Jump to content

Photo

rok trajanja

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Sumo22

Sumo22
  • Members
  • 1,208 posts

Posted 28 December 2008 - 22:22

.... tada standardi kvaliteta bili na mnogo višem novou nego danas.

zvuci kao sofizam ali je veoma tesko porediti iz danasnje perspektive. razmisljao sam na tu temu poslednih dana posle odgledanih I want to live i the killing recimo da je ovaj potonji izdrzao test vremena (verovatno zahvaljujuci dinamici) dok je onaj prvi na momente lici na spansku sapunicu iako je radjen prema istinitim dogadjajima.
da filmovi imaju svoj rok trajanja, cini mi se, pokazuju i rezultati "turnira filmova"

#2 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 28 December 2008 - 22:34

zvuci kao sofizam ali je veoma tesko porediti iz danasnje perspektive. razmisljao sam na tu temu poslednih dana posle odgledanih I want to live i the killing recimo da je ovaj potonji izdrzao test vremena (verovatno zahvaljujuci dinamici) dok je onaj prvi na momente lici na spansku sapunicu iako je radjen prema istinitim dogadjajima.
da filmovi imaju svoj rok trajanja, cini mi se, pokazuju i rezultati "turnira filmova"

Šta to znači "test vremena"?
Da li to znači da neko ko npr. ne želi da gleda crno- bele ili neme filmove (a tih je jako mnogo, mnogo više od onih koji objektivno pokušavaju da ocene kvalitet nekog dela, da ne pričam da su takvi i najglasniji kad god se povede neka rasprava i kad treba "preporučiti" film za gledanje; u mom okruženju kad izjavim da gledam crno- bele i neme filmove, u meni vide nekog čudaka i "pametnjakovića") ima prava da ocenjuje dugovečnost ili kvalitet nekog naslova? Pa baš na ovom pdf- u sam pročitao toliko nebuloznih komentara na neke filmove da sam odustao od komentarisanja.
Nekakvi "turniri", polufinala i finala me nikada nisu zanimali jer je sve to subjektivna stvar. Teško je biti objektivan na tu temu a da se ne povredi nečija sujeta.

#3 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 29 December 2008 - 17:22

pokazuju, to da ce masa pre izabrati se7en i sindlerovu listu nego 7 samuraja i rear window, i nista drugo
sama cinjenica da se kritika osvrce na ova dva, al ne posle 10 il 20, nego 60 godina, je dovoljna da.. postoje?

verujem da nisi mislio da klasike ne treba gledati, niti da su ljudi koji ih gledaju wiseguys, al bilo bi lepo da udjes dublje u to 'vreme' /sad kad sam ja odgovorio cudaku :ph34r:
..osim ako ne ciljas samo na naivnost, al tu u plotu? /a ne onu rediteljsku, npr.

#4 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 December 2008 - 22:27

pa ne bash. tamo su neki filmovi upareni prilichno loshe, tj. dva filma u paru chesto nemaju slichnu tematiku/zanr, kao npr. Odiseja i Eternal Sunshine. oba su dobra, Odiseja je svakako klasik ali ja sam npr. glasala po kriterijumu shta bih trenutno radije gledala.

ako mator film zadovoljava tri osnovna kriterijuma za kvalitet: dobra gluma/pricha/rezija, onda ce svakako biti podjednako gledljiv kao i bilo koji savremen film.

btw. uvek sam mrzela neme filmove. svaki percipiram kao komediju zbog svog kreveljenja, afektiranja i ostalih simptoma ondashnje predstave o glumi.