbog povrsnosti nisam skontao bit onoga sto si pisao i na ovoj i onoj drugoj temi.

primeri iz te knjige jesu ne samo "zapadni" i ne samo to već su malo zastareli, s obzirom da je knjiga pisana pre četrdesetak godina, ali su oni samo skica SISTEMA koji deluje u odnosima roditelj-dete.

Seti se s druge strane bajki koje su nam čitali kao klincima (o crtanim filmovima i ostalom da ne govorimo), sve su to materijali sa Zapada.

Opet, imaš npr i knjigu "Istočnjačke priče u psihoterapiji" koje forsiraju primere sa Istoka, tako da, obrni okreni..primeri ti ili leže ili ne leže. Ono što je važno, je da se razume kako taj sistem roditelji-deca funckioniše u psihološkom smislu.

Kada razumeš sistem (kao što su razumeli npr Frojdov sistem) onda ti je kasnije lako da sam konstruišeš primere ili da se prepoznaš isl..

#167 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 17 February 2009 - 20:26

Nista vi Boogi ne brinite za moje strahove, ja sam ih dobro upoznala i zahvaljujuci nima prozivela sam jedan samosvestan zivot, sasvim sam dobro integrisana licnost. Moj prijatelj psiholog (deciji) kroz shalu zna da me pecne kako su i moje neuroze - kreativne.
Ne poznajem ni jedan pravac u psihologiji ili psihijatriji koji kaze da je nasa podsvest odlucujuci faktor u bilo cemu a vi tvrdite da je bas to slucaj sa vaspitavanjem i roditeljstvom. Meni je takva vasa izjava dovoljna za zakljucak da vi, zaista, ili ne znate o cemu pricate ili nas ovde zamajavate.
Dobro kucno vaspitanje, ono klasicno, gde se zna kad se sta radi, kako i kome, uslovno receno, jedan dobar prirucnik o bon tonu je sasvim dovoljna edukacija za sve u zivotu pa i za vaspitanje.
Nema te edukacije koja moze da nadoknadi ili zameni divnu spontanost u igri sa detetom, svojim ili tudjim - sve jedno.

#168 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 17 February 2009 - 20:57

Ne poznajem ni jedan pravac u psihologiji ili psihijatriji koji kaze da je nasa podsvest odlucujuci faktor u bilo cemu

Dobro, a da li bi voleli da upoznate neki takav pravac ako bih vam rekao da postoji?

#169 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 18 February 2009 - 06:53

Uvek sam spremna za novo vidjenje pa zato, da cujem o autoru, naslovima....
Vase pitanje "Zasto..." je veoma zanimljivo i zato sam na temi i dobro je da s vremena na vreme covek promislhlja o podrazumevajucim temama i odgovorima. Medjutim, nashe polanzne tacke se razlikuju. Oduvek mi je jasno da ovaj svet nije savrsen, da covek nije savrsen i dovoljno mi je da pogledam jedan dokumentarc na Nacionalnoj geografiji ili Diskaveriju pa da mi pukne pred ocima koliko je zivot na ovaj planeti surov. Dakle, ne radjamo se da bi smo bili savrseni i srecni, ovde je to nemoguce kao konstanta. Sklonija sam utisku da se radjamo da bi smo produzili vrstu a u cilju vlastite kreacije, baceni smo u zivot i na nama je da ga prozivimo sa ciljem da sa ovog sveta odemo bolji nego sto smo na njega dosli. Vas stav, Booogi, nosi u sebi mnogo od arogancije novovekovnog coveka koji sam ja napustila sa, recimo, 20 godina. Prigrlila sam vlastitu nesavrsenost i odgovornost za nju i ulazem i danas svu svoju snagu i pamet da ne budem gora nego sto jesam. Tu za podsvest nema mesta. Koncept o podsvesti kao determinanti moze samo da nas oslobodi odgovornosti da budemo ljudi i krivicu svali na prethodne generacije a meni je to ispod casti. Ja volim sto sam ljudsko bice koje ima slobodnu volju i savest a furije iz podsvesti pustam samo u snovima.
Ima dana kada sam zapitana ko su bili moji direktni preci, od koga sam nasledila neke talente ili neka svojstva i pokusavam da osetim jace oni sto mi govore moji pretci. Isto tako, u svojoj deci prepoznajem sebe, i dobro i lose sto sam prenela svojoj deci i znam da ce ono loshe da im oteza zivot ali ce to biti mera njihove snage.
Moze da zvuci blesavo ali, meni se dopada da verujem da mi, pre rodjenja, biramo zivot koji nam je dat i sami biramo par koji ce nas roditi jer je iskustvo odredjenog zivota neophodno za nas duhovnu rast. Sta kazete na to?

