Jump to content


Photo

Vesti iz regiona


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15156 replies to this topic

#31 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 22 February 2009 - 19:37

Znaci, cekacemo do sredine 2010. da bi prisustvovali svecanom krahu sadasnje politike ...


Meni je najinteresantniji ovaj deo:

"Posle toga, Kosovo neće priznati više nijedna država, ono neće moći da uđe u međunarodne organizacije. Dogodiće se situacija iz koje će postojati samo dva izlaza: ili će Kosovo ostati nekakva poludržava ili će otpočeti pregovore s Beogradom“, precizirao je srpski ministar."

Postoji jedno veoma jednostavno pitanje: ako "će Kosovo ostati nekakva poludržava" onda da li to znaci da novim pregovorima sa Srbijom bice u potpunosti drzava? Jer logika i interesi kazu da bi Kosovo u tom slucaj uslo u pregovore sa Srbijom jedino u slucaju da dobija vise od onoga sto vec ima.
S druge strane ko god bio na vlasti na Kosovo posle 5 ili 10 godina tesko da ce uci u pregovore sa Srbijom samo da bi Kosovo dobio stolicu u UN. Jer jerdini nacin da Kosovo ude u nove pregovore sa Srbijom bi bio moguc ako bi Kosovo dobilo stolicu u UN. Verovatno Srbija bi trazila u tom slucaju podelu Kosova.

#32 PRESHEVARI

PRESHEVARI
 • Members
 • 6,122 posts

Posted 22 February 2009 - 23:16

UN. Jer jerdini nacin da Kosovo ude u nove pregovore sa Srbijom bi bio moguc ako bi Kosovo dobilo stolicu u UN. Verovatno Srbija bi trazila u tom slucaju podelu Kosova.


Podelu Kosova?
Oni pametniji u Srbiji a i na ovom forumu znaju da je to nemoguce..
Od koga ce Srbija trazhiti podelu Kosova..od drzhave Kosova?koju ne priznaje i "nece nikad priznavati".
Mozhe doci ,mozhda do korekcije granica uz pristanak obe strane ali nikako do podele Kosova-Dushan Janjic.

#33 deadairspace

deadairspace
 • Members
 • 80 posts

Posted 22 February 2009 - 23:23

Château Vranac, a cheeky little Kosovan vintage

http://www.independe...ge-1628954.html

#34 Unbeliever

Unbeliever
 • Members
 • 8,920 posts

Posted 23 February 2009 - 02:45

Pa, upravo tako, izgovori su vec spremni.


i priprema terena za kada sud kaze da cela situacija nije nimalo crno-bela, i da bas niko nije 100% u pravu. "eto, pritisci..."

Château Vranac, a cheeky little Kosovan vintage

http://www.independe...ge-1628954.html


The expert view: ‘There’s a nice bit of bite on the finish. It’s a good wine’

Richard Ehrlich, wine critic, gives his verdict:

As I tasted this intriguing wine over three and a half hours last Friday evening, the more I drank, the more I liked it. Vranac, the indigenous Balkan grape variety, is apparently related to primitivo, which spawned the Californian Zinfandel. This wine shares some of their bristling, brawny character. But its tannins are well integrated; the wine has good acidity, the alcohol is a tasteful 12.5 per cent, and after some lush red-berry fruit there’s a nice bit of bite on the finish. Perfect for grilled pork shoulder, which is what I ate with it midway through the deliberations.

I tasted the wine without knowing the price and guessed it was £5.99-£6.99. The official price is £7.99, the introductory price £5.99. At £5.99, I would buy six bottles to see how it develops. It’s not a curiosity; it’s a good wine.

:ph34r:

#35 Wolf G

Wolf G
 • Members
 • 805 posts

Posted 23 February 2009 - 04:28

Château Vranac, a cheeky little Kosovan vintage

http://www.independe...ge-1628954.html


Evo za blitvara, nek vidi da ne prodajemo mi samo sladoled.

