Jump to content

Photo

Biljana Srbljanović

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
168 replies to this topic

#16 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 19 November 2008 - 10:52

Naravno da SVI gradjani mogu da kazu ne bas bilo sta nego ono sto treba da se kaze ali umetnici su ti koji svojim radom usmeravaju gradjane.
Cak se ni Sartre kao (politicki) pisac nije politicki angazovao u Francuskoj nego je pisao kriticke knjige preko kojih je usmeravao Francuze.

Umetnici svojim radom usmeravaju gradjane? Ne znam sta si hteo da kazes sa ovim, ali mi ne deluje kao otkrice Amerike... I crkva usmerava gradjane, i intelektualci, itd.. Pa sta???
Umetnici JESU gradjani, bas kao sto su to i intelektualci, radnici, seljaci, trt-mrt... svi na neki nacin doprinose razvoju drustva. Naravno da svi ocekujemo od elite da doprinesu vise od ostatka... i na taj nacin se sa tobom slazem, posto su umetnici elita u jednom drustvu.
Ali bas zbog toga, njima ne sme niko da prigovara zato sto se "bave politikom". I treba da se bave politikom.
Ne vidim problem u tome ako se neki pisac ili umetnik i politicki angazuje... ili ako izabere da pise kriticke knjige... Na ovaj ili onaj nacin radi isto - bavi se politikom, utice na javnost, usmerava drustvo.
Jedno je aktivno a drugo pasivno. Ali je u sustini isto.

Nigde ni u jednoj zemlji u svetu nikada nisi mogao da vidis citavu umetnicku bulumentu na politickim binama kad je u pitanju politika osim kod nas.

Uh, njihov izbor. Ako umetnik zeli da se pasivno i indirektno bavi politikom - njegov izbor.
Ako izabere da se aktivno bavi politikom - njegov izbor.
Evo primera radi, u Americi se malo-malo desi da neki umetnik izadje javno i kaze nesto politicki, bilo protiv vlasti ili neke stvari u drustvu... itd. Ili se bukvalno politicki angazuje. Aktivno. So what?
Ko uostalom ima monopol na politiku i politicke bine? Niko. SVI mogu da se bave politikom i svi cak i treba da se bave politikom. Direktno ili indirektno - sve jedno.

Zalim slucaj, Srbljanovicka je mozda dobar dramski pisac ali ne mora da znaci i da je dobar politicar niti bi to bas ona trebala da bude.

Zalim slucaj, ali tvoja logika nema smisla niti drzi vodu.
Jos od stare Grcke vlada ideja politike kao opste stvari. U staroj Grckoj su ohrabrivali SVE gradjane da ucestvuju u politici, kao odlucivanju o stvarima koje su zajednicke svima. Cak i rec republica (res publica) to i znaci - javna stvar (stvar za sve).
Politika NIJE rezervisana za nekoga a zabranjena za druge. Politika je za SVE GRADJANE. Citava ideja toga je da BILO KO ima pravo da javno kaze bilo sta o bilo kojoj temi u jednoj drzavi.
Prema tome, BILO KO, makar i Biljana Srbljanovic IMA pravo da se bavi politikom, na ovaj ili onaj nacin. I ne samo to, nego je to i dobro.

Sticem utisak da se kod nas cak i ''umetnici'' profiliraju preko politike (radio je to i Balasevic, i Beckovic (on pogotovo), i ko sve jos.
Svi se dobro secaju i Zdravka Colica dok je pevao ''Druze Tito mi ti se kunemo'' i on jos uvek traje jer kod nas niko ne zna da zasvira i da za pojas zadene.
Iznenadjuje me da se i on nije politicki angazovao. :ph34r:

A sto bi to bilo lose?
Ako zeli da se angazuje - neka se angazuje. Svi to mogu. I treba da se politicki angazuju.

A kad smo vec kod toga pa kod nas je se politicki angazovala i nasa serBska estradna umetnica (sic!) Ceca Arkanovic i sad je njen partner iz stranke sa radikalima uz Nikolica & Co. :D

Ono sto meni smeta je kad vidim poznate licnosti, nasu serBsku umetnicku elitu (sic!) koja se gura oko politicara i stavlja se na njihovu stranu.
Imamo mi jos jednu gospodzu iz Pariza, cerku pesnikinje Mire Aleckovic koja je se gurala oko Kostunice, sad se gura oko Tadica. :)

E sad, sve ovo ja ne bi smeo da kazem da li zbog toga sto je Srbljanovicka IN a ona je IN zato sto je mlada i zgodna ili sta? Svasta!

