Jump to content

Photo
- - - - -

Pas umoren glađu u ime "umetnosti"

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
36 replies to this topic

#1 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 22 January 2009 - 15:44

http://forum.mtsmond...p?showtopic=739
Slučajno sam naišla na ovu vest. Proverila sam na našem forumu je nema, slučaj je aktuelan od 2007., a vest je iz aprila 2008. Po onome što piše u peticiji vidi se da se radi o "umetnicima" iz Latinske Amerike. Potpisala sam peticiju, nadam se da je već dala rezultate i da ni jedna životinja nije mučena, a kamo li stradala na ovaj način.
Rahel, da li znaš nešto više o ovome ?
Posted Image
Ukucala sam ime strvinara Guillerma Vargas Habacuca i dobila još linkova u vezi sa nesrećnim psom, ali nisam uspela da otkrijem da li je osuđen za ono što je uradio.
Kakvi su to ljudi, kakvi su to ljubitelji umetnosti koji dolaze da gledaju kao životinja umire, gde su društva za zaštitu životinja ?
Kakva je to organizacija THE VISUAL ARTS BIENNIAL OF THE CENTRAL AMERICAN, koja ovo proglašava umetnošću i traži da se ponovi ?
Ovo su samo neki od linkova ( uglavnom iste slike i osude )
http://pet.co.yu/ind...t...37&Itemid=2
http://www.theginblo...r-animal-abuse/
http://www.24sata.hr...;tekst_id=59850
http://www.balkankin...v...380&start=0

Edited by Uma, 22 January 2009 - 16:26.

#2 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 22 January 2009 - 19:38

Nažalost, sećam se ove priče. Psa je pokupio sa ulice, ionako je mučenik bio neuhranjen i iznemogao, a onda ga je danima držao bez hrane i vode na kratkom lancu. "Izložba" je održana 2007. godine, pas je uginuo, što je, u ovom slučaju predstavljalo njegovo spasenje od muka kojima je bio izložen. U svojoj zemlji, Kosta Riki, Guillermo Vargas Habacuc je osuđen i dobio je zabranu održavanja ovakvih i sličnih "performansa". Još 2007. je najavljivano da će se ponovo pojaviti na bijenalu u Hondurasu, što je otkazano. Od tada pokušava da ovako nešto ponovi u drugim zemljama. Peticija koju si potpisala već dve godine obilazi svet, pisalo se i raznim ambasadama u kojima je najavljivano nešto slično, pa se nadam da je pritisak javnosti dovoljno veliki da se ovako nešto ne ponovi.

#3 Prag 011

Prag 011
  • Members
  • 2,647 posts

Posted 23 January 2009 - 02:54

Još veći kreteni su ti što su bili na "izložbi", a da niko ne odveže psa,pozove veterinara...

Attached File  get_slika_varijacija.jpg   32.38KB   46 downloads

#4 who_farted

who_farted
  • Members
  • 412 posts

Posted 23 January 2009 - 15:16

jeb*s mi mater, kako neko ovo smatra umetnoscu? sta je tu umetnost? sta kaze autor? koji je naziv izlozbe? mozda su ti ljudi sto stoje i kuliraju psa u stvari objekti za posmatranje na toj izlozbi - izlozba degenerika koji gledaju kako pas umire

al nesto sumnjam da je to bila poenta..

#5 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 24 January 2009 - 01:47

Pazi shta kaze na Petkomuna.com Na zapadu ovo zovu umetnoscu

Znachi Honduras, Kostarika i Argentina su ZAPAD :ph34r: . Pa, kad malo bolje razmislim, za Srbiju i jesu zapad .

Koji bolidi yebote. Traze da se potpishe peticija za zashtitu zivotinje i onako, malo, proturaju svoja politichka MALOUMNOUBEDJENJA.

Edited by down with the sickness, 24 January 2009 - 13:59.

