Jump to content


Photo

Moderacija podforuma Kosovo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
811 replies to this topic

#1 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 09 November 2008 - 12:26

Posto se na kosovskim temama dosta cesto raspravlja o moderaciji i reorganizaciji podforuma zamolio bih vas da ubuduce pitanja, sugestije i kritike u vezi toga postujete ovde.
Hvala

#2 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 09 November 2008 - 12:41

Pa ima dosta tema koje jednostavno nisu vise aktivne.Moje je skormno misljenje da se otvori neka arhiva za teme o Kosovu, pa koga interseuje moze da tamo zaviruje i trazi ono sto ga interesuje.
Misljenja sam da svaka tema na kojoj nije dat komentar vise od 3 meseca ode u arhivu, sto ne znaci da bi i morala biti zakljucana za komentare.Jednostavnije je a i preglednije.

#3 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 10 November 2008 - 17:10

Ako niko nema nista protiv, zakljucane teme je lako prebaciti u Arhivu, medjutim, ovaj pdf i nije tako opsiran tako da ne vidim veliki problem u tome da teme ostanu tu gde jesu. Ovako je sigurno lakse i brze i nace nesto nego u velikoj Arhivi.
Da li ima jos nekih preloga i misljenja o ovome i uopste?

#4 Unbeliever

Unbeliever
 • Members
 • 8,920 posts

Posted 10 November 2008 - 17:16

posto teme o kosovu nisu toliko aktivne kao sto su bile pre i odmah posle nezavisnosti, rekao bih da bi bilo OK kad bi otvorili neke novije teme u forumu Politika. kao sto se vidi iz ovog podforuma, nema vise tih epohalnih tema s 20,000 postova za dva dana. :ph34r:

#5 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 10 November 2008 - 17:23

Pa realno nema vise o cemu da se diskutuje.Eno imas dve teme na politici a diskusija je o lignitu, IT platama u Poljskoj i remontu termoelektrana

#6 Ubaceni element

Ubaceni element
 • Banned
 • 115 posts

Posted 20 November 2008 - 10:02

Ni jedan oblik kritike, do sada, nije urodio plodom, niti prizveo odredjeni efekat... osim sto je ljude oterao sa 4uma...
To je cinjenica nad kojom se treba zamisliti...
Vrlo selektivno kaznjavanje 4umasa, a sa druge strane neumerena tolerancija, dovodi Vasu objektivnost u pitanje...
Ali, avaj... to i ocekujemo od ovakve administracije...

Edited by Ubaceni element, 20 November 2008 - 10:03.


#7 Lorenz

Lorenz
 • Banned
 • 5,827 posts

Posted 06 December 2008 - 02:46

Vrlo selektivno kaznjavanje 4umasa, a sa druge strane neumerena tolerancija, dovodi Vasu objektivnost u pitanje...
Ali, avaj... to i ocekujemo od ovakve administracije...


Potpuno pristrasan zakljucak. Insistiranje na kaznjavanju drugih je isticanje svoje "nicim dokazane" objektivnosti.

#8 CowBoy

CowBoy
 • Members
 • 4,206 posts

Posted 13 December 2008 - 16:45

Pa nece vekovima, ali ipak mora da postoji odredjeni senzibilitet po tom pitanju jer mrznja/nepoverenje izmedju velikih delova dva naroda jeste velika i vekovna. Evo, da pitas Cowboy-ja, trebalo bi banovati tih albanskih 6-7 forumasa u koje je (u zanosu valjda jer sada tvrdi suprotno) ukljucio cak i fahoxa-a na jednoj od prethodnih strana. Pitam se onda kakva bi to komunikacija bila i to posebno na medjunacionalnom nivou? Sa kim bi onda uopste razgovarao o Kosovu? Sa fahoxo-om koji je nov forumas ali kojeg je takodje poceo gurati u isti nacionalisticki tor zajedno sa drugima koji ne dele njegovo misljenje po pitanju Kosova. Ko je sledeci? Hrvati, koji ce takodje biti proglaseni za nacionaliste zato sto imaju svi prilicno slicno misljenje o dogadjajima u Hrvatskoj?Opet CowBoy problem?

"Ko je sledeci?"

Kakav "sledeci", kada sam ja ratovao sa hrvatskim forumashima? Fahox-a sam uvek izuzimao iz ovog drustvanceta, zameram mu samo jednostranost i precutno solidarisanje sa svojim ekstremnijim sunarodnicima.

