Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Rafael Nadal

• Please log in to reply
5439 replies to this topic

#16 Delester

Delester
  • Members
  • 7,263 posts

Posted 21 October 2008 - 15:41

Ja lično sam uvek navijao za njega, pre nego što se "naš" Nole pojavio. I danas navijam za njega kad god igra, sem protiv Noleta, Troickog, Tipse... I uvek su me nervirale priče kako je eto ExFed gospodin čovek, a svi ostali su... Ja baš mislim da je Rafa po ponašanju jedan od najvećih koji su se pojavili u poslednjih 10 godina (ne računam raniji period jer se tada to kao podrazumevalo). Uvek je znao da primi poraz kako treba. To je po meni najveći pokazatelj "gospodstva", a ne način na koji se oblači npr.

:ph34r:
  • 0

#17 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 6,635 posts

Posted 21 October 2008 - 16:54

Slazem se da se radi o velikom sampionu. On je taj na koga se stavljaju pare.
Slazem se takodje da je njegova igra iz trka ludilo, od kog protivniku moze da se zavrti u glavi.
Jasno je doduse da postoje taktike koje je pozeljno koristiti protiv njega samo ih je tesko primeniti.
Duboke lopte u sredinu terena kod kojih se on vraca korak u nazad ga najlakse pretvaraju u pasivnog igraca.
(Novak je Ovako dobio set u Hamburgu, saljuci mu lopte 'u noge'.)
Tako on gubi svoja opasna oruzja, kratku i dugacku dijagonalu i obe paralele iz trka.
(Ovako je Federer zaginuo na Wimbldonu, igrajuci Rafinu igru.)

Igraci koji umeju da napadaju iz forhenda paralelama bez spina ne pogoduju Rafi. Blejk, Tsonga, Novak, vec su ga
ovako dobijali. Forhend je u tom slucaju slabija Rafina strana jer mu je potrebno vise vremena da se namesti za udarac (ako nema dovoljan zamah na forhendu njegov udarac moze zavrsiti u mrezi). Na bekend mu je pozeljnije slati visoke lopte sa vise spina.
  • 0

#18 desperate for housewives

desperate for housewives
  • Members
  • 2,842 posts

Posted 22 October 2008 - 07:25

Rafa obozava golf i kada god ima slobodnog vremena ucestvuje na turnirima u dobrotvorne svrhe. Evo nekih pre Mastersa u Madridu.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Posted Image
  • 0

#19 Benigni

Benigni
  • Members
  • 140 posts

Posted 22 October 2008 - 20:01

Pre svega,da se zahvalim zbog otvaranja teme o ovako velikom SAMPIONU,kakav je NADAL!:ph34r:
Hteo bih reci da ga pratim u zadnje 3,5-4 godine i momak nije prestao da me fascinira.Odoleo je svim malicioznim prognozama i stigao na sam vrh,potpuno zasluzeno.Mnogo je osporavan kod nas,sto od sportskih komentatora koji su ga omalovazavali do obicnih gledalaca koji su kuckali na ovom sajtu mnoge kritike na njegov racun,uglavnom neosnovane i subjektivne,tipa-Ciganin,cokoladni Nadal,gaceizvlakac,los van sljake i sl..No,mladi Nadal ne haje sta svet prica.:)
Vec samim pojavljivanjem medju profesionalcima, pokazao je da ima izgradjen integritet sto je i odmah dokazao velikim pobedama protiv,u to vreme, nepobedivog Federera!!!Momak je imao srce,volju i tenisko znanje za tako nesto,koje do dana danasnjeg ne prestaje da usavrsava.I to je njegov najveci kvalitet-zelja da bude jos bolji,da pokaze da nista nije nemoguce,a da se pri tom ne boji ni velikog rada da bi ostvario svoj san!Neko mu je ovde zamerio i stil oblacenja i proslavljanje poena,ali to je samo dokaz koliko je ovaj temperamentni Spanac svoj i samo svoj-od imidza,stila igre,ponasanja na terenu i pokazivanja emocija(sto je priznajem kod mene pobralo simpatije).
Teniske kolege ga opisuju kao skromnog i velikog dzentlmena na terenu i van njega.
Obzirom,da sam dugo u teniskim vodama,i posedujem izvesno strucno znanje vezano za ovu igru,ne mogu a da ne ostanem fasciniran fenomenom zvanim-Rafa Nadal!!! I nadasve mi je drago sto je sve manje onih koji govore lose o njemu,sve i da su teniski laici,jer momak zasluzuje veliki respekt!! I sam Novak bi mogao dosta toga nauciti od Nadala i biti jos bolji u tome sto radi.Setite se da je Nadal o Federeru uvek govorio sa divljenjem(i jos uvek to cini) i evo,zauzeo je njegovo mesto.Ne treba biti nadmen, vec sagledati da ima neko i bolji i vredniji od vas, uociti sopstvene slabosti i nedostatke,jer tek onda cete biti sposobni da ih ispravite i mnogo brze dostignete najboljeg!Treba da shvatimo,da iako imamo naseg Novaka,ne mozemo osporavati nesto sto je ,de facto,vrednost,bez obzira sto je tudje!Jer ako volite ovu igru,ne mozete da ne volite ili bar postujete onoga koji je u njoj najbolji!
  • 0