#6 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 24 January 2009 - 15:44

Pretpostavljam su cenjeni forumasi koji se ovde zgrazavaju nad umorstvom psa vegetarijanci?

#7 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 24 January 2009 - 15:55

Pretpostavljam su cenjeni forumasi koji se ovde zgrazavaju nad umorstvom psa vegetarijanci?

Ova tema je prežvakavana ovde
http://forum.b92.net...showtopic=49426
od strane izvesne Cecily koja je obećala da će doći 15. 12 da nastavi diskusiju, ali se izgubila u vidu lastinog repa.
Kako ne bih da 2 puta pišem i čitam iste stvari, ovde možeš naći diskusiju i pročitati, ako te zanima, a onda ubaciti metlu u brzinu, možda je stigneš.

#8 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 24 January 2009 - 16:18

Ova tema je prežvakavana ovde
http://forum.b92.net...showtopic=49426
od strane izvesne Cecily koja je obećala da će doći 15. 12 da nastavi diskusiju, ali se izgubila u vidu lastinog repa.
Kako ne bih da 2 puta pišem i čitam iste stvari, ovde možeš naći diskusiju i pročitati, ako te zanima, a onda ubaciti metlu u brzinu, možda je stigneš.

Procitao. Nisam primetio da je neko opovrgnuo Ceciljine argumente.

Onaj ko smatra da je pravo zivotinje na zivot manje bitno od njegovog uzivanja u jedenju te zivotinje nema sta da se buni kad neko uziva u gledanju psa kako umire. U oba slucaja radi se o nekoj vrsti estetskog zadovoljstva cija je cena neciji zivot.

#9 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 24 January 2009 - 16:49

Procitao. Nisam primetio da je neko opovrgnuo Ceciljine argumente.

Onaj ko smatra da je pravo zivotinje na zivot manje bitno od njegovog uzivanja u jedenju te zivotinje nema sta da se buni kad neko uziva u gledanju psa kako umire. U oba slucaja radi se o nekoj vrsti estetskog zadovoljstva cija je cena neciji zivot.

Biftek koji ti serviraju na sto ne vodi poreklo od kravice koja je umrla na izlozbi. U civilizovanom svetu zivotinje (za hranu) se koliko toliko brzo i humano ubijaju.

#10 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 24 January 2009 - 20:05

Biftek koji ti serviraju na sto ne vodi poreklo od kravice koja je umrla na izlozbi. U civilizovanom svetu zivotinje (za hranu) se koliko toliko brzo i humano ubijaju.

Humano ubijaju? Jesi li siguran?

Cak i da je tako, a nije, zar nije samo po sebi paradoksalno da se jedne strane zivotinje ubijaju zbog pukog zadovoljstva (zbog ukusa mesa), znaci da se tretiraju kao predmeti, a da se sa druge strane kao vodi racuna da sto manje pate?

#11 dexxter

dexxter
  • Members
  • 91 posts

Posted 24 January 2009 - 20:48

Pa jel se tebi svidja ova "umetnost" ili ne?

Ne znam sta si to dubokoumno hteo da kazes, da mi koji jedemo meso treba da budemo odusevljeni ovom izlozbom ili sta?!?
Ne zgrazavaju se normalni ljudi sto je zivotinja uginula vec zato sto je mucena zbog necije bolesne zabave.

#12 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 24 January 2009 - 21:08

Pa jel se tebi svidja ova "umetnost" ili ne?

Ne znam sta si to dubokoumno hteo da kazes, da mi koji jedemo meso treba da budemo odusevljeni ovom izlozbom ili sta?!?
Ne zgrazavaju se normalni ljudi sto je zivotinja uginula vec zato sto je mucena zbog necije bolesne zabave.

Naravno da mi se ne svidja. Samo mislim da ljudi koji se slazu da zivotinja treba da ostane legalno definisana kao stvar, koja se moze jesti, loviti, a sve iz zadovoljstva, nemaju pravo da bilo sta prigovaraju ovim bolesnicima. Mislis da je zivot milijardi zivotinja koje bivaju ubijene radi jela manje ispunjen mukama nego ovaj ovog psa?

