Jump to content

Photo
- - - - -

Pogresno shvacena ekologija nije ekologija nego moda

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#1 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 23 December 2008 - 09:56

Volim da citam postove na ekologiji. Sve je tako IN. Od konja Przevalskog, do kucnih ljubimaca i njihovih problema. Ekologija je uostalom u trendu. Nije ovo kritika ucesnika na ovom podforumu ili kako li se vec zove.

Ali, znate li vi, jeste li ikada culi ili razmisljali na primer o:

1. Koliko je zive, za one koje treba podsetiti, ekstremno opasnog hemijskog elementa, zavrsilo u septickim jamama sirom Srbije. Naime, sipanjem male kolicine zive u septicku jamu, stedi se na pozivanju specijalnog vozila, jama se prazni sama od sebe, odlaskom njenog sadrzaja, predvodjenog zivom u zemlju. Da septicke jame koje se tako tretiraju ne postoje na Terazijama to svi znamo. Da se pomenuti postupak upraznjava u ruralnim sredinama koje trziste snabdevaju svima tako dragom zdravom hranom takodje znamo. BTW, okolina Beograda prednjaci. Mozete napraviti i par provera, sami, kad vec ni jedna drzavna institucija nije nasla za shodno da to uradi i obavesti javnost o sadrzaju zive u namirnicama: raspitajte se o ceni zive na takozvanom slobodnom trzistu. Smesno je niska. A za one kojima je i ta smesno niska cena - visoka, postoje alternativna resenja: dovoljan je obican plasticni spric i odlazak na odredjeno mesto, par desetina km udaljeno od Beograda. Statistike ne postoje: doneti, prosvercovati zivu (nekada se ona donosila iz jos uvek neevropske Rumunije, danas je Ukrajina izvor) je veoma lako. Malo zaprema, ima je, sto bi se reklo. I znate li gde zavrsava kada ode u zemlju? 

2. Znate li da od svih flasiranih voda u Srbiji samo jedna zadovoljava uslov da deca mogu da je piju u neogranicenim kolicinama 24 sata dnevno?

Ili - da vas pitam: imate li zaista nameru da se bavite ekologijom? Pravom. A ne samo onako. 

#2 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 23 December 2008 - 11:55

Ili - da vas pitam: imate li zaista nameru da se bavite ekologijom? Pravom. A ne samo onako. 

Mani se, bre, ekologije - ubice nas globalno zagrevanje dok ti brinesh o septickim jamama... :ph34r:

#3 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 23 December 2008 - 15:26

Mani se, bre, ekologije - ubice nas globalno zagrevanje dok ti brinesh o septickim jamama... :ph34r:

Od svega sto sam napisao ti si zapamtio samo septicke jame?

Ali te zato brine globalno zagrevanje. 

#4 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 23 December 2008 - 15:37

Ali, znate li vi, jeste li ikada culi ili razmisljali na primer o:

1. Koliko je zive, za one koje treba podsetiti, ekstremno opasnog hemijskog elementa, zavrsilo u septickim jamama sirom Srbije. Naime, sipanjem male kolicine zive u septicku jamu, stedi se na pozivanju specijalnog vozila, jama se prazni sama od sebe, odlaskom njenog sadrzaja, predvodjenog zivom u zemlju.

josh nisam chula za septichku jamu koja se ne prazni. techan sadrzaj prodire u zemljishte, chvrst otpad ostaje i jama se prazni from time to time. ne znam ovo za zivu.
i shta znachi "odvodjenje sadrzaja predvodjeno zivom"?

ako ljudi ne nameravajiu da se bave "pravom" ekologijom, je l to znachi da ne mogu da raspravljaju o ekoloshkim problemima? poenta je da svi mi treba da radimo na razvijanju ekoloshke svesti i u nas i u drugih. razvijanje ekoloshke svesti je samo prvi korak koji, ako se uspeshno sprovede, moze da dovede do olakshanog dovodjenja (i sprovodjenja) zakona o ochuvanju prirodne sredine, ugrozenih biljnih i zivotinjskih vrsta itd.
onda mozda ne bi postojao ni problem septichkih jama sa zivom.

