Jump to content


Photo

Zanimljivi clanci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 22 December 2008 - 10:13

Uredbom preko grane
Objavljeno: Ned, 21. 12. 2008. 20:29
HEDONISTIČKE PERVERZIJE
Hedonističke perverzije

PHOTO: BETA/STR
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je u nedelju da će Vlada Srbije uredbom produžiti rok važnosti pasoša ako u parlamentu ne budu na vreme usvojene izmene Zakona o putnim ispravama. Poslednji rok za usvajanje zakona je sreda, 24. decembar.
e-Novine

„Najbolje bi bilo da se važenje pasoša produži izmenama zakona. Ako do toga ne bude došlo, onda bismo doneli uredbu koja bi do izglasavanja zakona omogućila da naši pasoši važe širom sveta”, rekao je ministar policije, odnosno zamenik predsednika vlade Ivica Dačić u nedelju.

Em se nikad ne zna kao koje od ovih lica Dačića govori u javnosti, em se ne zna na koji način on misli da će neku tamo uredbu koju je pred kraj godine usvojila isto neka tamo vlada, a čiji pasoši nose ime države koja je davno prestala da postoji da kao preporuku prihvate vlade zemalja koje odavno imaju informaciju da ti pasoši više ne važe.

Skupština Srbije ima rok do srede da izglasa zakon koji će produžiti rok pasošima, kako bi taj zakon stupio na snagu 1. januara 2009. Naime, od izlaska obaveštenja u Službenom glasniku do stupanja zakona na snagu treba da prođe osam dana.

Ne bi trebalo da čudi ako srpski parlamentarci ne uspeju u ovoj nameri. Ispitivanjem granica hedonizma naroda koji ih je birao konstantno se pomera prag. Ni sam Dačić nema mnogo poverenja u njih pa je krivicu svalio na srpske zakonodavce:

„Građani ne smeju da budu kolateralna šteta i žrtve političke situacije”.

Šta više tražiti od Deda Mraza?
-.--.-


LINK

#2 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 22 December 2008 - 18:31

LINK


Dosije: Lešinari u javnim preduzećima
Objavljeno: Pon, 22. 12. 2008. 16:05
KAKO SE PLJAČKA SRBIJA (1)
Kako se pljačka Srbija (1)

Problem kvadrature kruga sasvim je jednostavan spram otimačine para po tzv. Javnim preduzećima, zvala se ona Srbijagas, Srbijašume, Srbijavode, EPS, Skloništa, Skijališta, Transnafta, Elektromreža, Elektrobandera ili Elektrošrafciger – svuda i na svakom mestu na delu je primenjena utopija: otima se od države i daje sebi! Za utehu, uzmite digitron i sabirajte tuđe zarade: učinite sebe srećnim zbog tuđe sreće!

Edited by Vesna, 23 December 2008 - 01:49.
prenošenje kompletnog teksta - dovoljan je link


#3 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 24 December 2008 - 22:37

24.12.2008
Branka Mihajlovic


Politički, a ne "vojni" sukob

Iako je sukob na relaciji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i ministar odbrane Dragan Šutanovac javno eskalirao, retko ko pristaje da o tome nešto kaže. Mada, većina analitičara 'off the record' sugeriše da nije u pitanju "vojna stvar", već još jedan politički obračun u okviru vladajuće Demokratske stranke.

Najpre je pukla priča u petak, posle novogodišnjeg prijema u Ministarstvu odbrane, na kome se, sasvim neuobičajeno, nije pojavio ne samo načelnik Generalštaba, već i niko iz njegovog okruženja, što je ličilo na usmereni bojkot. Nije bilo ni predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića. U javnosti se već izvesno vreme zucka o tome da je sledeći obračun koji se priprema, obračun predsednika Tadića sa ministrom Šutanovcem. Onda je danas osvanuo intervju u listu "Politika" sa Zdravkom Ponošem, načelnikom Generalštaba, koji je, ne birajući reči, napao Ministarstvo odbrane zbog zastoja u reformi Vojske. General Ponoš je rekao da ne postoji državna strategija nacionalne bezbednosti, da politika odbrane funkcioniše samo simbolično, da postoji zastoj u reformi vojske, optužio je Ministarstvo odbrane, odnosno Dragana Šutanovca za nekompetenciju, neodgovornost, nesposobnost, aroganciju.


Dobri poznavaoci vojnih prilika kažu da je tačno da Srbija nema jasnu strategiju, ide li, kao druge zemlje u regionu, prema NATO savezu ili, kako to stoji u važećoj skupštinskoj Rezoliciji donetoj u vreme Vojislava Koštunice, vojnoj neutralnosti. Ovaj sukob, međutim, niko ne tumači kao sukob između dve koncepcije na liniji neutralnost ili NATO. Ljubodrag Stojadinović, analitičar vojnih zbivanja i autor intervjua sa načelnikom Generalštaba, za RSE kaže:


NASTAVAK CLANKA

Edited by shivaja, 24 December 2008 - 22:37.