#36 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 23 February 2009 - 11:38

Podelu Kosova?
Oni pametniji u Srbiji a i na ovom forumu znaju da je to nemoguce..
Od koga ce Srbija trazhiti podelu Kosova..od drzhave Kosova?koju ne priznaje i "nece nikad priznavati".
Mozhe doci ,mozhda do korekcije granica uz pristanak obe strane ali nikako do podele Kosova-Dushan Janjic.


Pa to ce verovatno biti uslov da Srbija prizna Kosovo - podela. Naravno pod uslovom da MSP daje misljenje koje je 100% povoljno po Srbiju (sto je veoma malo verovatno).
No ipak ja mislim da bas to misljenje MSP-a koje je 100% povoljno po Srbiju treba razmatrati. Jer to bi dalo sansu drzavnom vrhu Srbije da jos nekih 5 do 10 godina zamajavu sopstveni narod o povraku Kosova i postali bi dosadni o zahtevu za obnovu novih pregovora. I da, ja se slazem s tom pitanjem - kome bi zapravo poslali te zahteve za nove pregovore? Evo neke odgovore.

- Medjunarodnoj civilnoj misiji - Euleksu mozda. Ali ta mislija je "statusno neutralna" tako da nije na njenom mandatu da pokrene "nove pregovore".

- Savetu Bezbednosti. To telo je podeljeno po pitanju Kosova i zna se da 5 stalne clanice s pravom veta prakticno vode to telo a od 5 stalnih clanica 3 od njih s pravom veta priznaju Kosovo i nemaju ni najmanju nameru da se o tome predomisle i sto je najvaznije to priznaje i sam drzavni vrh Srbije.

- Generalnmom Sekretaru UN. Veoma tesko s obzirmo na njegovu nemoc da nesto ucini bez podrske Saveta Bezbednosti.

- Generalna Skupstina UN. Telo koja je sebi uskratila pravo da preduzme obazvezujuce mere. Naime kao sto se zna rezolucije UN-a su neobavezujuce (non binding) za drzave clanice tako da i od ovog tela ne bi se moglo ocekivati da je u stanju da se bavi problemom Kosova.

- Vlastima Kosova - koje ne priznaju. Zaprvao mislim da ce biti prosledjena poruka o novim pregovorima najverovatnije diplomatskim kanalima - recimo preko misije Euleks u vidu nekih trgovinskih ponuda koje bi mogle biti sklopljene tajno, bilo da je rec o podeli Kosova ili "korekciju granica". Inace pregovori o statusu Kosova bi bili moguci koliko i planovi za putovanje ljudskim posadom u drugim zvezdama.

Ta "korekcija granica" ako se ne radi o zameni teritorija (sever Kosova za Presevsku dolinu) prakticno bi bila podela Kosova ali receno eufemisticki.

Ali sta zapravo mozemo ocekivati u slucaju nastavka trenutne politike Srbije?

Prema svim izgledima Kosovo ce postati svakim danom nezavisnija u odnosu na Srbiju ali verovatno vise zavisna od MZ a najvise od republike Albanije. Naime svu blokadu koju je Srbija uz pomoc Rusije uvela prema Kosovu, bice probijena kroz Albaniju. Ni Srbija ni Rusija nece moci da blokiraju put Kosova ka nekim integracijama poput EU ili NATO jer nemaju veto tamo. To ne mogu ni u medjunarodnim finansijskim organizacijama poput MMF-a, Svetske Banke, STO (Svetske Trgovinske Organizacije) i td.
Mogu da blokiraju Kosovo samo u UN i OEBS.
Ali to nije nikakav razlog da Kosovo udje u nove pregovore samo zato sto ne moze postati clanica UN ili OEBS-a. Jer ako ne nesto drugo onda logika kaze da u tim novim pregovorima Kosovo ne bi moglo da dobija nista vise od onoga sto vec ima.

