Jonas Bjorkman završio karijeru
Švedski teniser Jonas Bjorkman odlučio je da posle 17 godina profesionalnog bavljenja tenisom završi karijeru.

Bjorkman je svoju odluku objavio odmah posle poraza u poslednjem kolu "zlatne" grupe u konkurenciji dublova gde je sa svojim partnerom Kevinom Ulijetom poražen od poljske kombinacije Fristenberg/Matkovski rezultatom 2:1.
Bjorkman i Ulijet su na taj način ostali bez plasmana u polufinale ovogodišnjeg Mastersa u Šangaju.
"Nadali smo se ulasku u polufinale, ali svejedno mislim da je sjajno što sam karijeru završio na najvećem teniskom događaju ove godine. Srećan sam što sam izdržao tako dugo. Počelo je kao hobi, a pretvorilo se u posao koji sam radio u prethodnih 17 godina", rekao je Bjorkman i istakao da jedva čeka nove izazove nevezane za tenis.
Bjorkman je rođen u švedskom gradiću Alvesta 1972. godine, a profesionalnim tenisom bavio se od 1991. godine. Tokom karijere istakao se i u singlu i u dublu, mada je daleko više uspeha ostvario u igri parova.
Osvajao je sva četiri Grend slem turnira ukupno devet puta, ima 54 titule i zabeležio preko je 700 pobeda. Jula 2001. godine bio je i prvi teniser sveta u konkurenciji dublova.
Što se tiče singla Bjorkman je osvojio šest titula i zabeležio po jedan nastup u polufinalu Vimbldona i USA opena, a 1997. godine zabeležio svoj plasman karijere na ATP listi - četvrto mesto.
Bjorkman će ostati upamćen i kao teniser sa najviše nastupa za reprezentaciju Švedske sa kojom je osvojio tri Dejvis kupa (1994, 1997, 1998).
Izvor