#4 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 29 December 2008 - 01:07

Ruski predsednik zalaže se za jačanje ruskih oružanih snaga
Piter Fedinski
Moskva, Rusija
28/12/2008


Ruski predsednik Dmitri Medvedev izjavio je da Rusija rezerviše sebi pravo da koristi oružane snage za odbranu svojih interesa, kao i za zaštitu života i dostojanstva svojih građana, gde god se oni nalazili. Medvedev je to izjavio u televizijskom intervjuu, povodom kraja godine. Tom prilikom Medvedev je govorio i o ekonomiji, odnosima sa Sjedinjenim Državama i o snabdevanju Ukrajine gasom.

Russian President Dmitry Medvedev speaks during his interview with the top Russian television channels at the Kremlin in Moscow, Wednesday, 24 Dec. 2008
Ruski predsednik tokom razgovora za rusku državnu televiziju u Kremlju
U intervjuu koji je u sredu emitovala ruska televizija, predsednik Dmitri Medvedev izjavio je kako povremeno oseća da druge države pokušavaju da, kako je rekao, „pokažu Rusiji gde joj je mesto“, ali je te pokušaje odbacio kao neprihvatljive. Kao primer toga on je pomenuo, kako se izrazio, „želju kolega i partnera iz NATO da bezgranično šire svoju organizaciju“.

Ukrajina i Gruzija žele da se učlane u zapadnu vojnu organizaciju. Nekim građanima obe pomenute zemlje Rusija je izdala ruske pasoše, čime su praktično stekli dvojno državljanstvo. Moskva je u avgustu iskoristila to kao opravdanje za upad tenkovima u Gruziju, rekavši da mora da štiti svoje građane. Predsednik Medvedev je izjavio da će Rusija nastaviti da preduzima čvrste i odlučne akcije gdegod i kadgod životi i dostojanstvo ruskih građana budu ugroženi.

Medvedev je rekao kako je čvrsto ubeđen da Rusija mora da štiti svoje interese svim raspoloživim sredstvima, u koje je ubrojio pre svega međunarodno pravo i međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije, a zatim i regionalna tela u koje je učlanjena Rusija. Ali ako bude potrebno, rekao je Medvedev, Rusija mora da iskoristi i svoj vojni potencijal.

Rusko pribegavanje sili tokom konflikta sa Gruzijom mnoge zemlje su osudile kao preterano, uključujući Sjedinjene Države. Medvedev je u intervjuu rekao da je odluku da pošalje trupe u Gruziju doneo lično i da je to morao da učini na brzinu, bez mogućnosti da se sa bilo kim konsultuje.

Barack Obama
Odnosi sa Rusijom - jedan od prioriteta: Barak Obama
Prema rečima Medvedeva, novoizabrani američki predsednik Barak Obama rekao mu je u telefonskom razgovoru da su odnosi sa Ruskom Federacijom jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Sjedinjenih Država, što je ruski lider nazvao obostranim interesom. On je izrazio nadu da će veze sa Vašingtonom biti efikasnije i pouzdanije, primetivši da Rusija nije kriva za ono što je nazvao propuštenim prilikama za izgradnju normalnih odnosa poslednjih godina.

Predsednik Medvedev je nastojao da umiri potrošače u Evropi i drugim zemljama da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze u snabdevanju gasom, uprkos pretnjama Moskve da će prekinuti dostavu gasa Ukrajini zbog duga, koji se popeo na dve milijarde dolara. Veći deo gasa koji Rusija isporučuje zapadnoj Evropi teče gasovodom koji prolazi preko Ukrajine.

Ruski predsednik je rekao da Ukrajina mora da plati i poslednju rublju duga ako ne želi da njena privreda bude pogođena sankcijama i zahtevima iz Ruske Federacije.

Russian President Dmitry Medvedev at Security Council meeting in Sochi, 16 Aug 2008
Nezaposlenost raste: Dmitri Medvedev
Veći deo intervjua bio je posvećen ekonomskim pitanjima, posebno svetskoj ekonomskoj krizi. Medvedev je priznao da nezaposlenost u Rusiji raste i zapretio pravnim merama protiv poslodavaca zbog ilegalnih otpuštanja ili propusta da isplaćuju zarade zaposlenima, rekavši da je to jedini način za suzbijanje širenja te pojave. On je dodao da se priprema spisak sa imenima stotina preduzeća kojima će biti dodeljena državna pomoć.

nastavak