Ratna opcija s druge strane je iskljucena s obzirom da NATO je zaduzena da cuva red i mir na Kosovo prema odluci SB (tacka 9 rezolucije 1244). Ta odluka koja je obavezna za drzave clanice UN zabranjuje povratak Srpskih snaga bezbednosti tako da svaki pokusaj da se silom udje na Kosovo bi predstavljao direktan sukob s NATO alijansom. Povlacenje NATO-a s druge strane je nezamisliva jer to bi znacilo da nije u stanju da ispunjava obaveze prema odlukama Saveta Bezbednosti tj. obrukala sebe tako da u svakom pogledu nezamislivo je videti situaciju u koju bi smo videli bezbednosne snage Srbije na Kosovo. A znamo da bez bezbednosnog prisustva nema ni suverenitet ni teritorijalni integritet.

I to je ta realnost o kojoj se dosta prica. Realnost koja ukazuje da Srbija vodi "Impossible mission".

Edited by fahox, 23 February 2009 - 11:45.


#37 McLeod

McLeod
 • Members
 • 59,009 posts

Posted 23 February 2009 - 15:45

Sta podrazumevas pod tim da bude 100% povoljno za Srbiju? To je iskorisceno zarad dobijanja popularnosti DS-a, i ni zbog cega vise. Koga ne mrzi da pogleda neke odluke tog suda od ranije (a mene nije mrzelo), videce da su sve presude, tj. misljenja o slicnim slucajevima bile "smuti pa prospi", "moze, ali ne mora biti" i "jeste vi u pravu, ali.."

#38 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 23 February 2009 - 17:00

Sta podrazumevas pod tim da bude 100% povoljno za Srbiju? To je iskorisceno zarad dobijanja popularnosti DS-a, i ni zbog cega vise. Koga ne mrzi da pogleda neke odluke tog suda od ranije (a mene nije mrzelo), videce da su sve presude, tj. misljenja o slicnim slucajevima bile "smuti pa prospi", "moze, ali ne mora biti" i "jeste vi u pravu, ali.."


Pa poenta je bila u smislu da se razmatra situacija u koju bi se MSP izjasnio nesto poput: "Da, proglasenje nezavisnosti Kosova jeste u suprotnosti s medjunarodnim pravom". Jednostavno i 100% povoljno po Srbiju. Naravno ja znam da je tesko cak i nemoguce da MSP donese takav zakljucak i dobro si to primetio ali sam hteo da razmatramo iskljucivo ovakvu situaciju u kojoj taj sud bi se izjasnio u prilog zahtevima Srbije. O nekom drugom ishodu tipa "jeste vi u pravu ali i oni imaju pravo..." valjda ne treba diskutovati uopste kada se razmatra ona prva opcija.

Dakle posle tog povoljnog zakljucka za Srbiju, prema drzavnom vrhu Srbije bi doslo do novih pregovora. A ja pokusavam da zamisljam i takvu situaciju i pitam sta bi se desilo?
I nikako da nadjem odgovor ili neki logicki zakljucak zasto bi vlasti Kosova uopste imali potrebu da pregovaraju sa Srbijom oko statusa Kosova samo zato sto takvo povoljno misljenje za Srbiju zaustavilo proces priznavanja Kosova ili Kosovo ne bi moglo biti deo nekih medjunarodnih institucija?

Kosovo kaze Jermic u takvoj situaciji bi bila poludrzava (I Svajcarska nije bila clanica UN do 2002 ali ne znam da je bila poludrzva) i prema njemu "stvorili bi se uslovi za nove pregovre koji znace kompromisno resenje prihvatljivo za sve". Drugim recima za Srbiju nije prihvatljiva cak i ta poludrzava vec hoce nesto manje a gledaj cuda Albanci bi valjda bili primorani u nove pregovore sa Srbijom da bi izgubili i tu poludrzavu. A niko ih ne tera vec ce to uraditi zato sto ne mogu biti deo medjunaordnih institucija. Valjda se misli na UN ili OEBS zato sto on ne moze da govori ni u ime NATO-a niti EU. A predstavnici i NATO-a i EU stalno isticu da ce Kosovo jednog dan biti i clanica NATO-a i EU a od tokom leta najverovatnije clanica MMF-a i Svetske Banke.