#170 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 18 February 2009 - 09:24

Uvek sam spremna za novo vidjenje pa zato, da cujem o autoru, naslovima....
Vase pitanje "Zasto..." je veoma zanimljivo i zato sam na temi i dobro je da s vremena na vreme covek promislhlja o podrazumevajucim temama i odgovorima. Medjutim, nashe polanzne tacke se razlikuju. Oduvek mi je jasno da ovaj svet nije savrsen, da covek nije savrsen i dovoljno mi je da pogledam jedan dokumentarc na Nacionalnoj geografiji ili Diskaveriju pa da mi pukne pred ocima koliko je zivot na ovaj planeti surov. Dakle, ne radjamo se da bi smo bili savrseni i srecni, ovde je to nemoguce kao konstanta. Sklonija sam utisku da se radjamo da bi smo produzili vrstu a u cilju vlastite kreacije, baceni smo u zivot i na nama je da ga prozivimo sa ciljem da sa ovog sveta odemo bolji nego sto smo na njega dosli. Vas stav, Booogi, nosi u sebi mnogo od arogancije novovekovnog coveka koji sam ja napustila sa, recimo, 20 godina. Prigrlila sam vlastitu nesavrsenost i odgovornost za nju i ulazem i danas svu svoju snagu i pamet da ne budem gora nego sto jesam. Tu za podsvest nema mesta. Koncept o podsvesti kao determinanti moze samo da nas oslobodi odgovornosti da budemo ljudi i krivicu svali na prethodne generacije a meni je to ispod casti. Ja volim sto sam ljudsko bice koje ima slobodnu volju i savest a furije iz podsvesti pustam samo u snovima.
Ima dana kada sam zapitana ko su bili moji direktni preci, od koga sam nasledila neke talente ili neka svojstva i pokusavam da osetim jace oni sto mi govore moji pretci. Isto tako, u svojoj deci prepoznajem sebe, i dobro i lose sto sam prenela svojoj deci i znam da ce ono loshe da im oteza zivot ali ce to biti mera njihove snage.
Moze da zvuci blesavo ali, meni se dopada da verujem da mi, pre rodjenja, biramo zivot koji nam je dat i sami biramo par koji ce nas roditi jer je iskustvo odredjenog zivota neophodno za nas duhovnu rast. Sta kazete na to?

E pa, bojim se da se i ovde postavljaju određena pitanja ako želimo da zadržimo ozbiljnost.
Ja držim, a verujem i da se slažete, da je pitanje odgoja dece jedno veoma ozbiljno pitanje.
U tom smislu,

- ako ste vi ustanovili da je dobro kućno vaspitanje + neki udžbenik o bontonu sasvim dovoljna kombinacija
- ako ste prigrlili vlastitu nesavršenost (gde za podsvest nema mesta)
- ako smatrate da je za vas, umesto da budete bolji, važnije da ne budete goro nego što jeste..i tako dalje
- ako smatrate da pre rođenja biramo život koji je dat..i tako dalje

onda se postavlja pitanje šta će vam i novi autori i naslovi?
zašto učestvujete u temi koja traži odgovor na pitanje Zašto? ako smatate da ste vi taj odgovor i sebi i drugima odavno dali i završili sa tim?

Moja namera, ma kako arogantno zvučala, nije imala za cilj da ubedi, već da zapita, a vi ste koliko vidim već ubeđeni.
I to da zapita možda malo dublje (i slažem se - bolnije) nego što to roditelji inače rade.

