Jump to content

Photo
- - - - -

Minimalisti i minimalizam

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
769 replies to this topic

#31 kiti

kiti
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 10 February 2009 - 11:05

Pa pričalo se o doterivanju žena/ženki, odnosno mužijaka, a ne o lepoti samoj po sebi, zar ne? Takva vrsta doterivanja, odnosno privlačenja pažnje jeste u funkciji reprodukcije, kod životinja i ljudi. Ovo sa ukidanjem polova je bila šala, ne naročito uspešna... Mada... :ph34r:
Vidim da se razumeš u materiju, pa sam zato procenila... Nisam mnogo omašila, mada, kao što kažeš, nije važno...

... a i lepota je u oku posmatraca :)

#32 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 10 February 2009 - 11:22

Jedino sto je zdravorazumski moguce diskutovati u danasnje doba je umerenost. A i to je stvar licne mere svakog pojedinca. Kakav minimalizam kakvi bakraci kakve koske za supu!

Jedini istinski minimalisti su oni koji moraju. Ovi sto se kao svojom voljom prave da su nekakvi minimalisti su u startu nekonsekventni (jer danasnji nacin zivota ne ostavlja velike marginale za potpuni minimalizam).

#33 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 10 February 2009 - 12:40

POstati minimalista spoj je moranja i licnih odluka. Ako odlucite da radite amanje, umaterijalnom smislu imacete manje pa cete i morati da ytrosite manje itd. Ako nemate automobil moracete da esacite i da vozite bicikl.

To su svesne odluke. Minimalisti su racionalni,minimalisti ne zele da procerdaju svojzivot u lovu na novac,diplome i statusne simbole.
Minimalisti nisu klosari. Oni svoju egzistenciju svode na minimum koji sami definisu.

Minimalisti se ne osvrcu na kritiku. Svet radnika-robova, kapitalista-lopova, TV voditeljki, politicara i slicnog njih ne zanima.

Minimalisti su rascistili sa tim.

Minimalisti svoj zivot sagledavaju racionalno: cak i u koroprativno-idiotskom poimanju sveta, tamo gde se krcme resursi, postojismao jedan nenadoknadiv resurs, a to je vreme. Minimalisti zato cene svoje vreme. NJihovo vreme je njihovo, zato minimalisti preziru budilnik.

Minimalisti nisu lenjivci. Za sebe i svoje prijatelje oni sa entuzijazmom popravljaju bojlere, grade ormare ili kuvaju.

Posted Image

#34 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 10 February 2009 - 12:50

Minimalisti se ne osvrcu na kritiku. Svet radnika-robova, kapitalista-lopova, TV voditeljki, politicara i slicnog njih ne zanima...

Minimalisti nisu lenjivci. Za sebe i svoje prijatelje oni sa entuzijazmom popravljaju bojlere, grade ormare ili kuvaju.

Pa evo ja sam radnik i sebe uopste ne smatram robom. Gazdu za koga radim, kao i klijente za koje freelance-ujem svakako ne smatram lopovima, TV voditeljke me svakako ne zanimaju - cak i nemam TV - politicari su mi gotovo bez izuzetka podjednako ogavni kao i svi drugi ideolozi, bojlere ne umem da popravljam al' zato umem kompjutere pa sve sto se istih tice cesto s entuzijazmom popravljam ili sredjujem sebi i svojim prijateljima i pritom obozavam da kuvam - jebote pa ja ispadoh minimalista! :ph34r:

#35 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 10 February 2009 - 13:19

NJihovo vreme je njihovo, zato minimalisti preziru budilnik.

Minimalisti moze biti preziru svoj budilnik ali ne znam da li isto tako preziru budilnik koji probudi njihovog lekara, zubara, postara, pekara, ucitelja, vozaca autobusa (valjda koriste gradski prevoz ako vec ne voze auto) ...

#36 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 10 February 2009 - 13:24

A, pa ti nisi razumela minimaliste po Scubius-ovom modelu - oni svuda idu pesice, sami su svoji lekari, sami sebi vade zube, peku sami hleb, sami uce svoju decu, a pisma i ne koriste - zasto da se unistavaju sume zbog papira kad oni mogu lepo na nogama da odu na drugi kraj sveta i da licno prenesu sta zele svom imaginarnom prijatelju.

#37 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 10 February 2009 - 13:54

MInimalisti sa zaljenjm koriste usluge drugih. Oni postuju pekara lekara, vozaca autobusa.
Oni usluge drugih koriste samo ako moraju.

Ovo slici moralu Indijanaca. kada bi ubili bizona, Indijanci bi molili duh bizona za oprostaj je su morali da ga ubiju, zbpg gladi.

U ovomsmislu, minimalist ako je moguce trazi usluge zanatlije, zubara sa kojim se dogovara oko vremena, itd. Minimalist se trudi da postuje vree drugih.