#5 PointTaken

PointTaken
  • Banned
  • 317 posts

Posted 23 December 2008 - 16:09

jok.
ja samo onako - djubre bacam gde spada, ne ubijam sove... a ni ljude.

#6 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 23 December 2008 - 16:32

josh nisam chula za septichku jamu koja se ne prazni. techan sadrzaj prodire u zemljishte, chvrst otpad ostaje i jama se prazni from time to time. ne znam ovo za zivu.
i shta znachi "odvodjenje sadrzaja predvodjeno zivom"?

Znaci da u neozidanu septicku jamu sipas zivu koja kao mnogo teska prodire u zemlju, pravi rupu za kojom posle ide i sadrzaj. Sadrzaj je OK (izvini na recniku, ali...), ali ziva nije: ona prodre u zemlju, iz zemlje u vode, podzemne i ostale, odatle je pokupe biljke, zivotinje itd, itd... Tehnologija je, kao sto vidis prosta, ustedi se na vozilu za praznjenje. A kolicinu zive koja je usla u zemlju, bojim se, niko ne moze da proceni.

ako ljudi ne nameravajiu da se bave "pravom" ekologijom, je l to znachi da ne mogu da raspravljaju o ekoloshkim problemima? poenta je da svi mi treba da radimo na razvijanju ekoloshke svesti i u nas i u drugih. razvijanje ekoloshke svesti je samo prvi korak koji, ako se uspeshno sprovede, moze da dovede do olakshanog dovodjenja (i sprovodjenja) zakona o ochuvanju prirodne sredine, ugrozenih biljnih i zivotinjskih vrsta itd.
onda mozda ne bi postojao ni problem septichkih jama sa zivom.

Naravno. Aj' da kazem bio sam malo ostriji. Zato sto se ovde radi o direktnom trovanju ljudi. Dugotrajnom. Van ikakve kontrole. A problem jama postoji. 

#7 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 23 December 2008 - 20:18

Imam, ali nisam dovoljno kvalifikovana :ph34r:

Pogresno shvacena ekologija nije ekologija nego moda...

Ne bih rekla da je moda - više mi liči na politiku, odnosno zloupotrebu ekologije u političke, a nekad i ekonomske svrhe (ekološki turizam, ekološka hrana itd.).
Prvo bi možda, svako za sebe, trebao da rasčlani šta je ekologija a šta zaštita životne sredine, zatim šta je zaštita prirode, šta je gradska čistoća, šta je lična a šta komunalna higijena i ko se čime bavi. Ekologija nije sinonim za čistoću i zdrav život, ne može da se narušava i upropašćava jer funkcioniše u svim uslovima. Na primer, ako uporedimo jedno savršeno čisto i bistro jezerce s ribicama, punoglavcima, račićima i izuzetno bogatom vodenom florom s jedne strane, a s druge strane jednu smrdljivu baru s fekalnim ili drugim otpadnim materijama – ekološki gledano obe imaju vrlo aktivne biološke i biohemijske procese i uravnotežene ekološke odnose. U smrdljivoj, zagađenoj bari ne vladaju neki antiekološki zakoni niti je ekologija u njima uništena. Životna sredina, verovatno jeste.
Problem je što je prvobitna ekologija, čija bi definicija bila da je to nauka koja se bavi odnosima živih bića i njihove okoline ili nauka koja proučava biološke sisteme na organizacionom nivou iznad vrste, i kojom su se ranije bavili isključivo biolozi, vremenom pronašla svoj put do politike i postala politička nauka. Pošto je proizvodnja smeća i drugog otpada svuda u svetu u stalnom porastu, povećava se i broj političkih ekologa a smanjuje broj onih drugih, tj. prvobitnih. Jer, biolozi po svom osnovnom obrazovanju, nisu kvalifikovani za ovu vrstu posla, a primenjena ekologija se svodi na što ekonomičnije odlaganje smeća.
Ovaj koncept moderne ekologije napravio je od nje ogromnu kantu đubre u koju mogu da se bacaju sve prljavštine koje je čovek do sada izmislio i njome se bave državnici, političari, pravnici, „ekospecijalisti“ svih mogućih profila i zanata. Pa što ne bismo i mi kojima je bar malo stalo do zaštite životne sredine, biljaka i životinja?
Što se tiče žive i septičkih jama, čula sam pre par godina da su žitelji divljeg naselja oko Ade Ciganlije to radili. Bilo je i nekih drugih slučajeva, ali sve na nivou rekla-kazala. Naravno da je zabrinjavajuće što je nivo svesti tako nizak, ali baš to je razlog da se što više priča o tome, bili mi ekolozi ili ne. Međutim, mislim da bi više efekta bilo da se svaki takav pojedinačni slučaj prijavi.

