Nekreditni novac
Posted 19 November 2008 - 12:20
Žao mi je što se povlačite. Ova formula ne traži da se u nju veruje. Ona se razume korišenjem malo znanja iz matematike. To je jednostavna istina. Ja predpostavljam da Vi imate toliko znanja iz matematike i čudim Vam se, kao što sam se čudio Fridmanu, kako ne uviđate da sam u pravu. Nadam se da će izlaz iz ove krize biti pronađen uz pomoć ove formule. Možda već za dva meseca
Posted 19 November 2008 - 15:04
Postovani gospodine Nenadovic, da ste iskljucivi jeste. Ali, shvatite da ste vi taj koji treba nas ostale da uvjeri u valjanost svoje teorije. Znaci konkretnim argumentima, najbolje da osmislite jedan praktican primjer i opisete ga kroz kreditni i nekreditni novac, tj. da pokusate izaci iz sfere teorije i pokusate svojim modelom projektovati mogucnosti te teorije u stvarnom zivotu.Poštovani Rastko,
Žao mi je što se povlačite. Ova formula ne traži da se u nju veruje. Ona se razume korišenjem malo znanja iz matematike. To je jednostavna istina. Ja predpostavljam da Vi imate toliko znanja iz matematike i čudim Vam se, kao što sam se čudio Fridmanu, kako ne uviđate da sam u pravu. Nadam se da će izlaz iz ove krize biti pronađen uz pomoć ove formule. Možda već za dva meseca
Mnoge od nas ovdje iritira vas, malte ne mesijanski stav, kako ce vasa teorija da spase svijet. Slozicete se, to je suvise krupna izjava da bi se ignorisala - ali naprosto, nije nikakav argument. Svako moze da izjavi sta hoce, ali jedino mjerilo su stvarni rezultati.
Zato jos jednom vam predlazem, osmislite praktican primjer i o njemu mozemo da diskutujemo.
Posted 19 November 2008 - 17:13
Posted 19 November 2008 - 21:11
Dodatna količina novca potrebna je ako je ponuda veća od tražnje. Ponuda je veća od tražnje ako postoji povećana proizvodnja ili se sva roba nije mogla prodati zato što se brzina opticaja novca usporila, pa se zato smanjila tražnja.

A mozda se sva roba nije prodala zato sto ne postoji traznja, npr. kupio sam jedan automobil, i ne trebaju mi jos 3?
Ili, nisam zaradio dovoljno (tj. nisam uradio dovoljno vrednosno ekvivalentnih dela) da kupim jos jedan automobil?
Ali ne, to je zato sto se brzina opticaja novca usporila...

Ovo lici na onaj vic gde Mujo objasnjava logiku Hasi: "Evo, sta ti je log'ka - imas li ti akvarijum?" "Nemam" "E pa onda si peder!"
Edited by LogicLevel, 19 November 2008 - 21:12.
Posted 19 November 2008 - 22:45
Posted 20 November 2008 - 09:28
Edited by samuraj22, 20 November 2008 - 09:40.
Posted 20 November 2008 - 10:07
Stojane, postujem Vasu ideju i volju da resite problem. Medjutim ne vidim na osnovu cega mozete tvrditi da je Q nezavisna promenljiva i da je V takodje neavisna promenljiva? Pa V je zavisno od Q. Drugo, kako mislite da P moze biti konstantno i nepromenljivo, kada tehnologija proizvodnje evoluira i samim tim smanjuje troskove proizvodnje nekog proizvoda, ili obrnuto kad nekog resursa manjka logicno je da ce rasti cijena robe koja je vezana sa taj resurs.
Zato što tako kaže formula!
Posted 20 November 2008 - 10:22
Posted 20 November 2008 - 11:07
Posted 20 November 2008 - 14:16
Zato što tako kaže formula!

( luđače)
Posted 20 November 2008 - 16:41

Posted 20 November 2008 - 17:47
Posted 20 November 2008 - 19:56

Posted 18 March 2009 - 20:39
Pošto ste me izvređali i omalovažili dozvolite da Vam ukažem na formulu koja je data u mom potpisu. Iz te formule se vidi
Moraćete, nažalost, da se naviknete na to.
Pa, da. Cilj je da se ovakav sistem, ekocidnog kapitalizma, gde su interesi pojedinaca iznad interesa društva, sačuva. Celi narodi se pokušavaju dokrajčiti jer stoje na putu zlikovačkih ideja osvajanja novih teritorija bogatim sirovinama. Država koja nema nauku, a stručnjake tera iz zemlje nema nikakvu šansu. Jedino da izvozi balvane, i razvija masovni destruktivni skijaški turizam. Ali to je kratkoročno, i ubrzo će dovesti do totalne ekološke katastrofe, socijalnih nemira i oružanih sukoba.
Posted 21 March 2009 - 23:14