Jump to content


Photo
- - - - -

vršnjačko maltretiranje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
69 replies to this topic

#61 ucesnik

ucesnik
 • Members
 • 1,317 posts

Posted 19 August 2009 - 02:35

(...) Izrekao sam stav, zasnovan na vlastitom iskustvu, da je slučaj A itekako moguć, ako ne i dominantan, jer su mali nasilnici koje ja znam mahom deca iz dobrih kuća i mahom se radi o deci čiji roditelji imaju fakultetsko obrazovanje. Što ih (roditelje) u principu ne kvalifikuje da budu intelektualci, ali ajde, recimo da danas u Srbiji ne možeš tražiti više. Ono što nisam rekao, a mogao sam, je da dete nasilnika čiji je otac fizički radnik koji ga premlaćuje kaishem tek treba da vidim. Što nikako ne znači da model B ne postoji, i nikako ne znači da je takvo dete ok kako si ti iskontruisao, i nikako ne znači da je to model vaspitavanja kojem treba težiti. Kao što se ne može generalizovati i reći da SVI obrazovani roditelji koriste metod dr. Spoka, niti da SVI neobrazovani roditelji koriste premlaćivanje kaishem kao osnovni i/ili jedini vaspitni metod. Moguće su, znaš, i razne kombinacije, recimo Intelektualci+prebijanje kaishem=ok dete, ali i fizicki radnici+spok=razmazeno dete+nasilnik.

Ono što sam hteo da kažem i što sam rekao, ali ti izgleda ne možeš da ukapiraš (osim ako me ne pržiš, jel) jeste da mislim da je insistiranje na tome da je isključivi razlog za pojavu malih nasilnika to da su mali nasilnici morali i sami biti izloženi nasilju prilično bandoglavo i kontraproduktivno. Jer to se uvrežilo kao predrasuda i drugi uzroci se i ne traže. Neki mali nasilnici verovatno jesu takvi usled pomenutog uzroka ali to je već patološko nasilje. Vršnjačko maltretiranje koje sam ja imao prilike da vidim jeste posledica čiste obesti malih nasilnika koji ne znaju za fizičku kaznu. Ne to tvoje tendenciozno 'premlaćivanje' i 'prebijanje', već jedno prebacivanje preko kolena koje ne ostavlja ni traume ni posledice, to je fizička kazna.

Nego, ti podržavaš divljačko iživljavanje malih huligana nad drugaricama iz razreda? Ili kontaš da sa dečačićima koji puštaju krv drugoj deci treba drugarski porazgovarati, da će oni prihvatiti da to što su uradili nije lepo, te da će jedno recimo 'izvini Jelena' biti dovoljno? I da, ako se stvar ponovi, treba ponoviti i razgovor i izvinjenje? Kaži mi, da su tvojoj ćerki pustili krv, ili je nahranili ptičijim govnima, ili joj držali glavu pod vodom, i da ti je došla kući izbezumljena i izobličena od užasa i da ti je majka tog huligana rekla - to nije lepo, ali Petar je dobro dete, izvini se Petre, ti bi smatrao da je stvar u redu i da Petar više neće činiti stvari koje su no-no? Kontaš da se treba držati dr. Spoka do kraja, pa ako ne upali, gradićemo sigurne kuće?

btw, nisam nikakav ostrašćeni i osvetoljibivi roditelj, moje dete nije bilo žrtva nasilja. Ali gotovo svaki put kad vidim kako su maštovito surovi ti mali monstrumi i kako ih majke i očevi štite, brane i tetoše ne znam kakvo zlodelo da su učinili, pomislim da ovaj svet i mora otići u tri lepe materine...


Vidim da si baš potresen onim što si sticajem okolnosti saznao (i saznavao) u školi. Razumem to. U vršnjačkom maltretiranju bullyi ispoljavaju toliko apsurdno ponašanje - da to u nama izaziva izbezumljenost, jer ne vidimo gde je smisao takvom iživljavanju nad drugim detetom... Čovek naprosto pobesni od nemoći i iz potrebe da deca promene ponašanje. I šta treba da učinimo? Da zbrišemo tu decu sa lica zemlje?!? Verujem da ni ti tako ne misliš...

Zašto se deca tako ponašaju?

Nikad nisam ni rekla da je isključivi razlog tome to da je i bully možda žrtva nekog oblika nasilja (uglavnom u porodici) - iako između ostalog i to može da bude uzrok problematičnog ponašanja dece. Ponekad je uzrok u detetovoj gladi za ljubavlju, u potrebi za prisnošću, za iskrenošću, za poštovanjem i uvažavanjem, za pripadanjem grupi i prihvatanjem od grupe vršnjaka...

Današnja deca u velikom broju imaju malo kontakata sa svojim roditeljima. Mame i tate su im ili zaokupljeni poslom, ili sede pred televizorom, odnosno, pred monitorom svog voljenog kompjutera, pa ni izmedju sebe ne ostvaruju dovoljno kvalitetnu komunikaciju, a za decu tek (nažalost) nemaju ni strpljenja ni vremena...