Ne znam u kolikoj si meri obavesten o uslovima industrijskog uzgajanja zivotinja. Meni kao laiku umiranje od gladi deluje manje bolno od recimo otkidanja rogova kravama, sto je redovna praksa u industrijskoj proizvodnji mesa.

#13 dexxter

dexxter
  • Members
  • 91 posts

Posted 24 January 2009 - 21:23

Ubiti zivotinju zbog mesa i muciti je do smrti samo iz zabave ipak nije isto. Hrana nije zabava a i mucena zivotinja nije ukusnija.
Jednostavno ako nisi vegetarijanac ne znaci i da odobravas otkidanje rogova kravama. Bas i nije posteno poredjenje...

#14 Ointagru Unartan

Ointagru Unartan
  • Members
  • 2,583 posts

Posted 24 January 2009 - 21:46

Ubiti zivotinju zbog mesa i muciti je do smrti samo iz zabave ipak nije isto. Hrana nije zabava a i mucena zivotinja nije ukusnija.

Zasto nije isto? Sta je razlog jedenja mesa (u savremenom drustvu)?

Zdravlje? Pa nije bas. Pre ce biti navika ili uzivanje u ukusu mesa. Ako ti svoje uzivanje vidis kao vaznije od necijeg zivota, kakvo pravo imas da se bunis ako neko uziva ne samo u ukusu vec i samom cinu ubistva?

Jednostavno ako nisi vegetarijanac ne znaci i da odobravas otkidanje rogova kravama. Bas i nije posteno poredjenje...

Tacno. Ali tvoje nacelno odobravanje ili neodobravanje je nebitno ako ti svojim postupcima doprinosis odrzavanju takvih stvari. Da se ne lazemo, ja tebe ne pokusavam da ubedim da bi trebalo da cutis kad vidis da neko muci zivotinju, nego da ukazem da bi inace vrlo pohvalno i normalno saosecanje sa ovim psom trebalo da te navede na razmisljanje o odnosu ljudi prema zivotinjama uopste i, jos bitnije, o tome kakvu ti ulogu u tome igras. Mnogo gore stvari od ovoga se desavaju, svakodnevno i masovno, ali vecina ljudi o tome ili ima nedovoljno jasnu predstavu, ili jednostavno ne zeli da zna.

#15 dexxter

dexxter
  • Members
  • 91 posts

Posted 24 January 2009 - 22:00

Zasto nije isto? Sta je razlog jedenja mesa (u savremenom drustvu)?

Zdravlje? Pa nije bas. Pre ce biti navika ili uzivanje u ukusu mesa. Ako ti svoje uzivanje vidis kao vaznije od necijeg zivota, kakvo pravo imas da se bunis ako neko uziva ne samo u ukusu vec i samom cinu ubistva?

Oni nisu uzivali u samom cinu ubistva zivotinje, vec u mucenju ( u poslednjem trenutku nisu cak ni morali da je ubiju - ne bi bitno promenili ovu pricu).

Tacno. Ali tvoje nacelno odobravanje ili neodobravanje je nebitno ako ti svojim postupcima doprinosis odrzavanju takvih stvari. Da se ne lazemo, ja tebe ne pokusavam da ubedim da bi trebalo da cutis kad vidis da neko muci zivotinju, nego da ukazem da bi inace vrlo pohvalno i normalno saosecanje sa ovim psom trebalo da te navede na razmisljanje o odnosu ljudi prema zivotinjama uopste i, jos bitnije, o tome kakvu ti ulogu u tome igras. Mnogo gore stvari od ovoga se desavaju, svakodnevno i masovno, ali vecina ljudi o tome ili ima nedovoljno jasnu predstavu, ili jednostavno ne zeli da zna.

Slazem se da tu ima mesta za napredak ali ipak nije "pogodak u sredu" sto se tice konkretne teme.