Smatram da je većina roditelja (ovo naravno nije upućeno nikome lično) izmorena savešću, preispitivanjima, kajanjima, strahovima, ali da su tako izmoreni klonuli u lenjost i svojevrsnu zatucanost.

Roditelje delim u dve grupe:

jedna su budući, a druga su postojeći.
Postojeći uglavnom nisu u stanju da se suoče sa svojim greškama jer, naravno, smatraju da su dali sve od sebe, a teret krivice sa kojim bi se suočili, jednostavno je preveliki.
Budući, oni su koliko toliko otvoreni, ako im se stvar predstavi na pravi način, ako imaju dovoljno obrazovanja isl (inače ih ne zanima i radije se oslanjaju na ustaljene šeme i sisteme, te stoga i smatram da je edukaciju na temu vaspitanje-podsvest, potrebno ustanoviti kao obaveznu)

Što se tiče prebacivanja odgovornosti na naše pretke, ne znam zašto bi bežali od toga?
Nije naravno cilj da se oni osude, već da se prepoznaju loši, nesvesni šabloni koje treba izbaciti, korigovati, kontrolisati.
Celokupna psihijatrija, psihologija isl vas među prvim pitanjima pita da pričate o svom detinjstvu i odnosu sa roditeljima. Mislite li vi da je to slučajno? Mislite li da nauka nema ništa da kaže na tu temu, a da vas o tome pita iz nekakve kurtoazije?

Verujem da ne mislite, jer ste bar jednom u životu držali nekakvu knjigu iz psihologije.
Ipak, postoje ljudi koji će radije da ceo svoj psihološki razvitak pripišu slučaju, sudbini, bogu, svemu i svačemu - samo ne okruženju u kome su se razvijali.

Kao što se u kompjuter, zajedno sa osnovnim programima, usnimavaju i programi za zaštitu, tako se i detetu, još od malih nogu, ukucava program za zaštitu što programa što programera (ti se programi zovu "Roditelji su svetinja", "Roditelj ne može da misli loše svome detetu", "Roditelji rade najbolje za svoje dete" itd)

I onda ti programi rade, i bez obzira da li roditelji zaista greše - dete to ne može da prizove svesti, jer ga program sprečava.
Program koji se instalirao direkt u podsvesno i koji radi perfektno svoj zadatak, dokle god je čovek živ.

To je program koji ne dozvoljava preispitivanja i koji kod deteta, kasnije čoveka, izaziva samo preznojavanja i konflikte sa samim sobom.
S takvim ljudima kasnije, jako je teško razgovarati na nivou racionalnog, jer celu stvar doživljavaju emotivno. (a i kako bi drugo, kada je svaki od tih programa upisivan u mozak zajedno sa emocijama)
Od prilike ista priča se dešava kada razgovaraju ateista i vernik, gde jedan nastoji da stvar sagleda racionalno, dok drugi ne izlazi iz svog emotivnog oklopa.

Šta taj emotivno oklop otvara?
Na žalost i najčešće - samo nekakav lična patnja. Kada čovek iscrpi sva racionalna objašnjenja i onda krene da preispituje i ono što je do juče bilo sveto.

Mi Highlanderko, naravno, nemamo potrebu za takvim preispitivanjima, pa ću ja vas svakako pozdraviti, zahvaliti se na diskusiji sa željom da svoje roditeljstvo živite uz decu koja su sve ono što bi ste vi i oni voleli da budu.

#171 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 18 February 2009 - 10:08

Edukacija koju pominjes je u svakom slucaju prednost no edukacija nije nikada svrsen cin. Covek se uvek uci. Neke stvari se niti mogu niti trebaju racionalizovati. Narocito ne radost zivota. Zivot je kao i voda. Uvek nadje svoj tok. Ako bismo razmisljali fatalisticki i u svemu videli prepreke ne bismo sigurno uradili mnogo stvari u zivotu. Tapkali bi u mestu i vodili salonske diskusije. Ne znam tacno sta je smisao zivota ali tapkanje u mestu i puko teoretisanje sigurno nije.

Naoruzan teoretskim znanjima i vrlo odlucnim stavovima po pitanju roditeljstva jednom koga znam su suze krenule onoga trenutka kada je prvi put ugledao svoje dete u porodilistu. I te suze su u trenu izbrisale teoretisanje a podarile jednu novu neslucenu dimenziju.

