Jump to content


Photo

Biljana Srbljanović


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
168 replies to this topic

#136 Conchita Martinez

Conchita Martinez
 • Members
 • 3,290 posts

Posted 21 November 2008 - 17:04

Nebitno je zasto ona puni dvorane; tj., jeste - puni ih jer se publici izgleda svidja to sto cuju. A politicka angaziranost ili "angazirana umjetnost", kao sto rekoh, nije novost nego dapace, ali to sam vec spomenula racunajuci da ti je jasno. Nije?Posto sam iz druge drzave, ne znam o kakvom se pismu radi.

edit: a da li mislis da ce propasti filmska industrija zato sto je Arnold navijao za republikance?

Zar je Arnold umetnik? Ja sam čula da je siledžija? :)
Pismo
Nije prošlo ni dva dana a Bilja se tog svog pisma odrekla i javno izljubila sa Čedom.E time zaista diplomirala onu istu školu koju napada u pismu i samo je tvrdila pazar za politički deo kolača. :ph34r:

#137 Cro-boy

Cro-boy
 • Members
 • 4,466 posts

Posted 21 November 2008 - 17:16

edit: a da li mislis da ce propasti filmska industrija zato sto je Arnold navijao za republikance?


nije on samo navijao, nego je i igrao, a bogami i zabijao! :ph34r:
i ne da nece propasti holivud, nego nece ni republikanci


btw, tema je odlicna, pogotovo ako se izadje iz uskih okvira i prosiri na odnos umjetnosti i politike.

#138 Cro-boy

Cro-boy
 • Members
 • 4,466 posts

Posted 21 November 2008 - 17:34

Tvoj stav je da svi treba da se bave politikom. Masala. To znaci da politikom treba da se bave i grobari, i pijandure, i kriminalci pa i babe i male bebe.
Ja ne mislim tako. Ja mislim da politikom treba da se bave intelektualci cija je duznost da vode drustvo.
Tako je barem u normalnim zemljama koje su napredne i prosperitetne. Mi nazalost nismo normalna zemlja i to dokazujemo svaki put, zato i jesmo tamo gde smo.

To je dokaz da svi ne treba (ne da ne smeju, nego da NE TREBA) da se bave svakim zanatom, premda neki ne bi ni smeli kao na primer ovi nazovi lekari koji su vratili trudnicu u teskom stanju. I ne samo da svi ne bi trebali da se bave politikom, nego je tako i u drugim profesijama. Jer da bi se neko bavio nekim poslom on za to prvenstveno treba da bude SPOSOBAN a ako je sposoban on ce za to zavrsiti i skolu. Neko ko je zavrsio glumu mozda moze da glumi politicara ali on nije po definiciji politicar.


Bojim se da ipak nisi u pravu - politikom MOGU da se bave svi i sto ih se vise bavi, to bolje. Da, svi pa cak i grobari, pijandure i kriminalci (ako im nisu uskracena gradjanska prava). Bavljanje politikom je i glasanje na izborima.

Ne znam kako su ti babe pale na pamet, a bebe se sigurno, sve i da to zele, ne mogu baviti politikom.Politicar mora da ima takta za pregovore, da ima OPSTEG obrazovanja jer on/a predstavlja naciju, zemlju... Politicar ne sme da sutira novinare, da vredja i psuje, da se napija po seoskim vasarima. Politicar usmerava drustvo svojim primerom.


u pravu si - to bi tako trebalo biti. Ali ne smije se a priori postavljati kao uvjet, vec je na biracima odgovornost da izaberu takve kandidate da ih predstavljaju u parlamentu, inozemstvu...

kodeksi ponasanja, standardi struke (spomenuo si licencu) trebaju vrijediti za mnoga zanimanja, ali ti brkas obrt, umjetnost i sport s politikom. Jednostavno nisu ista pravila jer to nije isti svijet. Politika je jedini zanat za koji nije potrebno skolovanje - moguce je da se njome bave skoro cak i nepismeni ljudi, neodgojena goveda. Sto ne znaci da je to istovremeno i pozeljno.BS mi je nepoznata i kao umjetnica i kao politicarka. Gledao sam ju u jednoj latinici na jednu od vjecnih tema mi vs.oni i to je bilo sve. Nije mi se dopala, previse je bila konfuzna, brzopleta, neartikulirana, nervozna. Ali mlada je i neiskusna, pa ima vremena za nju.


