Jump to content


Photo

Rapsodija diletantizma


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
111 replies to this topic

#1 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2008 - 09:30

Nisam stigla ranije, pa rekoh sad je pravo vrijeme da se malo osvrnemo na novosti sa medijske balkan scene; novinarstvo sa ex Yu prostora svakodnevno sve vise tone u blato zutila, skandala i crnih kronika. Nekad je crna kronika spadala u domenu malih oglasa, a sada nas komercijalne TV kuce u udarnom dnevnik terminu odmah na pocetku izbombardiraju vijestima iz Babine grede gdje je baba motikom mlatnula dedu po glavi. To je prime-vijest, a nakon toga eventualno malo price o operaciji Maestro, pokojem sudjenju u Hagu i, ostalim nebitnim sitnicama. U tom medijskom cirkusu se jos pokoji medij koliko - toliko drzi dostojanstveno pokusavajuci bar donekle odrzati novinarski dignitet na nivou trudeci se uskladiti zahtjeve trzista, tj. ukus masovne populacije i nesto inteligentnije i zahtijevnije publike. Nista strasno, rekli bi optimisti, treba proci vremena dok se tranzicijske zemlje zasite zutila i kicha. I onda, uslijed financijskog kraha Ferala, nedavno se nad medijskim nebom nadvila nova, i to e- novina! Promatrajuci vanjsku formu sve izgleda prilicno obecavajuce, medjutim sto je sa sadrzajem? Evo oglednog primjerka:






Zdravstveni tv teror Objavljeno: Pon, 21. 07. 2008. 13:51 NA GROBAREVOJ LOPATI

Budite zahvalni što vaša omiljena televizija brine o stanju vaše materice više nego vi sami i ne zakerajte ako vam se libido sroza do tačke dubokog zamrzavanja, dok se prisećate higijenskih referenci prosečne domaće ginekološke ordinacije
Piše: Svjetlana Rašić

„'Ajmo, žene, gaće!” – spopadaju vas spodobe s kartonskih tezgi, dok pokušavate da se, vukući teške zembilje, evakuišete sa Zelenjaka.

„'Ajmo, žene, na pregled grlića materice! 'Ajmo, žene, na mamograf!” – dočekuje vas kod kuće zagrobno zloslutni glas s jedne od nacionalnih frekvencija, koja gledaoce već mesecima besomučno medicinski edukuje, spamujući svaku bogovetnu emisiju vesti, da vam sopstveno telo počinje da liči na gnjilu masu u raspadajućoj kožnoj mešini koja uzalud pokušava da skrije od pogleda svu silesiju nagoveštavajućih adenoma, melanoma, trombova, tromboida, embolija, ambolija i rakova veličine jastoga, koji su se podmuklo zapatili ili će se zasigurno zapatiti u vašoj utrobi, ukoliko „sad, odmah” (copyright by Teleshop) ne stanete u red za pregled mamografom, zoografom, topografom, poligrafom...

Ako ste pomislili da je dovoljno da se za zdravstvene savete obratite svom kućnom lekaru, a TV edukaciju konzumirate slobodnom voljom, birajući neku od onih emisija s logom vretenastog zmijčeta i nazivom „TV ordinacija”, „Hipokrat”, „Medical” i slično, grdno ste se prevarili. Beli TV mantili, s mobilnim turbo špricevima, ginekološkim mengelama i rentgenskim šifonjerima na točkovima vrebaju vas tamo gde se najmanje nadate; pored raspevane i hedonistički opuštene Exitove porte, uz bukete zanosno razbludnih tangi na Adi ili dok cokćete jezikom, gutajući parčiće šećernoslatkog lubeničnog „srca”.

KRVNA PLAZMA: Čikam vas da na svojoj omiljenoj televiziji dočekate vremensku prognozu, a da vam prethodno špahtlom ne sastružu bar dva prsta nikotinskog katrana s pluća, koliko da vam ogade onu cigaretu koju upravo držite u ruci. Ili da vam ispod vene ne podmetnu staklenku za stokiranje krvne plazme, prekorno vas fiksirajući do dna očne duplje što se sami niste setili da istočite tih par deci koje vam ionako vazda pretiču.