#8 PointTaken

PointTaken
  • Banned
  • 317 posts

Posted 23 December 2008 - 22:42

Prvo bi možda, svako za sebe, trebao da rasčlani šta je ekologija a šta zaštita životne sredine, zatim šta je zaštita prirode, šta je gradska čistoća, šta je lična a šta komunalna higijena i ko se čime bavi. Ekologija nije sinonim za čistoću i zdrav život, ne može da se narušava i upropašćava jer funkcioniše u svim uslovima. Na primer, ako uporedimo jedno savršeno čisto i bistro jezerce s ribicama, punoglavcima, račićima i izuzetno bogatom vodenom florom s jedne strane, a s druge strane jednu smrdljivu baru s fekalnim ili drugim otpadnim materijama – ekološki gledano obe imaju vrlo aktivne biološke i biohemijske procese i uravnotežene ekološke odnose. U smrdljivoj, zagađenoj bari ne vladaju neki antiekološki zakoni niti je ekologija u njima uništena. Životna sredina, verovatno jeste.

ma kakvi svako za sebe, nema tu proizvoljnosti u tumacenju - lepo si objasnila (a i ucili nas jos u osnovnoj skoli iz biologije o tome) sta je ekologija...

p.s. zivotna sredina ljudi je razorena, mislis... ne i recimo nekih bakterija kojima fekalna bara skroz prija... to je njihova zivotna sredina...

Edited by PointTaken, 23 December 2008 - 22:43.

#9 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 23 December 2008 - 23:37

ma kakvi svako za sebe, nema tu proizvoljnosti u tumacenju - lepo si objasnila (a i ucili nas jos u osnovnoj skoli iz biologije o tome) sta je ekologija...

p.s. zivotna sredina ljudi je razorena, mislis... ne i recimo nekih bakterija kojima fekalna bara skroz prija... to je njihova zivotna sredina...

Da, izostavila sam da kažem da mislim na životnu sredinu koja odgovara nama, ljudima, kao vrsti, a koju sami uništavamo. Pri tom uništavamo i vrste od kojih, direktno ili indirektno, zavisi i naša vrsta.

#10 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 24 December 2008 - 01:52

Imam, ali nisam dovoljno kvalifikovana :)

U tome i jeste stvar. Zao mi je sada sto sam topik postavio tako da izgleda i zvuci preostro za sve koje  ekologija  interesuje. Za interes nije potrebna kvalifikacija. Potrebna je samo svest o potrebi - ocuvanja i brige za covekovu okolinu, sto ekologija u sustini i jeste. Ali - za brigu o konjima Przevalskog potrebna je kvalifikacija. Itekakva. I to su dve razlicite stvari.

Ne bih rekla da je moda - više mi liči na politiku, odnosno zloupotrebu ekologije u političke, a nekad i ekonomske svrhe (ekološki turizam, ekološka hrana itd.).
Problem je što je prvobitna ekologija, čija bi definicija bila da je to nauka koja se bavi odnosima živih bića i njihove okoline ili nauka koja proučava biološke sisteme na organizacionom nivou iznad vrste, i kojom su se ranije bavili isključivo biolozi, vremenom pronašla svoj put do politike i postala politička nauka. Pošto je proizvodnja smeća i drugog otpada svuda u svetu u stalnom porastu, povećava se i broj političkih ekologa a smanjuje broj onih drugih, tj. prvobitnih. Jer, biolozi po svom osnovnom obrazovanju, nisu kvalifikovani za ovu vrstu posla, a primenjena ekologija se svodi na što ekonomičnije odlaganje smeća.
Ovaj koncept moderne ekologije napravio je od nje ogromnu kantu đubre u koju mogu da se bacaju sve prljavštine koje je čovek do sada izmislio i njome se bave državnici, političari, pravnici, „ekospecijalisti“ svih mogućih profila i zanata. Pa što ne bismo i mi kojima je bar malo stalo do zaštite životne sredine, biljaka i životinja?