i da - politika je takodjer umjetnost (barem bi takva trebala biti) i to je jos jedan od razloga zasto se bas svi mogu baviti njome. Ili mislis da bi i umjetnost trebala biti privilegij samo skolovanih umjetnika, a ne i naturscika?


edit:
kad bi se napravila klasifikacija ljudskih zanimanja s obzirom na uvjete potrebne da bi se istima bavili, onda bi umjetnost bila najmanje regulirana, jer njome se mogu baviti ama bas svi, cak i bebe i ratni zlocinci. Politika vec ima ta dva izuzetka, a ostale djelatnosti jos i mnoge druge. I po tom aspektu je politika bliska umjetnosti.

Edited by Cro-boy, 21 November 2008 - 17:50.


#139 Ubaceni element

Ubaceni element
 • Banned
 • 115 posts

Posted 22 November 2008 - 11:06

...Ne kontajuci?

"Nebojse".
Tebi to nikako ne preti.

PS.
Bole je da se vratis na "ћит_ћат".

...


Tsc...tsc...tsc...
Mnogo napadackog....
Ti Kinik-u, kao da si dozivotni zastitnik lika i dela BS...
Nemas potrebe... stvarno... branimo mi nju 24/7/365... i od nje same...

U Iranskoj revoluciji, najopasniji su bili, i najmilitantniji, pazdrvani, cuvari islamske revolucije... mabreisvakedruge...
Ne mogu a da u tvojim dopisima/postovima ne uocim njihovo ucenje...

#140 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 22 November 2008 - 12:06

@ Fen. Bender

Pa to sto se neka Biljanina predstava prikazivala u doba Milosevica, je samo pohvala doticnom teatru koji je smogao dovoljno snage i da prostis, "muda" da uopce postavi komad. Neces mi valjda reci da nikad nisi cuo da je upravo kazaliste kroz povijest bilo najglasnija kritika drustva?


Nisam cuo da je kazaliste bilo najglasnija kritika drustva. Ako ikada cujes, javi mi, molim te, da trcim da zivim u takvom drustvu. Drustva za koja sam ja cuo i za koja ja znam su kudikamo glasnija od - kazalista. Toliko glasnija da se u njima kazaliste i ne cuje. Ako ga uopste ima.


A za pohvale Biljaninim predstavama tokom doba Milosevica: pa jeste bilo onako lepo i komotno: postave ti predstavu, rezim zadovoljan, umetnost cveta, svima lepo. A umetnik jos - dodje na glas kao protivnik rezima. Pa ako je rezim bio tako liberalan da je podnosio tolike kritike koje mu je BS upucivala svojim predstavama - zasto ga je onda uopste trebalo kritikovati? Znas, taj rezim je bas znao da se obracuna sa onima koji mu - zaista smetaju. I zaista ga kritikuju. Ovako...

#141 zagor

zagor
 • Members
 • 6,113 posts

Posted 22 November 2008 - 12:33

Mrzi me da citam, al' svi koji su protiv BS mogu da ga duvaju.

#142 avramova

avramova
 • Members
 • 8,594 posts

Posted 22 November 2008 - 19:20

Mrzi me da citam, al' svi koji su protiv BS mogu da ga duvaju.


Ja nisam ni ptrotiv ,ni za nju. A duvam sta, ako i kad hocu.
Jako mi je ta mlada zena imponovala u onim jebenim vremenima kada
nije bilo ni trunke svetla , ali ni zracka nade u tamnom tunelu.
Samo je ona bila zvezda ciji su se komadi izvodili u stvarno vrednim
pozorishtima u Nemackoj. Barem u onom najvaznijem. Ona je u stvarno
( i ne samo za mene) nayebaniyim vremenima bila glasogovornik,
i prijatan i sagovornik i kriticar. Nekako sam se ja licno osecala
tako, citajuci njene intervujue, i gledajuci je na TV, da govori i za mene
i u moje ime.

Medjutim,danas je sve malo drugacije, ona je josh uvek mlada,
na njoj je kako ce da pravi svoju karijeru. Ne mislim da je njoj politika
potrebna, ali nije potrebna ni Basari, Velikicu ,Dushku Kovacevicu, a nije
potrebna ni onom Matiji, ali ljudi ne mogu da odole , pa tako ni ona.