I u najnovijoj humanitarnoj epizodi Televizije Bez 92 Granica, nikakve su šanse da se izvučete, a da vam ne napipaju makar jedan sumnjivi čvorić na dojci, uveravajući vas da nema te maligne mrcine koju njihov čarobni detektor neće blagovremeno presresti i locirati. Razume se, ukoliko sredstva za njegovu kupovinu budu pristizala planiranim tempom, a zasad je... na savest vam bezosećajnu i cicijašku, ako se još uvek niste mašili za džep... prikupljeno toliko i toliko. E, tek nakon toga možete da čujete vremensku prognozu, ukoliko još uvek gajite nerazumnu nadu da ćete živi dočekati sledeće jutro.

PROSVETNA SABORNOST: Od vas se očekuje samo da ne sabotirate najnoviju plemenitu akciju, sitničarenjem kako u vašem slučaju nema nikakvih medicinskih indikacija da se bespotrebno izlažete x-zracima i bolnom mehaničkom „presovanju” dojki zarad mamografskog dijagnosticiranja, volšebno se vadeći da vam vaš lekar ništa slično nije sugerisao.

Najbolje je da aktuelni apel shvatite kao poziv na mobu, u najlepšim tradicijama narodne prosvetne sabornosti. Zar da se pokažete nesolidarni baš sada kada je vaša omiljena televizija krenula grlom u zdravstveno osvešćivanje narodnih masa, angažujući, kao koproducenta, renomiranu advertajzing mrežu Lio Barnet (ura, spot o raku dojke dobili smo gratis!), koja na svom spisku klijenata, između ostalih, ima i atinsku Olimpijadu, Vajfert pivo, Next sokove, te stajling domaće učesnice ovogodišnjeg Eurosonga.

Ne zaboravite da smo svi mi potencijalno na grobarevoj lopati, dok nam čarobni mamograf i ostali detektori malignih ćelija ne dokažu suprotno. I nemojte da vas obeshrabri to što je proletošnji odziv na apel o preventivnom pregledu materice bio razočaravajuće skroman. Budite sigurni da će se naći dovoljno besplatnih TV minuta, sati, dana ako treba, da se zdravstvenom prosvećivanju privede svaka Neverna Tomanija.

Budite zahvalni što vaša omiljena televizija brine o stanju vaše materice više nego vi sami i ne zakerajte ako vam se libido sroza do tačke dubokog zamrzavanja, dok se prisećate higijenskih referenci prosečne domaće ginekološke ordinacije.

Stoga, poverite svojoj The Favourite Televiziji kasko servisiranje vaših polnih organa, plućnih katakombi, srčanih sistola i dijastola, dijafragme, vena, arterija, kapilara... Ako tranzicija informativno-programske šeme potraje, možda i vi dočekate svoj trenutak sreće u nekoj od narednih humanitanih akcija. Recimo; „Napokon na beloj listi – svakome po jedan orgazam dnevno!”, „Centimetri do sreće –nadogradnja vašeg švrće”, „Silikoni po diskontnoj ceni”, „Vijagru u narod i narodnosti”, „Estetska hortikultura – iskorenimo ćelavost”.

Stoga je krajnje neumesno da negodujete kada vam uz doručak, ručak, užinu, večeru, sedeljku s prijateljima, pred odlazak na žurku, na more, u švaleraciju... serviraju mešano meso od nabujalih kanceroznih ćelija, pušačka pluća na žaru ili sos od „kostne” srži, jer je to za vaše dobro.

DAJTE NAM VAŠU KRV: Znam da vam je dosta svakodnevnih muka, besparice, rođene nevaspitane dece, šire familije i nesnosnih komšija i da biste radije gledali nešto što vas zasmejava i razgaljuje dušu, poput Vučićevih suza za gradonačelničkom foteljom, nego zdravstveno-prosvetne horore, ali bolje da to zadržite za sebe, da vas ne proglase saboterom i nazadnim elementom.

Sigurna sam da se s nostalgijom sećate onih netranzicionih socrealističkih vremena kada smo jeli morske rakove, ne plašeći se da će oni pre pojesti nas. I kada smo u letnjoj TV šemi gledali vasarsku avangardnu gologuziju, a preplanule grudi asocirale na obećavajući taktilno-oralni užitak, a ne buduće žarište melanoma. Najmanje je važno što vam je od akcije „dajte krv” u sećanju ostao samo Čola i još poneki džet-seter u ležećem položaju, ali ne i adresa Zavoda za transfuziju krvi. Ili što ste se uzalud nadali da ćete, nakon humanog preseljenja u sigurnu kuću onih nesrećnica sa šljivom ispod oka, videti bar jednog od izvođača facijalnih ručnih radova s bukagijama na nogama. Da ne pominjem izostanak evociranja uspomena na ono KZ mrtvorođenče o promptnom oduzimanju stanarskog prava bračnodružnom siledžiji.