Iz dosadasnje diskusije se jasno vidi da zagovaras plastican pristup roditeljstvu (od roditeljstva pravis jednacinu sa bezbedne udaljenosti) a pokusavas i da objasnis da prakticno vise od pola covecanstva ne bi trebalo da se usudi da ima porod. OK, kao sto nekima ne bi trebalo dati volan u ruke tako i ne bi trebalo dati decu nekima. No, ima tu jedan catch. Svako si ima svoje ma sta ti ili ja mislili.

Istina (ma sta to bilo) je mnogo jednostavnija nego sto ti pokusavas da je serviras ovde. Uperi prstom u bilo sta i mozes da pronadjes (ako ti je vec stalo) gomilu mana svemu. Ono sto ti preskaces (oli svesno, oli nesvesno) je fakat da sve, ama bas SVE, ima dovoljnu porciju i prednosti i mana. Od te silne edukacije koju zagovaras netragom nestade tvoj osecaj za respekt prema drugima i njihovom ne samo roditeljstvu vec i privatnom zivotu.

Nije ovde nikome potrebno da mu TI analiziras dete i njegovo starateljstvo nad njim. To bi valjda trebao da znas a ne da se bacis na prvu zgodnu i nadasve umisljenu indiciju pa razvuces svoj, nicim izazvan, rezon kao zvaku. Postedi druge svojih insinuacija. Posto vec malo malo pa pominjes svest onda sam potpuno uverena da se mozes (ukoliko zelis) prizvati svojoj svesti pa minimalizovati svoje ishitrene zakljucke.

Svako sam sa sobom treba da rascisti neke stvari. Tebi je naravno na volju da formiras svoje stavove i upravljas se svojim saznanjima i principima u zivotu. Ali ne uvlaci druge u svoju intimnu rabotu. Ne brini, rade drugi ono sto znaju i onako kako znaju. Ne upiri prstom u ono sto ne vidis. Ti si zapravo upro prstomu ono sto si umislio. Verovatno nisi ukapirao ali time si upro prstom u sebe samog.

Roditeljstvo nije jedna perfektno smisljena i organizovana vecera. Mada ni ona ne moze nikada da bude 100% ”uspesna”. Pazljivo smislis meni. Pribavis delikato namirnice i dobro staro vino. Angazujes vrhunskog kuvara. Rasprostres ustirkani stoljnjak i najfiniji escajg. Gosti u najfinijim toaletama se nasladjuju i onda se UVEK neko nadje ko slucajno prolije vino po finom ustirkanom stolnjaku.

Sasvim je u redu ako si hteo da nam kazes da si ti rascistio sa samim sobom i dosao do zakljucka da nisi podoban da budes toditelj (prema tvojim kriterijumima). Ali nemoj, molim te, da nam kazujes da neko drugi nije dobar roditelj i da se bavis tudjim roditeljstvom. Na to nemas pravo. Nastavi da teoretises sa samim sobom. Ja mogu samo da ti kazem da pas laje a karavani prolaze.

Edited by cyberwor/L/d, 18 February 2009 - 10:11.

#172 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 18 February 2009 - 10:47

Edukacija koju pominjes je u svakom slucaju prednost no edukacija nije nikada svrsen cin. Covek se uvek uci. Neke stvari se niti mogu niti trebaju racionalizovati. Narocito ne radost zivota. Zivot je kao i voda. Uvek nadje svoj tok. Ako bismo razmisljali fatalisticki i u svemu videli prepreke ne bismo sigurno uradili mnogo stvari u zivotu. Tapkali bi u mestu i vodili salonske diskusije. Ne znam tacno sta je smisao zivota ali tapkanje u mestu i puko teoretisanje sigurno nije.

Naoruzan teoretskim znanjima i vrlo odlucnim stavovima po pitanju roditeljstva jednom koga znam su suze krenule onoga trenutka kada je prvi put ugledao svoje dete u porodilistu. I te suze su u trenu izbrisale teoretisanje a podarile jednu novu neslucenu dimenziju.