Edited by Teja, 22 November 2008 - 19:21.


#143 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 23 November 2008 - 02:31

Mrzi me da citam, al' svi koji su protiv BS mogu da ga duvaju.

:ph34r:
@ sarishte-potpisujem.
@ Teja-za vreme devedesetih, BS je bila onaj gradjanski, disonantni ton Srbije buducnosti u tadasnjoj Srbiji zagadjenoj zlocinima i uprljanoj krvlju civila iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Kosova.Bila je neko zbog koga sam ja, licno,bio ponosan sto sam iz Srbije, a takvih je bilo jako malo (i jos uvek sam ponosan na njeno delovanje devedesetih, kao i na nezavisne medije iz Srbije i gradjanske intelektualce, koji su rekli NE fasistickoj stoci iz tadasnjeg rezima).
Danas je situacija drugacija.
Sloboda u Srbiji, nazalost, ne ume da peva kao sto su suznji pevali o njoj.
Trazili smo slobodu, dobili smo trziste na kom je ljudsko i gradjansko dostojanstvo na prodaju i vrlo, vrlo jevtina roba.:)
I to je ono sto mi smeta ne samo kod BS, vec i kod svih koji bi za funkciju, bilo u partiji, bilo u nekom javnom preduzecu ili ministarstvu, prodali dupe, a vrede mnogo vise od onih koji ih kupuju.:D

#144 Jr

Jr
 • Banned
 • 4,557 posts

Posted 23 November 2008 - 07:38

Mrzi me da citam, al' svi koji su protiv BS mogu da ga duvaju.


:ph34r:

#145 Frankie Wilde

Frankie Wilde
 • Members
 • 650 posts

Posted 23 November 2008 - 07:58

Zar je Arnold umetnik? Ja sam čula da je siledžija? :)
...


Da li znas da "Terminatora" svrstavaju u ljubavnu dramu?
Ko bi bolje odglumeo Konana?

:ph34r:

#146 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 23 November 2008 - 14:07

...svi koji su protiv BS mogu da ga duvaju.

Ovaj predlog zalazi u domen pitanja kulta ili kultova ličnosti u Srbiji danas.

Takođe predloženo asocira i na odbijanje aktivnog i po potrebi kritičkog odnosa građanstva prema delovanju omiljene političke ličnosti koja pretenduje na vlast te se pomenuti građani olako odaju idolopoklonstvu baziranom na imponovanju, slaganju, impresioniraniranosti nečijom retorikom ili pojavom pri čemu se decidirano i bez pokušaja protivargumentacije negiraju drugačiji, često suštini mnogo bliži stavovi o pretendentu. Isto važi i za odnos građanstva prema političkim figurama koje drže omraženim, ne vole ih jer su im dotični ružni, disonantni, neharizmatični. Ukratko, naklonost ili averziju im određuju faktori koji se ne dotiču bilo kog segmenta suštine delovanja voljenih i onih drugih.

Nedavno je jedan moj poznanik u razgovoru izneo stav čuvenog reditelja Milutina Petrovića koji je izjavio da bi, parafraziram, čas posla naučio Srbalj da sluša klasiku kada bi mu dali RTS malo na upravljanje kao metaforu i argument za to šta treba učiniti da bi se u ovoj zemlji stvari dovele na svoje mesto.

Iako ideje o nekakvoj kultur-diktaturi mnogima zvuče primamljivo, ili recimo bolje rešenje od postojećeg stanja, podsećam da je kroz istoriju bilo mnogo pokušaja od strane razih ideologija na vlasti da je nametnu ali da su konačni rezultati bili poražavajući.
Mnogi žestoko kritikuju liberalizam u ekonomiji ali smatram da su ideje liberalne bohemije neophodne u umetnosti. Ipak, ako jedan kulturni model pokušava da se kroz politiku nametne kao i jedini moguć, u slučaju uspeha takve misije dobili bi smo verziju soc-realizma, zvanične kulturne dogme. Tako se i da zaključiti da su težnje ka uspostavljanju hermetično definisanih kulturnih modela koji su koncipirani bez mnogo sluha za realno stanje u direktnoj suprotnosti sa ideologijom uz koju se BS svrstava svojevoljno. Kao uostalom i mnogo toga što proklamatori te ideologije inače čine ovih dana.