Podsecas me na psa koji juri za kolima i laje... ljut je na kola, smetaju mu, ali je svestan da ne moze nista da uradi, i sve sto moze to i radi - laje...
Sta tebi SMETAJU "poznate javne licnosti" ako se "guraju oko politicara" i "stavljaju na njihovu stranu"?
Da li ti mozes to ikako da sprecis? Da ti pomognem - ne mozes. A ako ne mozes, onda to prihvati i nastavi sa zivotom.
Ako gospoDZa iz Pariza zeli da se gura oko Kostunice - neka se gura.. njena stvar.

Sta tebe sprecava da kazes bilo sta za Biljanu??? Svako ko se bavi politikom je potpisao nevidljivi ugovor sa ostalim gradjanima kojim se slozio da ce biti pod stalnom lupom drustva i ne-imun na stalne kritike...

Da ponovim, ucestvovanje SVIH gradjana u politici je dobro i korisno za celu drzavu. Tako dolaze na povrsinu sve ideje, dobre i lose, ukrstaju se, sintetisu i nastaju nove.
Niko nema monopol na politiku i nikom se ne sme zabraniti da se bavi politikom.
Ovim naravno iskljucujem one lustrirane, ali je to rezervisano samo za one najopasnije u drzavi, i to na odredjeni vremenski period. A to je i druga tema, posto Biljana Srbljanovic svakako nije lustrirana i ne treba da bude.

#17 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 19 November 2008 - 11:25

Jeste. Tolika dika i perjanica da su joj se predstave igrale u elitnim prestonickim pozoristima u sred srede najmracnijeg perioda vladavine tog lika... I da je ime kao dramska spisateljica stekla - tada. Sve prkoseci silnim zabranama.
I koja je, sve vecerajuci u dobrim kucama, konacno postigla da se - dobro uda.

http://forum.b92.net...4...t&p=2166931

Njene predstave su bile jako cenjene i diljem Europe. Bash u to vreme. Medjutim , sada
je vishe niko ne pominje. Zanimljiv si samo dok si disident, a josh zanimljivije
je da disidenti imaju ideja za pisanje samo u tim vunenim vremenima. Ovde ne mislim samo
na nju.Ona cak nije ni vazna.

#18 Homo unius ideae

Homo unius ideae
  • Members
  • 1,248 posts

Posted 19 November 2008 - 11:26

...

Kinik, zamolicu te da razmislis zarad cega je tvoje pisanje. Razumecu, iako ne odobravam, ako imas licnu satisfkaciju. Necu razumeti ako si zeleo da dokazes nadmoc, nepotrebno je. Sara jeste pogresno konceptirala temu, ako uopste ima teme. Ako neko zeli da razgovara, a inicira na nacin koji smatramo losim, postoji nacin da se preusmeri, opovrgne ili sta god smatramo valjanim.

Saro, moras odluciti o cemu zelis da razgovaramo. Ja predlazem da se tema preusmeri, sto je vec predlozeno i dobije uopsteniju dimenziju, mislim da je vec na nekoj od tema na umetnosti bilo razgovora o tome i to vrlo konstruktivnih, o dualitetu pojedinih umetnika. Ne mali broj svetskih velicina mozemo posmatrati kroz tu prizmu, neko je vec pomenuo Sartra, Ljosa isto moze biti egzemplar za knjizevnika-politicara, iako ima osim politickih i drugih licnih istupanja kojima umetnici postaju glasnogovornici i dodaju ili oduzimaju imidz svojm delima. Ili je ovo moje pisanje sada besmisleno, na deponiji je zavrsilo?

#19 Kit Louch

Kit Louch
  • Members
  • 3,226 posts

Posted 19 November 2008 - 11:29

Celo stvaralastvo BS je u neraskidivoj vezi sa politikom. Dosadašnje nagrade i priznanja su bile upravo za političke stavove a manje za skromne umetničke domete autorkinih dela. Veću bi težinu imalo da je Evropsko priznanje za pozorište dobio npr neko tipa Radovan Karadzic (čisto kao primer, jer i njegovo dramusanje je jako neubedljivo). Ovako sve smrducka na salonsko-carsijsko jatebiserdaretimenivojvodo lobiranje unutar miljea istomisljenika.

