Jump to content


Photo
- - - - -

Tehnika i umetnost. Mediji kao treci.


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 27 December 2008 - 21:53

Tehnika i umetnost. Bese jednom i knjiga Pjera Frankastel-a koja se tako zvala. I danas tako popularni – mediji. Koje smo nekada zvali novine, (zaboravljeni) radio, televizija, filmske novine – cuveni ‘zurnali’ kroz koje su se vesti danasnjim recnikom – vizuelizovale.Ima nesto cudno, meni barem: ratovi i nesrece su uvek bili ratovi i nesrece za neposredne zrtve i ucesnike. Za ljude negde daleko, to su bile vesti u novinama, sa radija, i – ratovi su bili nekako dalji, cak ponekad imam utisak da ih se teze zapocinjalo. Jer vest je trebalo da putuje, diplomatska nota da stigne, saceka se odgovor…. Danas, u vreme vladavine televizije kada uzas iste veceri udje u milione domova, vidljiv do u najsitnije detalje, covek bi pomislio da ce ljudi biti manje skloni da se priklone ratu kao sredstvu za resavanje sukoba. Umesto toga, ratovi ne prestaju. Da li je ljude televizija neosetno priblizila pomisli da je krv na ekranima televizora, krv iz video igara, predstava ciji ce ucesnici po zavrsetku vlaznim maramicama obrisati lica i otici zajedno na pice?
Da vidimo, pokusamo, kako je to nekada bilo. Kako su svet nekada menjala, ako su menjala, ako su menjala – tehnicka sredstva. Koliko su rezultati nastali koriscenjem tih sredstava bili odraz stava coveka iza objektiva, koliko umetnost, a koliko – mozda – manipulacija. Imajte na umu da ne mislim samo na rat. Tehnicka sredstva o kojima se ovde radi su stvarala filmske zvezde, rusila ili gradila mitove i legende, uticala na javno mnjenje vise nego mozda televizija danas. 
Pocecu sa jednim, najvecim, mozda: 
Robert Kapa, rodjen kao Andras Friedmann, 1913. godine u Budimpesti, poginuo kao fotoreporter na zadatku, snimajuci borbe u francuskoj Indokini (Vijetnam i Kambodza) 1954. godine. Jos za zivota legenda, bio je svedok Spanskog gradjanskog rata, Drugog svetskog rata, borbi u Palestini i radjanju drzave Izrael, a u istoriju novinarstva se upisao kao jedan od osnivaca (pored Henry Cartier Bresson-a i Davida ‘Chin’ Seymour-a) cuvene i neprevazidjene agencije Magnum, prvog udruzenja Free-lance reportera na svetu. 
Attached File  Robert_Capa_and_Greta_Taro__Paris__Fred_Stein_1935.jpg   47.14KB   52 downloads
Robert Kapa i Greta Taro, Pariz, foto Fred Stein, 1935. godine.
Fotografija prva.


Britanski pilot snimljen u jeku Bitke za Britaniju. na licu coveka se vide tragovi umora, tesko da cak i danasnji profesionalac moze da zamisli sta znaci desetak poletanja dnevno, u vreme kada je ‘sudbina tako mnogo njih zavisila od tako malog broja ljudi’ po recima Vinstona Cercila, osobe ne narocito omiljene medju kolegama fotografisanog. Pomalo cinican i podsmesljiv pogled koji kao da govori ‘mani me (bre) s tom kamerom’…. Osecanja coveka koji se upravo sprema da poleti i da se mozda nikada ne vrati. Pored svega, on je i majstor svog posla: oznake na avionu pokazuju na sedam srusenih i dva ostecena nemacka aviona i jedan sruseni italijanski avion.
Robert Kapa: Chase.

Attached File  CHASE.JPG   47.48KB   48 downloads

#2 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 27 December 2008 - 22:25

A da: sve je, izgleda, pocelo od nje:

Attached File  Leica.jpg   58.9KB   49 downloads

#3 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 27 December 2008 - 23:32

Da ne bude zabune, moze i ovako: George Hurell, Greta Garbo, 1930. godine. Zvezda.

Attached File  George_Hurrell_Greta_Garbo_1930.jpg   31.39KB   55 downloads

#4 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 29 December 2008 - 09:49

Idemo dalje. Jos jedna fotografija koja je postala legenda.
Attached File  019_1374_Marilyn_Monroe_Posters.jpg   29.75KB   50 downloads

I jos jedna:

Attached File  associated_press_marilyn_monroe_seven_yr_itch_L.jpg   41.14KB   56 downloads
(Izvor: AP)
Postoje mnoge price o nastanku ove fotografije, neverovatno hrabre za vreme u kome je nastala. Pedesete. Kako bilo da bilo, celu stvar je rezirao (meni) nepoznati marketinski genije. Otvor za ventilaciju, zvezda koja nailazi, ostatak se vidi na fotografiji. Ali se vidi jos nesto: stvarnost se otela fikciji, marketingu i manipulaciji: posle svega, vidi se lice zene koja se - dobro zabavlja. I da jeste ostala osporavana kao glumica, prirodnost reakcije na dogadjaj koji se na fotografijama vidi upisace MM u velikane 20. veka. Veka tehnike, umetnosti i medija.

#5 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 30 December 2008 - 01:21

Iza i ispred kamere:

Youtube Video ->Original Video

Michelangelo Antonioni. Scena foto seanse.

#6 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 30 December 2008 - 10:20

Tehnika.

Jos dva 'krivca' - legende.

Attached File  hasselblad.jpg   96.29KB   45 downloads

Attached File  hasselblad_500el.jpg   155KB   52 downloadsAttached File  rolleiflex_t.jpg   44KB   55 downloads

Attached File  rolflex.jpg   74.88KB   52 downloadsPitate se gde su ovde mediji?

Evo ih: i masine koje 'slikaju' - treba 'slikati'. Nekada se to zvalo reklama.

Attached File  437837692_663e032633.jpg   112.56KB   50 downloads

Usput, profesionalcima je, dok su radili sa masinama/napravama slicnim ovima gore bilo kako je bilo: seca li se neko fotografisanja u vremena kada se brojao svaki snimak na rolni filma, podesavala masina, vadio film napolje, umetala nova rolna, razvijalo...

A rezultat je bio odraz vaseg oka, bez Photoshopa, mogucnosti da se posle nesto menja... I, da, zasto crno - bela fotografija cak i danas...

#7 Fenixa

Fenixa
 • Banned
 • 267 posts

Posted 04 January 2009 - 11:13

Ovo je interesantno videti...
Youtube Video ->Original Video


#8 Fenixa

Fenixa
 • Banned
 • 267 posts

Posted 04 January 2009 - 11:14

vrlo koristan linak:
http://digital-photo...rs-should-know/

#9 kapetanm

kapetanm
 • Members
 • 3,153 posts

Posted 04 January 2009 - 17:17

Kao sto je receno za fotografije MM , meni je revolucionaran film Odiseja u svemiru, u pogledu nacina njegovog snimanja. Treba imati u vidu vreme kad je nastao, i komentar savremenika da ce sledeci takav morati da se snima na licu mesta