I još: mnogi roditelji su postali svesni da ponižavanje deteta kažnjavanjem ne može da doprinese njegovom razvoju, a još uvek nisu razvili druge strategije kojima treba da se omogući uritmljenost njihovog deteta i detetovo preuzimanje odgovornosti za svoje postupke... Dakle, roditelji su napustili tradicionalne vaspitne postupke, a nove još nisu upoznali i naučili dopuštajući deci sve i svašta, a onda deca ostaju na emocionalnoj vetrometini, bez orjentira, pusta, okrutna i besna, a zapravo očajna i usamljena, ...

Toj deci treba pomoći da promene svoje ponašanje... A to ne ide ako i mi reagujemo iz besa, ili isprobavanjem moći... Paradoksalno je da decu kažnjavamo najčešće zato jer smo izgubili kontrolu nad sobom, a zapravo želimo da dete uspostavi samokontrolu!

Šta učiniti?

Mržnja nikad nije bila umirena mržnjom, a sa nemržnjom jeste umanjena.
Ovo je večni zakon.

Nemržnja je nenasilje. Međutim, jezik nam ponekad ne služi u korisne svrhe, jer nenasilje kao izraz kod nas najčešće izaziva doživljaj pasivnosti... Stvarni prevod nenasilja bio bi: voljena ljubaznost, ljubav, povezivanje, saosećanje, razumevanje, prosvetljenost, strpljenje... unutrašnji osmeh - kad se smejemo sebi i drugima poput sunca...

Dakle, šta učiniti?

Škola treba da organizuje razgovore s detetom - individualne i u grupi, u krugu. Detetu treba pomoći da zaroni u svoju potrebu i oslobodi svoja osećanja, da se otvori i uđe u cipele drugoga. Valja pokrenuti razgovore o pravilima ponašanja i omogućiti deci da učestvuju u njihovoj izradi...

Osim toga, poželjno je posredovati izmedju bullya i njegove porodice, što je najteže kad se ne registruje da tu postoji problem (Imućna fina porodica, intelektualci, dr Spock... bla-bla-bla... razmaženo... nja-nja-nja... :ph34r: )


Deca uce u skoli, kuci, na ulici, gledajuci TV.
Nasilje mogu svuda da vide, pitanje je koliko su roditelji svesni sta se desava s'njihovom decom.
Po prirodi deca su cista i neiskvarena, vole da se dodvore i cuju lepu rec.
Neka deca zastrane zbog nedostatka neznosti, a ne zato sto su razmazena, vec zato sto su nevoljeni. Nije uslov da je roditelj intelektualac pa da je dobar i nezan roditelj.

Deca moraju da snose posledice za njihove postupke. Drugim recima moraju da odgovaraju za sve sto urade. U skoli mora da se regulisu pravila ponasanja i kao takva moraju da se postuju.
Tuci decu je vema lako, ali nista ne resava.
Samo razgovorom i obrazovanjem mogu da se rese problemi nasilja.


U potpunosti se slažem. :)

#62 Koko Bil

Koko Bil
 • Members
 • 1,097 posts

Posted 19 August 2009 - 12:21

... Dakle, roditelji su napustili tradicionalne vaspitne postupke, a nove još nisu upoznali i naučili dopuštajući deci sve i svašta, a onda deca ostaju na emocionalnoj vetrometini, bez orjentira, pusta, okrutna i besna, a zapravo očajna i usamljena, ...

Sve što si napisala stoji, a ovo što sam boldovao je po meni ključna stvar.
U principu sam na ovu temu rekao sve što sam imao. Da to kažem isprovocirao me je konsezus svih prethodnih učesnika u raspravi, pa rekoh da dam svoj skromni doprinos u vidu malo drugačijeg mišljenja... :ph34r:

#63 outcast

outcast
 • Banned
 • 2,346 posts

Posted 20 August 2009 - 02:39

Najbolji nacin da se bori protiv zlostavljanja je ignorisanje. Ja mom sinu uvek kazem: stavi ih na "ignore". Znam da je tesko, ali je najdelotvornije, jer bullies traze paznju i zele da se "proslave" tako sto ce nekome da govore ruzne stvari ili da im prete fizicki, ali ako nema nikakve reakcije i ako naidju na nekoga ko ih ignorise, vrlo brzo ce izgubiti interes. Oni koji zlostavljaju su zainteresovani da osete da imaju svoju zrvtu pod kontrolom, a kada to ne upali oni ce vrlo brzo da potraze novi plen.

#64 Gogy

Gogy
 • Members
 • 7,469 posts

Posted 20 August 2009 - 06:32

Najbolji nacin da se bori protiv zlostavljanja je ignorisanje. Ja mom sinu uvek kazem: stavi ih na "ignore". Znam da je tesko, ali je najdelotvornije, jer bullies traze paznju i zele da se "proslave" tako sto ce nekome da govore ruzne stvari ili da im prete fizicki, ali ako nema nikakve reakcije i ako naidju na nekoga ko ih ignorise, vrlo brzo ce izgubiti interes. Oni koji zlostavljaju su zainteresovani da osete da imaju svoju zrvtu pod kontrolom, a kada to ne upali oni ce vrlo brzo da potraze novi plen.