Ja se, manje - vise slazem sa ovim sto si napisala. Samo, jedno si smetnula sa uma ili - nisi zavrsila misao. Politicari, ekospecijalisti i ostali se bave i manipulisu. Takav im je posao, uostalom. A svi drugi koje ti nazivas MI i kojima je STALO mogu - mnogo. Ali ne kroz brigu o globalnim problemima, fokama, kitovima pa ako hoces i Cernobilskoj 'obnovljenoj' flori i fauni. Mogu - lokalno.

I eto nas:

Što se tiče žive i septičkih jama, čula sam pre par godina da su žitelji divljeg naselja oko Ade Ciganlije to radili. Bilo je i nekih drugih slučajeva, ali sve na nivou rekla-kazala. Naravno da je zabrinjavajuće što je nivo svesti tako nizak, ali baš to je razlog da se što više priča o tome, bili mi ekolozi ili ne. Međutim, mislim da bi više efekta bilo da se svaki takav pojedinačni slučaj prijavi.

Ziva se za potrebe koje sam opisao koristi u Srbiji najmanje (ovo je pouzdan podatak) 30 godina. Verovatno i vise. Mogu ti odati i mesto gde mozes (to se inace masovno radi) da odes i, kao sto rekoh, obicnim plasticnim spricom pokupis par stotina grama zive. Nije cista, naravno, ali sasvim zadovoljava potrebu koju sam pomenuo. 

Pomenula si Adu. Jesi li svesna da se Ada nalazi u najuzoj zoni (zasticenoj) Beogradskog vodovoda? Sta i kome prijaviti kada ne postoji ni jedno jedino merodavno merenje sadrzaja natalozene zive u biljkama, mesu zivotinjama, svemu... Zao mi je sto se ne javi neki lekar, recimo, i kaze neku rec o uticajima zive na covekov (i ne samo covekov) organizam.

I tako dalje...

Na tacku 2. se vidim niko ni osvrnuo nije.

Posle se ljudi cude zasto ispred rafinerije u Pancevu koja ne zagadjuje okolinu nego ubija desetine hiljada ljudi okupi da protestuje jedva pedesetak ljudi.

Ja se, pak, cudim, da na pdf ekologija nema vise ljudi nego na politici gde se mesecima okrece ista prica...

I tako... Steta. 

Jer - definisali mi ekologiju kako god nam volja - ona je svuda oko nas.

Srbija je preko svake mere ekoloski devastirana (mada ima i suprotnih primera: zahvaljujuci zastoju u privredi u neke planinske reke su se vratile - vidre  :ph34r: ), sume su unistene nekontrolisanom secom, vode za pice nema, takozvana zdrava hrana je jedna od bajki koje politicari pricaju, ubijene su, a da ih niko nije prebrojao stotine autohtonih sorti voca i povrca i bez ikakve kontrole uvezene nove sorte, koje sa ovim okruzenjem veze nemaju osim sto daju - mutante.

Genetski modifikovana soja, koja je uz fanfare zakonom zabranjena pre samo par godina, danas je prakticno jedina koja se u Srbiji gaji.

Znate li da u Srbiji vise ne postoji brest? Nestao je.

Ali je zato prvi koji se javio da replicira na ovom topiku ironizirajuci upucivao na brigu o - globalnom zagrevanju. Septicke jame mu nisu dovoljno uzvisene kao tema, sta li.

#11 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 24 December 2008 - 09:33

A odakle informacija da samo jedna voda zadovoljava uslove i zbog čega?

#12 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 24 December 2008 - 09:53

A odakle informacija da samo jedna voda zadovoljava uslove i zbog čega?

