Naravno da SVI gradjani mogu da kazu ne bas bilo sta nego ono sto treba da se kaze ali umetnici su ti koji svojim radom usmeravaju gradjane.
Cak se ni Sartre kao (politicki) pisac nije politicki angazovao u Francuskoj nego je pisao kriticke knjige preko kojih je usmeravao Francuze.
Umetnici svojim radom usmeravaju gradjane? Ne znam sta si hteo da kazes sa ovim, ali mi ne deluje kao otkrice Amerike... I crkva usmerava gradjane, i intelektualci, itd.. Pa sta???
Umetnici JESU gradjani, bas kao sto su to i intelektualci, radnici, seljaci, trt-mrt... svi na neki nacin doprinose razvoju drustva. Naravno da svi ocekujemo od elite da doprinesu vise od ostatka... i na taj nacin se sa tobom slazem, posto su umetnici elita u jednom drustvu.
Ali bas zbog toga, njima ne sme niko da prigovara zato sto se "bave politikom". I treba da se bave politikom.
Ne vidim problem u tome ako se neki pisac ili umetnik i politicki angazuje... ili ako izabere da pise kriticke knjige... Na ovaj ili onaj nacin radi isto - bavi se politikom, utice na javnost, usmerava drustvo.
Jedno je aktivno a drugo pasivno. Ali je u sustini isto.
Nigde ni u jednoj zemlji u svetu nikada nisi mogao da vidis citavu umetnicku bulumentu na politickim binama kad je u pitanju politika osim kod nas.
Uh, njihov izbor. Ako umetnik zeli da se pasivno i indirektno bavi politikom - njegov izbor.
Ako izabere da se aktivno bavi politikom - njegov izbor.
Evo primera radi, u Americi se malo-malo desi da neki umetnik izadje javno i kaze nesto politicki, bilo protiv vlasti ili neke stvari u drustvu... itd. Ili se bukvalno politicki angazuje. Aktivno. So what?
Ko uostalom ima monopol na politiku i politicke bine? Niko. SVI mogu da se bave politikom i svi cak i treba da se bave politikom. Direktno ili indirektno - sve jedno.
Zalim slucaj, Srbljanovicka je mozda dobar dramski pisac ali ne mora da znaci i da je dobar politicar niti bi to bas ona trebala da bude.
Zalim slucaj, ali tvoja logika nema smisla niti drzi vodu.
Jos od stare Grcke vlada ideja politike kao opste stvari. U staroj Grckoj su ohrabrivali SVE gradjane da ucestvuju u politici, kao odlucivanju o stvarima koje su zajednicke svima. Cak i rec republica (res publica) to i znaci - javna stvar (stvar za sve).
Politika NIJE rezervisana za nekoga a zabranjena za druge. Politika je za SVE GRADJANE. Citava ideja toga je da BILO KO ima pravo da javno kaze bilo sta o bilo kojoj temi u jednoj drzavi.
Prema tome, BILO KO, makar i Biljana Srbljanovic IMA pravo da se bavi politikom, na ovaj ili onaj nacin. I ne samo to, nego je to i dobro.
Sticem utisak da se kod nas cak i ''umetnici'' profiliraju preko politike (radio je to i Balasevic, i Beckovic (on pogotovo), i ko sve jos.
Svi se dobro secaju i Zdravka Colica dok je pevao ''Druze Tito mi ti se kunemo'' i on jos uvek traje jer kod nas niko ne zna da zasvira i da za pojas zadene.
Iznenadjuje me da se i on nije politicki angazovao.
A sto bi to bilo lose?
Ako zeli da se angazuje - neka se angazuje. Svi to mogu. I treba da se politicki angazuju.
A kad smo vec kod toga pa kod nas je se politicki angazovala i nasa serBska estradna umetnica (sic!) Ceca Arkanovic i sad je njen partner iz stranke sa radikalima uz Nikolica & Co.
![]()
Ono sto meni smeta je kad vidim poznate licnosti, nasu serBsku umetnicku elitu (sic!) koja se gura oko politicara i stavlja se na njihovu stranu.
Imamo mi jos jednu gospodzu iz Pariza, cerku pesnikinje Mire Aleckovic koja je se gurala oko Kostunice, sad se gura oko Tadica.![]()
E sad, sve ovo ja ne bi smeo da kazem da li zbog toga sto je Srbljanovicka IN a ona je IN zato sto je mlada i zgodna ili sta? Svasta!
Podsecas me na psa koji juri za kolima i laje... ljut je na kola, smetaju mu, ali je svestan da ne moze nista da uradi, i sve sto moze to i radi - laje...
Sta tebi SMETAJU "poznate javne licnosti" ako se "guraju oko politicara" i "stavljaju na njihovu stranu"?
Da li ti mozes to ikako da sprecis? Da ti pomognem - ne mozes. A ako ne mozes, onda to prihvati i nastavi sa zivotom.
Ako gospoDZa iz Pariza zeli da se gura oko Kostunice - neka se gura.. njena stvar.
Sta tebe sprecava da kazes bilo sta za Biljanu??? Svako ko se bavi politikom je potpisao nevidljivi ugovor sa ostalim gradjanima kojim se slozio da ce biti pod stalnom lupom drustva i ne-imun na stalne kritike...
Da ponovim, ucestvovanje SVIH gradjana u politici je dobro i korisno za celu drzavu. Tako dolaze na povrsinu sve ideje, dobre i lose, ukrstaju se, sintetisu i nastaju nove.
Niko nema monopol na politiku i nikom se ne sme zabraniti da se bavi politikom.
Ovim naravno iskljucujem one lustrirane, ali je to rezervisano samo za one najopasnije u drzavi, i to na odredjeni vremenski period. A to je i druga tema, posto Biljana Srbljanovic svakako nije lustrirana i ne treba da bude.