#20 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 19 November 2008 - 11:30

Kinik, zamolicu te da razmislis zarad cega je tvoje pisanje. Razumecu, iako ne odobravam, ako imas licnu satisfkaciju. Necu razumeti ako si zeleo da dokazes nadmoc, nepotrebno je. Sara jeste pogresno konceptirala temu, ako uopste ima teme. Ako neko zeli da razgovara, a inicira na nacin koji smatramo losim, postoji nacin da se preusmeri, opovrgne ili sta god smatramo valjanim.

Saro, moras odluciti o cemu zelis da razgovaramo. Ja predlazem da se tema preusmeri, sto je vec predlozeno i dobije uopsteniju dimenziju, mislim da je vec na nekoj od tema na umetnosti bilo razgovora o tome i to vrlo konstruktivnih, o dualitetu pojedinih umetnika. Ne mali broj svetskih velicina mozemo posmatrati kroz tu prizmu, neko je vec pomenuo Sartra, Ljosa isto moze biti egzemplar za knjizevnika-politicara, iako ima osim politickih i drugih licnih istupanja kojima umetnici postaju glasnogovornici i dodaju ili oduzimaju imidz svojm delima. Ili je ovo moje pisanje sada besmisleno, na deponiji je zavrsilo?

Odlicna ideja..

Dodajem josh i bivsheg predsednika Ceshke (Vaclav Havel)

Ronald Regan je bio glumac ( ne bash nesto narocito dobar), kao sto je i
danas i guverner Kalifornije.

#21 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 19 November 2008 - 12:12

Možda Sara nije dobro koncipirala uvodni post. Onda on može da se modifikuje uz njenu saglasnost ili da se, jednostavnije promeni naslov, i da se krene u jednom od pravaca. Jer, ma koliko bila zanimljiva, iscrpšće se Biki, bolje zato raspravljati uopšteno o preklapanju dva usmerenja (politike i umetnosti) i kakvi sve mogu biti međusobni uticaji, odakle kreće inicijativa ka promeni, uvođenje novina i tako dalje. Onaj prečac brišite.

#22 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 19 November 2008 - 12:13

Imali smo mi mnoge umetnike koji su krenuli malo da se bave politikom, i trpela je i umetnost i politika. za umetnost je potrebna cista iskrena dusa, a politika trazi odsustvo iste

Dakle, svi imaju pravo da se bave politikom od nepismenih čobana do akademika, jedino umetnici ne.
Za umetnost ne treba ovakva ili onakva duša, umetnika (kao i svih drugih) imaš i ovakvih i onakvih - ima divnih ljudi sa toplom dušom čiji su dometi nekakve sladunjave pesmice za spomenare, a ima i doslovno pokvarenjaka koji pišu/slikaju savršena dela. Za umetnost je bitno samo da čovek ume da hrabro i slobodno izrazi ono što misli ili oseća...
Umetnici su (pored filozofa) ti kojima "ograničavanje mišjenja" u totalitarnim režimima najteže pada, a uz to imaju vrlo dobar "alat" da svoje stavove ponekad zamaskiraju, da poruka prođe cenzuru i dođe do ljudi... Ako pogledamo ko su bili disidenti u komunističkim zemljama, većinom su to bili umetnici, pre svega književnici, mogi od njih su danas vodeći političari u svojim zemljama.

On topic:
Sem što sam letimično pogledao par epizoda "Otvorenih vrata" zaista ne poznajem opus BS i ne mogu da dam svoje mišljenje o tome, ali sam siguran da dobar deo ljudi projektuje svoje političko (ne)slaganje kada procenjuje umetničku vrednost njenih dela, a epidemija naprasno razočaranih u njene umetničke domete nakon "kritike" LDP-a više govori o nivou njihove svesti nego njene umetnosti.

#23 fender_bender

fender_bender
  • Banned
  • 2,192 posts

Posted 19 November 2008 - 12:14

Odlicna ideja..

Dodajem josh i bivsheg predsednika Ceshke (Vaclav Havel)

Ronald Regan je bio glumac ( ne bash nesto narocito dobar), kao sto je i
danas i guverner Kalifornije.

Da. ali za Havela ovi nasi intelektualci zaborave da napomenu da je morao da radi i - kao konobar. Disidenstvo se svuda placalo, ponegde i glavom. Ovde je bilo nacin da se - podigne tiraz. Ili postane popularan.