A nacionalni tor - da nisam mozda i to izmislio? Pa sabotiraju svaku mogucu nezgodnu temu, horski i sistematski. Po kojem kriterijumu?

Da se ne lazemo - po nacionalnom. Nece biti da su principijelni. A ako je po nacionalnom, ja ne vidim nista drugo do tor iz kojeg muchu goveda, bez principa ili sistema vrednosti. Nacionalisti ko nacionalisti.


Ako zelis da napustim ovaj PDF pa da na njemu zavlada Dolche Vita, kao i pre - izvoli banuj me.

Nemoj da mi arogantno popujes i delis lekcije, nisam prava adresa za to.

Ako ti je vec to toga da te pustimo da radis svoj posao. Ti ga inace radis dobro (edit: odlicno, zapravo, to sam vec nekoliko puta napisao, kao i za Vesnu), ali se desi neka greska u softveru kod ovakvih tema - ne znam da li je do tebe ili moras tako.

Btw, hvala ti na direktnom odgovoru.Većina na nekoj kompaktnoj teritoriji ima makar moralnu obavezu štititi manjinu od ekstremizma, posebno u vremena zla. Tu dobivaš odgovor na sva pitanja.


Ne bih rekao da su Unbeliever i Lorenz ta vecina. Pre se cini da su oni Milosevic u ogledalu - dobri srbi su samo oni koji pristaju na njihov plan.

U suprotnom - "postaju generator i inspirator konflikta".

Imali smo tu pricu devedesetih u Srbiji, pa su se posle svojih nacionalistickih uspeha ovi komsijski nacionalisti oslili. Cak i na 4rumu.

Da, za srpski nacionalizam u Hrvatskoj i posebno onaj u Bosni koji je rezultirao Srebrenicom, je najvise kriz albanski nacionalizam. :ph34r:
Kakva glupost!
Ako je za tebe glupost, dopusti da za nekoga nije. To je vrlo tacna tvrdnja, i ja sam direktni svedok toga - budjenja srpskog nacionalizma i povoda za isti. A u sta je on kasnije evoluirao, videli smo devedesetih.

Edited by CowBoy, 13 December 2008 - 16:51.


#9 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 13 December 2008 - 17:07

"Ko je sledeci?"
Kakav "sledeci", kada sam ja ratovao sa hrvatskim forumashima?


Pa to se i ja pitam. Gotovo svi forumasi iz Hrvatske recimo imaju veoma slicno misljenje o Oluji 1995. godine, iako su se tokom te akcije desili mnogi zlocini, kao sto su se dogodili mnogi zlocini od strane OVK tokom proterivanja, otmica itd. Ova diskusija koju ovde vodis sa forumasima sa Kosova podseca veoma na tu diskusiju i nije nista manje "nacionalisticka", pa ipak, ti si zapeo za ovaj pdf i svoje isterivanje pravde bas ovde. Pitam se zasto? Koja je razlika? Zasto ne trazis da banujemo nekog hrvatskog forumasa jer misli da je Oluja oslobodilacka akcija, ali zato trazis da banujemo albanske zato sto misle da je OVK bila pre svega njihova oslobodilacka vojska?

Ako zelis da napustim ovaj PDF pa da na njemu zavlada Dolche Vita, kao i pre - izvoli banuj me.
Nemoj da mi arogantno popujes i delis lekcije, nisam prava adresa za to.
Ako ti je vec to toga da te pustimo da radis svoj posao. Ti ga inace radis dobro, ali se desi neka greska u softveru kod ovakvih tema - ne znam da li je do tebe ili moras tako.


Kakvo sad banovanje? Ovo je diskusija i dozvoli da neko nema isto misljenje kao ti. Jedino sto mogu da te zamolim kao moderator je da prestanes sa tim stalnim spominjanjem banovanja - kako tvojeg tako i kosovskih forumasa koji se ne slazu sa tobom. U ovoj diskusiji se uopste ne postavlja pitanje "ili ja ili oni", pa zato nema potrebe za tim. Jedino je ocigledno da si zamorio gotovo sve albanske ucesnike na ovom pdf-u i da sve vise izbegavaju ozbiljne diskusije sa tobom posto se stalno vracate na iste teme i iste argumente.Ako je za tebe glupost, dopusti da za nekoga nije. To je vrlo tacna tvrdnja, i ja sam direktni svedok toga - budjenja srpskog nacionalizma i povoda za isti. A u sta je on kasnije evoluirao, videli smo devedesetih

.