Pa valjda će se bully zadovoljiti i time, što če njegovo maltretiranje videti druga deca iz odelenja? Pa makar dobio i samo mali trenutak pažnje od strane drugog deteta, kome če se svideti, kako rmba zadirkuje ovog koji ignoriše, biće dovoljno da podstakne siledžiju u daljnje maltretiranje jadnog..
Ja sam inače za Roterdamov princip.. Ne započinji kavgi i pokušaj da rešiš verbalno ali ako te neko konstantno dira, vrati mu. Žestoko.

#65 mrd

mrd
 • Members
 • 18,143 posts

Posted 20 August 2009 - 06:50

Pa valjda će se bully zadovoljiti i time, što če njegovo maltretiranje videti druga deca iz odelenja? Pa makar dobio i samo mali trenutak pažnje od strane drugog deteta, kome če se svideti, kako rmba zadirkuje ovog koji ignoriše, biće dovoljno da podstakne siledžiju u daljnje maltretiranje jadnog..
Ja sam inače za Roterdamov princip.. Ne započinji kavgi i pokušaj da rešiš verbalno ali ako te neko konstantno dira, vrati mu. Žestoko.


Mislim da je jasno da ako tuca pocne, ili bezis ili bijes do kraja. Danas je sve drugacije nego je bilo. Mnogo se vise zna o ponasanju dece, a i obraca paznja na isto. Ucitelji i osoblje u skoli mora da zna sta se desava i shodno tome reaguje.
Nista nije onako kako je bilo kad smo mi bili mali i nema potrebe to tako resavati.
Evo jedan primer iz mog detinstva. Mog drugara je maltretirao decko iz starijih razreda. Drugar je rekao tati i tata je otisao i nasao tog starijeg decaka. Naterao ga je da ga odvede kod njegovog oca. Kad sustigli kod tog drugog roditelja, otac mog drugara je kratko ispricao onom coveku da on nece da bije decu, ali ako njegov sin dirne jos jedanput mog drugara, on ce da dodje i da prebije tog coveka. Nikada vise moj drugar nije imao problema.

To danas vise ne prolazi, a ni onda moj drugar nije nista naucio i dalje nije resavao svoje probleme samostalno, vec je uvek cekao oca da pomogne.
Dialog mora da postoji. Nista se ne postize silom, povrh svega mozes da zaglavis cuzu, ako onako reagujes.

#66 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 17 September 2009 - 08:49

ponela sam se mišlju da malog sačekam isped škole i da na naplašim. Ali to je potpuno nezrelo i nenormalno,


to je upravo jedino normalno,nagonskoi organsko resenje

#67 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 17 September 2009 - 08:56

znam sledecu pricu. nekog decaka su maltretirali u skoli, na Novom Beogradu. Zalio se ocu. Otac izadje u parkic da pripreti nasilnicima i naidje na 13 starijih osnovacakoji ubiju boga u njemu.
Srbijaje danas nasilno drustvo.

#68 Boogie Woogie

Boogie Woogie
 • Members
 • 564 posts

Posted 29 September 2009 - 14:18

znam sledecu pricu. nekog decaka su maltretirali u skoli, na Novom Beogradu. Zalio se ocu. Otac izadje u parkic da pripreti nasilnicima i naidje na 13 starijih osnovacakoji ubiju boga u njemu.
Srbijaje danas nasilno drustvo.


svaka čast roditeljima koji se odlučuju da u ovakvom ambijentu rađaju decu. Ili su hrabri i znaju šta rade, ili su ludi i nije ih briga..

#69 narandzo

narandzo
 • Members
 • 316 posts

Posted 04 October 2009 - 12:59

ili da otac ode do roditelja i kaze da ce za sledeci shamar koje njegovo dete dobije roditelji malog siledzije dobiti reciprotetni shamar. tako je moj ujak resio
maltretiranje svog klinca. ne moze da resi svaki slucaj ali ako vec nema drugog resenja mora se i ovo razmotriti....

ovo je bilo prosle godine, nadam se da se problem vec resio

Edited by narandz, 04 October 2009 - 13:02.


#70 ucesnik

ucesnik
 • Members
 • 1,317 posts

Posted 27 October 2011 - 16:29

Kad se danas dogodi vršnjačko nasilje - ono je najčešće "horsko", "orkerstrirano"... i pojavljuje se kod dece sve mlađeg uzrasta (!)
Važno je da odrasli oko dece koja su u sukobu reaguju - progovore, deluju... Najveću odgovornost za reagovanje snosi škola:
učitelji, nastavnici, stručna služba škole... ne smeju da zatvaraju oči pred nasiljem kao da se ono ne događa, ili kao da će se to rešiti samo od sebe.