#20 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 22 October 2008 - 22:11

Izvini Benigni ali moram malo da polemisem s tobom po ovom pitanju.

Nadalu svaka cast na trudu, vrednoci, usavrsavanju, uspesima itd. (izuzetno postujem kada je neko vredan i radan i kada radi na sebi, na svom usavrsavanju). Kolega koji je ocajan za domacicama je preneo intervjue i clanke o Nadalu, sve je to fino i sjajno, ali se meni npr. ne svidja toliko promovisanje spartanskog pogleda na svet i zivot kao jedino ispravnog i pravog, a nipodastavanje (recimo) svakog drugacijeg. Takodje me nervira „uniformisanost“ u svemu, idolopoklonstvo i osporavanje svake (osnovane i razumne) kritike. Nervira me to i kada se radi o Federeru, kao i sada Nadalu (a u Srbiji o Novaku), sestrama W... Cak i oni su samo ljudi, sto znaci da imaju i odredjene mane/nedostatke (kao i pravo da ih imaju), sto ne znaci da su time losi ljudi ili ista slicno.
U ovih godinu dana obnovljenog foruma ja se ne secam da je iko Nadala nazvao Ciganinom, ili cokoladnim, mada je bilo odredjenih naziva povodom doticnog tika s donjim delom opreme, a polemika oko toga da li je Nadal dobar samo na sljaci ili nije nikako ne moze da se svrsta u vredjanje ili omalovazavanje, kao ni razlicito misljenje (simpatije i antipatije) o njegovom stilu oblacenja, nacinu proslavljanja poena – to pravilo bi trebalo da vazi i za sve ostale tenisere/teniserke.
Posto si izrazio divljenje prema Nadalovom integritetu i tome da je ostao svoj i samo svoj, bilo bi fino da dozvolis i ostalim teniserima da takodje ostanu svoji i da ne ocekujes od njih da kopiraju Nadala (u bilo cemu). Samo takmicenje bi bilo prilicno dosadno da imamo samo Nadalove ili Federerove klonove, ovako je mnogo zanimljivije sa svom raznolikoscu karaktera i stilova. Ne postoji samo jedan jedini ispravan put do uspeha i do toga da neko postaje uzor; da je tako svet bi bio mnogo dosadan i monoton.
Generalno, svaki teniser/teniserka je imao/imala pomalo drugaciji „zivotni put“, morao/la je da se bori s razlicitim teskocama (koje mozda neki drugi nisu imali – meni je recimo vrlo interesantna i mozda pomalo tuzna bila prica o Davidu Fereru, pa potom o Blejku, pa Haasu i mnogim drugima), razlicite stvari, pored genetike, su uticale na njihovo formiranje kao teniskih (i neteniskih) licnosti (genotip i fenotip :ph34r: ). Meni je zaista interesantno da posmatram kako svako od njih trazi nacin da gura napred i da pokusava da izvuce nekakav svoj maksimum.

Edited by wwww, 22 October 2008 - 22:16.

• 0

#21 desperate for housewives

desperate for housewives
  • Members
  • 2,842 posts

Posted 22 October 2008 - 22:52

Danas - Mallorca Masters

Attached Files

Edited by desperate for housewives, 22 October 2008 - 23:54.

• 0

#22 M.S.25.