#24 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 19 November 2008 - 12:29

Ovde je bilo nacin da se - podigne tiraz..

Mislis, miraz? :)
Btw, ono sto BS fali je autenticnost i sto komade radi bez autenticnosti tako sto zeli da se dodvori publici sa Zapada, umesto da pise autenticno o problemima Srbije iz ugla pisca, a ne iz ugla politicarke.
Ja sam vise za pristup Haleda Huseinija, Hanifa Kurejshija i Amina Maaloufa, nego za njen, s obzirom na to da iz njihovog pisanja mogu da saznam i nesto o kulturi podneblja/naroda koje predstavljaju.
Iz njenog nacina pisanja mogu da shvatim samo da postoji problem, a ono pozitivno sto postoji u Srbiji, a sto je idealno za profesionalne hejtere tipa Kinika, se ni ne pominje. :ph34r:

#25 Spotter

Spotter
  • Members
  • 180 posts

Posted 19 November 2008 - 12:38

Celo stvaralastvo BS je u neraskidivoj vezi sa politikom. Dosadašnje nagrade i priznanja su bile upravo za političke stavove a manje za skromne umetničke domete autorkinih dela. ...

Oprosti mu Bože ne zna šta govori...

#26 oblak

oblak
  • Members
  • 1,328 posts

Posted 19 November 2008 - 12:40

Mrak mi pada na oci kad cujem da je Biljana Srbljanovic nas najbolji dramski pisac. :ph34r:

#27 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 19 November 2008 - 12:40

Oprosti mu Bože ne zna šta govori...

Istinu. :ph34r:

#28 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 19 November 2008 - 12:43

A šta, ovi tvoji autori se ne dodvoravaju Zapadu, ne koriste njihovo slabo poznavanje drugih kultura da bi ih upoznavali s njima i na tome zgrtali nagrade i pare?
Šta god mislio o BS lično, niko od naših vajnih umetnika nije toliko istinitije predstavio situaciju u Srbiji kakva jeste od BS. Možda još Marina Abramović ali to je već druga priča.
Žao mi je što ti danas(!) smetaju slike licemerja, nepotizma, dubokog konzervativizma i sveopšte zaostalosti. U vreme Slobe ti nije smetalo da bacaš bombe (na forumu) po srpskim gradovima i selima jer su oni zbog svega pomenutog to zaslužili.

Edited by melankolic, 19 November 2008 - 12:44.

#29 Homo unius ideae

Homo unius ideae
  • Members
  • 1,248 posts

Posted 19 November 2008 - 13:15

Nemoguce je razumnom bicu da potpuno anulira ili ocenjuje necije stvaranje kroz prizmu privatnog zivljenja ili drugih drustvenih istupanja umetnika. Meni je opus Srbljanovicke delimicno znan, a nekako je uvek poistovecujem sa Beogradskom trilogijom. Njen sadasnji politicki angazman mi je jos veca nepoznanica, neka vas neki od bogova sacuvaju apoliticnih ludaka i onih koji ne gledaju tv sokocala, kao sto sam ja.
Beogradska trilogija je imala svoju ulogu i vrednost u vremenu nastanka i ne mozemo je anulirati neslaganjem sa sadasnjim politickim stavovima autorke. Jedino razumnim smatram da se njen stav koji iznosi kao politicar, moze koristiti kao pokazatelj koliko je njena trilogija bila nepatvorena ideja. Mene zanima da li postoji jaz izmedju jedne i druge Biljane, a ne umem sama odgovoriti na to pitanje jer ne znam sta sada zagovara. Degutantno mi je da osim javnih istupanja, dodatno sagledavam Srbljanovicku kroz njen privatni zivot, a procitah i par recenica o tome, a uz to ne vidim postojanje bilo kakve relacije, odnsno uticaja njenog zivljenja i njenog dela. I jedna mala zanimljivost, skoro sam ovde na forumu procitala stav da je Andre Zid nepozeljan za citanje jer je bio homoseksualac. Da li mi to imamo predrasude?
Da li je muzika Erika Satia izgubila na znacaju zbog njegovih osobenosti? Darvinovu teoriju evolucije cemo srusiti jer je imao agorofobiju? Kako se bese zvala ona nasa ministarka antidarvinista, mozda je to g-dju motivisalo na zabranu.