Iz dosadasnje diskusije se jasno vidi da zagovaras plastican pristup roditeljstvu (od roditeljstva pravis jednacinu sa bezbedne udaljenosti) a pokusavas i da objasnis da prakticno vise od pola covecanstva ne bi trebalo da se usudi da ima porod. OK, kao sto nekima ne bi trebalo dati volan u ruke tako i ne bi trebalo dati decu nekima. No, ima tu jedan catch. Svako si ima svoje ma sta ti ili ja mislili.

Istina (ma sta to bilo) je mnogo jednostavnija nego sto ti pokusavas da je serviras ovde. Uperi prstom u bilo sta i mozes da pronadjes (ako ti je vec stalo) gomilu mana svemu. Ono sto ti preskaces (oli svesno, oli nesvesno) je fakat da sve, ama bas SVE, ima dovoljnu porciju i prednosti i mana. Od te silne edukacije koju zagovaras netragom nestade tvoj osecaj za respekt prema drugima i njihovom ne samo roditeljstvu vec i privatnom zivotu.

Nije ovde nikome potrebno da mu TI analiziras dete i njegovo starateljstvo nad njim. To bi valjda trebao da znas a ne da se bacis na prvu zgodnu i nadasve umisljenu indiciju pa razvuces svoj, nicim izazvan, rezon kao zvaku. Postedi druge svojih insinuacija. Posto vec malo malo pa pominjes svest onda sam potpuno uverena da se mozes (ukoliko zelis) prizvati svojoj svesti pa minimalizovati svoje ishitrene zakljucke.

Svako sam sa sobom treba da rascisti neke stvari. Tebi je naravno na volju da formiras svoje stavove i upravljas se svojim saznanjima i principima u zivotu. Ali ne uvlaci druge u svoju intimnu rabotu. Ne brini, rade drugi ono sto znaju i onako kako znaju. Ne upiri prstom u ono sto ne vidis. Ti si zapravo upro prstomu ono sto si umislio. Verovatno nisi ukapirao ali time si upro prstom u sebe samog.

Roditeljstvo nije jedna perfektno smisljena i organizovana vecera. Mada ni ona ne moze nikada da bude 100% ”uspesna”. Pazljivo smislis meni. Pribavis delikato namirnice i dobro staro vino. Angazujes vrhunskog kuvara. Rasprostres ustirkani stoljnjak i najfiniji escajg. Gosti u najfinijim toaletama se nasladjuju i onda se UVEK neko nadje ko slucajno prolije vino po finom ustirkanom stolnjaku.

Sasvim je u redu ako si hteo da nam kazes da si ti rascistio sa samim sobom i dosao do zakljucka da nisi podoban da budes toditelj (prema tvojim kriterijumima). Ali nemoj, molim te, da nam kazujes da neko drugi nije dobar roditelj i da se bavis tudjim roditeljstvom. Na to nemas pravo. Nastavi da teoretises sa samim sobom. Ja mogu samo da ti kazem da pas laje a karavani prolaze.

cyberworld, tvoj stav je koliko vidim "Živi i pusti duge ljude da žive".
To je zaista ok.

ja ću i sada ponoviti nešto, a to je: da smatram da celo pitanje vaspitavanja treba podići na VIŠI nivo.

Rekao sam i šta smatram da je taj viši nivo.
Na žalost, NEMOGUĆE je razgovarati na ovu temu a da se neko ne oseti prozvanim, uvređenim isl.
Ja sam se trudio da to izbegnem ali, ne bi bilo zgoreg da konstatuješ i da nisam odgovarao na mnogo primitivnije ispade pojedinaca ovde, sve da bih održao nekakav ozbiljan tok diskusije.

Većina su ovde izvanredni sagovornici iako se možda nećemo složiti oko mnogih stvari.
Ja i ako sam upirao prstom, to sam radio jer kao postavljač teme imam na to pravo. Uostalom i sama tema je takva, right?

Zamisli da sam npr pitao "Znate li zašto ste tu gde jeste?" ili "Znate li zašto se prežderavate?" isto bi došli do "upiranja prstom".