M.S.25.
  • Members
  • 16,255 posts

Posted 22 October 2008 - 23:07

Posto si izrazio divljenje prema Nadalovom integritetu i tome da je ostao svoj i samo svoj, bilo bi fino da dozvolis i ostalim teniserima da takodje ostanu svoji i da ne ocekujes od njih da kopiraju Nadala (u bilo cemu). Samo takmicenje bi bilo prilicno dosadno da imamo samo Nadalove ili Federerove klonove, ovako je mnogo zanimljivije sa svom raznolikoscu karaktera i stilova. Ne postoji samo jedan jedini ispravan put do uspeha i do toga da neko postaje uzor; da je tako svet bi bio mnogo dosadan i monoton.

Potpuno se slažem.Veoma poštujem Nadala i njegov put, to sam milion puta rekla.Međutim, ne znam da li baš svaki teniser treba da se divi njemu, Federeru, ili ma kome.Zašto da se stvari ne zadrže na poštovanju, ali i na otvorenoj kompeticiji?Ljude iz moje profesije mogu da cenim, da ponešto naučim od njih, a da im se divim-ne moram.Štaviše, divljenje veoma često sputava kompeticiju.Sa Nadalom, ipak, nije tako-on je veliki takmičar.Tako da ne verujem da se radi o divljenju.Možda o poštovanju i lepim manirima.

Edited by M.S.25., 22 October 2008 - 23:07.

• 0

#23 Benigni

Benigni
  • Members
  • 140 posts

Posted 23 October 2008 - 09:13

Kao prvo,nisam pomenuo da ostali treba da mu se DIVE,vec da ga postuju i da mogu od njega dosta da nauce.Jedino divljenje(moze biti da je prejaka rec,neka bude postovanje) koje sam pomenuo bilo je ono koje Nadal ima prema Federeru,ali ga ono ne sprecava da uvek ima motiv vise da ga pobedi. Takodje,nikada nisam rekao da neko mora da bude njegov klon,to je WWWW,vasa interpretacija stvari.Takodje,nisam ni velicao spartanski nacin zivota,zato sto je Nadal iznad svega i veoma talentovan,ne samo radan.A pored toga veliki broj profesionalnih sportista danas, zivi veoma disciplinovano i ulaze velike napore i kako ti rece,zivi "spartanski",a tu cenu za uspeh nije postavio Nadal, vec konkurencija koja je prejaka.Cesto se zanemaruje njegov talenat,osecaj za udarac,zbog njegove misicave gradje i izgleda.Ilustrativan primer u mecu protiv Simona:Nas komentator govori kako samo Simon(istina krhk mladic) "nosi dusu u nosu",dok se i sam Nadal posle gotovo 3,5 sata igre,sve sa povredjenim ramenom ,bori za vazduh.
Jos nesto...Nisam rekao da je na ovom forumu ,Nadal prozivan,kao Cokoladni i Ciganin,vec na ovom sajtu( u komentarima koji se pisu ispod teniskih tema).
Dalje..Primer za Nadalov integritet sam naveo kao,oborivu pretpostavku,licno misljenje(kao uostalom i sve u mom postu,jer ne trazim i ne mislim da se svi slazu samnom)..Nisam NIGDE rekao da ostali treba da budu Nadal,da bi bili svoji.Potpuno je razumljivo da svako bude svoj u svome i raspolaze resursima koje ima-talenat,fizicka sprema,vezbanje...On je primer nekoga koji ima svoj identitet, nekoga ko je uspeo u tome.
Rekao sam da mogu da se ugledaju na njegovu volju u ostvarenju svojih snova,pa sad, ko kakvim predispozicijama raspolaze.Jer sve i da zele da budu Nadalovi klonovi,vrlo je tesko;).Momak je jedinstven.
Takodje,moj post sadrzi Nadalove vrline,sto ne znaci da momak nema i teniske mane.Jednostavno,nema razloga da o njima govorim,dok ne krene neki turnir i on eventualno izgubi.
I jos nesto,ja sam za svaku polemiku i uvazavam suprotno misljenje ,ali samo molim da me ne interpretirate pogresno,te da repliciram,ponavljajuci vec ono sto sam rekao.Potpuno je u redu da imamo razlicita misljenja,ali ti si svoje bazirao na nekim neosnovanim kritikama moga teksta.Ako jos jednom procitas isti,videces da smo ustvari govorili o istoj stvari. Pozz:)

Edited by Benigni, 23 October 2008 - 13:34.

• 0

#24 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 23 October 2008 - 11:56

@wwww
Kakva je to tužna priča vezana za Davida Ferrera? Za Haasa i Blake-a manje više znam ali o ovome nisam ništa čuo.
Može i na pp da ne trolujemo ovde.

