Jump to content


Photo

Ko su Vasa odnosno Nikod


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Miljenko

Miljenko
  • Members
  • 62 posts

Posted 18 November 2002 - 13:34

Američki znanstvenici podeljeni su u procenama njihovog izgleda.Ali se zato slažu oko njihovog imena Nikodus Vasus Stupidus.
Naime spadaju u porodicu gmizavaca i doskora se predpostavljalo da su izumrli još krajem predprošlog veka, ali pronađeni su neki lokaliteti na kojima se i danas jasno mogu uočiti(Zemun...).
Neki znanstvenici su ih opisivali kao gmizavce dugačke i do 60cm, zdepastog tela i tromih pokreta.Imaju smešnu glavu a leđa su im ukrašena nazubljenom krestom.Hrane se insektima i radikalskim i*metom.Smatra se da su oni primerci živih fosila pošto su predstavnici grupe čiji su svi drugi članovi odavno izumrli.
Drugi pak smatraju da se odlikuju rožnatom krljušti koja pokriva kožu, gipkom lobanjom i malim zakržljalim ostacima zadnjih udova.Žive u rupama pod zemljom i ispod stena.Obično se hrane insektima.

Domaći znanstvenici Nikodus Vasus Stupidusa opisuju kao gmizavca kod koga je često izražen zakržljali karlični pojas i ostaci kostiju udova, kao što su butne kosti i u vidu malih patrljaka mogu biti vidljive sa spoljašnje strane.Za razliku od drugih gmizavaca ženka telom proizvodi toplotu kako bi ubrzala inkubaciju jaja.Ovu vrstu gmizavaca valja zaobilaziti u širokom luku jer strašno zaudaraju.Neki forumaši sa B92 žalili su se zbog jakih bolova u respiratornom sistemu zbog prisustva istih.