I kada ce se videti da i pored moguceg povoljnog misljenja MSP-a za Srbiju nema promene situacije na Kosovo po pitanju povratka u okviru Srbije i slicno onda zasto moramo uopste pricati o onim drugim variantima kada MSP daje odgovor koji odgovara obema stranama (absolutna vecina se slaze da ce biti takav)?

#39 McLeod

McLeod
 • Members
 • 59,009 posts

Posted 23 February 2009 - 17:10

Aha ok. Pa pazi ovako... hipoteticki, mada smo o tome vec pricali: kao sto i sam vidis, posle prihvatanja slucaja svega dve drzave (cini mi se) su priznale Kosovo. Za ocekivati je, tj. potpuno je logicno, ako se sud izjasni 100% kako si ti rekao (mada opet, za to verovatnoca tezi nuli), da ce taj proces i dalje teci ovim tempom. Da li bi to smetalo Kosovu, ja pretpostavljam da bi, ali ne mogu odgovorno da tvrdim. Status Kosova, bio on resen, ili kako vlada Srbije veruje neresen, zavisi i dalje od odnosa sila u svetu. Niti je Kosovo jedinstveno, niti je tacno da nije bilo preokretanja politike oko tih regiona velikih sila, kao sto se desava u slucaju Tajvana (uporedjujem samo situaciju kakva je sada, a kakva je bila nekad, tj. raspolozenje stanovnika i sam medjunarodni status, ne kazem da je tako nesto moguce sa Kosovom), samo iz ove perspektive danasnje deluje da nekih zaokreta i nece biti. Sacekacemo i videcemo. Ja jos nekoliko godina ocekujem stanje kao sto je sada, tj. da se nista bitno nece dogoditi sto bi moglo iciju poziciju da promeni, i stanje ce ostati bas ovakvo kao sto je danas.

#40 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 23 February 2009 - 17:35

Aha ok. Pa pazi ovako... hipoteticki, mada smo o tome vec pricali: kao sto i sam vidis, posle prihvatanja slucaja svega dve drzave (cini mi se) su priznale Kosovo. Za ocekivati je, tj. potpuno je logicno, ako se sud izjasni 100% kako si ti rekao (mada opet, za to verovatnoca tezi nuli), da ce taj proces i dalje teci ovim tempom. Da li bi to smetalo Kosovu, ja pretpostavljam da bi, ali ne mogu odgovorno da tvrdim. Status Kosova, bio on resen, ili kako vlada Srbije veruje neresen, zavisi i dalje od odnosa sila u svetu. Niti je Kosovo jedinstveno, niti je tacno da nije bilo preokretanja politike oko tih regiona velikih sila, kao sto se desava u slucaju Tajvana (uporedjujem samo situaciju kakva je sada, a kakva je bila nekad, tj. raspolozenje stanovnika i sam medjunarodni status, ne kazem da je tako nesto moguce sa Kosovom), samo iz ove perspektive danasnje deluje da nekih zaokreta i nece biti. Sacekacemo i videcemo. Ja jos nekoliko godina ocekujem stanje kao sto je sada, tj. da se nista bitno nece dogoditi sto bi moglo iciju poziciju da promeni, i stanje ce ostati bas ovakvo kao sto je danas.

