Jump to content


Photo
- - - - -

Savremeni dramski pisci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Conchita Martinez

Conchita Martinez
  • Members
  • 3,290 posts

Posted 07 February 2009 - 23:50

U prvoj dekadi novog milenijuma pozorište se našlo na razmeđi. Svođenje računa iz prošlog veka i pokušaji da se u novi uđe sa novim senzibilitetom i scenskim izrazom. Naša scena je u tom traganju na iskušenju da li da i dalje ide utabanim stazama i sa istim autorskim ličnostima ili da pokuša iznalaženje novih tendencija, kao i pružanje prilike novim imenima pisaca i reditelja.


Sarah Kane

Zbog velike kontroverze koju je izazvala, Sara Kejn do kraja svoje kratke karijere nije uspela da se oslobodi pečata dramskog pisca koji samo želi da šokira.
Prva drama RAZNET (Blasted), izvedena prvi put u londonskom Rojal Kort teatru januara 1995, svojom morbidnošću izazvala je pravi skandal. U drami, sredovečni policijski doušnik Ian dovodi u luksuznu hotelsku sobu u Lidzu mladu Kejt. U toku noći on je siluje, a ujutro deo njihovog hotela raznosi bomba. U sobu dolazi vojnik, a Kejt beži preko prozora u kupatilu. Vojnik prvo Iana siluje, pa mu isisava oči, na kraju sebi pištoljem oduzima život. Kejt se vraća s detetom koje joj je jedna žena u progonu pružila. Dete umire, Kejt ga zakopava u sobi i odlazi. Pregladneo, Ian otkopava mrtvo dete i jede ga, zatim umire. Koliko opis bezosećajnosti i najnižih ljudskih strasti, drama je i komentar na rat.

Endi Volš
"Disko svinje", komad koji je Volša proslavio u Evropi, igra se mnogo, kao mitologema ovog izgubljenog doba i generacija koje plutaju u ničemu. Klinci prepušteni ulici, pljačkanju i disku, zapravo prepušteni sami sebi, Prcoljak i Svinjokio, agresivni klinci, koje je lako osuđivati, ali njihov krik i vapaj samo po svemu sudeći traži pažnju koja im je uskaćena među najbližima... Ali ih čeka i jedno novo iskustvo. Spoznaja ljubavi, seksualnosti i žudnje.

Edited by sarište, 07 February 2009 - 23:51.