Ono što po mom mišljenju najviše kompromituje kulturno-političke stavove BS i kruga oko nje jeste nesposobnost prepoznvanja činjenice da kulturni model Srbije mora biti daleko eklektičniji od njihovih isključivih proklamacija na tu temu. Miloševićev eksperiment je pokazao da Srbija nije imala niti ima jasnu predstavu o svom kulturnom razvoju i njegovom ishodu jer je cunami primitivizma sa neobičnom lakoćom pogazio sve do tada tanko etablirane vrednosti i dokazao da su kulturne institucije na staklenim nožicama onda bile a danas su na klocnama.

U politikom angažmanu BS očekivao sam mnogo više reči upravo o sprezi kulture, umetnosti, politike i strategijama edukativne implementacije pozitivnih vrednosti među živalj ali je umesto toga usledila tirada kvalifikacija političkih protivnika i njihovih sledbenika, kukumavčenja tipa eto, narod nam je prostoglupodžiberski pa mi nemamo kome da se obratimo jer nas ništa ne razumeju, a o predlozima da se formiraju autonomne gradske policije da ne napišem ništa dalje...

Kada bi se prešlo sa jednostranog konstatovanja na predloge za konkretno rešavanje mnogobrojnih problema koji pritom uvažavaju realnost, svima bi nam bilo mnogo bolje. :ph34r:

Edited by Bebler, 24 November 2008 - 00:46.


#147 Conchita Martinez

Conchita Martinez
 • Members
 • 3,290 posts

Posted 23 November 2008 - 18:42

Da li znas da "Terminatora" svrstavaju u ljubavnu dramu?
Ko bi bolje odglumeo Konana?

:ph34r:

:)

#148 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 24 November 2008 - 00:55

Ovaj predlog zalazi u domen pitanja kulta ili kultova ličnosti u Srbiji danas.

Takođe predloženo asocira i na odbijanje aktivnog i po potrebi kritičkog odnosa građanstva prema delovanju omiljene političke ličnosti koja pretenduje na vlast te se pomenuti građani olako odaju idolopoklonstvu baziranom na imponovanju, slaganju, impresioniraniranosti nečijom retorikom ili pojavom pri čemu se decidirano i bez pokušaja protivargumentacije negiraju drugačiji, često suštini mnogo bliži stavovi o pretendentu. Isto važi i za odnos građanstva prema političkim figurama koje drže omraženim, ne vole ih jer su im dotični ružni, disonantni, neharizmatični. Ukratko, naklonost ili averziju im određuju faktori koji se ne dotiču bilo kog segmenta suštine delovanja voljenih i onih drugih.

Nedavno je jedan moj poznanik u razgovoru izneo stav čuvenog reditelja Milutina Petrovića koji je izjavio da bi, parafraziram, čas posla naučio Srbalj da sluša klasiku kada bi mu dali RTS malo na upravljanje kao metaforu i argument za to šta treba učiniti da bi se u ovoj zemlji stvari dovele na svoje mesto.

Iako ideje o nekakvoj kultur-diktaturi mnogima zvuče primamljivo, ili recimo bolje rešenje od postojećeg stanja, podsećam da je kroz istoriju bilo mnogo pokušaja od strane razih ideologija na vlasti da je nametnu ali da su konačni rezultati bili poražavajući.
Mnogi žestoko kritikuju liberalizam u ekonomiji ali smatram da su ideje liberalne bohemije neophodne u umetnosti. Ipak, ako jedan kulturni model pokušava da se kroz politiku nametne kao i jedini moguć, u slučaju uspeha takve misije dobili bi smo verziju soc-realizma, zvanične kulturne dogme. Tako se i da zaključiti da su težnje ka uspostavljanju hermetično definisanih kulturnih modela koji su koncipirani bez mnogo sluha za realno stanje u direktnoj suprotnosti sa ideologijom uz koju se BS svrstava svojevoljno. Kao uostalom i mnogo toga što proklamatori te ideologije inače čine ovih dana.