Jeremić može samo da u pasulj gleda posle mišljenja MSP-a. Ništa, ama baš ništa se bitno neće promeniti.Srbija će zavisno od svoje moći i dalje zagorčavati život Kosovu što će se kasnije odrazitina njenu štetu.Baška rabota što će se to odraziti i na Srbe koji žive po unutrašnjosti.Sve vrste blokada će otvarati neke alternativne kanale preko Makedonije, Crne Gore i Albanije.Vlada je Kosova od albanskih vlasti već zatražila deo svoje luke koja bi ona koristila u svoje potrebe.Auto put do Vrbnice će uskoro biti završen.No ako Srbija dozvoljava sebi takav luksuz da izgubi tržište od 2, 4 miliona onda su veoma galantni.
Ne znam na osnovu čega tvrdiš da ako se dinamika priznavanja Kosovu uspori da može štetiti Kosovu.Pa recimo i da je tako, onda broj će rasti naviše a ne suprotno kako to Jeremić vidi, tj. da će neke zemlje morati samo po sebi da preispitaju njihove odluke, aludirajući da će se eventualno desiti povlačenje priznanja od nekih zemalja.
Ovako može da razmišlja samo za nekim kafanskim stolom u Maloj Krsni,a ne jedam ministar diplomatije.
Ja zaista ne razumem sve ovo.Albanci tj, ova a i sve naredne vlade na Kosovu nikad neće pristati ni na kakav vid obnavljanja pregovora oko statusa Kosova.Ta priča je završena 17. februara prosle godine.
Niko od njih nema mandat da to učini.

Edited by Pristevac, 23 February 2009 - 17:56.


#41 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 23 February 2009 - 20:02

Aha ok. Pa pazi ovako... hipoteticki, mada smo o tome vec pricali: kao sto i sam vidis, posle prihvatanja slucaja svega dve drzave (cini mi se) su priznale Kosovo. Za ocekivati je, tj. potpuno je logicno, ako se sud izjasni 100% kako si ti rekao (mada opet, za to verovatnoca tezi nuli), da ce taj proces i dalje teci ovim tempom. Da li bi to smetalo Kosovu, ja pretpostavljam da bi, ali ne mogu odgovorno da tvrdim. Status Kosova, bio on resen, ili kako vlada Srbije veruje neresen, zavisi i dalje od odnosa sila u svetu. Niti je Kosovo jedinstveno, niti je tacno da nije bilo preokretanja politike oko tih regiona velikih sila, kao sto se desava u slucaju Tajvana (uporedjujem samo situaciju kakva je sada, a kakva je bila nekad, tj. raspolozenje stanovnika i sam medjunarodni status, ne kazem da je tako nesto moguce sa Kosovom), samo iz ove perspektive danasnje deluje da nekih zaokreta i nece biti. Sacekacemo i videcemo. Ja jos nekoliko godina ocekujem stanje kao sto je sada, tj. da se nista bitno nece dogoditi sto bi moglo iciju poziciju da promeni, i stanje ce ostati bas ovakvo kao sto je danas.


Kosovo je priznato od 7 drzava posle rezolucije UN po pitanju nezavisnosti Kosova u MSP. Taj proces se nastavlja i verujem da ce biti malo brzim tempom dok se priblizavamo konacnom misljenju MSP-a. Ali bez obzira na misljenje MSP-a i bez obzira na broj priznanja koje ce Kosovo dobiti ja sam siguran da jos dugo vreme Kosovo nece imati pristup u UN zbog veta Rusije. Ovo je sasvim poznata stvar na Kosovo i zato ne daje se neki veliki znacaj. Kosovo ce imati pristup svakako u MMF, Svetsku Banku pa onda NATO i na kraju EU. Ovaj proces moze da traje mozda i 10 godina.

Kada smo kod Tajvana i promene odnosa samo da te podsecam da situacija na Kosovo se razlikuje drasticno sa Tajvanom i osim ekonomskog razvoja sve drugo ide u prilog Kosova pa cu nabrajati jer je veoma vazno:

1. Kosovo do sada je priznato od 55 clanica UN medju kojima najvece sile na planeti i cak tri clanice SB s pravom veta i proces se nastavlja. Tajvan s druge strane je priznat od samo 23 malih i sasvim neuticajnih zemalja u svetu od kojih nijedna ne predstavlja ozbiljnu silu. Priznanje je stalo i nema novih priznanja Tajvana.