Budući da je sasvim logična pretpostavka da ste genetski neuki, lenji i neodgovorni da brinete o sopstvenom zdravlju, još je logičnije da to, umesto vas, čini vaša voljena TV kuća, a ne tamo neko zaboravljeno Ministarstvo zdravlja, namenski fondovi za medicinsku preventivu ili, ne daj bože, onaj nezamenjivi ministar koji je onomad lapio i treći (ili možda četvrti, ako neko udara recke?) mandat.

Čime bi se, inače, jedna ugledna i nacionalno svesna TV kuća bavila u svojim informativnim programima? Neće valjda da se smara suočavanjem nacije sa ratnom prošlošću, čačka po batajničkim jamama, Mačkatici, gazi po DB-osinjaku, objašnjava blejačima ispred ekrana zašto Šešeljeve kurčevite parade u Hagu nisu isto što i pobijanje tačaka optužnice ili, daleko bilo, organizuje pedagoške ekskurzije u Srebrenicu, Vukovar, Višegrad...


Na prvi pogled sve izgleda u redu, odmah se vidi da bi to trebao biti novinarski tekst, a i broj kartica je za svaku pohvalu. Nakon citanja teksta, evidentno je i da je autorica nesto pokusala poruciti citateljima. Istina, nejasno je sto tocno, pa znatizeljnijem citatelju poput mene, ostaje da krene u istrazivacki rad ne bi li dokucio skrivenu? poantu. Dakle;
1. Jedna od mozebitnih po®uka teksta je da treba sasvim zanemariti cinjenicu da je karcinom dojke drugi najčešći oblik karcinoma općenito i najčešći oblik karcinoma kod žena u svijetu i kao takav, ukoliko se ne otkrije na vrijeme, predstavlja smrtnu opasnost za oboljele, medjutim posto cemo (kako tvrdi autorica i sasvim je u pravu) svi mi jednom zavrsiti pod grobarevom lopatom, zaista je neukusno tjerati zene na redovite preglede mamografom ne bi li spasile svoje zivote. Uostalom, zasto bi se Srbija pridruzila ostatku civiliziranog svijeta gdje su takvi pregledi odavno implementirani u zdravstvenu kulturu svakog pojedinca, kad bi sasvim fino mogla odrzavati svoje stanovnistvo na zivotu pomocu seoskih baba i strikacih igala. Koji ce nam klinac ginekolozi i kojekavi mamografi?

2. Mamograf se u tekstu nasao slucajno, jer je broj kartica bio unaprijed zadan pa je praznine trebalo nadopuniti da tekst dobije zeljenu duzinu, a tema je zapravo zlocinacka organizacija znana pod kodnim imenom "B92" koja planski i kontinuirano odrzava svakojake sumnjive zdravstvene kampanje i time sirote zene i cjelokupan srpski narod podvrgava nevidjenim inkvizicijskim torturama, a po uzoru na eminentne svjetske javne medijske kuce kojima je duznost voditi brigu o javnom interesu svojih gradjana, izmedju ostaloga i zdravstvenom. Cinjenica da je kuca B92 komercijalna, pa je time lisena takvih obaveza, a sto bez sumnje implicira da je to ucinjeno iskljucivo dobrom voljom, je dodatno otezavajuca okolnost, jer nisu morali, a ipak su maltretirali gradjane ukljucujuci i autoricu koja nam toplo preporucuje samopreglede maternice i socrealisticke humoristicne serije o taktilno-oralnim užitku, a sto je valjda uspjesna prevencija protiv karcinoma dojke.

3. Karcinom i mamograf treba potpuno zanemariti, a ni kampanje nisu bitne. Tema je u stvari zlocinacka organizacija "B92" koja je od svog nastanka do danas, nedovoljno izvjestavala o ratnim zlocinima. Odsad bi trebalo u reklamnim minutazama pustati iskljucivo "batajnicke jame -za vas bolji san i budjenje svaki dan". Sve filmske termine rezervirati iskljucivo za "Seseljeve kurcevite ispade". Djecje emisije u smislu efikasnijeg obrazovanja posvetiti Sreberenici, i to s reprizama za popodnevnu skolsku smjenu, a Vukovar pustati obavezno u informativnim emisijama u sljedecih 10 godina, svaki dan, bez iznimke. Umjesto vremenske, "Haska prognoza", a narod se ima odijevati ovisno o duzini presude. Kad je presuda kraca, kratki rukavi i minice. Kad je duza, zimski kaputi i duge gace.