Pa recimo, sto jednu od najpoznatijih i najvise konzumiranih, pune su ih police u supermarketima, pijes u banji, pod kontrolom lekara. Pokusaj njome da recimo operes ruke. Da me se ne razume pogresno: strucnije od ovog ja niti mogu, niti zelim da idem. A da je tako kako sam napisao: tako je. I to znaju svi koji trebaju da znaju. Od nadleznih do onih koji su generisali potrosnju flasirane vode, izazvali traznju. Zapitaj se ko i kako izdaje dozvole za flasiranje. Jedna cuvena, dupla, je a da je malo ljudi uopste primetilo, promenila mesto i izvor na kome se puni, a da nije ni rec rekla potrosacima o tome. Izvori sa kojih se puni nalaze se cca 150 km jedan od drugog.

Znas, ovo je malo osetljiva tema: da imenujem ne ide, nekoliko puta sam kroz razne postove provlacio ovaj podatak, niko se od silnog brojanja mojih postova nije ni osvrnuo. 

A, u nedostatku zvanicne reakcije koju vlasti zarad zdravlja sopstvenih gradjana ne samo da duguju istima, nego im je to duznost - citati deklaracije na vodama. Pazljivo. I - cekati da se neko seti da ce na kraju bolnicki racuni za ovu zemlju biti skuplji nego sve zarade na vodama.

Evo ti i jedan hint: potrazi i uporedi brojke dijaliziranih bolesnika u Srbiji recimo pocetkom i krajem osamdesetih. I - uporedi ih sa danasnjima. Mada ces podatke za danas i pored silne kompjuterizacije - tesko da nadjes. Ne stize se.

#13 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 24 December 2008 - 14:30

Znam da mineralne vode sa velikim suvim ostatkom ne treba piti neograničeno, ali kakav je problem sa onima koje su do 300mg/l? One se (koliko znam) mogu konzumirati uobičajeno... a ako znaš nešto što ja ne znam, bilo bi lepo da kažeš, a ne ovako uvijeno, kao neki političar koji bi da kritikuje, a da se nikom ne zameri...

#14 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 24 December 2008 - 15:25

Pa recimo, sto jednu od najpoznatijih i najvise konzumiranih, pune su ih police u supermarketima, pijes u banji, pod kontrolom lekara. Pokusaj njome da recimo operes ruke. Da me se ne razume pogresno: strucnije od ovog ja niti mogu, niti zelim da idem. A da je tako kako sam napisao: tako je. I to znaju svi koji trebaju da znaju.

e, ili pishi konkretno ili nemoj pisati uopshte. ovo tvoje "tako je kako sam napisao, to znaju svi koji treba da znaju" je obichan dim.

Evo ti i jedan hint: potrazi i uporedi brojke dijaliziranih bolesnika u Srbiji recimo pocetkom i krajem osamdesetih. I - uporedi ih sa danasnjima. Mada ces podatke za danas i pored silne kompjuterizacije - tesko da nadjes. Ne stize se.

kakvo lupetanje. dijaliza je jako skup tretman i veoma se dobro zna koliko ima dijaliznih pacijenata u svakom dijaliznom centru. ne postoje bolesnici sa renalnom insuficijencijom koji, eto, ostaju kod kuce i ne traze pomoc lekara.

Edited by Dunadan, 24 December 2008 - 15:25.

#15 Persephone

Persephone
  • Members
  • 526 posts

Posted 24 December 2008 - 16:22

Ziva se za potrebe koje sam opisao koristi u Srbiji najmanje (ovo je pouzdan podatak) 30 godina. Verovatno i vise. Mogu ti odati i mesto gde mozes (to se inace masovno radi) da odes i, kao sto rekoh, obicnim plasticnim spricom pokupis par stotina grama zive. Nije cista, naravno, ali sasvim zadovoljava potrebu koju sam pomenuo.

Pretpostavljam da ovakva trgovina zivom nije zakonom dozvoljena, ne?
Ako je ilegalna, zasto ti ili neko drugi ko zna, a brine o tome, ne prijavite ovaj vid sverca?