2. Kosovo je odvojeno od Srbije tj. zemlje koja nema neki veliki kapacitet niti je velika sila pogotovo u odnosu na Kinu. Tajvan s druge strane se odvojio od Kine, najmnogoludnije zemlje na planeti, velike sile i clanice SB s pravom veta.

3. Osim ostalih zemalja Kosovo ima i jednu drzavu koja ce ustupiti Kosovo sva sredstva da bi olaksalo zivot Kosovu i probijanje medjunarodne blokade i to znamo da je drzava Albanija. Tajvan nema takvu srecu.

Kada smo kod odnosa sila u svetu tesko je zamisliti neku promenu u buducnosti jer se radi o velikim silama, starim drzavama koje tesko mogu menjati odluke o Kosovu. Ako se secas to priznaje i sam drzavni vrh Srbije.
Pa evo svedoci smo kako trenutno u svetu vlada ekonomska kriza da smo imali drzave poput Kine i Rusije (hipoteticno branioci Srbije) kojs su brze napredovale u ekonomiji ali ova kriza koja je zahvatila razvijene ekonomije najvise pogadja bas te "branioce Srbije", da ta Rusija je u mnogo vecim nevoljama i to se vidi najbolje kako ta ruska valuta pada u odnosu na dolar, da u Rusiji vlada strasna nelikvidnost. Bogati su uvek bogati a narocito oni koji su pametni i pragmaticni istovremeno. Amerikanci i zapadna Evropa su investirali na oba pravca to jest u razvoju privrede i tehnologije tako da ljudi zive u tim zemljama mnogo bolje (neuporedivo bolje) u odnosu na istok a istovremeno tehnoloski su mnogo napredovali. Rusi s druge strane su pametni, imaju izvrsne naucnike ali politicki su iracionalni i absolutno nepragmaticni. Oni jos uvek pate od ideologije i mrznje prema svemu sto dolazi sa zapada.
Drugim recima velika je naivnost ocekivati neku promenu odnosa snaga u svetu bar sledecih 50 ili 100 godina. A kada smo kod Kosova ja ne vidim zasto bi taj zapad promenio stav o Kosovu tj. koja je to logika?

Tako da ostaje ovo stanje koju imamo a to je taj verovatni zadnji pokusaj drzavnog vrha Srbije da nesto ucini kako bi "vratilo" Kosovo.

Zato sam se bavio najvise s mogucim zakljucima MSP-a po pitanju proglasenja nezavisnosti Kosova a narocito taj hipoteticni ali sasvim nerealni ishod da MSP ce dati misljenje koje ide totalno u prilog Srbiji. Sve to da bismo dosli do realnog i logicnog zakljucka da i u takvom slucaju ne bi bilo promene stanja na Kosovo tj. da je absolutno nerealno ocekivati nove pregovore oko statusa Kosova u bilo kojoj varijanti.

Jer jasno je valjda da posle misljenja MSP-a (prema svim ocekivanjima neutralnog) Kosovo ce nastaviti svoj put odvojen od Srbije. Da li ce imati pristup u UN ili OEBS to nije mnogo vazno na Kosovo niti iko razmislja o tome na Kosovo.

Ali u ovom procesu ima i gubitinika i to pre svega rec je o Srpskoj zajednici na Kosovo koja ce pretrpeti velike gubitke zbog ovakve tvrdoglave politike Beograda koja naredjuje njih da totalno bojkotuju institucije Kosova. To je velika zloupotreba ljudi koji ne mogu tako izdrzati jos dugo.

#42 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 24 February 2009 - 10:03

Da li je ovo najava nekih novih trvenja oko severa?

Takodje, nisam siguran sta je zakljucak ovog ruskog diplomate...