4. Pokvario se comp., a rezultat je neartikulirano bulaznjenje. (A mozda se i nije pokvario, ali rezultat je isti).


No, da ne ostane samo na jednom tekstu, ima toga jos, evo npr. o srpskom sportu. Ovdje je za razliku od prvog, znantno jasnija poanta; zlocinacka organizacija "B92" se drznula uz sport, pa jos tenis, ubaciti pridjev - srpski. To je zaista nevidjena sramota. Pored americkih filmova, ruske knjizevnosti, engleske nogometne lige, irskog plesa, isticati da je nesto "srpsko", osim (da se razumijemo) ako nije u negativnom kontekstu, je izraz najgoreg nacionalizma i iscitavajuci ovaj tekst, citatelj konacno biva prosvijetljen i shvati da su ondasnji, a i ovdasnji novinari na celu s Veranom Maticem potajni srpski radikali koji se, istina kroz sportske vijesti, ali takva podmetanja su najopasnija, zalazu za Srbiju do Tokija, a kako vidimo provotni cilj im je da nacionaliziraju i sam Wimbledon uz pomoc Djokovica, Ane i Jelene. Kako se ovakvi gafovi ubuduce ne bi dogadjali, predlazem da se uz doticne tenisace i ---- tenis, ubuduce koristi pridjev hrvatski. Hrvati bi rado u svojim redovima imali teniske sampione i ne bi se toga sramili, kao ni bilo koja druga nacija, ukljucujuci svjetske medije, a e- novine bi bile prisiljene izmisliti neku trecu bljuvotinu (kao sto i jesu, ali i ovo prilozeno je previse) kojom bi, u radikalno ljevicarskom tonu koji granici sa najgorim vjerskim fanatizmom, zagadjivali ionako zatrovan zrak iole inteligentnijeg citatelja.

Sve u svemu, dobismo dno - dna od e-tiskovine koja je jedva na nivou bloga, a samoprozivajuci se novinama, neizmjerno vrijedjaju novinarsku profesiju. Rapsodija neukusa, amaterizma i diletantizma, koju nece spasiti ni pokoje pravo novinarsko ime koje su (vjerojatno ne zadugo) navukli da se bespotrebno kompromitiraju pisuci za njih.

#2 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 17 October 2008 - 09:43

hahaha, ovo pod 3. me najvise nasmeja :ph34r:

lep post, ziza.
jedino sto mislim da takvi tekstovi ne zasluzuju poseban topik. mislim, ako je cilj pljunuti nekog, napraviti skandal il slicno, onda to treba ostaviti profesionalcima kao sto su kurir i press da se bave time. pokusati tekstove pisati na kurir-oliki ali (kvazi)intelektualan nacin je cisto gubljenje vremena.

Edited by nickie, 17 October 2008 - 09:44.


#3 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2008 - 10:09

hahaha, ovo pod 3. me najvise nasmeja :ph34r:

lep post, ziza.
jedino sto mislim da takvi tekstovi ne zasluzuju poseban topik. mislim, ako je cilj pljunuti nekog, napraviti skandal il slicno, onda to treba ostaviti profesionalcima kao sto su kurir i press da se bave time. pokusati tekstove pisati na kurir-oliki ali (kvazi)intelektualan nacin je cisto gubljenje vremena.


Pa moguce da si u pravu, ali ja na stvari gledam malo drukcije. Po meni je zabrinjavajuce sto doticne "novine" privlace sve vise naivnih promatraca kojima treba na vrijeme skrenuti pozornost i raskrinkati drustvo koje sebe nesumnjivo smatra doajenima ex Yu novinarske scene. Smatram da o tome treba raspravljati isto kao i o npr. lijecnicima koji krse etiku svoje profesije primajuci mito.
Ili, treba bez ustezanja reci "car je gol". :)

#4 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2008 - 10:12

...

Edited by Sheridan, 17 October 2008 - 16:38.