@ Benigni
Mi , što smo na ovom pdf-u redovni , nemamo običaj da persiramo jedni drugima. Mislim da se sasvim
lepo i slažemo i poštujemo i bez toga. Ali ako tako Vama više odgovara , može i tako!

Edited by gmboki, 23 October 2008 - 11:58.

• 0

#25 Benigni

Benigni
  • Members
  • 140 posts

Posted 23 October 2008 - 12:14

@gmboki
Naravno,da ne moramo da persiramo..to mi se tek onako "otelo"....Bez obzira i na "Vi" i na "Ti",postujem svakoga ovde i nadam se da cu,posto sam novi clan ovde zavrediti i postovanje ostalih clanova pdf-a.Pozz

Edited by Benigni, 23 October 2008 - 12:18.

• 0

#26 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 23 October 2008 - 13:31

@wwww
Kakva je to tužna priča vezana za Davida Ferrera? Za Haasa i Blake-a manje više znam ali o ovome nisam ništa čuo.

Samo cu kratko. Bio je neki tekst (ne mogu sad da ga nadjem) u kome se prica o pocecima Davida Ferrera gde je od prilike receno kako mu se nesto na pocetku nije bas treniralo previse, pa ga je trener zatvarao u neku malu mracnu prostoriju na par sati kao kaznu itd. (ako se dobro secam), sto je meni bilo odvratno - zamisli klinca koga neka budala od trenera zakljucava u neku prostoriju/ostavu! Suludo i grozno! Bilo je i jos par detalja, ako nadjem tekst postavicu link. Sve u svemu - da ne pozelis tako nesto svom detetu!
  • 0

#27 Vojislav YVR_BGD

Vojislav YVR_BGD
  • Members
  • 286 posts

Posted 23 October 2008 - 17:19

Jos nesto...Nisam rekao da je na ovom forumu ,Nadal prozivan,kao Cokoladni i Ciganin,vec na ovom sajtu( u komentarima koji se pisu ispod teniskih tema).

IMO Oni koji se javljaju na ovom forumu nemaju bas neko narochito misljenje glede komentatora na teniske vesti na sajtu devedestdvojke.....
Takodje, vidim da si nov clan ovde, pa dobrodosao! Lepo da je neko tu ko je 'dugo u teniskim vodama' i ko poseduje "izvesno strucno znanje vezano za ovu igru", to raduje jer ce se nivo diskusija na forumu podici. Super!
  • 0

#28 moke

moke
  • Members
  • 2,958 posts

Posted 23 October 2008 - 17:30

Samo cu kratko. Bio je neki tekst (ne mogu sad da ga nadjem) u kome se prica o pocecima Davida Ferrera gde je od prilike receno kako mu se nesto na pocetku nije bas treniralo previse, pa ga je trener zatvarao u neku malu mracnu prostoriju na par sati kao kaznu itd. (ako se dobro secam), sto je meni bilo odvratno - zamisli klinca koga neka budala od trenera zakljucava u neku prostoriju/ostavu! Suludo i grozno! Bilo je i jos par detalja, ako nadjem tekst postavicu link. Sve u svemu - da ne pozelis tako nesto svom detetu!

izgleda da je upalilo ipak. top 5 igrač.
  • 0

#29 moke

moke
  • Members
  • 2,958 posts

Posted 23 October 2008 - 17:36

Ja lično sam uvek navijao za njega, pre nego što se "naš" Nole pojavio. I danas navijam za njega kad god igra, sem protiv Noleta, Troickog, Tipse... I uvek su me nervirale priče kako je eto ExFed gospodin čovek, a svi ostali su... Ja baš mislim da je Rafa po ponašanju jedan od najvećih koji su se pojavili u poslednjih 10 godina (ne računam raniji period jer se tada to kao podrazumevalo). Uvek je znao da primi poraz kako treba. To je po meni najveći pokazatelj "gospodstva", a ne način na koji se oblači npr.

ExFed... !? nešto mi govori da ne voliš federera... u svakom slučaju nije izgledao Ex kada se prošetao do us open titule.
  • 0

#30 M.S.25.

M.S.25.
  • Members
  • 16,255 posts

Posted 23 October 2008 - 19:15

izgleda da je upalilo ipak. top 5 igrač.

Ipak, da li je to zaključavanje stvarno vredelo ?Da li je on stvarno zadovoljna osoba ili se još boji mraka?Pitanje za razmatranje.Mada ne na ovom topiku :ph34r: .
  • 0