Jump to content

Photo

Trend povratka iseljenika u Srbiju

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
173 replies to this topic

#16 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 08 January 2009 - 01:31

Sto se tice posla, posla ima i te kako. Samo sto ima lenjih koji nemaju nikakve strucne kvalifikacije ili obrazovanje, ali "ne ustaju iz kreveta bez 500 evra". Takvih ima puno, i takvi su puni pricama o obecanim zemljama i problematicnoscu "sistema" koji ih sputava.

A pa super, znaci to je sve izmisljeno. I ono da u Srbiji postoji preko 500 javnih preduzeca koja se ne zna tacno sta rade, osim sto su na ledjima poreskih obveznika, i tome slicno. A i privatizacija protice, OK, fer i tako to. Ma, sjajno. Ko se nije jos vratio, moze i da zakasni.

#17 Radisa

Radisa
  • Members
  • 652 posts

Posted 08 January 2009 - 01:32

Dobro, to se zove mobilnost radne snage. Na tome pociva EU. Ti sto imaju super plate i idu, to nije nikakav problem. Na njihovo mesto i za super plate radice drugi.
A novci su osnovni problem emigracije. Ovo se zove preko leba pogache. Jer, niko nikad ne zna sta nosi sutra. Zato je potrebno imati izgradjen sistem vrednosti i mentalnu stabilnost.

Čekaj, stani, polako... Znači srbija izgubi npr. 1000 dobrih programera godišnje i to nije neki problem ?

To jeste problem, po ovo društvo... Odlazak viskoobrazovanog kadra, koji ima iskustvo, zna posao je uvek veliki problem, i to nije lako nadomestiti ni većim zemljama, a kamoli Srbiji... Nisu ljudi sa iskustvom breskva, pa da ih ubereš na grani...

Drugo, kao neko ko je bio napolju, i khm, recimo, nije se snašao(ili je naleteo na budalu, to je već pitanje), samo da primetim da brige koje prosečnog Srbina brinu, stanovnik zapadne Evrope ne zna ni da postoje... I što bi se sad neko ko je stručan, zna posao i uspeo je, vratio ovamo da se brine hoće li biti struje, grejanja i kad će sledeći rat izbiti ? Nema šanse...

#18 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 08 January 2009 - 01:39

I što bi se sad neko ko je stručan, zna posao i uspeo je, vratio ovamo da se brine hoće li biti struje, grejanja i kad će sledeći rat izbiti ? Nema šanse...

Svasta! Jasta nego ima sanse. Jel´ lepo covek rekao da je zivot lep i ko je kriv narodu sto ne zna da se mentalno nasteluje. :ph34r:

#19 Radisa

Radisa
  • Members
  • 652 posts

Posted 08 January 2009 - 01:44

Svasta! Jasta nego ima sanse. Jel´ lepo covek rekao da je zivot lep i ko je kriv narodu sto ne zna da se mentalno nasteluje. :)

Ma da, život je lep, a to što se sad pola Vojvodine smrzava, što je pitanje hoćeli sutra biti hleba i da li će izbiti neka pobuna na jugu, ne treba da me brine...

Život je lep, kad staviš neke filtrirajuće naočare, ne čitaš novine, ne gledaš vesti i ne čitaš forume :ph34r: ...

#20 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 08 January 2009 - 01:47

Čekaj, stani, polako... Znači srbija izgubi npr. 1000 dobrih programera godišnje i to nije neki problem ?

To jeste problem, po ovo društvo... Odlazak viskoobrazovanog kadra, koji ima iskustvo, zna posao je uvek veliki problem, i to nije lako nadomestiti ni većim zemljama, a kamoli Srbiji... Nisu ljudi sa iskustvom breskva, pa da ih ubereš na grani...

Drugo, kao neko ko je bio napolju, i khm, recimo, nije se snašao(ili je naleteo na budalu, to je već pitanje), samo da primetim da brige koje prosečnog Srbina brinu, stanovnik zapadne Evrope ne zna ni da postoje... I što bi se sad neko ko je stručan, zna posao i uspeo je, vratio ovamo da se brine hoće li biti struje, grejanja i kad će sledeći rat izbiti ? Nema šanse...

Gomila problema koje brinu prosecnog stanovnika zapadne Evrope, Srbin ne zna ni da postoje. I za gomilu njih sam jako srecan sto ni ne znam da postoje.
Sto se tice programerskog sektora, to je jedna od najdinamicnijih grana i potrebe Srbije u tom sektoru nisu u opasnosti. To su mahom odlicno placeni poslovi i tu ne dolazi do nedostatka kvalitetne ponude.