#5 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2008 - 10:15

Ah, banovana drugde na istom topiku, ziza siri tudje bajate topike po ostalim forumima :)


Lose si informiran, ili jos losije procjenjujes. Nisam banovana nigdje, a tudji bajati topici me se ne ticu. Ovaj je moj i svakako je najbolji, bar na tu temu. :ph34r:

#6 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 17 October 2008 - 10:21

jbg, nama kao drustvu je oduvek falila, a i dalje nam fali, zlatna sredina.
uvek su postojale samo krajnosti i nista izmedju. u politici od partizana i cetnika, preko patriota i izdajnika, do srBova i stranih placenika. pa do sitnijih podela tipa: ili si gej ili homofob, veciti derbi izmedju onih koji zive u srbiji i onih koji zive van nje, pa kad sam vec kod derbija, navijas ili za zvezdu ili za partizan (treci klub u srbiji ne postoji), itd.
danas postoje oni koji, onako narodski, pljuju po svima koji im smetaju a sa druge strane su oni koji to rade intelektualno (tzv. elita).
i jedni i drugi pljuju i vredjaju protivnike bez ikakvih konkretnih argumenata, samo su prvi blizi onima koji ne zele da ukljucuju mozak a drugi onima koji ga ukljuce al ga na dalje ne upotrebljavaju.

ne znam otkud uopste u srbiji ona 'ko u sredi zlata vredi'.
u srbiji oni koji su u sredi, eventualno najbolje najebu.

#7 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2008 - 10:32

...

Edited by Sheridan, 17 October 2008 - 16:38.


#8 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2008 - 10:51

nisi vishe :D


Pa na tvoju zalost, nisam ni bila, ali ne mislis valjda da cemo sad i ovdje raspravljati o tome? :)

svakako te interesuju, posto si u istoj raspravi o identicnom tekstu, koji je uzgred vec jako star, vrlo aktivno ucestvovala.


Prvo, to je bilo daleko od "aktivnog", a drugo, trebam li ja sad krenuti okolo po internetu u potrazi za tvojim postovima koji su mozda, ne daj Boze negdje pisani na istu temu koja je mozda aktualna i sire, a ne samo na jednom forumu. A to sto je star mu nimalo ne oduzima draz, tim vise jer je samo prethodnik ostalima pisanim u istom stilu i samo s jednim ciljem; pljuvanje po kuci B92, a bez ikakvih validnih argumenata. Osim toga, rekoh da ranije nisam imala vremena, a i bila bi neizmjerna steta ovu temu zaobici na forumu kuce B92.

Sa tvojim novinarskim backgroundom, trebalo bi da vidish da ceo topik onda izgleda upravo maliciozno - pocinjes raspravu o mediju na nacin koji je zagarantovan da izazove snaznu emotivnu i negativnu reakciju, sve to uz tekst koji nije ni slucajno tipican.


Naravno da tekst nije tipican. Tekst je obicno djubre, a i vise od toga imajuci u vidu da na nasim prostorima postoje zene koje su zaiste sumnjicave prema spravama kao sto je mamograf.

Vrlo amatersko i providno provociranje.


Zar je to najbolje sto znas? Ako je nesto zasluzilo tvoje epitete, onda je to upravo ta novina prema kojoj bih valjda, prema tvom rezonu, trebala biti blagonaklona uslijed gomile natrkeljanih gluposti koje nemaju veze s mozgom i to pretpostavljam zato jer su tebi izgleda simpaticne? :ph34r:

A sad, ako zelis konstruktivno doprinijeti temi, izvoli, neka ti ne bude tesko, pa obori moje "maliciozne" argumente. U protivnom ces, ako nastavis s elegantnim podjebavanjem, i ovdje biti sankcioniran jer necu dopustiti da mi unistits topic.

#9 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 17 October 2008 - 10:53

... imajuci u vidu da na nasim prostorima postoje zene koje su zaiste sumnjicave prema spravama kao sto je mamograf.


:ph34r:

#10 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 17 October 2008 - 11:06

nisi vishe :ph34r:
svakako te interesuju, posto si u istoj raspravi o identicnom tekstu, koji je uzgred vec jako star, vrlo aktivno ucestvovala. Mala manje analiticno, ali sa manje vishe istim stavom. Nije bitno sto si ti ucestvovala, nego sto si izabrala tekst koji je vec izazvao mnogo strana burnih reakcija na srodnom forumu. Sa tvojim novinarskim backgroundom, trebalo bi da vidish da ceo topik onda izgleda upravo maliciozno - pocinjes raspravu o mediju na nacin koji je zagarantovan da izazove snaznu emotivnu i negativnu reakciju, sve to uz tekst koji nije ni slucajno tipican. Da bi spasila naivnu omladinu uzasa e-novina. C'mon.

Vrlo amatersko i providno provociranje.


A, što nebismo pričali o e-novinama. Pa kome se sviđaju sviđaju, kome se ne sviđaju malo opljune po istim. Zašto počinješ priču o Zizi, nije ona tema, već e-novine. Neće mene spasti e-novina Ziza niti ćeš me ti privući njima. Nisam naivan. A, još manje omladinac.

