Biljana Srbljanovic, o kojoj je ovde rec, je umetnik, kome njen umetnicki rad donosi poene...Nisu gradjani Srbije pisali te drame, pa da poeni idu njima...
uopste nemam takav utisak.
ni da je umetnik, ni da joj umetnicki rad donosi poene.
mislim da joj poene i publiku (mada je publika lose odabrana rec - bolja bi bila navijaci) donosi cinjenica da su njene predstave bile ventil ljudima.
ispust od stvarnosti koju su ziveli. taj ventil nije bio narocito umetnicki oblikovan (nisam pozorisni kriticar, samo gledalac), bio je samo aktuelan.
mozda je previse smelo ovo sto cu reci, ali mislim da ona kao "umetnik" uopste ne bi postojala bez svog angazmana (ne mislim na konkretno aktiviranje u LDP-u, nego na sve ukupno)...
ovde se polemisalo o tome da li umetnost nekog umetnika treba da bude angazovana (mislim tu na tematiku dela, ne na javne nastupe samog umetnika)... smatram da treba, ukoliko je to njegova intimna okupacija i ukoliko nije na racun umetnicke vrednosti onoga sto stvara. angazovanost ne moze da bude argument da je nesto umetnicki vredno...
da li se licnost i javno istupanje umetnika moze odvojiti od dela koje stvara? ako ti je umetnik savremenik - tesko... inace - neminovno sa odvaja... ostanu uvek samo dela. ili ne ostane nista... (sto moze da dovede do pitanja o savremenoj umetnosti i nacinu na koji je ona koncipirana - tu trajanju vise kao da nema mesta... umetnici su se okrenuli u sebe, publika se iskljucuje... cak je i pitanje talenta rastegnuto jer se komponenta realizacije ideje (materijalizacije ideje) sve vise potiskuje kao bitna odrednica toga da li nesto zovemo umetnickim delom ili ne... ostaju samo ideje/zamisli...)
odnos prema njoj kao prema politicaru tek nemam... suvise je... nestabilna u svakom smislu te reci da bih mogla da je posmatram ozbiljno.
ukratko - kad mislim o biljani srbljanovic vidim je pre svega kao gradsku facu (lokalni lik koji je postao medijski popularan u jednom vremenu), sa nesto vise govornicke i spisateljske vestine od proseka i mnogo zelje i vremena da se posveti upravo tom cilju.
vreme i ono sto bude stvarala pokazace da li gresim.