Jump to content


Photo

Windows XP na latinici! Za ili protiv?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
32 replies to this topic

#31 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 30 December 2002 - 22:45

2Nikola21:

Heh, nisam video ovaj topic. Vidim da si i ti imao problema sa mobilnim i srpskim :smile:

#32 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 16 January 2003 - 22:51

Тумачење Владе Србије поводом случаја
"Мајкрософт-Југославија"
Одговор Бранислава Анђелића, директора Завода за Интернет и информатику Владе Србије, на позив да учествује на "Локализација Windows XP Professional i Office 11", 19. новембра 2002. у Београду. Текст добијен љубазношћу организатора. Наглашавања су редакцијска.

[Друштву информатичара Србије]

"Поштовани,

Захваљујем се на позиву [на Трибину 19. новембар 2002, прим ПР], али ћу на жалост у то време бити на путу.

Зато сматрам за потребно да вас упознам са ставом Владе Републике Србије по овом питању, о чему смо недавно министар Бранислав Лечић и ја обавестили Мајкрософт:

1. Влада Републике Србије подржава локализацију.

2. Званично писмо српског језика је ћирилица.

3. Влада не оспорава право компанији Мајкрософт да своје производе издаје у било којој верзији, али Влада ће оспорити право да се било која верзија назива "српском" уколико није на ћирилици.

4. Уколико Мајкрософт нема ресурсе да оствари локализацију на ћирилицу, Влада Републике Србије је спремна да о свом трошку обезбеди стручњаке из информатике и лингвистике који би урадили овај посао.

Сматрам да је неопходно да на вашу трибину позовете и Министарство културе и јавног информисања.
Срдачан поздрав

Бранислав Анђелић"


#33 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 22 January 2003 - 03:26


PROCENAT PIRATSKOG SOFTVERA PAO NA 75% | 17:53 | Izvor: B92
Beograd -- Predstavnici kompanije Majkrosoft za Jugoslaviju saopštili su da je u poslednja 4 meseca, koliko traje kampanja za legalizaciju softvera, procenat korišćenja piratskih Majkrosoftovih proizvoda sveden na 75%. Od 470.000 računara, koliko ova kompanije procenjuje da je u upotrebi u Srbiji, 36.000 trenutno koristi legalan softver. Direktor Majkrosofta za Jugoslaviju Franjo Ridzi naglasio je da je cilj kompanije na ovim prostorima da pomognu korisnicima legalnog softvera da postignu svetski nivo konkuretnosti i da povećaju produktivnost. Upitan da li se planiraju neke mere protiv onih firmi koje upotrebljavaju piratski softver, Ridzi je odgovorio: "To je stvar države, ona je ta koja je donela zakon i ona treba da ga sprovede. Mi svakako imamo interes da se to što pre uradi i imaćemo više neku edukativnu funkciju, preuzećemo školovanje, trening za organe koji će se baviti time. Želimo da im damo informaicju o našim licencama, policija ako bude želela da u nekom preduzeću izvrši uvid u softver, prvo treba da zna šta uopšte da traži, kako izgleda ta licenca, koji su to programi. Majkrosoft nikako neće preuzeti ulogu policajca i krenuti da juri i traži nelegalan softver. Naša uloga je da stvorimo zadovoljne kupce, da prodajemo, da pomažemo, da stvaramo neku pozitivnu atmosferu, ali da bi ti kupci bili zadovoljni, moraju da imaju neku prednost nad onima koji taj softver ne plaćaju", rekao je Ridzi.Portparol Majkrosofta Aleksandar Bojović najavio je da će u februaru biti ponuđena softverska nadogradnja na srpskom jeziku za Windows XP. On je naglasio da će prva verzija biti na latiničnom pismu, a da se za nekoliko meseci očekuje i ćirilična varijanta novog majkrosoftovog operativnog sistema.


Ako se obrati paznja na boldovane cifre ispada
1. Ili Microsoft ne umije da broji
2 Ili u Srbiji 2.3 ljudi ne koristi Microsoftov Softver


+ Izgleda da je zavrsena rasprava o cirilici za i protiv
_________________
Da bi neko klicao recenici "Niko ne sme da vas Posted Image" potrebno je da prethodno dobije Posted Image, zar ne?

[ Izmena poruke: Jr na dan 2003-01-22 03:26 ]