Evo, dosad sam manje više čitao e-novine samo kada neko postavi link ovde, na forumu. Nemam neki stav o projektu e-novina u celini, bilo je manje više OK tekstova, ovaj koji Ziza citira na početku je totalna besmislica, pljuvanje radi pljuvanja. Em izvrgava podsmehu humanitarne akcije kuće b92, koja jedina i ima nešto od humanitarnih akcija, a istovremeno zamera istoj kući nedovoljno priče o zločinima i kriminalu iz 90ih, a b92, opet jedini još uvek pokreće i održava i te teme. Treba li da se zaustavi život dok se ne snime dokumentarni serijali o svakom danu od 90 do 2000 i svakom selu i zaseoku na Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, i dok se ne uhapsi svaki glasač SPS iz tog perioda. Umiranje od raka, zbog nedostatka krvi za transfuziju, od batina dobijenih od muža je nebitno, svi treba neprestano da ponavljamo deci i sebi da Šešelj pravi cirkus u Hagu.

Korišćenje prideva stpski, makar i pod navodnicima treba zabraniti. Reći "srpski tenis" je isto kao i reći "srpska akademija nauka i umetnosti", a to se ne sme dozvoliti, zamislite da deca čuju takve reči. Užas.

#11 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 17 October 2008 - 12:39

...

Edited by Teja, 17 October 2008 - 16:58.


#12 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2008 - 13:42

Mozda autorka teksta zna nesto sto ti ne znash.


Mozda. Mozda je autorka doktorica, medjutim to je posve irelevantno. Ovdje ne raspravljamo o tome sto ona zna ili ne, vec iskljucivo o njenom napisanom uratku. Uostalom, ako kao sto tvrdis, zna nesto sto mi ne znamo, zasto to nije napisala? I kakve veze s tim ima kuca B92? Oni ne dopustaju da se nabave mamografi, sta li?

Ako zena iz Zajecara treba da ide na mamografiju.,
onda je to cneki centar u Kladovu ( 50 km) ili Nish (100 km).


Ok, znaci akcije se sprovode, ali nema svako selo mamograf. Mislim, bilo bi sjajno da ga ima, ali bolje ista nego nista. Jer, 50 kilometara bas i nije neka udaljenost ako ti moze spasitti zivot. Ili si drukcijeg misljenja? I opet, kakve veze s tim ima B92 osim sto evidentno kao medij pomaze koliko moze?
edit: e da, i kakve veze po tvom misljenju u citavoj prici imaju ratni zlocini s mamografijom??

I ja bih to nazvala akcionizmom.


Koje? Njen tekst? Akcionizmom protiv koga? Mamografa ili B92-ojke?

Btw, a kako ti se svidja tekst o "neprihvatljivoj" upotrebi pridjeva srpski? Bit ce da i taj autor zna nesto sto mi ne znamo. :ph34r:


@ Div

Nemam sto dodati na tvoj post.

Edited by Ziza, 17 October 2008 - 13:47.


#13 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 17 October 2008 - 13:55

....

Edited by Teja, 17 October 2008 - 16:58.


#14 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 17 October 2008 - 13:56

Mozda autorka teksta zna nesto sto ti ne znash. U Srbiji nisu zene sumnjicave prema mamografima,
nego mamografi prema zenama jer mamografa nema. Ako zena iz Zajecara treba da ide na mamografiju.,
onda je to cneki centar u Kladovu ( 50 km) ili Nish (100 km).
A naravno na TV stalno taj mamograf o kome je rechi u tekstu autorke.


Teja, da li ti uopšte znaš o čemu pričaš?

Akcija B92 je upravo posvećena tome da se nabavi pokretni mamograf, dakle mamograf koji će u specijalnom vozilu krstariti zabitima koje pominješ i omogućavati ženama da se pregledaju, a da ne idu 50 ili 100 kilometara od kuće.

U tom kontekstu, totalno ne razumem šta si htela da kažeš.

Što se tiče teksta, trudim se da se uzdržim od komentarisanja.

Možda, eventualno, preporuka autorki da pokuša da nađe neku ženu koja umire od raka dojke i popriča sa njom. Možda bi se posle i sama postidela svog teksta i možda bi pokušala da nađe neki manje besmislen način da ošine B92.

#15 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 17 October 2008 - 14:10

...

Edited by Teja, 17 October 2008 - 16:58.