Ono što po mom mišljenju najviše kompromituje kulturno-političke stavove BS i kruga oko nje jeste nesposobnost prepoznvanja činjenice da kulturni model Srbije mora biti daleko eklektičniji od njihovih isključivih proklamacija na tu temu. Miloševićev eksperiment je pokazao da Srbija nije imala niti ima jasnu predstavu o svom kulturnom razvoju i njegovom ishodu jer je cunami primitivizma sa neobičnom lakoćom pogazio sve do tada tanko etablirane vrednosti i dokazao da su kulturne institucije na staklenim nožicama onda bile a danas su na klocnama.

U politikom angažmanu BS očekivao sam mnogo više reči upravo o sprezi kulture, umetnosti, politike i strategijama edukativne implementacije pozitivnih vrednosti među živalj ali je umesto toga usledila tirada kvalifikacija političkih protivnika i njihovih sledbenika, kukumavčenja tipa eto, narod nam je prostoglupodžiberski pa mi nemamo kome da se obratimo jer nas ništa ne razumeju, a o predlozima da se formiraju autonomne gradske policije da ne napišem ništa dalje...

Kada bi se prešlo sa jednostranog konstatovanja na predloge za konkretno rešavanje mnogobrojnih problema koji pritom uvažavaju realnost, svima bi nam bilo mnogo bolje. :)


:ph34r:

#149 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 26 November 2008 - 20:18

Zar je Arnold umetnik? Ja sam čula da je siledžija? :)


Pa moze istovremeno biti i jedno i drugo, ili nista od toga, nije to poanta, vec da je u Americi najnormalnije da se estradne zvijezde, slavne, popularne licnosti, javno izjasnjavaju i podrzavaju politicke kandidate i zbog toga se ama bas nitko ne sablaznjava. Sto se tice pisma i opcenito njene politicke angaziranosti, opet mi nije jasno kakve to ima veze s cinjenicom da ti se ne svidjaju njene predstave. Osim ako ne mislis da automatski ne moze biti dobra umjetnica ako vec nije sposobna politicarka?


Nisam cuo da je kazaliste bilo najglasnija kritika drustva.


Zato sto premalo znas o kazalisnoj povijesti, a ocito nikad nisi pogledao ni Biljanine predstave.

A za pohvale Biljaninim predstavama tokom doba Milosevica: pa jeste bilo onako lepo i komotno: postave ti predstavu, rezim zadovoljan, umetnost cveta, svima lepo. A umetnik jos - dodje na glas kao protivnik rezima. Pa ako je rezim bio tako liberalan da je podnosio tolike kritike koje mu je BS upucivala svojim predstavama - zasto ga je onda uopste trebalo kritikovati? Znas, taj rezim je bas znao da se obracuna sa onima koji mu - zaista smetaju. I zaista ga kritikuju. Ovako...


Idess. Po tvojoj logici je ondasnji rezim bio izrazito zadovoljan kucom B92 zato jer su ovi citavo vrijeme emitirali program. Ne lupetaj. :ph34r:

#150 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 27 November 2008 - 04:13

Zato sto premalo znas o kazalisnoj povijesti, a ocito nikad nisi pogledao ni Biljanine predstave.

Idess. Po tvojoj logici je ondasnji rezim bio izrazito zadovoljan kucom B92 zato jer su ovi citavo vrijeme emitirali program. Ne lupetaj. :)


Gospodja Zizo, postaces moja omiljena slabost na ovom 4umcetu, sto rekao moj prijatelj Kinik: ne znas ti koliko ja znam, i nemoj da pricas nesto sto ti ne znas, zezacu te. Sama si rekla da sam hiperproduktivan, a radim tek sa 2.5% kapaciteta. Ovi, kako ih ti zoves, nisu celo vreme emitovali program, ulazila im neka tajanstvena voda u kablove ponekad, a bilo jos toga - al' nam sve u svemu sacuvase obraz, jedni od retkih priznajem. 


A u teorijsku diskusiju o kazalisnoj povijesti necu, BS nije kazalisna povijest. Moje skromno misljenje je da nece nikad ni biti - ali, em se o ukusima ne raspravlja, em istorija ima neke svoje, nama nepoznate mere.

Imas ovde, na ovom topiku, par postova gore, odlican tekst nicka Bebler, on je to objasnio mnogo bolje od mene. Potpisujem svaku rec.

Sto se - lupetanja tice - hvala. Uzecu ga kao - kompliment. Ali ti uzvratiti necu  :ph34r: . Bicu slobodan: i neuzvracen kompliment je - kompliment.