Nedostatak šećera, masti i belančevina vegeterijanci i vegani u organizam unose tako što koriste biljke koje su zamena za meso: soja, seitan i tempeh. Da bi se zasadlila polja ovih biljaka koja će da obezbede dovoljnu konzumnu količinu, raskrčuju se šume i istrebljuju mnoge vrste životinja. Dakle, moglo bi da se kaže da je vegeterijanstvo i veganstvo, takođe prilično licemerno. Nošenje pamučne odeće takođe. Lečenje lekovima ispitivanim na životinjama isto. Može li se bez toga? Gde postaviti granicu a da to ne bude licemerje?
Ovo što je Rahel boldovala kao svoj ključni dokaz je ustvari kontra-dokaz jer je upravo za industrijsko uzgajanje životinja za klanje potrebna mnogo veća obradiva površina za gajenje stočnog bilja i žitarica kojima će se tokom nekoliko godina toviti te životinje. To je jedan od razloga zašto će proizvodi industrija mesa stalno poskupljivati i tim ekonomskim razlozima privoleti mnoge neželjenom vegetarijanstvu. Na istim površinama obradivog zemljišta bilo bi moguće uzgajiti višestruko više (i to svake godine) žitarica za ljudsku ishranu. Ima na mnogim vegeterijanskim sajtovima u slici i brojkama čitava računica. Zato se u industrijskim uslovima životinje kljukaju hormonima rasta (a onda je nekim čudom svaka sledeća generacija dece sve krupnija i deblja, hm?), gaje se GMO biljke za stočnu ishranu (hm?), životinje se drže stešnjenje (ili im se sakate noge) uz što manje kretanja da bi brže dobijale na težini (a meso im bilo mekše, kao što volite) i razne druge metode kojima se ubrzava ciklus od njihovog rodjenja do vašeg tanjira. Industrija mora da se bori za svoje potrošače

Bottomline, za industriju mesa i preradjevina (a što su tek oni veliki zagadjivači!) potrebno je mnogo više obradivog zemljišta u dužem periodu nego za industriju žitarica i povrća za ljudsku ishranu!
Upravo je to jedna od netačnih tvrdnji za koje sam prvo rekla da ih neću pobijati jer su van teme. Ali po ponovljenom citatu, morala sam

Rado ću detaljnije pobiti ovaj navodni argument ako bude potrebe, ali bih ipak da se vratimo na moje ponovljeno pitanje:
Smete li da se nazovete "ljubiteljima životinja" i da mirne duše odete do mesarnice po komad "ruže" za specijalitet slično eufemističnog (poetskog) naziva?Btw Rahel, soja je samo žitarica (sejtan i tempeh su preradjevine - seitan čak nije ni od soje)

a upravo soja (često GMO varijanta) je standardna hrana stoke za klanje (i tu je potrebna mnogo veća količina nego za ljude). Inače, soju i njene preradjevine nešto baš retko jedem - proteina imam sasvim dovoljno i bez soje.
I još jedno potpitanje za mesoždere a ljubitelje pasa: da li bi vam smetalo da napr. u Kini saznate da je u obroku koji ste pojeli bilo psećeg mesa?
(a) ne, jer to nije moj ljubimac
(b) ne, jer to nije ista pasmina kao moj ljubimac
© da, jer je to ista životinjska vrsta kao moj ljubimac
(d) da, jer je to isto bila neka životinja kao moj ljubimac i ja
(e) da, jer sam mogao sasvim lepo i bez leša tog psa, ima toliko druge ukusne i zanimljive hrane
I još detalj u vezi kanibalizma: da li znate da je uzrok "bolest ludih krava" u kravljoj hrani nastaloj od leševa drugih krava - visokoproteinska hrana za ubrzani put na klanje je te krave pretvorila u kanibale (a posledice po te krave i ljude koji su ih jeli su poznate). Čili ste za "riblje brašno", šta mislite da je to i za šta ga industrija mesa koristi?
Edited by Cecily, 05 December 2008 - 13:00.