Tači: Godina istorijskog uspeha
24. februar 2009. | 00:20 | Izvor: Večernje novosti, Juronjuz
Priština -- U intervjuu TV mreži Juronjuz, kosovski premijer Hašim Tači, i pored teške ekonomske situacije na Kosovu, smatra da je protekla godina istorijski uspeh.

Hašim Tači (FoNet)
Hašim Tači (FoNet)
Godinu dana nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, strani vojnici su i dalje prisutni u velikom broju, električne energije nema dovoljno, a gotovo 50 odsto stanovnika nema zaposlenje. Međutim, premijer Kosova Hašim Tači kaže da je ipak protekla godina - godina istorijskog uspeha.

“Odluka da Kosovo postane država je donela više mira, stabilnosti, regionalne saradnje, i evropsku perspektivu. Naša država ima simbole oko kojeg se ujedinjuju i koji su važni svim građanima. Stvoriili smo demokratsko okruženje u multietničkom društvu“, rekao je Tači u intervjuu Juronjuzu.

Na pitanje šta se dogoditi sa severnim delom Kosova, Tači je rekao da je budućnost Kosovske Mitrovice budućnost Kosova.

“I dalje tamo ima nekih ekstremnih glasova, ali oni ne predstavljaju srpsko stanovništvo. Srbi su deo naših institucija. Ipak, misija EULEKS-a je sada raspoređena na celoj teritoriji Kosova. Institucije u Prištini takođe postepeno uspostavljaju ovlašćenja na severu, i uskoro neće biti mesta za paralelne, nezakonite i ekstremističke strukture”, rekao je kosovski premijer.

“Verujem da će u 2009. godini Kosovo priznati još više država, čak i naš sused Srbija. Kosovo je spremno da u Beogradu otvori ambasadu, na isti način na koji je, volim da verujem da je tako, Beograd spreman da otvori ambasadu u Prištini. Tako će u našem regionu mir zauvek zavladati“, kazao je Tači.

Ceo intervju sa Hašimom Tačijem možete pročitati ovde.

Moskva: Projekat nezavisnog Kosova propao

Ambasador Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov smatra da projekat nezavisne države Kosovo nije uspeo, što pokazuje činjenica da Kosovo nije član međunarodnih organizacija, Ujedinjenih nacija i OEBS.

Čižov u intervjuu za ”Novosti”, Kosovo ima velikih problema sa ekonomijom, a mnoge zemlje stoje na čvrstom stavu da novu državu neće priznati, čak i u slučaju da to učini zvanični Beograd.

"Razgovarao sam ovih dana sa onima koji pozitivno gledaju na priznavanje Kosova. Jedino što su pobornici nezavisnosti godinu dana posle proglašenja mogli da mi kažu jeste - nije moglo biti gore", kazao je ruski diplomata.

On ne smatra da će broj zemalja koje će priznati Kosovo brzo rasti.

"U zemljama Evropske unije pet država su izabrale da ne priznaju Kosovo. I neke od prestonica ovih država stoje na jakim pozicijama - nećemo priznati Kosovo, pa makar i Beograd to učinio. Mislim da je prva godišnjica od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova vreme da se analizira šta se desilo u prethodnih godinu dana. Niko ne može da tvrdi da je ovaj projekat doživeo totalni uspeh. I sve to pokazuje situacija na terenu. A, da ne pričam o uslovima u kojima žive Srbi na Kosovu", rekao je Čižov.#43 McLeod

McLeod
 • Members
 • 59,009 posts

Posted 24 February 2009 - 10:16

@fahox, slazem se sa tobom potpuno, ali nije ti bilo potrebno ono oko Tajvana, posto sam u zagradi opisao zasto sam ga uzeo za primer, bas da se ne bi sad svi hvatali za to :ph34r: Ne kazem da verujem u to, niti prizeljkujem, ali uzeo sam ga samo kao primer da je ipak moguce u medjunarodnoj diplomatiji da se neke stvari preokrenu za relativno kratak vremenski period. Evo i pre 10 godina je bilo nezamislivo da ce Rusija vec sada biti ponovo sila broj dva, pa se to desilo. I ponovo, ne verujem u neke preokrete u slucaju Kosova, ali treba sacekati i videti kako ce se cela situacija konacno rasplesti.