Sto se tice onih gluposti o "500 javnih preduzeca za koje niko ne zna sta rade a na teretu su poreskih obveznika" to je u rangu Milje Vujanovic ili Mikija Vujovica. To ne zasluzuje komentar jer nema veze sa realnoscu.

#21 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 08 January 2009 - 01:51

Ma da, život je lep, a to što se sad pola Vojvodine smrzava, što je pitanje hoćeli sutra biti hleba i da li će izbiti neka pobuna na jugu, ne treba da me brine...

Život je lep, kad staviš neke filtrirajuće naočare, ne čitaš novine, ne gledaš vesti i ne čitaš forume :ph34r: ...

Zivot je lep kad samo citas Voltaire-a i o najlepsem svetu medj´ svetovima. Plevis ruze samo u svojoj basti pa da te bog vidi. :)

Da si pazljivo pratio misli cenjenog sagovornika ti bi uvideo da problem nije sto nema hleba nego je problem sto ima lezilebovica. Sve to bre nezahvalno! :D

I evo, vidis sta se "ocigledno" (ma, vise nego ocigledno) desava ... narod se masovno vraca da stigne da na vreme stane u red za hleb. A to ce svakako uticati na drustvo u celini, tj. na stanje u redovima. :D

Sledeci korak? Tja, sledeci korak je ispljuvati marvu sto se vraca hleb da im iz usta uzme. :D

#22 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 08 January 2009 - 01:52

Na smrzava se jos niko, pola Evrope i Evropske unije nema nikakav dotok gasa, trecina Varne i pola Bugarske i Rumunije su bez grejanja od juce, dok Srem, Backa i severni Banat nemaju nikakvih razloga za brigu.
Bez mogucnosti za grejanje kada isteknu rezerve, koje citavog dana stizu iz svih toplana sirom Srbije (koje su od juce na mazutu) u jedinu toplanu u Novom Sadu, onu najnoviju koja je napravljena fansi, samo na gas, imaju jedino gradjani Novog Sada koji su na toj toplani, gradjani Panceva koji su prosle godine unistili sistem na mazut i presli potpuno na gas, i privatna domacinstva sirom Srbije.
A mene stvarno zanima da li je moguce da neko zaista razmislja da li ce sutra biti hleba????
Evo, ja cu da ti kazem. Do kraja tvog zivota svakog jutra ce biti hleba.
Nema na cemu.

#23 Radisa

Radisa
  • Members
  • 652 posts

Posted 08 January 2009 - 01:54

Gomila problema koje brinu prosecnog stanovnika zapadne Evrope, Srbin ne zna ni da postoje. I za gomilu njih sam jako srecan sto ni ne znam da postoje.
Sto se tice programerskog sektora, to je jedna od najdinamicnijih grana i potrebe Srbije u tom sektoru nisu u opasnosti. To su mahom odlicno placeni poslovi i tu ne dolazi do nedostatka kvalitetne ponude.

Pa da... Prosečni stanovnik Zapadne Evrope ima problem koji će auto da kupi svakih 4-5 godina... Prosečan Srbin nema tih problema, on to radi jednom do dvaput u životu, kad skupi neku crkavicu za polovnjak...

Prosečan zapadnjak brine gde će na letovanje za godišnji odmor... Prosečan Srbin brine gde će da radi za godišnji odmor da zaradi neku crkavicu da mu bude lakše...

Prosečan zapadnjak, kad dođe kući, malo odmori... Prosečan Srbin trči na drugi posao, kako bi skupio neku crkavicu i preživeo...

Stvarno, brige su mnogo drugačije...

A ovo za programere... Pa ima na nekoj temi u arhivi odličan teks Incognita na temu kvalitetnih programera u Srbalja... Ima ih toliko malo da ih ne možeš lupom naći... No dobro, ti valjda imaš drugačije kritzerijume o tome šta je kvalitetan programer, od ljudi iz struke...

Sto se tice onih gluposti o "500 javnih preduzeca za koje niko ne zna sta rade a na teretu su poreskih obveznika" to je u rangu Milje Vujanovic ili Mikija Vujovica. To ne zasluzuje komentar jer nema veze sa realnoscu.

Aha, nije baš 500, ali brojka nije ni mnogo manja od toga...