#30 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 19 November 2008 - 13:17

Umetnici svojim radom usmeravaju gradjane? Ne znam sta si hteo da kazes sa ovim, ali mi ne deluje kao otkrice Amerike... I crkva usmerava gradjane, i intelektualci, itd.. Pa sta???
Umetnici JESU gradjani, bas kao sto su to i intelektualci, radnici, seljaci, trt-mrt... svi na neki nacin doprinose razvoju drustva. Naravno da svi ocekujemo od elite da doprinesu vise od ostatka... i na taj nacin se sa tobom slazem, posto su umetnici elita u jednom drustvu.
Ali bas zbog toga, njima ne sme niko da prigovara zato sto se "bave politikom". I treba da se bave politikom.
Ne vidim problem u tome ako se neki pisac ili umetnik i politicki angazuje... ili ako izabere da pise kriticke knjige... Na ovaj ili onaj nacin radi isto - bavi se politikom, utice na javnost, usmerava drustvo.
Jedno je aktivno a drugo pasivno. Ali je u sustini isto.

Uh, njihov izbor. Ako umetnik zeli da se pasivno i indirektno bavi politikom - njegov izbor.
Ako izabere da se aktivno bavi politikom - njegov izbor.
Evo primera radi, u Americi se malo-malo desi da neki umetnik izadje javno i kaze nesto politicki, bilo protiv vlasti ili neke stvari u drustvu... itd. Ili se bukvalno politicki angazuje. Aktivno. So what?
Ko uostalom ima monopol na politiku i politicke bine? Niko. SVI mogu da se bave politikom i svi cak i treba da se bave politikom. Direktno ili indirektno - sve jedno.

Zalim slucaj, ali tvoja logika nema smisla niti drzi vodu.
Jos od stare Grcke vlada ideja politike kao opste stvari. U staroj Grckoj su ohrabrivali SVE gradjane da ucestvuju u politici, kao odlucivanju o stvarima koje su zajednicke svima. Cak i rec republica (res publica) to i znaci - javna stvar (stvar za sve).
Politika NIJE rezervisana za nekoga a zabranjena za druge. Politika je za SVE GRADJANE. Citava ideja toga je da BILO KO ima pravo da javno kaze bilo sta o bilo kojoj temi u jednoj drzavi.
Prema tome, BILO KO, makar i Biljana Srbljanovic IMA pravo da se bavi politikom, na ovaj ili onaj nacin. I ne samo to, nego je to i dobro.

A sto bi to bilo lose?
Ako zeli da se angazuje - neka se angazuje. Svi to mogu. I treba da se politicki angazuju.

Podsecas me na psa koji juri za kolima i laje... ljut je na kola, smetaju mu, ali je svestan da ne moze nista da uradi, i sve sto moze to i radi - laje...
Sta tebi SMETAJU "poznate javne licnosti" ako se "guraju oko politicara" i "stavljaju na njihovu stranu"?
Da li ti mozes to ikako da sprecis? Da ti pomognem - ne mozes. A ako ne mozes, onda to prihvati i nastavi sa zivotom.
Ako gospoDZa iz Pariza zeli da se gura oko Kostunice - neka se gura.. njena stvar.

Sta tebe sprecava da kazes bilo sta za Biljanu??? Svako ko se bavi politikom je potpisao nevidljivi ugovor sa ostalim gradjanima kojim se slozio da ce biti pod stalnom lupom drustva i ne-imun na stalne kritike...

Da ponovim, ucestvovanje SVIH gradjana u politici je dobro i korisno za celu drzavu. Tako dolaze na povrsinu sve ideje, dobre i lose, ukrstaju se, sintetisu i nastaju nove.
Niko nema monopol na politiku i nikom se ne sme zabraniti da se bavi politikom.
Ovim naravno iskljucujem one lustrirane, ali je to rezervisano samo za one najopasnije u drzavi, i to na odredjeni vremenski period. A to je i druga tema, posto Biljana Srbljanovic svakako nije lustrirana i ne treba da bude.

A da se ti vratis i ponovo polako iscitas sve moje postove na ovoj i temi i pokusas da barem nesto od toga razumes, a!?
Sta mislis? Kako bi to bilo da ti prvo malo porazmislis pre nego sto skocis u vatru i kandidujes se za advokata Biljane Srbljanovic? :)
Ne stoji svakome ta uloga narocito kad pojma nema o cemu sagovornik prica pa samo zauzima ovoliki prostor. :ph34r:

Edited by Giacomo, 19 November 2008 - 13:19.