Ako međutim, ti misliš da ja preterujem, da celu priču oko roditeljstva (i podsvesnog) prenaduvavam, paničim bespotrebno isl..to je tvoje pravo.
Ali je i moje pravo da mislim kako mislim, na osnovu onoga što znam, čime se dugo bavim.

Ja, istina, jesam žrtvovao svoje roditeljstvo svojim saznanjima, strahovima, okolnostima isl, i verujem da će svaki roditelj reći "e pa bolje da ništa ne znam ako bi to značilo da ne bi imala ova moja dva anđelka". Ali..kao što rekoh, moja ideja je bila da zapitam i da možda nekoga, bez da "upirem prstom u njegov život", animiram - da on sam, stavi prst sebi na čelo, pre nego se eventualno odluči za još jedno dete isl.

I to NE naravno da bi odustao od deteta, već da bi u svoju pripremu, edukaciju, uključio u jednu novu dozu OPREZA koja se zove " u vaspitavanju deteta podsvest igra veoma značajnu ulogu"

eto tako nekako

#173 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 18 February 2009 - 13:45

a ću i sada ponoviti nešto, a to je: da smatram da celo pitanje vaspitavanja treba podići na VIŠI nivo.

zašto treba vaspitanje staviti na viši nivo?
i koji je to viši novi?

#174 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 18 February 2009 - 14:22

zašto treba vaspitanje staviti na viši nivo?
i koji je to viši novi?

- da bi deca bila srećnija (bolja) od svojih roditelja.
- o višem nivou sam pisao, pa da se ne ponavljam.

#175 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 18 February 2009 - 16:34

Bugi, kapiram sta hoces da kazes, ali se bojim da je tvoja ideja nerealna , tj, neprimenjiva.
Ne postoji univerzalni recept za vaspitanje dece, kao sto ne postoji ni recept za ljubav. Niti recept za srecu.
Naravno, postoje neki osnovni postulati, koje svaki mentalno zdrav covek zna, i koje se trudi da usadi potomstvu, ali ovde ne pricamo o tome.

#176 dekss

dekss
  • Members
  • 2,131 posts

Posted 18 February 2009 - 18:39

- da bi deca bila srećnija (bolja) od svojih roditelja.
- o višem nivou sam pisao, pa da se ne ponavljam.

hm. mislis da su deca ranije (recimo pre 50, 100, i vise godina) bila krajnje nesrecna. obzirom da su tada ljudi listom bili nepismeni i u vaspitanju dece se oslanjali skoro iskljucivo na instinkt?

da li bi mogao da mi das link na neki od tvojih postova ovde u kojim si pisao? ko ce citati sve ove silne postove.
pretp da to nije tako lak zadatak, ali eto da ipak pokusam...

#177 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 18 February 2009 - 18:56

Ah, sad sam tek razumela temu: bio jednom jedan covek i jedan narod koji je misio da zna kako da napravi savrsenog coveka i savrsen narod pa su odabrali savrsene zene i savrsene muskarce i rekli im da prave savrsene bebe. Te savrsene bebe su po rodjenju odvajali od savrsenih roditelja i prepustali ih savrsenim vaspitacima da ih savrseno vaspitaju a sve u cilju stvaranja savrsene vrste nad ljudi. Onaj covek sa pocetka zvao se Adolf Hitler.

Hvala na paznji, pozdrav mami i tati od Boogija, nije njima, sirotima, lako.

#178 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 19 February 2009 - 12:09

hm. mislis da su deca ranije (recimo pre 50, 100, i vise godina) bila krajnje nesrecna. obzirom da su tada ljudi listom bili nepismeni i u vaspitanju dece se oslanjali skoro iskljucivo na instinkt?

da li bi mogao da mi das link na neki od tvojih postova ovde u kojim si pisao? ko ce citati sve ove silne postove.
pretp da to nije tako lak zadatak, ali eto da ipak pokusam...

ne mislim da su bila KRAJNJE nesrećna. Već sam rekao kud avodi razmišljanje u krajnostima, ali mislimd a instinkt nije dovoljan. (da smo rođeni u vučijoj jazbini onda bi verovatno bilo)

da ne objašnjavam ponovo ono što sam već objašnjavao, dakle za one koje mrzi da čitaju šta je do sada pisano - mrzi i mene da ponavljam.