Minimalist shvata da u organizovanom drustvu postoje neke sluzbe (policija, hitna pomoc itd) u kojima moraju biti zaposleni ljudi cije je vreme drustveno, oduzeto, prinudno. MInimalist duboko postuje i zali ove ljude i smatra da citavo drustvo treba da ceni zrtvu cistaca, policajaca, bolnicara, lekara, sofera, itd.

Minimalist veruje da ce se snizavanjem drustvene potrosnje stvoriti uslovi da samo minimum ljudi mora da odlazi na posao.

#38 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 10 February 2009 - 14:00

O'klen im bojler? A čime se greju? Na sopstveni dah? Ne, oni nisu lenjivci (lenjivci su u šumi), već su plagijatori sopstvenih života. Istina, to je njihov izbor, kao što je moj da ne verujem u to što pričaju.

#39 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 10 February 2009 - 14:02

Minimalist stedljivo trosi struju.

#40 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 10 February 2009 - 14:13

Minimalist shvata da u organizovanom drustvu postoje neke sluzbe (policija, hitna pomoc itd) u kojima moraju biti zaposleni ljudi cije je vreme drustveno, oduzeto, prinudno. MInimalist duboko postuje i zali ove ljude i smatra da citavo drustvo treba da ceni zrtvu cistaca, policajaca, bolnicara, lekara, sofera, itd.

Minimalist veruje da ce se snizavanjem drustvene potrosnje stvoriti uslovi da samo minimum ljudi mora da odlazi na posao.

A sta ako svi hoce da budu minimalisti? Zasto bi minimalist imao budilnik, a mora da ga ima ako je pandur, lekar itd. Ko ce da se bavi tim poslom koji im prinudno oduzima vreme? Il' bi vi da svi lenstvuju sem onih koji vam trebaju - e oni na to prava nemaju. Dakle mi da radimo da bi vi ispunjavali vase hireve. Ok, nije problem, samo ce ti hirevi da vas kostaju pa da vidimo 'ocete li moci da platite usluge cistaca, policajaca, bolnicara, lekara, sofera itd. bez da imate budilnik.

#41 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 10 February 2009 - 14:23

Deorganizacija drustva ucinila bi veliki deo rada ovim sluzbama nepotrebnim. Ako malo ljud ide na posao, treba manje policajaca, saobracajaca, vozaca, cistaca itd.

#42 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 10 February 2009 - 14:37

Deorganizacija drustva ucinila bi veliki deo rada ovim sluzbama nepotrebnim. Ako malo ljud ide na posao, treba manje policajaca, saobracajaca, vozaca, cistaca itd.

Ako nije greška u kucanju pa si mislio na reorganizaciju, molim te da mi objasniš kako deorganizacija može u bilo čemu i bilo kome da pomogne. A ako je greška u kucanju, onda mi objasni šta bi radio i od čega bi u tom slučaju živeo višak resursa.

Jesi li ti minimalista?

#43 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 10 February 2009 - 14:43

Minimalist stedljivo trosi struju.

Ako znamo da jedan deo čovečanstva ima svest, drugi deo nema dovoljno para, pa svakako štedi struju, da li to znači da je onaj prvi stvarni, a ovaj drugi lažni minimalist?

#44 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 10 February 2009 - 14:59

Nemam više šta pametno da kažem.
Ko voli - nek izvoli. Jedino ne volim one koje u svemu nađu manu, koji sve pljuju i omalovažavaju. Ako osoba voli da provodi dane radeći ništa i uživajući, i ako može tako da živi, ako nikom ne predstavlja smetnju i njoj je dobro, tada je dobro i svima onima oko nje. I ja to poštujem.

#45 Budimir Trajković

Budimir Trajković
  • Banned
  • 121 posts

Posted 10 February 2009 - 15:18

Nemam više šta pametno da kažem.
Ko voli - nek izvoli. Jedino ne volim one koje u svemu nađu manu, koji sve pljuju i omalovažavaju. Ako osoba voli da provodi dane radeći ništa i uživajući, i ako može tako da živi, ako nikom ne predstavlja smetnju i njoj je dobro, tada je dobro i svima onima oko nje. I ja to poštujem.

Baš tako. Osim u slučaju ako neko do koga ti je stalo, recimo dobar prijatelj, postane minimalista. Tada ćeš ga zveknuti po tintari i reći alo bre dečko šta radiš to, ne tripuj se.

A čak i da ne uradiš taj potez, nije big deel, jer kao što kaže čovek, to je prolazna faza. Ej ljudi moji dokle to ide, pa čak je i incognito, uspešni mladi programer i trošadžija, imao padove u minimalizam ili ako nije, imaće ih kasnije ili pre. Količina truda i raspon argumentacije koju koristi na ovom topiku, govori nam da je na ivici.

Evo recimo ja sam i dalje minimalist kada je reč o trošenju filmova. Naime, ne gledam uopšte dugometražne filmove, samo ponekad na youtube-u pogledam klip iz nekog omiljenog filma do 10min najviše. Tako svodim svoju potrebu za konzumiranjem igranog filma na minimum.