Ovde bi mogao da napravis razliku izmedju povoda i uzroka. Povod i glavno orudje povratka srpskog nacionalizma je bilo Kosovo, ali to nikako nije bio i uzrok, posto se onda ne bi desilo povampirenje u Hrvatskoj i Bosni koje sa Kosovom nemaju nikakve veze.

Edited by Anduril, 13 December 2008 - 17:09.


#10 Sandman

Sandman
 • Members
 • 1,484 posts

Posted 13 December 2008 - 17:17

Da, za srpski nacionalizam u Hrvatskoj i posebno onaj u Bosni koji je rezultirao Srebrenicom, je najvise kriv albanski nacionalizam. :ph34r:
Kakva glupost!


Sve vise se cini da se PDF Kosovo pretvorio u pravu zabokrecinu. Neko je valjda iz Stormfronta stavio putokaz u kom pravcu da se sjate samozvani branitelji "nove" Srbije, ali koji za tu odbranu obivno koriste recnik i argumentaciju "one" Srbije iz devedesetih godina.

Meni je zapravo mnogo lakse od kada se na polju Kauboja pojavljuje samo informacija o mogucnosti un- ignore-a- NO THANKS kazem sam sebi. Jos da izvezbam do krja preskakanje quote- va na njegove postove, pa puna kapa.

Svestan da sam upadam u klopku idelizovanja proslosti, B92 Forum od pre par godina mi se cini mnogo kvalitetniji nego danas. Mile Curcic, Domazet and CO, please come back!

bibi

edit: razmak izmedju dve reci

Edited by Sandman, 13 December 2008 - 17:18.


#11 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 13 December 2008 - 17:33

Svestan da sam upadam u klopku idelizovanja proslosti, B92 Forum od pre par godina mi se cini mnogo kvalitetniji nego danas. Mile Curcic, Domazet and CO, please come back!


Pa Mile, kao prototip srpskog nacionaliste, gotovo nikad nije ni diskutovao o Kosovu. To je samo jos jedan primer da srpski nacionalizam nema mnogo veze direktno sa Kosovom, vec je Kosovo samo simptom problema.
Sto se tice pdf-a, kao sto sam vec rekao, bilo bi zanimljivije videti neke diskusije izmedju kosovskih forumasa koje se ne bi vodile oko nacionalnog pitanja i zajednicke proslosti sa Srbijom, vec vise o stanju drustva, ekonomije i politike. Za sada nisam siguran kako bi bilo najbolje animirati takvu diskusiju, ali mozda neko od vas ovde ima neku ideju. Mozda otvorimo neki anacionalni topik na kome ce se razgovarati samo o kosovskom drustvu bez bilo kakvog medjunacionalnih tema/prepucavanja - ako je tako nesto uopste moguce.

#12 fahox

fahox
 • Members
 • 3,634 posts

Posted 13 December 2008 - 17:57

Pa Mile, kao prototip srpskog nacionaliste, gotovo nikad nije ni diskutovao o Kosovu. To je samo jos jedan primer da srpski nacionalizam nema mnogo veze direktno sa Kosovom, vec je Kosovo samo simptom problema.
Sto se tice pdf-a, kao sto sam vec rekao, bilo bi zanimljivije videti neke diskusije izmedju kosovskih forumasa koje se ne bi vodile oko nacionalnog pitanja i zajednicke proslosti sa Srbijom, vec vise o stanju drustva, ekonomije i politike. Za sada nisam siguran kako bi bilo najbolje animirati takvu diskusiju, ali mozda neko od vas ovde ima neku ideju. Mozda otvorimo neki anacionalni topik na kome ce se razgovarati samo o kosovskom drustvu bez bilo kakvog medjunacionalnih tema/prepucavanja - ako je tako nesto uopste moguce.


Pa ja sam od pocetka kada dam usao na forum poceo pozvati da se prica o buducnosti. Ti si cak otavarao temu oko buducnosti ali eto taj topik skoro je neaktivan. Otvarao sam i topik o planu Ahtisarija i planu od 6 tacaka da se vide koje su prednosti i koje su mane jednog i drugog. I taj topik se ugasio. A to se tice direktno zivotu na Kosovo pre svega srba na Kosovo. Meni je stvarno to cuda.