Evo i jednog teksta iz knjige na koju upravo naiđoh, čisto da malo zbunimo sve Highlanderke i ostale koji su očigledno rasli samo uz partizanske romane i filmove pa sada u svemu vide Hitlera..

Naslov knjige je

OTROVNI RODITELJI (dr. Susan Forward & Craig Buck)
Prevladavanje njihovog bolnog nasljedstva
i spašavanje vlastitog života

(obratite pažnju na sam naslov. Šta mislite kakvo je to "bolno" nasledstvo?)

knjiga je posvećena njenoj deci, a ja ću boldovati one delove za koje mislim da se tiču i naše teme (a i uticaja na podsvesno kod dece)

"OTROVNI RODITELJI - PREVLADAVANJE NJIHOVOG BOLNOG NASLJEDSTVA I SPAŠAVANJE VLASTITOG ŽIVOTA
autorice "Opsesivne ljubavi", dr. Susan Forward, u suradnji s Craigom Buckom

Niste krivi za loše stvari koje su vam se dogodile u djetinjstvu - ali sada možete učiniti nešto za sebe !
Bolno nasljedstvo otrovnih roditelja pokazuje se u odrasloj dobi putem poteškoća u vezama, karijeri, donošenju odluka i depresijom. Bez obzira na to kakav teret nosite - sram zbog obiteljskog alkoholizma ili napuštanja u djetinjstvu, ožiljke verbalnog ili fizičkog zlostavljanja, posljedice incesta - dr. Forward može vam pomoći da se jednom zauvijek oslobodite demona samookrivljavanja!

TKO SU OTROVNI RODITELJI?

Neprimjereni roditelji: Stalno su usmjereni na vlastite probleme i pretvaraju svoju djecu u "mini-odrasle" koji se brinu o njima.

Kontrolori: Koriste krivnju, manipulaciju pa čak i pretjeranu spremnost na pomoć kako bi upravljali životima svoje djece.

Alkoholičari: Zaglavljenima u negiranju i kaotičnim promjenama raspoloženja, njihova im ovisnost ostavlja malo vremena i energije za zahtjeve roditeljstva.

Verbalni zlostavljači: Bilo da otvoreno zlostavljaju svoju djecu, bilo da su profinjeno sarkastični, demoraliziraju svoju djecu stalnim posramljivanjem, uništavajući njihovo samopouzdanje.

Fizički zlostavljači: Nesposobni kontrolirati svoj duboki bijes, često okrivljuju djecu za vlastito nekontrolirano ponašanje.

Seksualni zlostavljači: Bilo da su otvoreno seksualni ili skriveno zavodljivi, oni su krajnji izdajnici koji uništavaju samo srce djetinjstva - njegovu nevinost."

Dakle, kao što vidite, kontrolori su svrstani u istu grupu sa alkoholičarima, seksualnim zlostavljačima. Zašto?
Likovi poput Highlanderke rekli bi "kontrola je nužna kako bi se deca zaštitila", ali vidite da i npr "preterana spremnost na pomoć" može loše da utiče. Kako? kako je to moguće?

Svi ostali neposredni vidovi zlostavljanja su evidentni i lako "utuživi" (svaki komšija može da tuži nekog tamo lika koji npr tuče decu, ali kako će da pokrene tužbu za preteranu kontrolu? kako se to dokazuje? Kako se dokazuje da je npr "profinjeni sarkazam" štetan po dete?)

Eto tu na scenu stupaju psiholozi i psihijatri da bi imali uviđaj kolik je dečija podsvest oštećena i kako ona utiče na svest.

#179 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 05 March 2009 - 00:07

Naslov knjige je

OTROVNI RODITELJI (dr. Susan Forward & Craig Buck)
Prevladavanje njihovog bolnog nasljedstva
i spašavanje vlastitog života

Mnogo je vece zlo procitati samo jednu knjigu, nego nijednu.

#180 Boogie Woogie

Boogie Woogie
  • Members
  • 564 posts

Posted 06 March 2009 - 19:11

tako je zizo