#24 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 08 January 2009 - 01:57

Na smrzava se jos niko, pola Evrope i Evropske unije nema nikakav dotok gasa, trecina Varne i pola Bugarske i Rumunije su bez grejanja od juce, dok Srem, Backa i severni Banat nemaju nikakvih razloga za brigu.
Bez mogucnosti za grejanje kada isteknu rezerve, koje citavog dana stizu iz svih toplana sirom Srbije (koje su od juce na mazutu) u jedinu toplanu u Novom Sadu, onu najnoviju koja je napravljena fansi, samo na gas, imaju jedino gradjani Novog Sada koji su na toj toplani, gradjani Panceva koji su prosle godine unistili sistem na mazut i presli potpuno na gas, i privatna domacinstva sirom Srbije.
A mene stvarno zanima da li je moguce da neko zaista razmislja da li ce sutra biti hleba????
Nema na cemu.

Pola Evrope i EU nema nikakav dotok gasa? Auuuu! Koje novine ti citas? A kad vec pomenu Bugarsku i Rumuniju ... ne dobijas tu nikakve asocijacije? Milim, pa i nije bilo tako davno da su pod sovjetskom cizmom bili ...

Ozbiljno, koje su to silne zemlje u EU koje nemaju nikakav dotok gasa? Javi im, molim te! Imaj dusu.

A ovo za hleb, ljubim te nemoj ti nikome nista da kazes. Znas zasto? Vecina stanovnika Srbija ima jednu drugu realnost od te tvoje.

#25 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 08 January 2009 - 01:57

Jeste, ja obicno provodim dane gatajuci, gledajuci u karte i prevrnute kafice solje.

Evo spiska Narodne banke Srbije prema kome ima preko 500 javnih preduzeca:
http://www.nbs.rs/ex...ktobar_2008.pdf

A nama je stvarno dosadno kad se primamo na ovako glupacke teme.

#26 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 08 January 2009 - 01:58

Pa da... Prosečni stanovnik Zapadne Evrope ima problem koji će auto da kupi svakih 4-5 godina... Prosečan Srbin nema tih problema, on to radi jednom do dvaput u životu, kad skupi neku crkavicu za polovnjak...

Prosečan zapadnjak brine gde će na letovanje za godišnji odmor... Prosečan Srbin brine gde će da radi za godišnji odmor da zaradi neku crkavicu da mu bude lakše...

Prosečan zapadnjak, kad dođe kući, malo odmori... Prosečan Srbin trči na drugi posao, kako bi skupio neku crkavicu i preživeo...

Stvarno, brige su mnogo drugačije...

A ovo za programere... Pa ima na nekoj temi u arhivi odličan teks Incognita na temu kvalitetnih programera u Srbalja... Ima ih toliko malo da ih ne možeš lupom naći... No dobro, ti valjda imaš drugačije kritzerijume o tome šta je kvalitetan programer, od ljudi iz struke...

Aha, nije baš 500, ali brojka nije ni mnogo manja od toga...

Momce, ako ti zaista verujes u ovo sto pises, molio bih te da i meni nabavis to sto dzamis trenutno. Mnogo dobro deluje.

#27 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 08 January 2009 - 02:01

Momce, ako ti zaista verujes u ovo sto pises, molio bih te da i meni nabavis to sto dzamis trenutno. Mnogo dobro deluje.

Deder, ne casi ni cas! Javi celoj EU da nemaju nikakav dotok gasa. Sevap je! Cini mi se da ljudi nemaju pojma o tome. Izgleda ih neke druge brige more.

#28 Radisa

Radisa
  • Members
  • 652 posts

Posted 08 January 2009 - 02:01

Nema na cemu.

Da, evo pola NS se smrzava, ali stanovnici NS su niko ? Ceo Vršac se smrzava, ali su oni niko ?

Drugo, bez gasa ne rade pekre, pa se neće moći peći hleb... Jel sad jasnije, zašto se priča o problemu sa hlebom ?

Kao treće, pobunu na jugu ne spominješ ? Ne prolazi kroz filter ?

Može li korupcija gdegod stigneš da pogledaš, nekvalitetni ljudi na svim funkcijama u vlasti, krađe funkcionera raznih partija, koje se ne sankcionišu, nepotizam, bezobrazluk države prema svojim građanima da se smatraju problemima ? Kojih nema na zapadu...

Mogu ja da nabrajam gomilu problema, ali izgleda tvoj filter to eliminiše....

#29 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 08 January 2009 - 02:02

Ti ne znas ne samo kako se zivi u EU i na Zapadu, nego izgleda ne znas nista ni o realnosti u Srbiji. Jos jedan neznalica i wannabe intelektualac, samo nam to treba na forumu.

#30 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 08 January 2009 - 02:05

Ma covek cedi dushu Evropskoj Uniji na slamcicu. Zna da nemaju nikakav dotok gasa a nece da im javi. Srpski inat! :ph34r:

Vazno da je u Banatu toplina i milina. Sve ima. Biju ko nece.