Jump to content


Photo

Zona Zanfirova


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#16 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 24 January 2003 - 13:14

Domaca ponuda uopste nije slaba, bar ne po broju. U jednom trenutku prosle godine prvih sedam filmova po gledanosti je bilo domacih.
Ono cemu taj film duguje takvu i toliku gledanost je dobar tajming, zapravo fenomenalan tajming. Izbacen je udealnom trenutku kada je u Srbiji moderan taj povratak tradicionalnom, izvornom, povratak korenima i jos hrpa drugih gluposti!

Sotra je svoj vrh doziveo 88 i 89 sa filmovima "Braca po materi" i "Boj na Kosovu". "Igmanski mars", "idemo dalje" i "drzanje za vazduh" su iz njegove Bulajicevske ere tako da necu ni da ih komentarisem.

Sotra je prvenstveno TV reditelj i to se vidi jer njegov rediteljski postupak ostaje na tom nivou zauvek cineci Zonu Zamfirovu tragicno zaostalim filmom koji deluje kao da je snimljen 80ih. Sotra i jeste reditelj 80ih sem ako "Lajanje na zvezde" i "Dnevnik uvreda 93'" ne smatramo kapitalnim filmskim delima. Prica je preneta dobro, ali sve se zadrzava na tome. Sustina filma nije da prenese roman vec da ga pretvori u drugi medij, u filmski medij. Uostalom medju "filmadzijama" je poznata stvar da najbolja dela drugih medija ostaju najlosiji filmovi zato sto su svoj kvalitet upravo iscrpla u tim drugim medijima.Sve to ne bi bio problem da ovaj film n vazi za neki osrednji film, ali ovaj film preti da zauzme mesto najvaznijeg filma u nasoj kinematografiji na osnovu popularnosti, a ne kvaliteta, i time ostvari uticaj na buducnost
nase kinematografije.

Ako neko hoce da gleda dobar domaci film onda mu ja preporucujem "Apsolutnih sto" Srdana Golubovica.

Srbija ima fenomenalna imena u sferi rezije. Ima jednog Gorana Markovica, ima Sijana ima Paskaljevica...a od mladjih ima Srdana Golubovica, ima Janka Baljka itd itd.Sotra je samo jedan osrednji reditelj koji bi voleo da bude pored Markovica i Sijana, a pripada pored Bajica i ostalih mediokritetskih reditelja.

#17 Junior Bonner

Junior Bonner
  • Members
  • 1,146 posts

Posted 24 January 2003 - 14:49

U vecini stvari se slazemo, posebno u pogledu izbora nasih najboljih rezisera. Ono sto se meni cini je da je Sotra napravio ono sto je hteo, Z.Z. i jeste TV film. Zasto je on dobio vodece mesto to vec nije njegov problem vec producenata, distributera, javnosti, jednom recju necega sto je van njegovog dometa.
I dalje smatram da je domaca ponuda vrlo siromasna, pri tome iskljucivo i jedinom mislim na kvalitet a ne kvantitet filmova.
Drugo, ne mislim film duguje mnogo trendu tradicionalizma. Te vrste tradicionalizma vrlo malo ima u filmu. Film osvetljava jednu drugu vrstu tradicije i kamo srece da smo je vise pominjali ranije.
Film je vedar, zivpisan, suprotan svemu van bioskopa. Mozda to i jeste dekadencija ali sam siguran da razlozi za njegovu gledanost nisu isti kao za gledanost Tesne koze.
Iskreno, ne smatram ga opasnim i ne smatram da ce imati preterano uticaja na sledece nase filmove.

[ Izmena poruke: Junior Bonner na dan 2003-01-24 14:50 ]

#18 Diskutant

Diskutant
  • Members
  • 8,262 posts

Posted 27 January 2003 - 05:14

Cudi me da nas Sotra nije u filmu udostojio nekim svemiskim brodom, recimo, bas steta.

A u "Kosovskom boju" smo lepo mogli da vidimo kako se nasi preci, jos u 14. veku, vozikaju po Kosovu ravnu na IMT-traktoru, i da je srblje tada tehnoloski bilo dosta napredno s obzirom na radijatore po kucama, a takodje da je na vreme doslo na boj, sve gledajuci u rucne Doxe koje su nosili u boj. Ex da, i te zlatne kasike, naravno.

Nisam gledao Zone Zamfirsko, mrsko mi, a imam i zxestok otpor prema etno muzici (bilo cijoj). Ako me ne privuku nekim NLO-m mislim da ce tako i ostati - necu da ga gledam.

BTW, sto se tice dela "Dnevnik uvreda 1993", eto jos jednog pogodnog naslova za najbolji shit-film ever.