Jump to content


Photo
- - - - -

Osnovna pitanja o kosmologiji za laike


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
76 replies to this topic

#76 psiho_d

psiho_d
  • Members
  • 226 posts

Posted 26 March 2009 - 16:16

Još jedno zanimljivo pitanje.
Dokazano je postojanje antimaterije. Takođe je dokazana i anštajnova teorija relativnosti. Pa me zanima, kako teorija relativnosti doživljava antimateriju? Da li u svetu antimaterije važi gravitacija ili antigravitacija? I da li uopšte može teorijski postojati antigravitacija? :ph34r:

#77 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 27 March 2009 - 18:32

Još jedno zanimljivo pitanje.
Dokazano je postojanje antimaterije. Takođe je dokazana i anštajnova teorija relativnosti. Pa me zanima, kako teorija relativnosti doživljava antimateriju? Da li u svetu antimaterije važi gravitacija ili antigravitacija? I da li uopšte može teorijski postojati antigravitacija? :ph34r:Pa sad, postojanje antimaterije je dokazano samo teorijski i na par malih primera. Ne treba mešati dokazanost postojanja antičestica i velikih količina kompletne antimaterije...

Da razjasnim:

Za veliki broj čestica postoje odgovarajuće antičestice i bezbroj puta su detektovane su u laboratorijama. Ima ih i oko nas, nezamilsivom brzinom nastaju i nestaju u jezgrima atoma, a nastaju i u sudarima kosmičkih čestica sa atmosferom, ali su izuzetno kratkog veka.

Od antičestica bi mogao da sastaviš amtimateriju, i to je dokazano - u CERN-u su napravili nekoliko atoma antivodonika (1 antiproton i 1 antielektron). No, to je, zasada, sve...

Zanima me kako bi neko napravio antiugljenik (6 antiprotona, 6 antineutrona, 6 antielektrona), ili antigvožđe, antizlato.. I da li postoje, negde u dalekom svemiru... To bi bila antimaterija u pravom smislu,a ne pojedinačne čestice.


Međutim, postojanje antičestica, pa čak ni celih galaksija od antimaterije u nekom dalekom svemiru, ne implicira antigravitaciju, jer antičestice nemaju "antimasu", već masu, isto kao i obične čestice. Masa je univerzalna.

Isto kao i elektromagnetska interrakcija. Kada antičestica menja energetkso stanje, ili se kreće ubrzano, ne emituje antifotone, već obične fotone (foton nema antičesticu). Smatra se i da (do sada nedetektovani) graviton, nosilac gravitacione sile, nema antičesticu. Dakle, na antimateriju deluju iste sile i važe isti zakoni fizike kao i za običnu materiju, to je dokazano i u teoriji i eksperimentalno.

Teorijski, antigravitacija ne može da postoji... Što ne znači da 100% ne postoji - jer pričamo o današnjim teorijama, zasnovanim na današnjem znanju i na empirijskim podacima koje smo do danas skupili (i to tako što smo podatke skupili do sada poznatim detektorima :) ).

Edited by yossarian, 27 March 2009 - 18:35.