#13 Fenixa

Fenixa
 • Banned
 • 267 posts

Posted 13 December 2008 - 18:37

Pa nece vekovima, ali ipak mora da postoji odredjeni senzibilitet po tom pitanju jer mrznja/nepoverenje izmedju velikih delova dva naroda jeste velika i vekovna. Evo, da pitas Cowboy-ja, trebalo bi banovati tih albanskih 6-7 forumasa u koje je (u zanosu valjda jer sada tvrdi suprotno) ukljucio cak i fahoxa-a na jednoj od prethodnih strana. Pitam se onda kakva bi to komunikacija bila i to posebno na medjunacionalnom nivou? Sa kim bi onda uopste razgovarao o Kosovu? Sa fahoxo-om koji je nov forumas ali kojeg je takodje poceo gurati u isti nacionalisticki tor zajedno sa drugima koji ne dele njegovo misljenje po pitanju Kosova. Ko je sledeci? Hrvati, koji ce takodje biti proglaseni za nacionaliste zato sto imaju svi prilicno slicno misljenje o dogadjajima u Hrvatskoj?
Ucestalost banovanja forumasa sa ovog pdf-a odgovara otprilike ucestalosti na glavnoj Politici. Zar da banujem nekog zato sto ocenjuje da je neki dokumentarac jednostran, pa je zbog toga napisao neprimeren komentar koji je obrisan? Da je recimo napisao nesto tako o nekom spisku zrtava ili slicno to bi se desilo momentalno, ali ovde se jedan politicki dokumentarac poistovecuje sa zrtvama. Jedina greska koja se dogodila je bila sto je Lorenz svojevremeno dobio samo varn a ne i ban za spomenut komentar. Medjutim, ako nastavimo sa ovim prozivanjem i prizivanjem banovanja forumasa, kad dodje vreme da se zaista neko sankcionise, to ce biti opet problematicno jer ce ispasti da to radimo na zahtev CowBoy-ja ili nekog drugog. Pustite moderaciju da radi svoj posao.
Sto se tice medjunacionalnih odnosa, mislim da po ovom pitanju mozemo dosta da naucimo od drugih evropskih zemalja koje su imale slicne probleme. U svim tim slucajevima je pre svega politika "gledaj svoje dvoriste i svoj nacionalizam" imala daleko najveci uspeh, tj. javno mnjenje nije pristajalo da bude orudje u rukama populista koji skrecu paznju sa unutrasnjih problema da bi ukazali kako su oni drugi mnogo veci nacionalisti i sovinisti. Sve to ne znaci da ne postoji neka granica, ali ovakav lov vestica i prozivanje ne vodi nigde, tj. vodi gotovo uvek jacanju nacionalizma na obe strane jer se oni medjusobno hrane.

Napisa knjigu...
Nije Nam jasno nesto...
Kada pises kao 4umas, presudjuje Vesna i obrnuto... mislim da je to provaljeno... nemam nista protiv...
Idemo dalje...
Diskreciono pravo da nekog banujete, a drugom date opomenu, zloupotrebljava se...
Pa vi zivite od konfrontacije na 4umu... normalno u meri koja je opste prihvatljiva...
Ja sam decidno napisala da svako osporavanje iznetog Vaseg stava, rezultira kaznenim poenima...
Neces valjda da primere iznosim... ne bi sastavila ni minut...
Shvatila sam kako 4um funkcionise... znamo odlicno sta je i koja je politika kuce, i ti ne moras da se pravdas....
Jedini kriterijum za ban, ovde, je broj postova i predubedjenje...

Ako si ti taj koji meri, neka tasovi na vagi budu isti, kao kod Justicije, boginje pravde... ne zaboravi mac...ali ni povez na ocima...!!!
Sta ja tebe ucim, ti sve to znas odlicno... just do it...

#14 Abacab

Abacab
 • Members
 • 240 posts

Posted 13 December 2008 - 19:26

Da, za srpski nacionalizam u Hrvatskoj i posebno onaj u Bosni koji je rezultirao Srebrenicom, je najvise kriv albanski nacionalizam. :ph34r:
Kakva glupost!


Da, konstatovao si sopstvenu glupost...
Nešto je preostalo od II svetskog rata.
Ovo na šta liči ovaj podforum je ogledalo tvoje nesposobnosti da je vodiš.
Ko je sve otišao od forumaša koji su ovde ili bilo gde na forumu imali šta da kažu? Da li osećaš, iole, odgovornost za to?


...
...


Ti si neka gajena, "dobroćudna" forumska bolest?

#15 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 13 December 2008 - 19:34

Ovo na šta liči ovaj podforum je ogledalo tvoje nesposobnosti da je vodiš.
Ko je sve otišao od forumaša koji su ovde ili bilo gde na forumu imali šta da kažu? Da li osećaš, iole, odgovornost za to?


Glavno je da si nam se ti vratio i da imas sta da kazes. :ph34r: