Jump to content


Photo

Turner Prize i Modern Art


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
175 replies to this topic

#166 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 14 November 2002 - 21:01

Da se najzad posvetim svom tajnom zadatku: Marini Abramovic.
Konceptualistima i zakeralima hvala na dodatnoj motivaciji gde sam se po mrklom mraku, koshavi i kishurini zaputila u Gherijevo belo zdanje.

Dakle, Marina na ovom predavanju nastupa u drustvu jedne mlade performance artist, foto reportera i profesora NYUniverziteta.

Ovo je prvi put da je vidim uzivo: govori predivnim altom i jakim slovenskim akcentom zbog kog se izvinjava; dominantna, duhovita, iskrena, opustena; crno od glave do pete, ravne cipele, gusta duga crveno-smedja kosa koju cesto zabacuje(upadljiv tik vecine zavodnica:wink:); povremeno stavlja naocare crvenog prozirnog okruglog okvira - excentricne poput onih koje nosi Elthon John.

Ni u jednom momentu ne tumaci svoje delo i to mi se najvise dopada. Ono o cemu govori i sta se trudi da objasni je okvir, medij, kontekst. Tema je fotografija i trauma i ona se predstavlja sa tri video-isecka.

Prvi je religiozni ritual u Shri Lanci gde ucesnici u jednom momentu buse jezik i udaraju ekser u glavu. Zabijanje eksera ogromnim cekicem je prikazano uz overlaping, nekih 3-4 puta.
U drugom videu vidimo telo kao skulpturu progutana sopstvena shaka, lagano izoblicavanje tela i pokreta.
Treci video je posvecen jednom od njenih i Ulajevih radova iz 1979. sa njihovim ozvucenim srcima. Luk i strela ih povezuju jedno naspram drugog u napregnucu gde strela samo sto ne poleti u njeno srce.

Dalje govori da je njeno polje interesovanja energija. Od koje energije bezimo? Koje je polje energije iza bola, iza straha? Ovde se vidi da se krece u smeru istocnjackih filozofija i rituala.
Dok su pokreti u savremenoj umetnosti od osamdesetih skloniji instalacijama ili kratkim performansima koji istrazuju bol, sedamdesete su, kako kaze Marina Abramovic, obelezili dugi performansi gde je rezirana opasnost racunala na paznju i voajeristicke:grin: publike i posvecenost u traganju za zajednickom transformacijom.

U sred ove price sledi holandski vic o Belgijancu (jer svaki je naravno o Belgijancu:grin:): koliko vremena treba Belgijancu da namesti sijalicu? 'Nemam pojma, izasao sam posle 4 sata' :lol::lol:
Primenljivo i na performance artists sedamdesetih, kaze Marina:grin::grin:

Bila je interesantna i njena teza da fotografije performansa naprosto ne funkcionisu. Takodje, bas kao i pozoriste, nemaju nikakav zivot snimljeni na traku. Resenje vidi u ilustraciji samo jednim najsnaznijom imidzem sa performansa ili naprosto serijom brzih isprekidanih slajdova.

Na pitanje iz publike o predstavljanju traume (bola, nasilja) kaze jos da je nasilje toliko puta vidjeno da ce reditelj John Woo, npr. u svom filmu imati nasilje u slow motion, kao intervenciju na lenjost oka (svesti?). Na ove reci pocinje mumlanje u publici, doslo mi da se glasno da se cerekam: "John who?"
"Whose movies??" "Which director??" "What?" John Woo. "WOO!"- kaze Marina :lol::lol: Ovakvu opservaciju je mogao imati jos samo njen brat Velimir Abramovic, metafizicar i profesor teorije filma.

U petak, Marina Abramovic ce zapoceti performans od 12 dana "Home with the ocean view": bez hrane i pricanja, kao veliko ciscenje energetskog polja.

"Morate verovati u ono sto radite. Publika? Publika vam je kao pas. Nanjusi svaki strah i nesigurnost".

Prijazna gospodja kustos-Blessing, za kraj zeli final words i to bas od
Abramovic:

"Hmm", a onda fatalnim altom u mikrofon: "I'm hungry!"

#167 new serbish blood

new serbish blood
  • Members
  • 19 posts

Posted 14 November 2002 - 23:08

oooooh, God bless You, Aenima Blessing :grin:

oooooh, Kuca sa Pogledom na Okean. Ooooooooooooo/h/m. Mmmmmm.

beleska za malo pleme zena strelaca, samo da znate da je marina a. rodjena pod znakom sazitarijusa / istoga dana kada i ulay /.

#168 new serbish blood

new serbish blood
  • Members
  • 19 posts

Posted 15 November 2002 - 00:18

jamie, tvoj dajdzest je najbolji briefing savremene umetnosti koji sam imala prilike da cujem. Konkurentno mu je mozda samo ono predavanje o umetnosti koje je jednom odrzao Salvador Dali u Parizu. :grin::grin::grin:
dopusti da ipak nalazim jednu manjkavost - nista nisi hteo da kazes o fatalnoj, prorockoj ulozi uvredjene i osvetoljubive KKuma Filosofije u zivotnoj drami koja je zadesila SU.

well, umesto mog doprinosa za fond, citiracu Bracu Dimitrijevica - natpis sa mermernog obeliska postavljenog 1998 na izlozbi* masterpiseva iznetih iz muzeja / pikasa, monea etc etc / i slobodno izlozenih izmedju divljih zivotinja u kavezima najstarijeg zoo-vrta na svetu Museum national d’histoire naturelle, ménagerie du Jardin des plantes u Parizu
If one looks at the Earth from the surface of the moon, there is no distance between the Louvre and the zoo / 1979 /

*jedan od poslednjih stadijuma konceptualnog iskustva, tehnicki katastrofalno lose sprovedenog u delo :wink:

#169 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 15 November 2002 - 02:27

aenima:
Konceptualistima i zakeralima hvala na dodatnoj motivaciji gde sam se po mrklom mraku, koshavi i kishurini zaputila u Gherijevo belo zdanje. 


ne, ne, ne, hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala tebi sto si bila hvala tebi hvala tebi hvala tebi hvala :smile: [i pored ovog jos jedan smajli, onaj koji salje poljubac :wink:]

aenima:
...Treci video je posvecen jednom od njenih i Ulajevih radova iz 1979. sa njihovim ozvucenim srcima. Luk i strela ih povezuju jedno naspram drugog u napregnucu gde strela samo sto ne poleti u njeno srce.


rad se zove rest energy i spada u sam vrh konceptualne umetnosti i performansa - nigde banalnosti, nigde samopovredjivanja, nigde odvratnosti, samo pure energy, pure emotions, pure intelect, pure contemporary art... [ovde ide jos jedan smajli koji salje poljubac za poljupcem!]

aenima:
U petak, Marina Abramovic ce zapoceti performans od 12 dana "Home with the ocean view": bez hrane i pricanja, kao veliko ciscenje energetskog polja.


raspitaj se za sve informacije, please, obilazi je ako mozes, i izvestavaj kada padne u nesvest - moramo imati LIVE prenos ovde na forumu - ekskluzivno! [smajli koji moli!]

nego..... da li si joj prisla i prozborila koju na maternjem jeziku, ili je vec sasvim bila okruzena opterecenim ljubiteljima savremene umetnosti?

new serbish blood:
dopusti da ipak nalazim jednu manjkavost - nista nisi hteo da kazes o fatalnoj, prorockoj ulozi uvredjene i osvetoljubive KKuma Filosofije u zivotnoj drami koja je zadesila SU.


u pravu si, ali nisam smeo bas sve da otkrivam, dajdzest verzija bi se pretvorila u eshilovu 'orestiju'. prema nekim informacijama koje su do mene pristigle KKuma Filo*ofija i Savremena Umetnost su se posvadjale na krv i noz onda kada je KKuma pred svima rekla da je SU najobicnija balavica [mislim da je to bilo iz ciste ljubomore, ali...] :grin:

#170 the sushi club

the sushi club
  • Members
  • 1,960 posts

Posted 15 November 2002 - 02:58

2 aenima i jamie : hvala hvala hvala :smile:))))

rest energy je fenomenalan - svi moguci kontrasti su tu a opet osecaju se harmonija i balans i calm - a koncept kristalno jasan - svidja mi se :smile:

aenimice : ajde izvestavaj i dalje ekskluzivno za nas sta se desava sa Marinom A (MA) :grin:

#171 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 15 November 2002 - 17:41

Bok art loveri,
I sama sam osetila naizmenicne struje toplog i hladnog pri pogledu na Rest Energy.

MA je ljubazno pozvala sve zainteresovane na pocetak "Home with the ocean view" za jutrosnji termin, medjutim, kada sam zvala galeriju niko se nije javljao. Juce sam ostavila poruku, bez rezultata :grin:

Jamie, imala sam nameru da startujem MA, ali me je preduhitrilo troje njenih prijatelja, tako da nisam htela da prekidan intimu. Kako su se povukli u dubinu pozornice, nisam uspela da se uverim na kom jeziku pricaju. Ucinio mi se poznat jedan covek u tom drustvu, no po svoj prilici su razgovarali na engleskom.

Ime galerije je rekla samo jednom: "Paul Kelly Gallery"
Svakako cu otici da vidim.
--------------------------

Halleluya, osvanulo je dostojno obavestenje na galerijinom sajtu ovde :smile:

#172 the sushi club

the sushi club
  • Members
  • 1,960 posts

Posted 17 November 2002 - 01:07

Bok aenima !

Kakav je koncept u "Home with the ocean view" - kako ti se dopalo i kako je izgledao performans ?

:grin:

#173 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 25 November 2002 - 02:32

aenima - stvarno nije u redu da nas tako ostavis neobavestene sta se dogodilo sa marinom i njenim performansom...
ja sam cekao cekao cekao, i izgubio sam strpljenje...

u medjuvremenu sam pronasao malu biblioteku marine abramovic samo za prijatelje [veeeeeeeeeeliko hvala MariniK]

#174 the sushi club

the sushi club
  • Members
  • 1,960 posts

Posted 25 November 2002 - 06:25

jedan mali trol dok se aenima ne oglasi :wink:

Rothko:

In their manifesto in the New York Times Rothko and Gottlieb had written: "We favor the simple expression of the complex thought. We are for the large shape because it has the impact of the unequivocal. We wish to reassert the picture plane. We are for flat forms because they destroy illusion and reveal truth."

"Silence is so accurate," Rothko said, fearing that words would only paralyze the viewer's mind and imagination.

Rothko's reading of Nietzsche, the nineteenth-century German philosopher, suggests that his compositions could represent the binary opposition between a rational or abstract element versus an emotional, primal, or tragic one (referring to Nietzsche's discussion of the polarity between an Apollonian and a Dionysian principle in artistic expression). Certain qualities such as radiance or the duality of light and dark have a long history of symbolic meaning in Western culture from which Rothko clearly drew. An impression of vast space can be said to represent the historical concept of the "sublime," a quasi-religious experience of limitless immensity in nature. Conversely, these canvases also produce an environment of their own, and installations of Rothko's work create the sensation of a sacrosanct place.

Untitled, 1968, Untitled 7769

PS Jamie MA linkovi su genijalni :wink:

_________________
Get me inside any boardroom and I'll get any decision I want.

[ Izmena poruke: the sushi club na dan 2002-11-25 06:29 ]

#175 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 06 December 2002 - 08:32

Bok Art Loveri, hvala na strpljenju :smile:

Odlucih da vidim pocetak i kraj izlozbe pa da se onda oglasim. Resih cak i da ucestvujem u onom njenom delu zvanom Dream Bed, no svi terimini su bili popunjeni. "Neces valjda?" pitaju moji prijatelji koje dreambed podseca na lezanje u ...ovaj...kovchegu. No, ja sam pre videla jednu minimalisticku, sterilnu, ostru, belu, a la Solaris neonsku postelju u koju ulazite odevenii u vatirani softy skafander; u kojoj po prilici sanjate, i snove belezite MA znanim metodama. Ta neonska soba dakle, ima poslednjeg zivog stvora, coveka koji je pao na zemlju, jos jedno mekano odelo okaceno na zid, i ugovor sa MA, gomilu ugovora ukucanih na beli zid (no Slavic names except for one?)

Tog prvog dana jedva da sam mogla da disem. Tisina. Nije to kao kad u galeriji gledate (mrtvu)sliku. niti kao kad u pozoristu sedite u gomili sveta. Niti kao kad u zoo-vrtu gledate egzoticne zivotinje. Ovo je voajer uhvacen na delu, ohrabren tekstom na zidu: slobodno koristite teleskop! A MA je na 7 m od vas. Gleda, naravno. Gleda svakog. Tog prvog dana ritual je gotovo vojnicki, zapravo njena posvecenost, energija, disciplina. Ako se popnete do teleskopa, laganim shvenkom:wink: vidite fino drvo od kog su izradjeni predmeti njene tri sobe: wc i tush; sto i stolica; krevet i cesma. Tri bele sobe do kojih vode merdevine sto umesto precki imaju nozeve, takoreci - satare. I jedan metronom otkucava tik-tak, tik-tak. MA se kroz instalaciju se krece sigurnim korakom preko galerijskog 'ponora'.

Ona ovde spava. 12 dana. U shutnji, bez jela. Ljudi dolaze i odlaze. Oba puta, energija prostora je takva da se odlazak cini kao nasilno prekidanje kontinuiteta (predstave?)

Drugi dan, na kraju performansa, ponovo prvo prolazim kroz deo galerije sa projektorom: glava MA na obali vulkanskog ostrvca Strombolitalasi zapljuskuju. Ocekujem da vidim truskanje peska ovog mesta sa erupcijama svakih na 15 min vec 2000 godina, ali se nista ne dogodi. Mozda ne cekam dovoljno.
Prodjem pored neonskog kovcega. Neko je uvek unutra.

U glavnoj prostoriji, MA lezi ispod kreveta, deluje iscrpljeno. Ne usudjujem se da se prihvatim teleskopa, jos manje da pridjem sasvim blizu. No galerija je puna, cak dve zene za redom prilaze MA. MA menja polozaj sklupcane machke i gleda svog gosta sa paznjom, pravo u oci. Minuti prolaze, neki posetioci dolaze sa malim pomocnim stolicama. Cujem glas iz neonske sobe, crnogorski akcenat: "A shto je ovO?" :wink: No, napeto i na instalaciji. Ne znam kad se nemi razgovor pretvorio u borbu do istrebljenja? Prva zena odlazi placuci. Druga zena odlazi placuci. Lice MA bledo i umorno.
Prostor je ispunjen nekom sporoscu i tezinom. Metronom je odavno stoji. MA ga navija, polako, polako, i ritual ponovo pocinje. Odlazi do dela kog cemo smatrati kupatilom, skida odecu (svaki dan druga boja uniforme), staje pod tus. Cudno je kad ste u isto vreme svesni i realnosti i artificijelnosti. Exponat se kupa.

Cela stvar je i vrlo prijatna i uznemirujuca. Ali nikako hladna. Sve ono cime se MA bavila u svojoj umetnosti je tu: pomeranje granica, ritual, aristotelovska katarza, neocekivani momenti i napetost, i ljudsko telo podvrgnuto bolu, dugi performans i ucesce publike.

Danas saznajem ovde da naravno, nista nije bilo slucajno. Cipele planinarskog tipa koje je MA izabrala da nosi sve ovo vreme su iste one kojima je hodala po Kineskom zidu!
Mozda je ipak trebalo da sa njima sidje niz bloody merdevine:grin:

A sta da je napala AlKaida?


_________________
*can you see?*

[ Izmena poruke: aenima na dan 2002-12-06 08:36 ]

#176 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 15 December 2002 - 23:54

dragi moji konceptualci ZDRAVO

danas sam posebno radostan!

nasa tema TURNER PRIZE & MODERN ART je napokon dobila svoj smisao - 8. decembra je dodeljena TURNER nagrada od 20.000 funti...

kao sto se secate, imali smo cetiri nominovana:
Fiona Banner
Liam Gillick
Keith Tyson
Catherine Yass

i pobedio je [Sioran nece moci da veruje] upravo moj favorit [na koga tipujem jos od sedme stranice ovog topica, boze, kako sam ponosan na sebe :razz:] KEITH TYSON!!!
ziri misli da 'his work embraces the poetic, the logical, the humorous, and the fantastical and draws connections between them'.
cestitke pobedniku!

naravno - pozdrav svima koji su ovu temu ucinili zanimljivom [MarinaK, Sioran, C, aenima, Indy, the sushi club, quasar i ostali]......

hvala i vidimo se sledece godine [kada ce opet pobediti moj favorit :grin: :grin: :grin:]

umetnost mora da je lepa, umetnik mora da je lep! :cool:

ZDRAVO ZDRAVO ZDRAVO

[ Izmena poruke: jamie na dan 2002-12-16 00:00 ]