#44 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 24 February 2009 - 10:45

@fahox, slazem se sa tobom potpuno, ali nije ti bilo potrebno ono oko Tajvana, posto sam u zagradi opisao zasto sam ga uzeo za primer, bas da se ne bi sad svi hvatali za to :ph34r: Ne kazem da verujem u to, niti prizeljkujem, ali uzeo sam ga samo kao primer da je ipak moguce u medjunarodnoj diplomatiji da se neke stvari preokrenu za relativno kratak vremenski period. Evo i pre 10 godina je bilo nezamislivo da ce Rusija vec sada biti ponovo sila broj dva, pa se to desilo. I ponovo, ne verujem u neke preokrete u slucaju Kosova, ali treba sacekati i videti kako ce se cela situacija konacno rasplesti.


Pitanje Tajvana sam pokusao objasniti ne samo za tebe nego kao odlican ilustrativan slucaj o tome sta bi znacilo i kada bi smo imalu tu famoznu promenu odnosa u svetu.

No kada smo kod Rusije u kom to smislu mislis da Rusija dobila poziciju broj dva u svetu?

Ekonomski svakako da ne jer ruska ekonomija je mnogo daleko od recimo Japana, Kine, Nemacke, Francuske, V Britanije a da ne kazemo koliko zaostaje od one iz SAD. Ruski GDP je trenutno oko trilion dolara sto je daleko od nemackog ili francuskog. A stopa rasta od 5-6% godisnje ne garantuje skoru izjednacenje s tim drzavama. To sam ilustrovao i konkretnim ciframa u onom drugom topiku o pomirenju Albanaca i Srba. A sada zbog drasticnog smanjenja cene nafte i pocetak inflacije skoro je sigurno da ove godine ulazi u recesiju kao i sve druge razvijene zemlje.
Vojnicki s druge strane Rusija je sigurno druga sila na planeti i ne verujem da je taj polozaj povratila jer to je imala i ranije pre svego zbog jakok nuklearnog arsenala i konvencionalnog naoruzanja. Reako sam i u prethodnom postu da rusi imaju izvrsne naucnike i naprednu tehnologiju ali politicki su iracionalni.

Razvoj situacije medjutim pokazuje da Rusija ne moze da se vise konfrontuje sa zapadom oko Kosova i to cak mozemo videti mnog smirenijim tonovima iz Moskve. Nema vise onih drskih stavova, onih optuzbi o kresnju medjunarodnog prava i slicno. Imaju oni sada mnogo veci problem a to je kako izaci iz krize sto bolje. Oni ce jos dugo iskoristiti taj veto u SB na odrzavanj rezolucije 1244 ali kao sto vidimo to ne moze da zaustavlja put Kosova ka normalnoj nezavisnoj drzavi.

#45 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 24 February 2009 - 10:45

@fahox, slazem se sa tobom potpuno, ali nije ti bilo potrebno ono oko Tajvana, posto sam u zagradi opisao zasto sam ga uzeo za primer, bas da se ne bi sad svi hvatali za to :ph34r: Ne kazem da verujem u to, niti prizeljkujem, ali uzeo sam ga samo kao primer da je ipak moguce u medjunarodnoj diplomatiji da se neke stvari preokrenu za relativno kratak vremenski period. Evo i pre 10 godina je bilo nezamislivo da ce Rusija vec sada biti ponovo sila broj dva, pa se to desilo. I ponovo, ne verujem u neke preokrete u slucaju Kosova, ali treba sacekati i videti kako ce se cela situacija konacno rasplesti.

Samo krako da skrenem sa teme
Daj mi leba ti argumenet zbog čege je Rusija svetska sila broj 2?